25.06.03, 10:15
Podobno w Stanach pojawiły się tabletki antykoncepcyjne o nazwie "Yasmin", na
które dobrze reaguje większość kobiet i ktore nie powodują zatrzymywania sie
wody w organizmie. Dla mnie największym problemem jest właśnie to, że po
KAZDYCH dostępnych na polskim rynku pigułkach czuje się jak spuchnięta foka.

Czy któraś z was może o nich słyszała? Albo używa?
prosze o info
Obserwuj wątek
    • maga19 Re: yasmin 25.06.03, 10:44
      Czytalam kiedys o nich, podobno maja byc dostepne na polskim rynku pod koniec
      tego roku. Ale prawde mowiac jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze nie
      zatrzymuja wody. Niektore tabletki sprzedawane w tej chwili reklamowane sa pod
      haslem "antykoncepcja bez tycia" itp.Szczerze? Nigdy nie spotkalam kobiety,
      ktora nie cierpialaby na retencje wody przy braniu pigulek.
      Sama "przetestowalam" sporo-po kazdych bylo to samo, mimo zapewnien na
      ulotkach. Przestalam brac, woda mi sie zatrzymuje tylko podczas PMS, ale
      cellulit pozostal (skutek przyjmowania tabletek przez 4 lata).A tak na
      marginesie-czy cos storzonego sztucznie przez czlowieka moze dorownac temu, co
      storzone przez organizm czlowieka?(gadam jak z LPRu;),ale chodzi mi o to tylko
      w sensie naukowym!)pozdr.
      • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 10:52
        podobno nowość polega właśnie na tym, że pigułki zawierają składnik, który
        sprawia, że woda nie zatrzymuję sie w organizmie. Ale nie da się wykluczyć że
        jest to tylko hasło reklamowe :((
    • madzia773 Re: yasmin 25.06.03, 11:09
      Ja tez o nich słyszałam.Wysłałam maila do paru liczących się firm
      farmaceutycznych, które robią pigułki anty, czy coś wiedzą, czy któraś z nich
      będzie wprowadzać je na rynek czy są czynione jakieś starania o zarejestrowanie
      ich w Polsce ..itd. Nie dostałam do dnia dzisiejszego żadnej odpowiedzi.
      • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 11:17
        znalazłam na "zdrowie kobiety" :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=6088900&a=6092671
        • maga19 Re: yasmin 25.06.03, 11:27
          Tak mi wydawalo, ze to chwyt tzw. reklamowy. Wiec pozostaje albo puchnac albo
          bac sie. Bo tabletki to prawie 100%....Moze wkladka?
          • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 11:31
            no własnie, a jak to jest z tymi wkładkami u tzw. nieródek? (ale paskudne to
            wyrazenie:))) Jedni ginekolodzy są za, inni twierdzą, że absolutnie nie. Nie
            wiem już co myśleć...
            • maga19 Re: yasmin 25.06.03, 11:47
              Ja tez nie rodzilam - moj lekarz odradzal, caly czas mysle...Na razie
              kalendarzyk malzenski:( Odbiera mi to troche przyjemnosci w dniach zagrozenia,
              ale trzeba bylo wybrac. Ciekawe, czy kiedys wymysla cos pewnego bez skutkow
              ubocznych...
              • kotmanka Re: yasmin 25.06.03, 12:01
                Zazywalam yasmin przez 2-3 miesiace, bylam napuchnieta. Polecam moze Microgynon
                21 - on jest chyba niezle tolerowany? A tak w ogole to polecam minipigulke bez
                estrogenu (ktory wlasnie powoduje m in puchniecie), najlepiej Microval (ale to
                chyba przez internet bo tez nie ma w Polsce)- jak dla mnie ideal.
                • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 12:08
                  czy po zrobieniu badań hormonalnych łatwiej jest lekarzowi dobrac tabletki? Czy
                  tylko wtedy, gdy jest wyrażny niedobór jakiegoś hormonu? Chodzi mi oto, żeby
                  unikbnąć tych wszystkich skutków ubocznych, co mi się do tej pory nie udało :(
                  • Gość: justy Re: yasmin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 15:08
                    badania poziomu hormonów nie są potrzebne do prawidłowego dobrania pigułek;
                    wystarczy dobrze zebrany wywiad i podstawowe badania typu ciśnienie, piersi itp.
                    • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 15:54
                      aa, pewnie

tak mi właśnie do tej pory dobierano
                      kulą w płot
                      :(
                      • Gość: justy Re: yasmin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 16:02
                        ten temat bardzo często pojawia się w internecie- szczególnie ma medycznych
                        listach dyskusyjnych- badania hormonów nic nie dają (przy doborze piguł anty),
                        chociażby dlatego że w każdym cyklu moga mieć zupełnie inne wartości
                        możesz przeszukac grupy dyskusyjne przy pomocy np. google
                        a na początek polecam link akadfemii medycznej w wawie:
                        www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/pages/tabletka_wybor.htm
                        • nanan1 Re: yasmin 25.06.03, 16:04
                          dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka