sophisticated_beauty 08.11.07, 16:32 Czy myjac wlosy pluczecie je zawsze na koniec zimna woda? Chodzi chyba o to, zeby luski wlosa sie pozamykaly. Czy to jest takie wazne? I woda musi byc bardzo zimna? Brrr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
littlefrog Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 16:39 ja myję głowę w letniej wodzie, gorącej nie lubię :) od chłodnej wody podobno mniej się przetłuszczają, ale nie wiem czy to prawda czy nie bo i tak zawsze muszę je myć co 1-2 dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 16:41 Ja tak robię od lat. Mniej wypadają i są bardzo błyszczące, zimno zamyka łuski i cebulki. Woda jest zimna, ale nie lodowata :) No i to tylko ostatni strumień, myję normalnie w ciepłej (żeby się pootwierały łuski i składniki odżywcze pownikały gdzie trzeba). Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 19:17 tak, tak właśnie robię, zimną wodą płuczę same włosy, nie głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
mk0615 Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 19:29 Tak, zimna woda zamyka łuski włosów, co sprawia, że włosy stają się gładkie i bardziej błyszczące. To nie musi być lodowata woda, ale chłodniejsza od tej, którą myjesz. Sprawdź to sama, przekobnasz się, że jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 20:08 Myję w letniej, spłukuję przy głowie chłodną, a same włosy zimną. Odpowiedz Link Zgłoś
blondynka_ladna Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 08.11.07, 21:19 Ja tak robię od lat:) Najpierw spłukuję ciepłą, potem zimną i to nawet bardzo. Rzeczywiście wlosy są potem błyszczące, sliskie i miłe w dotyku:) Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 tak pluczemy 08.11.07, 21:54 i lsnia, to fakt plukanie zimna woda jest lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Rewelacja 09.11.07, 07:40 Umyłam wczoraj i spłukałam zimną wodą. Rzeczywiście jest istotna różnica, włosy są gładkie, lsniące, zupełnie inaczej mi się układają i nie są takie napuszone jak poprzednio. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
california_rose Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 09:27 Potwierdzam, tez od dłuższego czasu słukuje włosy zimna woda. Czasem dodaje troche octu do ostatniego plukania, wtedy efekt jest jeszcze lepszy:)kolezanki pytaja sie czy stoduje jakis nabłyszczacz, ze tak włosy lśnia i dziwią sie ze to tylko woda...woda i ocet. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 10:10 ja myje i płucze włosy w chłodnej/zimnej wodzie bo tak sie przyzwyczaiłam,pozatym mam skóre łojotokową,wiec zalezy mi na tym aby i skóra dłuzej była swieza wiec stad ta zimna woda.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 10:25 Nie musi byc lodowata, np. mnie od razu boli od czegos takiego glowa. Wystarczy po prostu chlodna - zamyka luski, nablyszcza. W moim przypadku rowniez powoduje,ze ciut wolniej sie przetluszczaja. Niezaleznie od tego myje co drugi dzien, ale po splukaniu chlodna woda teoretycznie moglabym umyc dzien pozniej, bo nadal sa ladne. Dla odmiany myc lepiej w cieplej (ale nie goracej)- przy chlodniej wszelkie skladniki gorzej wnikaja (luski sie nie otwieraja jak przy cieplej), ale samo splukanie na koniec chlodna naprawde daje widoczne rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sui Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 11:10 california_rose napisała: > Potwierdzam, tez od dłuższego czasu słukuje włosy zimna woda. Czasem > dodaje troche octu do ostatniego plukania, wtedy efekt jest jeszcze > lepszy:) Ocet? Taki zwykly, spirytusowy? Czy nie jest on zbyt agresywny dla wlosow i skory glowy? No i czy wlosy po nim nie smierdza? Odpowiedz Link Zgłoś
california_rose Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 14:48 Mama mi kiedys powiedziała, ze po occie ładnie błyszczą sie włosy. Poczytalam o tym w necie poczym Sprobowałam i jestem zachwycona. Robie to raz na jakis czas i nie wydaje mi sie zeby to bylo inwazyjne tylko wręcz przeciwnie..włosy są gładsze, łuski domknięte. Uzywam zwykłego octu ale tylko odrobine. Dolewam do miski z chlodna/zimna woda, jakos na litr wychodzi moze lyzka- dwie i tak uzywam w ostanim plukaniu głowy. Chodzi o zakwaszanie włosów. W necie sporo jest na ten temat. A i ponoć jakies kosmetyki tez są co maja podobne działanie ale tym juz az tak sie nie interesowalam. Mi wystarcza ocet. Mozna tez uzywac cytryny albo kawasku cytrynowego ale to moze rozjasniac włosy. A ocet(w połączeniu z zimna woda)- przynajmnie mi- nie rozjasnił włosów tylko dal efekt błyszczącej tafli włosów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
california_rose Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 14:53 aha, jesli chodzi o to czy smierdzą... raz uzylam troche za duzo octu i odrazu po myciu czułam ten zapaszek ;/ ale jak nalozylam biosilk to juz nic nie czułam. Dla pewnosci po wysuszeniu włosów spytalam sie brata czy cos czuc ale stwierdził, że tylko odzywke, więc jest ok jak dla mnie :) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 14:55 No właśnie miałam zapytać o zapach octowy na głowie :) Moja mama kiedyś po farbowaniu płukała włosy octem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
california_rose Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 09.11.07, 15:11 ocet ponoc utrwala kolor, cytryna zas rozjaśnia. Mam ciemne włosy, wiec cytryne sobie odusciłam bo boje sie "złotych" bądz rudawych refleksów, ale jak ktos ma jasne włosy to czemu nie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
machacha Re:Ocet 10.11.07, 13:40 Cześc:)Ja też dodaję do ostatniego płukania(dopiero po spłukaniu odżywki) nakrętkę octu, ale jabłkowego.Włosy błyszczą się nieprawdopodobnie:)Ocet powoduje,że łuska włosa domyka się-stosuję przy każdorazowym myciu włosów.Co do "zapachu"-jest dosc wyczuwalny:/ ale tylko do momentu całkowitego wyschnięcia włosów.Kiedy są juz suche nie czuc octu kompletnie-jedynie zapach unosi się w łazience jakiś czas,czego nie lubi mój mąż;))Ostatnio kupiłam ocet jabłkowy w biedronce w trakiej zgrabnej butelce i nie jest nieznośny zapach jak ten z firmy MatMar. Dodatkowo na koniec nakładam na końcówki serum z Avonu,ale mi się skończyło i muszę się znów zaopatrzyc,chyba że tym razem skuszę się na chwalony jedwab...Pozdrawiam i polecam chlodną wodę z octem:) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_karina pierwszy raz inaczej umylam glowe.... 10.11.07, 15:16 juz tlumacze,zawsze myłam nad wanną,schylałam głowe,ale mam włosy do pół szyi i ciezko mi nakładac odzywke tak aby ją nałozyc tylko od nasady.Dzis umyłam pochylajac głowe do tyłu,ciezej było mi je rozczesac ale mniej wlosów wyjełam przy rozczesaniu,mogłam nalozyc wiecej odzywki i tez oczywiscie spłukałam włosy zimną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 10.11.07, 16:33 Spłukuję od wielu lat włosy zimną (chłodną) wodą, bardzo to lubię, podobnie jak kończenie prysznica zimnym strumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamagic Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 11.11.07, 02:10 ja tez płucze zimną, gdzieszsłyszałam że to najlepsza odżywka dla włosów Odpowiedz Link Zgłoś
feel-good Re: Splukiwanie umytych wlosow zimna woda 12.11.07, 20:57 Tak, spłukiwanie włosów zimną wodą jest bardzo ważne szczególnie po wszelkiego rodzaju zabiegach chemicznych, które otwierają łuski oraz po stylizacjach na ciepło (suszenie na szczotcę, prostowanie), które uszkadzają włosy. Woda powinna być chłodna, nie bardzo zimna. Poza tym zimny prysznic poprawia ukrwienie skóry głowy, co stymuluje wzrost włosów. pozdrawiam Emilia Bylińska Feel Good Odpowiedz Link Zgłoś