karulka 10.02.08, 23:55 Witam:) Mam bardzo zniszczone i wysuszone dłonie.Problemem jest ciągła styczność z preparatami medycznymi do dezynfekcji oraz używanie rękawiczek lateksowych(pudrowanych).Moze znacie sposób jak odratować moje dłonie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spaceage Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 13.02.08, 23:09 Mam dokładnie taki sam problem - formalina i alkohol w pracy, w domu używam rękawiczek roboczych i chyba od nich jest jeszcze gorzej. Ja się niestety poddałam i nie liczę już na żaden naturalny sposób (moczenie w podgrzanej oliwie absolutnie nie działało, działa trochę okładanie ciepłą słoniną ale to dla mnie jest całkowicie nie na miejscu). Z mniej naturalnych to dobrze działa maść z witaminą E (co prawda podstawą jest chyba baza wazelinowa). Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 14.02.08, 14:33 A czyste masło karite? 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 14.02.08, 21:55 W cieplej parafinie zanurzyc dlonie, wlozyc foliowe rekawiczki, opatulic cieplym recznikiem i tak ogladnac jakis film :) Potem wmasowac np olejek z rosa mosqueta, nalozyc cienkie bawelniane rekawiczki i isc spac. Kilka takich zabiegow powinno pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa sama bym chcila wiedziec 14.02.08, 22:19 Po urodzeniu dziecka dostalam egzemy na dloniach- wynik zmian formonalnych, ale takze ciaglego mycia rak, jak to przy kupach ;-) No i niestety mimo wyprobowania calego arsenalu srodkow rece- a szczegolnie kostki mam w zywych ranach. Lekarz powiedzial mi, ze jedyne co mozna zrobic to nawilzac, nawilzac i nawilzac. trudno utrzymac krem na rekach dluzej niz 20 minut jak sie ciagle obciera dziecku zasmarkany nos, oplukuje smoka pod kranem, myje jablko, zmienia pampa. Jedyna kuracja jaka daje ulge to gruba wartwa masla shea na noc. Ale w dzien polka zaczyna sie od nowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: sama bym chcila wiedziec 09.04.08, 16:32 Kraxa, znajoma ma straszne rany na nogach od lat (jt. osoba niepełnosprawna, więc dodatkowo nakładają się kłopoty z kążeniem), ale jedyne co Jej pomaga to okłady z białego sera stosowane na noc pod bandaże. W Twoim wypadku jt. bardzo trudne, pewnie i w nocy wstajesz do synka, ale może spróbuj chociaż z jogurtem lub śmietaną. pozdrawiam,mycha P.S. jeżeli masz kontakt z Chichiro, to bardzo proszę uściskaj Ją ode mnie :)). Odpowiedz Link Zgłoś
annella25 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 15.02.08, 23:58 Może to nie jest metoda naturalna, ale polecam krem regenerujący do rąk Iwostin (formuła skoncentrowana), dostępny jest w dobrych aptekach. Mnie pomógł w ciągu 3 dni:) Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 16.02.08, 22:51 u mnie dośc dobrze sprawdza sie krem z logony www.bionatura.pl/catalog/product_info.php?products_id=177 Odpowiedz Link Zgłoś
ajcila78 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 19.03.08, 01:21 Krem do rąk z mineralami Morza Martwego można tez Balsam Solaris więcej na stronie www.zlotygrosz.eu/zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
karenmaye Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 19.03.08, 18:24 Spróbuj przed nałożeniem rękawiczek posmarować dłonie odżywczym kremem do rąk. Skrobia z rękawiczek spowoduje, że skóra nie będzie się przyklejała do lateksu, a z kolei lateks stworzy okluzję dzięki czemu składniki kremu ładnie się wchłoną i trochę odbudują płaszcz lipidowy. Nie wiem jakich kremów używasz, jeśli potrzebujesz porady to daj znać. Jeśli lubisz sama robić kosmetyki to możesz zrobić rewelacyjny kremik do rąk (bardzo prosty przepis). Odpowiedz Link Zgłoś
velvet35 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 08.04.08, 11:41 A ja polecam sok z cytryny albo ogorka (swierzego nie kiszonego), a na noc spanie w rekawiczkach (bawelnianych, nie gumowych) a wczesniej nasmarowanie dloni pure coconut oil lub butter. Coconut butter jest twardy jak kamien, wiec bierze sie go odrobine i rozgrzewa w dloniach. jest swietny na sucha skore i wlosy. Stosuje go nawet na twarz mojego 2 miesieczniaka i tez dziala. Aha, dermatolog tez polecala mi jesc owoce z czerwone skorka, bardzo pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 09.04.08, 16:49 Proszę zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=45042417&a=45042417 oraz przeczytaj to, co napisałam do Kraxy. Dodatkowo powinny pomóc kompresy i namaczania w ziołach: szałwi, tymianku i rumianku oraz w ciepłym mleku. Dodatkowo możesz smarować dłonie mieszanką oleju podstawowego (2 łyżeczki) i olejku eterycznego (5 kropli). Do skóry suchej zalecany jest olejek jaśminowy, pomarańczowy, tymiankowy, różany, paczuli. Pasta ochronna do rąk 1 łyżka lanoliny, 1 żółtko, 1 łyżeczka olejku ze słodkich migdałów. Składniki należy wymieszać i nakładać grubą warstwą na skórę, najlepiej na noc. Cytrynowy płyn 1/2 szklanki hydrolatu różanego,1/4 szklanki gliceryny, 1 łyżka soku z cytryny. Składniki starannie mieszamy i przechowujemy w lodówce. Nakładamy na dłonie jak krem. Ma działanie ochronne. Kakaowy krem W kąpieli wodnej należy rozpuścić takie same ilości masła shea, lanoliny i oleju ze słodkich migdałów. Mieszamy do ostygnięcia. pozdrawiam, mycha ekosens.pl Odpowiedz Link Zgłoś
velvet35 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 10.04.08, 10:53 Oooo, super pomysl na wymieszanie shea butter (rewelacyjny dla mnie i dla mojego dzidziusia!) z olejem z migdalow. Shea butter kupilam w afrykanskim sklepie i pani, ktora tam sprzedaje (Afrykanka) powiedziala, ze u nich smaruje sie tym dzieci zaraz po urodzeniu, zeby mialy gladka skore i widze, ze to prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 12.04.08, 22:29 Velvetko, faktycznie to są te same oleje, o których pisałaś, że stosujesz u swego Maleństwa :)). Czy shea butter kupiłaś w necie, bo sam opis afrykańskiej sprzedawczyni zadziałał na mnie bardzo pozytywnie :)). Swoją drogą jest to ciekawe zjawisko: Afrykanki mają swój olej dla dzieci, a Polki? To takie u nas normalne: cudze chwalicie, swego nie znacie. No sama powiedz, czy znasz polski olej, który ma tradycyjnie zastosowanie w kosmetyce? mycha Odpowiedz Link Zgłoś
velvet35 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 13.04.08, 12:51 Ojej, ja mieszkam w Londynie, wiec tutaj Afro shop na kazdym rogu. A polskie oleje? No tak, ktos moglby cos z tym zrobic. Mialam kiedys kolege, ktorego ojciec mial jeszcze po dziadkach maszyne do tloczenia oleju na zimno (z rzepaku). Robil takie oleje raz w roku i wszystkim znajomym dawal po butelce. Bylo to takie cudo, ze nie wiedzielismy co z tym robic, takie bylo dobre :-). Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 18.04.08, 08:53 Taki olej to prawdziwy rarytas :)). Od kilku lat działa Polska Izba Produktu Regionalnego, która promuje rdzennie polskie produkty spożywcze na arenie międzynarodowej, takze idzie ku lepszemu :)). Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 15.04.08, 13:49 Mnie ratuje zawsze oliwa z oliwek albo inny olej kulinarny :) Macadamia, migdalowy. Jak mawia moja kolezanka: `nigdy nie mam takich ladnych rak jak po zarobieniu chleba regularni` ;) Odpowiedz Link Zgłoś
big.kiti Re: Dłonie wołające o pomoc - co polecacie? 21.04.08, 19:24 Krem do rąk minimum cztery razy dziennie, a przed snem specyfik o bogatszej, odżywczej formule, specjaliści polecają nawet używać krem do twarzy. Przy bardzo suchych dłoniach po każdorazowym myciu mydłem, zwilżamy dłonie wodą i wcieramy w nie sól, a po spłukaniu nakładamy krem. Polecenia godne są szczególnie kremy oparte na kwasie mlekowym, który bardzo łatwo wchłania się w skórę i utrzymuje jej wilgotność. Na www.wizaz.pl jest lista najczęściej stosowanych kremów: 1)Dove, Nourishing Moisture Beauty Hand Cream 2)Yves Rocher, Arnica Essentiel, Concentré Grand-Froid (krem ochronny na zimę) 3)Burnus, Kamill Classic, 12-godzinny balsam do rąk i paznokci 4)Avene, Cold Cream, Creme Mains 5)Yves Rocher, Arnica Essentiel, Huile Précieuse de Massage (Olejek pielęgnacyjny) Odpowiedz Link Zgłoś