cantucci 05.09.08, 15:04 czy ktos farbowal włosy farbę roślinna chyba nazywa się Chna czy henna - zastanawiam się czy kolory brązu są naturalne - czy nie wapdają w rudości i czy farba pokrywa siwe włosy? prosze o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ragutka Re: Farbowanie włosów henną - brąz 05.09.08, 23:31 Od dawna farbuję henną (chną), staram sie wyszukiwać jak najbardziej naturalną , bez dodatków sztucznych ( takie tez się trafiają). Jestem naturalnie ciemna szatynka plus siwe. Efekt jest taki , że mam lekko kasztanowy odcień i złocistorude siwe włosy , co bardzo mi sie podoba. Odrosty sa mniej widoczne niż w przypadku farbowania chemią. Sam proces może być nieco kłopotliwy ale to kwestia wprawy, ja farbuje ok.3 godzin, papke zalewam chłodna i odstawiam na parę godzin, potem dodaje sok z cytryny i na głowę. Uważac trzeba bo brudzi jasne ręczniki , a po pierwszym, drugim myciu spiera się jeszcze z włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
magnollia11 Re: Farbowanie włosów henną - brąz 06.09.08, 12:06 ja farbuję od ok pół roku henna , jest zasadnicza różnica pomiędzy henna a chną ja zdecydowałam się na henne kupuję ją przez internet w sklepach z tzw "naturą kosmetyczną" można uzyskać różne kolory od rudego poprzez brązy ciepłe do ciemnych zimych zależy to od proporcji henny indygo i amli (istnieje tablea kolorów i określonych proporcji poszczególnych skłdników) kolory wychodzą ładne naturalne ja mieszankę trzymam ok 1,5 godziny, bo interesują mnie zimne brązy (a tyle czasu aktywne jest indygo odpowiedzialne za ciemne kolory, bo henna odpowiedzialna jest za kolor rudy) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika266 Re: Farbowanie włosów henną - brąz 06.09.08, 13:02 magnollia11, szukam zimnego brązu. Farby jakiej firmy używasz? Ewentualnie, gdybyś mogła podać adres sklepu internetowego w którym kupujesz byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
magnollia11 Re: Farbowanie włosów henną - brąz 06.09.08, 13:26 to nie jest gotowa farba aby otrzymać zimny brąz musisz użyć do tego trzech składników henna, amla i indygo to wszystko mżna kupić np w mazidła.com na stronie tego sklepu znajdziesz tabelę proporcji i dokładny opis jak zrobić miszanka ja zrezygnowałam z chemicznego farbowania na rzecz włsnie tych ziół i jestem zadowolona wlosy są grubsze i lśniące jednak po jakims czasie (w miarę wypłukania się koloru) brąz zaczyna nabierać rudawy oddcień (ale przy chemicznych farbach tez tak było) jeszcze jeden jest plus takuego farbowania rzeczywiscie odrosty sa mniej widoczne sa tez krytycy tego sposobu farbowania szczegolnie fryzjerzy twierdza ze henna oblepia wlos... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Farbowanie włosów henną - brąz 06.09.08, 13:37 henna ma wady i zalety wady - jesli po hennie zdecydujesz sie na inny kolor, musisz poczekac na nowe wlosy, albo te z henna sciac szczegolnie nakladanie farby blond konczy sie kolorem a la moj rudowlosy pies sp. Amik plus negatywna reakcja otoczenia nie mozna na hne robic trwalej, bo ma sie na glowie siano po jakism czasie - farbowalam pare lat - wlosy maja ladny rudy kolor do partu myc, a potem kolor znika zalety - farba roslinna, wlosy sie blyszcza itepe tania jest mozna na cala noc nalozyc i tak sobie spac bez problemow Odpowiedz Link Zgłoś
lady_agrest Re: Farbowanie włosów henną - brąz 06.09.08, 13:56 ja farbowałam włosy henną jakiś czas i niestety nieładny był efekt czerwieni we włosach... który też bardzo trudno jest sprać Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ano fakt -kolejny minus henny 06.09.08, 14:24 to procent niespodzianki w kolorze, jaki właśnie wyszedł kolor, jego intensywność i odcień są zawsze nieco inne ponoć są teraz farby roślinne, lepsze od henny, ale nie wiem, nie znam, nie używałam Odpowiedz Link Zgłoś
lady_agrest Re: ano fakt -kolejny minus henny 06.09.08, 14:48 Zamiast samej henny w proszku poleciłabym balsam z henną Venita. Jest łagodny dla włosów, fajnie je wygładza, kolorów jest mnóstwo i przede wszystkim wychodzą jak z obrazka (bez tych czerwonych prześwitów) Odpowiedz Link Zgłoś
mika266 Re: ano fakt -kolejny minus henny 07.09.08, 19:18 Ja właśnie używam Venity i jestem zadowolona. Ale chcę czegoś jaśniejszego od ciemnej czekolady, w chłodnym odcieniu. Spróbuję mieszanki o której pisała magnolia11. Odpowiedz Link Zgłoś