Dodaj do ulubionych

jaką książkę przeczytałyśie ostatnio?

18.12.03, 14:33
dziewczynki, no własnie? Ja wczoraj skończyłam Bułgarski bloczek
Chmielewskiej (uwielbiam Chmielewską, mam jej wszystkie ksiązki), a dzisiaj
zaczęłam Samotność w sieci?
A jak u was z prasą o urodzie? Zaprenumerowałam LOOk, jest całkiem niezły,
chociaż często poleca kosmetyki nie na moja kieszeń.
Obserwuj wątek
    • madge_w_k Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 18.12.03, 16:09
      jestem zdesperowana, nikt nic nie czyta?
      • marghot Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 18.12.03, 16:19
        Niedawno był podobny wątek i może dlatego kobitki nie kwapia się z
        odpowiedziami ;)
        ja często czytam 2-3 książki jednocześnie; niedawno skończyłam cenę Łysiaka; po
        raz kolejny Mistrza i Małgorzatę; a zaczęłam Szachistę też Łysiaka oraz książkę
        pt. Tatuś pana Whittakera
        • madge_w_k Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 18.12.03, 16:34
          dzięki za odzew:) A co sądzisz o urodowej prasie? Prenumeruje LOOKa od
          niedawna, ale czasami polecają kosmetyki nie na moja chuda kieszeń :(.
          NAjczęsciej Clarins, Biotherm etc.... NAtomiast maja niezłe porady zdrowotno-
          urodowe, sporo juz wykorzystałam.
          • marghot Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 18.12.03, 16:37
            z prasy kobiecej lubię Zwierciadło i National Geographic :)
            Pozostałe denerwują mnie poradami nt. orgazmów, kuchni na którą nie stać
            przeciętnej Polki oraz kosmetykami, które w stanie są zrujnować niejedną
            kieszeń.
            Przyznam, że od czasu do czasu mogłabym pozwolić sobie na kremik z wysoookiej
            półki, ale drażnią mnie opinie, że jedynie b. drogi specyfik jest dobry. Bzdury
            • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 18.12.03, 16:47
              Ostatnio przeczytałam "Impesjonistę" Hari Kunzru- naprawdę warta przeczytania.
              A teraz Czytam "Córka nomadów" Waris Dirie
      • Gość: bajsarka Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 09:34
        Witam!
        Ostatnio skończyłam czytać Samotność W Sieci-przygotuj się na niezłego doła po
        przeczytaniu tej książki.
        A tak zupełnie ostatnio przeczytałam Ziele na kraterze Wańkowicza.
        A kolejka książek oczekujących się wydłuża... ale Święta po coś są :-)

Pozdrawiam!
        • Gość: OLIWKA_ Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: 62.233.176.* 06.01.04, 23:23
          niezlego dola to mozna dostac jak sie rpzeczyta pamietnik Tamary i jej meza
          Macke ( wylecial mi tytul z glowy ) ale jest to ksiazka o kobiety z rakiem..
          serio to po tej ksiazce co mnie bolalo mocniej to zaraz mialam jakies obawy czy
          to przypadkiem nie rak. NIE POLECAM tej ksiazki nikomu kto ma slaba psyche.
          Ostatnio przeczytalam "Odnaleziona Atlantyde" Clive'a Cusslera polecam
          wszystkie jego ksiazki choc przeczytalam tylko 3 to jestem pewna,ze wszystkie
          sa rewelacyjne. Jak ktos lubi thrillery to Alex Kavy sa super "W sieci zla" i
          druga czesc "W ulamku sekundy" naprawde trzyma w napieciu,a ja balam sie czytac
          ta ksiazke bedac sama w domu ;) Rewelacyjna ksiazka Dana Browna "Anioly i
          Demony" ( niby najinteligentniejszy thriller 2003 roku, ale dla mnie to obok
          thrillera to nawet nie lezalo )polecam ja bardzo,bo trzyma bardzo w napieciu,a
          ja takie ksiazki bardzo lubie. hmm "Niania w Nowym Yorku" jest fajna, ale
          smutna. No i ostatnio siegnelam po Chmielewska po Diament 1 i 2, wczesniej jej
          nie lubialam,ale okazalo sie,ze trafilam na jej najgorsze ksiazki ( "Dwie
          glowy, jedna noga" i jeszcze jakis syf ) A tak ostatnio ostatnio to
          przeczytalam "Randki w Ciemno" ale nie pamietam autorki..taka oczojebista
          rozowa ksiazka.Myslalam,ze bedzie do dupy,ale naprawde fajna ksiazeczka dla
          mnie.Moze nie zbyt ambitna,ale przyjemna lekka i zabawna :)
      • Gość: Jola Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.attu.pl / *.attu.pl 10.02.04, 19:43
        jestem zdesperowana, nikt nic nie czyta?
    • Gość: kk Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.jci.com 18.12.03, 17:17
      Kto umiera (Levine)
      O smierci i umieraniu (Kubler Ross)

obydwie musialam na zajecia, i szczerze polecam
    • madzia773 Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 19.12.03, 08:31
      "Lata z Laurą Diaz"
      • madzia773 Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 08.06.04, 09:46
        "Kod Leonardo La Vinci" i bardzo mi się podobała
    • naila Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 19.12.03, 09:03
      Zaczęłam wczoraj czytać nową Chmielewską (mmmm...), a z ostatnio
      przeczytanych: 5 części Harrego Pottera :), przeczytałam piątą i wróciłam do
      poprzednich :)) Potrzebne mi to było na poprawę nastroju pluskająco-szaro-
      jesiennego.
      • madge_w_k do naila 19.12.03, 10:33
        jest już 5 tom Harrego? JA mam tylko po angielsku, polskiego wydania jeszcze
        nie spotkałam, podobno polska premiera jest dopiero w styczniu?
    • Gość: kohol Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.crowley.pl 19.12.03, 09:42
      Solaris, Bajki robotów, Pirxa, The light fantastic.
      • ainer1 Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 05.01.04, 18:08
        ja sie wlasnie ponownie (ostatnio w wieku lat 9) chce zabrac za Lema
        Mam nadzieje, ze tym razem pzrebrne przez : "Katar"

Gość portalu: kohol napisał(a):

> Solaris, Bajki robotów, Pirxa, The light fantastic.
    • Gość: jo Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 10:02
      "Świat dysku" Terry Pratchet (dla kogos kto nie lubi jak wszystko jest
      powiedziane dosłownie,w ogóle the best, z dużym poczuciem hunoru, żadne tam
      banialuki, polecam, gość jest mistrzem)
      • saint-agnes Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 19.12.03, 11:01
        Życie miłosne Zeruya Shalev Polecam.
      • Gość: alchena Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 12:53
        popieram, ja wlasnie po raz n-ty czytam "czarodzicielstwo", uwielbiam cala
        serie, najbardziej jednak "mort" i "trzy wiedzmy" (nie mam wszytskich ksiazek z
        tej serii, czytalam jeszcze "rownoumagicznienie", "kolor magii" i "blask
        fantastyczny"), pratchett jest po prostu the best! humor humor i jeszcze raz
        humor :-)
    • Gość: mag Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.nfz.gov.pl / 62.233.197.* 19.12.03, 11:50
      samotność w sieci jest boska. zwłaszcza jeżeli pomyślisz, że napisał ją facet!
      ja ostatnio czytałam Wyznania Gejszy - polecam
      • Gość: egaheer Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 13:26
        'Achaja 2' Ziemiańskiego - nie będę pisać o czym, bo jak ktos nie czytał
        jedynki to bez sensu, 'Inne okręty' Pawlaka - historia alternatywna, Inkowie,
        Hiszpanie... Obie świetne, ale bardziej mi pasuje Achaja. Teraz ostrzę pazury
        na 'Klejnot i wachlarz' Kresa. Prasy kobiecej nie czytam bo przeważnie jest
        głupia i żenująca:P
    • Gość: grezzz Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.chello.pl 19.12.03, 14:23
      Jedyna szansa Harlana obena
      • vie_prive2 Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 19.12.03, 18:09
        Murakami "Sputnik Sweetheart", J. Zajdel "Wyjście z cienia", T.
        Prachett "Eryk" - to tak z ostatniego tygodnia zagrypionego. :)
        Prasa kobieca... czasem coś kupuję - Urodę, Twój Styl, ale raczej nie ma tam
        nic ciekawego do czytania, troszkę może inspirujące są stronki z kosmetykami i
        makijażami.
        • Gość: bonanza Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.chello.pl 05.01.04, 11:38
          "wyjscie z cienia" zajdla przynioslam ostatnio mojemu ukochanemu z biblioteki,
          ksiazka byla w dziale dary dla czytelnikow, oprocz tego, ze byla cala zalana
          herbata (kartki nie sa posklejane), to bibliotekarke chyba przerazila okladka
          z demoniczna mrowka...
          sama skonczylam niedawno ksiazke mojego kolegi: Kowal-prawdziwa historia,
          nawet jak nie wiem o jakich pilkarzach on pisze, to i tak przyjemnie sie
          czyta... a teraz czytam Johna Grishama Malowany dom, a powinnam ksiazki z
          psychologii rozwoju....
    • madzia.er Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 19.12.03, 19:54
      z przerażeniem stwierdzam że czytam tylko kulinarne :-O
      oprócz tego piątkowe Wyborcze i Twój Styl. Przeglądam też "mieszkaniowe".
      Ciągle sobie obiecuję że nadrobię zaległości w lekturze ale w bibliotekach nie
      ma książek które mnie interesują, na kupno mnie nie stać a nie mam czasu
      kiblować godzinami w empiku..... :-((((((((
    • fuerstathos Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 20.12.03, 18:48
      Z ostatnich dwóch tygodni: "Dom duchów" Allende, "Walet pikowy" Akunina i teraz
      kończę "Szachownicę flamandzką" Perez-Reverte.Wszystki godne polecenia, tak
      samo jak wspomniany już w tym wątku Świat dysku (aczkolwiek całkiem inny od
      wspomnianych przeze mnie wcześniej pozycji). Niestety coraz mniej czasu mam na
      czytanie (pewnie za dużo siedzę w internecie ;D )
      Jeżeli chodzi o prasę kobiecą, to od lat Twój Styl i jakos trudno przekonać mi
      się do czegoś innego.

Pozdrowionka
      • ainer1 do fuerstathos 05.01.04, 18:23
        Ja mam ten sam problem - chyab za dlugo siedze w necie (stale lacze w domku) i
        dlatego mam za malo czasu na czytanie.
        WSTYD...

fuerstathos napisała:

> Z ostatnich dwóch tygodni: "Dom duchów" Allende, "Walet pikowy" Akunina i teraz
        >
        > kończę "Szachownicę flamandzką" Perez-Reverte.Wszystki godne polecenia, tak
        > samo jak wspomniany już w tym wątku Świat dysku (aczkolwiek całkiem inny od
        > wspomnianych przeze mnie wcześniej pozycji). Niestety coraz mniej czasu mam na
        > czytanie (pewnie za dużo siedzę w internecie ;D )
        > Jeżeli chodzi o prasę kobiecą, to od lat Twój Styl i jakos trudno przekonać mi
        > się do czegoś innego.
        >
        > Pozdrowionka
    • balbina_alexandra Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 20.12.03, 20:50
      z tych co to czytałam po raz pierwszy - 4 Blondes Candance Bushnell (tej od
      Sex and the City) hmmmm... fenomen popularności autorki mnie przeraza...
      ciekawe czy ona naprawdę bo uwaza swoje czytelniczki za bezmózgowie czy moze
      jej styl to efekt zamierzony? Ciągle myślę że autroka chyba w skrytosci ducha
      okrutnie się nabija...
      ostatnio pod wpływem załamania nerwowego (kolejnego w tym miesiącu ;)) wracam
      do ukochanego Adriana Mole - mam prawie wszystkie części i czytam non stop :)
      Z tych samych wzgledów Gerard Durrell
      i Margaret Atwood (miłość życia, nawet pracę magisterską pisałam z jej
      dzieł...) szkoda ze jej ostatnie książki juz mi sie tak nei podobają...
      • Gość: joanna Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.12.03, 22:05
        Kilka dni temu skonczylam ostatni tom " Kwintetu Awinionskiego" Durrela, a
        dzisiaj wchlonelam "Niewiedze" Kundery
        • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 05.01.04, 11:28
          Właśnie skończyłam "Czekoladę" J. Harris
          Super książeczka, z serii jak to ja mówię odstresowujących, ale warta
          przeczytania. ( Czytając ją cały czas byłam głodna, bo tam ciągle o
          czekoladkach iinnych słodkościach - pycha )
    • Gość: ewa Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 17:32
      oj...od 2 tygodni nie rozstaje sie z Logika dla prawnikow ;)
      a w swieta przeczytalam Prawde klamstw M.V.Llosa
      • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 06.01.04, 16:32
        co do logigi to wspułczuję, ja przeżywałam to w atmtym roku
        a co do V llossy, to czy czytałaś "Pochwałę macochy" ?
    • madzia.er poprawiłam się! 05.01.04, 17:49
      chociaż to nic wzniosłego, jak widze co czytacie...chyba zacznę chodzić pod
      gumolitem... dostałam na święta "Twój osobisty trener" Ann Goodsell. I
      korzystam. I fajnie mi
    • ainer1 Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 05.01.04, 17:55
      ja dzis poszalalam -
      Santorski _psychologia,
      Gretkowska - troche zjadliwosci a tej jeszcze nie czytalam i do tego SF czyli
      pan Philip Dick we wlasnej osobie (Łowca androidów to moj ulubiony film) a to
      wszystko za friko bo w biblioce.
      A wczesniej?
      Harpie i inne Domagalik & Kofta,
      ciąza, poród itp,
      przetrwaja najpiekniejsi - to polecam forumowiczkom urody :)

a mody i urody?
      najbardziej cenie "Twoj styl" i lubie tez "Elle"
      w Cosmo i a Marie nie mam co czytac juz po 20 minutach niestety...
      Glamour tez nieciekawy dla mnie
      Renia
    • kaye Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 07.01.04, 09:07
      Czytam zwykle parę książek naraz.

Ostatnio skończyłam "Rodzinę Borgiów" Mario Puzo, "Dlaczego ze sobą sypiamy" -
      poradnik Gdanskiego Wydawnictwa Psychologicznego (polecam), "Kobietę w podróży"
      Romy Ligockiej. Jestem w trakcie czytania najnowszego "Adriana Mole'a - Czas
      cappuccino" - równie dobre na poprawę humoru co Chmielewska.

Prasy kobiecej ostatnio w ogóle nie czytam, bo stwierdziłam, że wszędzie piszą
      z grubsza to samo i na podobne tematy. Czasami skuszę się na LOOKa ze względu
      na informacje o nowościach w gabinetach kosmetycznych i kosmetykach (co nie
      oznacza, że wszystko kupuję - tak dobrze nie jest...).
      • madge_w_k Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 07.01.04, 10:22
        skończyłam własnie Samotność w Sieci i... właściwie nie wiem, co dalej? Mam
        strasznego doła i kaca moralnego... Książka mną po prostu wstrząsnęła, w
        trakcie czytania rzucała mną od najgłębszego smutku po myśli nie całkiem
        przyzwoite...Wpadałam w bardzo skrajne nastroje, np. potrafiłam płakać czekając
        w markecie w kolejce do kasy, bo akurat coś mi się przypomniało lub skojarzyło
        z Samotnościa. Okropne, nie wiem, jak do tej pory mogłam żyć nie znawszy tej
        powieści. A tak a propos - nie odnosicie wrażenia, że w sieci spedzacie dużo,
        czasami za dużo czasu? Myśle o tym ostatnio, szczególnie w pracy. Jest mały
        ruch, siedzę w pokoju sama i jedyny mój towarzysz to własnie komputer, a w nim
        Internet, chat, forum...Nawet telefon ostanio coś nie dzwoni... No i z kim mam
        porozmawiać, jak nie z Wami na forum lub jakimś chacie?
        • Gość: facet_który_czyta .. . . [][] = = =\2qr239iq09jurw0p IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.01.04, 16:13
          w zeszłym miesiącu "Cudzoziemkę" - o tym co wyprawia z kobietą pierwsza
          niespełniona miłość, poczucie obcości i jak te problemy potrafią uprzykrzyć
          życie bliskim...

ostatnio "Rok w trumnie" ROmana Bratnego - główny bohater wychodzi z więzienia
          w sierpniu 1981 na krótką przepustkę, poznaje ten cały zwariowany świat i nie
          do końca potrafi zrozumieć fenomen "Solidarności"

moja dizewczyna zachęciła mnie także do "Sakwy podróżnej", dzięki której można
          zatopić się w bajkowy świat Orientu, gdzie i miejsce znajdzie się dla Buddy,
          Zaratustry i Allaha...

przymierzam się także do "Braci Karamazow"...
          • charade Re: .. . . [][] = = =\2qr239iq09jurw0p 07.01.04, 16:34
            Ostatnią książką, jaką przeczytałam w całości była "Nagroda" Roxanne Pulitzer,
            o tym ich brudnym rozwodzie. Co ja tam będę pisać, wiadomo o co chodzi :)))

Obecnie zaczynam czytać "Życie Pi" Yann Martel, ale jest za wcześnie, żebym
            miała coś o tym do powiedzenia.

Z gazet, które kupuję:

- Twój Styl - nudny jak flaki z olejem, ale ma fajne nagrody w krzyżówkach i
            konkursach. Co prawda jeszcze nic nie wygrałam, ale kto nie próbuje, ten nic
            nie ma. Inne kobiece pisam takie jak Elle, Uroda są równie nudne, anie mają
            konkursów, natomiast Glamour to raczej katalog kosmetyków niż kobieca prasa...
            Nie mówię już o tragicznym Cosmo, które odmóżdża miliony kobiet.
            - VIVA! - czasem lubię sobie poczytać "z życia sławnych i bogatych", czyli
            inaczej mówiąc brukowca
            - FILM 0 od zawsze
            • Gość: OLIWKA_ Re: .. . . [][] = = =\2qr239iq09jurw0p IP: 62.233.176.* 07.01.04, 17:28
              Życie Pi mi sie nie podobalo,poprostu nie lubie czytac takich ksiazek.. ale
              jeszcze "Koniec Świata w Breslau" jest bardzo fajna ksiazka.
            • setorika Re: .. . . [][] = = =\2qr239iq09jurw0p 12.01.04, 14:17
              No właśnie dostałam pod choinkę Życie Pi i też się przymierzam, na razie
              przeczytałam tylko "od autora" i to było interesujące.
    • yagienka Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 08.01.04, 19:23
      Imię róży - polecam ;)
    • wojtow "Moje..." 12.01.04, 11:57
      "Moje bieguny" M. Kamiński
    • setorika Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 12.01.04, 14:07
      Medż, nie przejmuj sie tym Lookiem. Pracuję w branży spokrewnionej z mediami i
      reklamą, przychodzą do nas fachowe czasopisma z portfolio wydawnictw, wywiadami
      z ludźmi, które je tworzą. Śmiac mi się chce, kiedy takie pisma jak ELLE,
      Cosmo, TS, MC, Look, Trendy, etc. jako docelową wskazuja grupę kobiet dobrze
      zarabiających, dużo powyżej sredniej krajowej. Nie oszukujmy się, te kobiety sa
      jednak w mniejszości i to nie one maja wpływ na ilość sprzedanych egzemplarzy,
      tylko my, szare zjadaczki chleba, które zanim kupia kosmetyk za ponad 100 zł,
      długo szukaja opinii np. na naszym forum i skrzętnie przeliczaja ile innych
      całkiem niuezłych kosmetyków Made in Poland mogłyby za te sumke kupić.
      Oczywiście nie ze sprzedazy egzemplarzy utrzymuje sie gazeta tylko z reklam,
      ale dla reklamodawców licza sie wyniki sprzedaży! I tu sie kółeczko zamyka.
      Ja za punkty VITAY fundnęłam sobie prenumeratę Twojego Stylu. Dziś wieczorkiem
      poczytam sobie.
      Pozdrawiam
      • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 16.01.04, 12:02
        Właśnie wczoraj skończyła "Dziwny przypadek psa nocna porą" M Hadona
        Książka super.Uczy innego spojrzenia na świat. Jest o autystycznym chłopcu
    • Gość: Vera Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.01.04, 20:59
      Podając dane z ostatnich 2 tygodni to skończyłam Egipcjanina Shinue, Miłość w
      czasach zarazy i jestem w trakcie czytania Baudolnia Umbert'a Eco.
      pozdrowionka
      Vera
    • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 20.01.04, 19:23
      przeczytałam właśnie "Stróż obłąkanych" Piotra Pietuchy , ale nie polecam, nie
      podobała mi sie.

forum ożywiamy miłość na 365 sposobów
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15674
    • dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 26.01.04, 11:20
      Geralda Durrella " Nowy Noe". Bardzo ciekawa.Jest opowieścią zoologa o jego
      ciekawych wyprawach do egzotycznych miejsc świata , by poznać tamtejszą faunę
      i florę i pozyskać ciekawe okazy do ogrodów zoologicznych. Ciekawe szczególnie
      opisy więzi jakie powstają pomiędzy nim a zwierzętami które złapał i kt.órymi
      musiał się zajmować ( szczególnie chodzi tu o małpki, np jedna uwielbiała
      herbatę i papierosy a inna nurkowanie w mleku) Polecam.
    • Gość: k. Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: 217.113.224.* 26.01.04, 18:42
      Nie bede pisac o ksiazkach, bo to temat na inne forum :)
      Z pism tzw. kobiecych czasem siegam po Elle, Look i Twoj Styl. Ten ostatni
      gora! W numerze lutowym bylo mase ciekawych artykulow.
    • s_anna Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? 26.01.04, 22:18
      "Samotnosc w siec"
      "Marcellino , chleb i wino"
      "Nie wiem, jak ona to robi"
      "Kordian"
      "Opowiesci z Narni"

warte przeczytania-polecam:]
    • Gość: dorota20w Re: jaką książkę przeczytałyśie ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 13:17
      " Balsam dla duszy I" bardzo wzruszjący
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka