Dodaj do ulubionych

Fuga + fuga = ?

IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.03.04, 09:20
Pilne pytanie do forumofachowców. Mam masę do fugowania płytek ceramicznych
firmy Ceresit. Ale jest za jasna do moich oczekiwań. Nie myślę jej wyrzucić,
ale zamierzam kupić nieco ciemniejszą innej firmy np. Atlasa i wymieszać.
Taki kolor (pośredni tych dwóch) mi odpowiada. Czy można mieszać różne fugi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Fuga + fuga = ? IP: 217.153.88.* 18.03.04, 11:48
      Różnych producentów i różnych typów - nie. Spróbuj zrobić to samo, ale z fugą
      tego samego typu.
      • Gość: Jerry Re: Fuga + fuga = ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.03.04, 13:50
        > Różnych producentów i różnych typów - nie.

Nie, tak ta wszelki wypadek? Czy też możesz to jakoś uzasadnić?
        W tym problem, że nie pasuje mi kolor z tej samej firmy.
        • vampi_r Re: Fuga + fuga = ? 18.03.04, 14:00
          A ja myśle, że Ceresit spokojnie mozna zmieszać z Atlasem.
          Bo niby co się moze stać? Składniki się pogryzą? Przecież w 99% to to samo.

Najlepiej zrobić próbkę - wymieszaj po łyżce obie fugi, rozrób z wodą i
          poczekaj do zaschnięcia (z pół godzinki).
          Jak ładnie zastygnie i barwniki się nie pogryzą (to znaczy jeśli ci nie wyjdzie
          melanżyk, tylko jednolita barwa), to możesz spokojnie mieszac obie fugi.
          • Gość: Jerry Re: Fuga + fuga = ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.03.04, 14:21
            I tak też myślałem zrobić! Ale najpierw muszę kupić ten drugi kolor i dlatego
            pytam doświadczonych wcześniej o ew. melanżyk. :-)
            • vampi_r Re: Fuga + fuga = ? 18.03.04, 14:36
              Nie znam składy Atlasa i Ceresitu, ale niemal dam se uciąc, że używają takiego
              samego barwnika.
              Grunt , to dobrze wymieszać obie fugi na sucho, by sworzyły jednakowej barwy
              proszek, a dopiero potem zalać to wodą.

Tym niemniej na początek kup jakas mała paczuszkę Atlasa i zrób próbkę.
              A może ktos z twoich znajomych ma resztkę jakiejś fugi atlasowej. Nawet może
              być inna barwa, niz ty chcesz. Przeciez w próbce chodzi o sprawdzenie gryzienia
              się obu fug, a nie o uzyskanie danego kolorku.
        • Gość: Jarek Re: Fuga + fuga = ? IP: 217.153.88.* 18.03.04, 14:33
          W sumie nie potrafię tego uzasadnić inaczej niz zakazem mieszania różnych fug
          umieszczanym zwykle na ich opakowaniu. Ich skład nie jest znów taki identyczny
          i potem się z fugami mogą dziać różne cuda - od jakiegoś dziwnego przebarwiania
          począwszy na złym wiązaniu skończywszy. Ale to tylko moje gdybanie, nigdy nie
          próbowałem mieszać różnych fug (takie same - tak, z powodzeniem) i nie wiem, co
          się wtedy dzieje. Trzebaby sprawdzić...
          • Gość: Jerry Re: Fuga + fuga = ? IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.03.04, 14:52
            Dzięki za szybkie odpowiedzi. Idę na zakupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka