Dodaj do ulubionych

meble kuchenne wykonane samodzielnie

28.03.11, 19:20
Jeżeli ktoś ma podstawowe umiejętności w posługiwaniu się wiertarką i wyrzynarką ,to może samodzielnie wykonać wysokiej klasy meble kuchenne za niewielkie pieniądze. To wcale wbrew pozorom nie jest takie trudne.Wystarczy wiedza i chęci z wiedzą mogę się podzielić Osobiście ponad dziesięć lat zajmowałem się montażem mebli włoskich i tak naprawdę to płacimy za markę i kosmiczne marże .Te same meble można wykonać w Polsce za 1/3 cenny z materiałów dostępnych na naszym rynku.Faktycznie wzornictwo włosi mają na bardzo wysokim poziomie,ale materiały i akcesoria dostępne na polskim rynku są o wiele lepszej jakości ponieważ pochodzą głównie z Niemiec. Ewentualnie same front można zamówić we włoszech,co zresztą niektóre salony meblowe robią .
Obserwuj wątek
    • waflinka Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 28.03.11, 19:37
      Ja próbuję policzyć jakie wymiary mebli a raczej wymiary wszystkich ścianek szafek potrzebuję. Jeśli masz takie gotowe wymiary szafek to chętnie skorzystam. Sama będę robić kuchnię, to nie jest takie trudne: zamówić odpowiednie formatki ścianek szafek z wybranej płyty meblowej, okleić. odpowiednie zawiasy, uchwyty, blat, fronty i już :)))
      • clas_sic Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 28.03.11, 20:50
        taaa, a potem wziąć gwoździe i wszystko ładnie pozbijać :)
        Gdyby to było takie łatwe i nie był do tego potrzebny sprzęt i co najmniej dwóch silnych ludzi to faktycznie każdy by sobie mógł zrobić sam meble kuchenne, i szafę i garderobę i regał i szafkę na buty... sorry, rozmarzyłam się.
        • karinbud Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 28.03.11, 23:59
          no...można bez gwoździ :) zdarzało mi się samemu robić całą kuchnie, w zupełności wystarczy przeciętnie umięśniony facet w miarę rozgarnięty i ktoś do pomocy ,do przytrzymania .Dzisiaj można zamówić docięte i oklejone formatki, wkręty i całą resztę.Wystarczy tylko poskręcać.
          Dlaczego każdy ,kto ma ochotę nie robi sam mebli w domu ? prawdopodobnie z braku wiedzy ,faktycznie na wstępie najważniejszy jest plan :) ,rozrysowanie projektu,wyliczenia elementów.
          aha .... podstawowa umiejętność posługiwania się wkrętarką i wyrzynarką. Jeszcze do niedawna ugotowanie obiadu dla mnie było większym wyzwaniem ,ponieważ nigdy wcześniej tego nie robiłem :) Więcej wiary w siebie i małżonków :)
          Mam gotowe wymiary szafek ,postaram się niedługo zrobić jakaś stronkę z podstawowymi zasadami wymiarowania mebli i formatek .
          • waflinka Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 29.03.11, 15:44
            Gwoździe nie, raczej śruby meblowe.
            Mam silnego męża, nawet piłę do cięcia płyt mamy, ale przy kuchni wolę zamówić już pocięte bo zwyczajnie jest dużo roboty.
            Dlatego właśnie mamy w domu meble ręcznie robione i na buty i na inne rzeczy. To bardzo proste, daje satysfakcję że się samemu zrobiło. Jestem kobietą, a dużo rzeczy sama robię, nawet oklejam te meble i pomagam w składaniu.To zależy czy chce się człowiek pomęczyć i mało zapłacić, czy płacić 10 000 za kuchnię. Ja nie mam zamiaru, wolę wydać zaoszczędzone pieniądze na ciuchy :)))
            Pozdrawiam.
          • clas_sic Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 29.03.11, 19:57
            nie psuj rynku takim twierdzeniami. Mam firmę wykonującą meble na wymiar. Tak samo psują rynek ulotki z marketów z kuchnią za 1.000zł.
            To nie jest tak, że jak ktoś weźmie sobie płyty i wkrętarkę to od razu my się wszystko uda. Rozumiem samozadowolenie z tego płynące, ale jak napiszesz komuś, że może kuchnię zrobić sam, to jeszcze gotów jest w to uwierzyć. Rozumiem zdolnych majsterkowiczów, którzy są dumni ze skręconej samemu szafki na buty, ale uwierz mi, że jak będą musieli spasować sobie całą kuchnię to im to może kiepsko wyjść. Jak rozumiem AGD też sobie podłączą?
            I gotowanie obiadu a wykonywanie mebli to dwie różne rzeczy. Przypalone mięso najwyżej wyrzucisz - spapranej kuchni raczej nie.
            • Gość: Nie_fachman Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.11, 23:14
              clas_sic rozumiem,że psują ci ludzie rynek.Bez obrazy-i bardzo dobrze.Obliczyłem cenę materiałów na meble,które to wyliczono z robocizna na 7tys.zł.Koszt materiałów nie przekroczył....20%.Każdy kto umie obsługiwać tak skomplikowane urządzenie jak miarka zrobi takie meble sam.Tam gdzie zamawiam blat,fronty itd. docinają W CENIE zakupu.Kwestia montażu zawiasów i zmontowania całości nie jest wyzwaniem dla magistra.

P/s w markecie kuchnię można kupić poniżej 400zł wierz mi:))
              P/s2 niestety ja uznaję meble tylko z litego drewna (w całym domu) więc ogólnie odcinam się od g..a z jakiego robione są meble na wymiar za taka kasę
            • Gość: covi Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 20.02.13, 22:03
              jestem amatorem w tej dziedzinie i moge pokazac ci swoje meble , fronty rowniez maluje sam pistoletami iwata , metaliki itd i uwazam ze zadna to filozofia , tylko trzeba miec glowe na karku , do mebli rowniez sa programy np , pro sto ktore pomagaja w tworzeniu takich mebli . podlaczenie agd to maly pikus wiec naprawde nie wiem dlaczego uwazasz ze to bardzo trudno wykonac lub dobrze zrobic ?
    • waflinka Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 30.03.11, 17:07
      Do clas_sic- rozumiem, że jak się ma firmę, to by się chciało żeby każdy do niej przychodził i zamawiał:)
      Nie napisałam, że każdy zrobi sobie kuchnię sam, ale że każdy kto ma narzędzia, chęci i jakieś pojęcie o obliczeniach płyt to jak najbardziej tak. Skręcenie szafek żeby do siebie pasowały nie jest jakąś tam filozofią, tak samo jak wyregulowanie zawiasów, oczywiście, że ktoś kto nigdy tego nie robił i nie widział jak jest zrobiona taka kuchnia to może nie potrafić.
      Tym bardziej podłączenie agd to już na prawdę taki problem- wsadzić wtyczkę do prądu:))) Jeśli chodzi o kuchenkę gazową to potrzebny fachowiec ale raczej od gazu, niekoniecznie wykonawca kuchni, choć rozumiem, że takie usługi są też w ofercie. Pozdrawiam.
      • karinbud Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 31.03.11, 00:52
        Bez obawy tak od razu stolarze pracy nie stracą :) fakt że można dużo zaoszczędzić samemu robiąc kuchnię czy inną zabudowę ,ale.. nie każdy ma zdolności manualne ,a tu jakieś podstawowe należy posiadać :) Po drugie czas, mając gotowe formatki , skręcenie oraz montaż kuchni może zając do dwóch tygodni. W tym czasie niektórzy spokojnie zarobią na opłacenie fachowców. Kwestia zarobków oczywiście. Tych których nie stać na drogą kuchnię a chcą mieć piękne i trwałe mebelki zachęcam jak najbardziej, należy tylko pamiętać o dobrym projekcie i prawidłowym wyliczeniu elementów ,ewentualnie mogę pomóc :) ,Z tym podłączeniem AGD to najmniejszy problem ,jak wspomniała waflinka do gazu fachowiec i tak musi być, do podłączenia płyty ceramicznej także ,wymóg producentów aby uprawniony elektryk "podbił" gwarancję .Dla amatora trudnością może być np. wycięcie otworu pod zlewozmywak i płytę cer. W chwili obecne większość zlewozmywaków jest dostarczana wraz z szablonem ,od którego należy dość precyzyjnie odrysować kształt i wycięcie przy odrobinie uwagi powinno pójść łatwiej . Nie_fachman napisał " Koszt materiałów nie przekroczył....20% " różnie to bywa czasami i 10% ogólnie czym droższa kuchnia tym relacja materiał - gotowa kuchnia większa, za luksus się płaci. Wiem z doświadczenia np. kuchnia we Włoszech zakupiona za 8 tys. w Polsce sprzedana za 55 tys. Z drugiej strony studio meblowe jak sprzeda trzy ,cztery kuchnie w miesiącu to dobrze. Musi opłacić czynsz ,samochody ,pracowników itp. a i jeszcze byłby wskazany zysk ;) Także nie popadajmy w inne skrajności kuchnia z marketu lub z bazaru za 400zł ? zawsze się dziwie kto to kupuje ,płyty oklejane melaminą zamiast laminatem, chińskie zawiasy za 60 gr. w hurtowni dobry zawias niemiecki z dożywotnią gwarancją można zakupić za około 3 zł ,trochę głupia oszczędność :) Coś za coś.
        Nie_fachman -"niestety ja uznaję meble tylko z litego drewna " uwierz mi nie sprawdzają się w kuchni chyba że mówisz o samych frontach to inna sprawa.
        • Gość: merunia Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.12, 10:12
          Chętnie skorzystam- czy ja mogę prosić o pomoc w wyliczeniach i projekcie? Podaję priv mery0@op.pl
          Wyrazy uznania za podjęcie się takiego zadania. Ja jestem na etapie przekonywania męża:)))
        • Gość: Rafał Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 13:01
          [karinbud] Człowieku, i Ty chcesz doradzać ludziom samodzielną budowę? Ty, który śmiesz twierdzić, że lite drewno nie sprawdza się w kuchniach? Nawet sauny się z niego buduje a tybetańskie konstrukcje mają po tysiące lat, meble po kilka wieków... Jeżeli nie znasz się na stolarce a tylko na handlu tandetnymi meblami włoskimi których sprzedaż nie idzie to nie siej naiwnej wiary wśród niedoświadczonych... Ohyda....
    • kasi_a35 Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 26.03.12, 17:52
      Ja mam wykonane meble w kuchni przez firmę Salonik Meblowy i musze przyznać że świetnie wykonali pracę:)
    • iosephus Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 20.04.12, 12:16
      Mojemu dziecku czytałem taki wierszyk Tuwima, polecam ))))

Julian Tuwim - Wszyscy dla wszystkich

Murarz domy buduje,
      Krawiec szyje ubrania.
      Ale gdzieżby co uszył,
      Gdyby nie miał mieszkania?

Piekarz musi mieć buty,
      Więc do szewca iść trzeba,
      No, a gdyby nie piekarz.
      Toby szewc nie miał chleba.

A i murarz by przecie
      Na robotę nie ruszył,
      Gdyby krawiec mu spodni
      I fartucha nie uszył.

Tak dla wspólnej korzyści
      I dla dobra wspólnego
      Wszyscy muszą pracować,
      Mój maleńki kolego.
      • Gość: Marcin Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie IP: *.globalconnect.pl 16.04.13, 00:34
        To działało dopóki podatki były normalne. Założenie robię coś wartego 100zł pracując na etat : 23zł - vat koło zostaje :77 - z tego 35% przy pierwszym progu to zus,podatek,nfz czyli zostaje 50zł (zysk pracodawcy to że musi płacić za urlop i chorobowe pomijam). Jak ja zapłacę za kuchnię to ludek który składa też zapłaci vat, zus itd .. czyli dostanie na rękę 25zł. Pomijając pracodawcę to składacz kuchni musi zrobić w 1h to co ja będę robił 4h żeby wyszło na 0 przy tej samej stawce. Doliczając pracodawców itd to pewno musiał by zastąpić w 1h moich 6h pracy. I co się dziwić że murarz buty naprawia skoro nawet jak mu to 3x wolniej idzie to i tak jest 2x taniej. W życiu bym się nie brał za kuchnie gdybym zamiast skręcać w tym samym czasie zarobił robiąc swoje. I co się dziwić że jest bezrobocie skoro się opłaca pracować 6x poniżej swoich kwalifikacji.
    • Gość: Wędrowca Ładowanie ludzi w kryptoreklamę. IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.12, 12:50
      Wstyd. Robicie sobie z ludzi jaja z kryptoreklamą w tle a naiwni Wam wierzą. Od dziestu lat param się mniej lub bardziej zaawansowanym majsterkowaniem i jeszcze raz powtórzę. Bzdury pieprzycie. Prawdą jest, że samemu można bardzo wiele zdziałać ale... typowy Kowalski może spokojnie zapomnieć o marzeniach zbudowania mebla ekskluzywnego. Natomiast jeżeli jest w stanie zaakceptować typowość to najlepszym rozwiązaniem jest kupić gotowe z większych marketów (bo tam najtaniej) i lekko poprzerabiać. Tu wzmocnić, tam dodać półeczkę, owo pomalować itp... Metodą budowania o której "mądrze" piszecie można co najwyżej sklecić szafkę do piwnicy. Brzydzę się firmami które dla kasy są w stanie załadować Człowieka w bagno... Niestety na chamstwo lekarstwa brak. To nowotwór współczesnej cywilizacji...
    • janas_k Re: meble kuchenne wykonane samodzielnie 25.04.12, 15:26
      Ja sadze ze prawda lezy gdzies po środku i nie ma sie co kłocic. Zawsze beda tacy co sami wszystko zrobia za grosze i tacy co wdawac beda setki i jest oczywiste ze jakosc jednego i drugiego jest rozna. Sztuka moim zdaniem polega na tym by za jak najmniejsze pieniadze miec jak najwiekszą jakosc.

Ostatnio wyczytalem ze powstaly hurtownie firmy Komandor co jak sadze oznacza ze stolarze beda mogli w lepszych cenach oferowac szafy, meble itd, a Kowalski dostanie tanszy mebel albo wrecz sam moze kupic te elementy od Komandora i zmontowac.

Osobną sprawą jest czy ma sie czas i checi by samemu szukac informacji, jedzic po sklepach i hurtowniach i szukac materialow a potem montowac czy tez zleca sie to fachowcom. Ja pamietam jak mowil moj ojciec "po to ludzie maja rozne zawody zeby kazdy mogl pracowac i zrabiac, nie rob wszystkiego sam"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka