Dodaj do ulubionych

Książki o zwierzętach

IP: *.9.175.181.ng.pl 27.08.12, 12:38
Witam. Szukam ciekawych, najlepiej zbeletryzowanych książek o zwierzętach, zawierających odczucia zwierząt, ciekawostki z ich życia itp. Póki co miałam przyjemność przeczytać "Jennie", cudowną książkę o oswojonej przez człowieka szympansicy, oraz rewelacyjne "Życie Pi", świetnie opisujące m.in. etapy "oswajania" tygrysa. Na oku mam jeszcze "Wodę dla słoni", "Kupiliśmy zoo", "Żonę tygrysa", "Ostatnie wyznanie Mabel Stark", "Przeżyć z wilkami". Czytaliście? polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: f Re: Książki o zwierzętach IP: *.cnow.pl 28.08.12, 21:56
      Rzuć okiem na książki Norwega Mikkjela Fønhusa. Ja czytałem "Wilki" i "Zaczarowany łoś". Chyba tylko te były przetłumaczone na polski. Historie oglądane raczej okiem myśliwego niż zwierzyny. Bardzo mi podobały się opisy zmagań człowieka ze zwierzęciem, z północną zimą w tle. Może i Tobie się spodoba, choć to nie całkiem to o co pytałaś.
    • nobullshit Re: Książki o zwierzętach 29.08.12, 00:30
      Książki mojego dzieciństwa, starocia, nie wiem, jak odebrałby je współczesny czytelnik. Ale rzuć okiem na Curwooda:
      Włóczęgi Północy
      Władca Skalnej Doliny
      Szara Wilczyca / Bari, syn Szarej Wilczycy
      pl.wikipedia.org/wiki/James_Oliver_Curwood
    • eeela Re: Książki o zwierzętach 29.08.12, 00:35
      Czytającym po angielsku bardzo polecam w tej tematyce Pleasurable Kingdom Jonathana Balcombe'a. To nie jest literatura piękna ani publicystyczna, tylko popularnonaukowa, ale bardzo przystępnie i ciekawie napisana. Głównym tematem są właśnie emocje zwierząt. Lektura dająca dużo do myślenia.
      • opty2 Re: Książki o zwierzętach 29.08.12, 11:24
        może Wajraka - Kuna za kaloryferem ?
        www.biblionetka.pl/book.aspx?id=34187
    • Gość: tyda Re: Książki o zwierzętach IP: *.9.175.181.ng.pl 30.08.12, 09:59
      Bardzo dziękuję
      • Gość: danka Re: Książki o zwierzętach IP: *.intergeo.pl 01.09.12, 15:00
        "Sprawiedliwość owiec" - z szacunkiem patrzę teraz na te wełniaki !
        • cape.horn Re: Książki o zwierzętach 02.09.12, 19:21
          o tak, po "Sprawiedliwości owiec" też inaczej patrzę na owieczki :-) a "Kuna za kaloryferem" powinna być lekturą dla dzieci - cudowna książka.
          Dodałabym jeszcze "Las Pafnucego" Joanny Chmielewskiej.
        • kubissimo Re: Książki o zwierzętach 02.09.12, 19:35
          a ten szacunek wynika z....?
          pytam szczerze zdziwiony, bo moim zdaniem to slabo napisany gniotek. i nie wiem jak to odniesc do szacunku do prawdziwych owiec :)
          • jot6 Re: Książki o zwierzętach 03.09.12, 13:05
            najdziwniejszą książką o zwierzętach,jaką czytałam, była książka Chipsa Hardy ego "Poluj,bo upolują ciebie" - i należy ten tytuł rozumieć dosłownie! Rok z życia wrednego gronostaja,taki podtytuł - wyobraźcie sobie owego gronostaja jako np gangstera z Chicago,a stosunki między innymi występującymi tam zwierzętami...np Stan,wróbel z rodziną, walczący o przetrwanie, i wielu innych bohaterów,książka i śmieszna,i straszna, i na pewno nikt,kto ją przeczyta,nie będzie chciał wyrzucić domowego ulubieńca do lasu - bo może przetrwa...Książkę wydał Am ber,w tej samej serii co "Sprawiedliwość owiec"
          • zona_mi Re: Książki o zwierzętach 16.09.12, 15:10
            > pytam szczerze zdziwiony, bo moim zdaniem to slabo napisany gniotek. i nie wiem
            > jak to odniesc do szacunku do prawdziwych owiec :)

Nie nazwałabym tego gniotkiem, zupełnie sprawnie napisana książka, ale... zanudziła mnie na śmierć. Nie dobrnęłam nawet do połowy.
            A już nazywanie jej odzwierciedleniem tego, co mogą czuć czy myśleć owce, to w mojej ocenie spore nadużycie :)
    • gazeta_mi_placi Re: Książki o zwierzętach 03.09.12, 16:37
      Z dzieciństwa pamiętam książkę o grymaszącej na poranne wstawanie i niedobre mleko dziewczynce, która za karę została zmieniona najpierw w sikorkę, potem w wiewiórkę. Kojarzycie tytuł tej książki? Były w niej zawarte właśnie odczucia zwierząt (znaczy owej dziewczynki zmienionej w zwierzęta), zimno, konieczność zdobywania pożywienia itp.
      • jot6 Re: Książki o zwierzętach 03.09.12, 19:38
        sądzę,że może to być książka Marii Kędziorzyny
        'Czar wielkiej sowy"
        • gazeta_mi_placi Re: Książki o zwierzętach 03.09.12, 21:56
          Tak, to było to. Dziękuję.

lubimyczytac.pl/ksiazka/85175/czar-wielkiej-sowy
          • Gość: Baba Re: Książki o zwierzętach IP: *.tel.tkb.net.pl 15.09.12, 14:15
            Polecam książki Vitusa B. Droschera, -zoologa i psychologa
            -Rodzinne gniazdo-,
            -Cena miłości-,
            - Reguła przetrwania.
    • galene_ra Re: Książki o zwierzętach 16.09.12, 12:40
      Filozof i wilk Marka Rowlandsa
      Wodnikowe wzgórze Richarda Adamsa - książka fantastyczna o królikach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka