Dodaj do ulubionych

Termostat zły czy dobry

31.12.06, 19:31
Witam
Czytałem na forum że jak termostat jest dobry to się powinien zamknąć w
temperaturze 97 st.C, no i wziołem swój stary termostat który wykręciłem w
tym roku i włożyłem do garczka z wodą i zaczołem gotować ,zamknoł się w
temperaturze 97-98 st.C czy to znaczy żę jest dobry,jeżeli tak to znaczy że
nowy termostat który kupiłem firmy BERTH będzie działał tak jak stary,
ponieważ od starego przełożyłem czujnik bo ten od nowego nie pasował, ja
miałem czteropinowy a ten był trzy pinowy
Czy można kupić sam czujnik i czy jest to droga część bo sam termostat to nie
jest taqni
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • michal6250 Re: Termostat zły czy dobry 01.01.07, 18:59
      Witam
      mam pytanie jaką masz alfe i czy chodzi ci o czujnik temperatury płynu
      chłodzącego który jest przy silniku bo znajomy szuka takiego na trzy przewody.
      on potrzebuje czujnik na trzy przewody, ale te przewody są ułożone tak jakby w
      trójkąt tzn dwa na górze jeden pod nimi.
      I jeszcze jedno ile byś chciał za niego
      • scyzorsw Re: Termostat zły czy dobry 01.01.07, 21:37
        Witam
        Moja Alfa to 146 1.4 TS Junior a kostka jest trzy pinowa na górze jeden na dole
        dwa,i ona jet wkręcana w termostat,jakby co to moge przesłać zdjęcia
        • michal6250 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 10:56
          witam .
          proszę o fotke na michal6250@wp.pl
          ile byś chciał.
      • aquarius01 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 09:28
        michal6250 napisał:

> Witam
        > mam pytanie jaką masz alfe i czy chodzi ci o czujnik temperatury płynu
        > chłodzącego który jest przy silniku bo znajomy szuka takiego na trzy przewody.
        > on potrzebuje czujnik na trzy przewody, ale te przewody są ułożone tak jakby w
        > trójkąt tzn dwa na górze jeden pod nimi.
        > I jeszcze jedno ile byś chciał za niego

A czy jakimś skrajnym problemem jest wzięcie ze sobą numer VIN i udanie się
        jakiegoś sklepu z częściami do Fiata - ten czujnik jest stosowany w innych
        samochodach również, więc z jego znalezieniem nie powinno być żadnego problemu.
        Po za tym - niech odczyta sobie numer ze starego i na jego podstawie szuka
        zamiennika. W czym tutaj jest problem ?
        • michal6250 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 10:48
          Witam.
          niestety jestem z łodzi i dla bardzo wielu sklepów zaczyna być to wielki
          problem, nawet w autoryzowanych sklepach np. fiat magneti - maredi czy coś
          takiego . chyba obdzwoniłem z kumplem całą książke telefoniczną z województwa i
          nic. a więc mniej takich uwag bo jakby niebyło takich problemów to bym niepisał
          • aquarius01 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 10:57
            To kiepsko szukaliście - mmarket.com.pl/index.htm - i to w dodatku w
            Łodzi. Polecam - korzystałem z ich usług już wielokrotnie i wielokrotnie
            polecałem tą firmę na łamach tego forum. Zadzwoń, przedstaw problem a na pewno
            uzyskasz pomoc i rzetelną poradę. A jak nie chcesz szukać to podaj numer VIN
            samochodu kumpla i sam Ci znajdę - poświęcę te 15 min. swojego czasu ;)
            • michal6250 Re: Termostat zły czy dobry 03.01.07, 19:34
              witam.
              dzięki za info .
              niestety nawet oni obecnie takiego niposiadają, ale znalazłem inny
              motoryzacyjny który posiada takowy czujnik od ręki.
          • aquarius01 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 11:12
            michal6250 napisał:

> nic. a więc mniej takich uwag bo jakby niebyło takich problemów to bym niepisał
            >

Proszę bardzo - myślę, że się dużo nie pomyliłem...
            tnij.com/L7n - pięć minut czasu, ale należało by to sprawdzić z numerem
            czujnika jaki fizycznie jest zamontowany w aucie Twojego kolegi ;)
    • aquarius01 Re: Termostat zły czy dobry 02.01.07, 09:25
      Sprawność termostatu nie charakteryzuje jedynie jego podatność na
      zamykanie.otwieranie się przy konkretnej temperaturze. To, że reaguje w
      jakikolwiek sposób to żadna łaska. Ważna jest jakość tej "reakcji". Problemy z
      termostatami polegają głównie na ich niedomykaniu się w skrajnych pozycjach co
      oznaczać może albo cały czas otwarty duży obieg albo cały czas zamknięty duży
      obieg - tutaj jest "pies pogrzebany". Jeżeli podmieniłeś czujnik to nie wiem
      czym się martwisz. Jeżeli jest sprawny i działa odpowiednio to wszystko będzie
      grało jak powinno. Sam czujnik można kupić w sklepie - zarówno oryginały BOSCH'a
      jak i zamienniki - ceny od 30 do 60 zł w zależności od producenta. Jeżeli Twój
      czujnik jest sprawny to po co chcesz go wymieniać ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka