Dodaj do ulubionych

źle dobrane ościeżnice

24.11.11, 23:52
witam mam pewien problem zamówiłem w firmie xxx trzy pary drzwi z ościeżniacami na początku nie mogłem zdecydować czy mają być proste czy regulowane dlatego przyjechała do mnie osoba na pomiary jakie ściany jakie ościeżnice pan stwierdził że mogą być ościeżnice proste. Ściana ma grubość 80mm a zostały zamontowane na nią ościeżnice 100mm nie muszę dodawać że z jednej strony wystają na 20mm wogóle nie zostały mi zaproponowane ościeżnice regulowane które idealnie pasowały by do takiej ściany byłem niestety przy montażu i niestety nie zareagowałem na czas oscieżnice są zamontowane. Próbowałem to reklamować w sklepie ale twierdzą że tak musi zostać i nie mogę tego reklamować na argument że zostały źle wykonane pomiary "fachowieć" który je robił kłóci się że były dobrze zrobione ale dziwnym trafem ościeżnica nie pasuje... dodam że zapłaciłem część pieniędzy za te drzwi a w sklepie stanęło na tym ze jak nie zapłacę to przyjadą i wymontują sobie drzwi razem z ościeżnicami, co w takim przypadku robić jak wyegzekwować to zeby robota była dobrze zrobiona
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: źle dobrane ościeżnice IP: *.aster.pl 25.11.11, 16:07
      Moje zdanie jest takie, że klient nie musi znać się na ościeżnicach. Fachowiec musi. Na umowie rodzaj ościeżnicy jest, mam nadzieję, wpisany. Tak odstająca ościeżnica świadczy o źle wykonanej usłudze. To, czy byłeś przy montażu, czy nie, nie ma znaczenia. Liczy się efekt.
      Do cudzego domu wejść nie mają prawa. Nie załatwiaj niczego na gębę. Wszystko pisemnie. Poproś kogoś, kto dobrze pisze po polsku (z Twoim brakiem znajomości interpunkcji sam nie ryzykuj), by napisał wezwanie do usunięcia wady polegającej na... itd. poprzez wymianę ościeżnicy. Wyznacz termin wykonania. Dostarcz pismo i weź potwierdzenie odbioru na kopii.
      Zastanów się, czy nie wolałbyś uniknąć syfu związanego z pruciem ściany. Może wystarczyłoby założenie maskownicy (wąski pasek materiału identycznego z ościeżnicą wstawiony w tę 2 cm szczelinę). Jeśli wyglądałoby to estetycznie (sam musisz to ocenić), to można zaproponować im i takie rozwiązanie. Dla nich na pewno tańsze i prostsze. Oczywiście póki nie zrobią, nic im nie płać. Zrób dokumentację fotograficzną. Na wypadek, gdyby pod pozorem wymiany wypruli Ci ościeżnicę i próbowali z nią zniknąć, zabierając przy okazji drzwi, zaproś na czas tej operacji kilku rosłych kolegów ;).
      • yoblleh85 Re: źle dobrane ościeżnice 26.11.11, 00:26
        w umowie jest napisane "ościeżnica prosta" nie ma podanego wymiaru, że ma być to szerokośc 80mm czy 100mm. Pan wykonując pomiar sam stwierdził, że na moje ściany nadadaje się ościeżnica prosta, nie trzeba regulowanej i praktycznie sam zadecydował o tym, że będzie to 100mm na ścianę 80mm nie informując mnie, że nie ma fabrycznie ościeżnicy prostej, szerokiej na 80mm gdybym to wiedział od razu zdecydowałbym się na ościeżnicę regulowaną, nie ma nawet dowodu na wykonany pomiar bo nic takiego nie podpisywałem wygląda na to, że zrobił go na oko, pomylił się i nie chce się teraz do tego przyznać, straszył mnie już nawet swoim prawnikiem...
        • piegoosek Re: źle dobrane ościeżnice 26.11.11, 23:30
          a to jest szef firmy? jesli nie to popros o rozmowe z szefem, a jesli to szef, to wspolczuje :/ to firma "paproch", za dlugo nie pociagna... w zyciu nie zgadzaj sie na slowa fachowcow, ze "tak musi byc", nic nie musi byc, ma byc zrobione dobrze, a to, ze cos odstaje, to jakis absurd! to fuszerka!
          • yoblleh85 Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 12:23
            szef tej firmy osobiście był na pomiarach zrobił je na oko, potem montował te ościeżnice i drzwi...
            • piegoosek Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 12:40
              no to zostal Ci tylko Rzecznik Praw Konsumenta... ale nie licz na wiele...
              • yoblleh85 Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 12:56
                dlaczego mam nie liczyć na wiele?? koleś zrobił złe pomiary i zamówił złe ościeżnice chyba mam prawo to reklamować i chcieć żeby wymienił je na takie które będą pasować do ściany
                • joanka-r Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 15:44
                  Reklamuj, ościeżnice powinny przylegać co do mm. Takie wykonanie jest nie do przyjecia. Najlepiej jak pismo w tej sprawie napisze ci prawnik.
                • piegoosek Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 16:39
                  mowie tylko o Rzeczniku! Ty jaknajbardziej masz prawo do reklamacji itp. Ty nie musisz sie na tym znac, po to bierzesz firme wraz z montazem, zeby samemu sie w to nie bawic! gdybys sie znal, kupilbys w markecie drzwi i sam je osadzil!
                  tez raczej wzielabym prawnika!
    • tymur82 Re: źle dobrane ościeżnice 27.11.11, 19:04
      strzeż się kolego/kolezanko takich fachowcow, też mialem takie przypadek, z tą różnicą, że na wysokości po zalożeniu ościeżnic brakowalo do ściany ok.6cm. Pan który był na pomiarze stwierdził, że można w katalogu popatrzeć jaka jest wymagana wysokość otworu, ja mu odburkałem, że jesli sam maiłbym zaglądać w katalog to po co mi Pan do pomiaru:) i sam bym sobie zamówiił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka