Dodaj do ulubionych

Dąb bielony na podłogę

02.03.12, 12:22
Planuję u siebie podłogę z dębu bielonego, najchętniej szczotkowanego. Jest spory wybór takich podłóg, ale większość z nich jest olejowana. Po analizie forum dochodzę do wniosku, że podłoga olejowana jest nie dla mnie, ze względu na kłopotliwą konserwację. Najbardziej zniechęca mnie konieczność powtarzania olejowania raz w roku. Nie bardzo sobie wyobrażam taką operację, co z podłogą pod meblami? Przesuwać meble? wynosić?
Jednym słowem, chciałabym podłogę dębową, lekko bieloną, szczotkowaną i lakierowaną matem, czy coś takiego jest na rynku?
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 02.03.12, 21:43
      Czy zamiatanie podłogi 3 razy w tygodniu oraz ze 3 razy na tydzień odkurzanie, to takie uciążliwe? czy 2 razy w roku uzupełnienie wychodzonego oleju, to jest uciążliwe? Sprzątanie mieszkania to nie jest może i rozrywka, ale uciążliwością to trudno nazwać. Żadnego problemu z wyborem nie ma i z lakierem i z olejem, można przebierać w kliku technologiach i firmach. Tylko próbki do akceptacji trzeba zrobić, Dąb bardzo dobrze się barwi ha biało, olejuje i lakieruje. Z lakierem i bieleniem, też nie ma kłopotów.Konserwacja takiej podłogi, też nie jest droga. B.Klimkiewicz.
      • Gość: Ochra Re: Dąb bielony na podłogę IP: *.181.90.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.03.12, 12:36
        Oczywiście bieżąca konserwacja czyli sprzątanie nie jest problemem, tak jak pisałam problemem jest dla mnie wizja olejowania maszyną, bo nie bardzo wyobrażam sobie jak zorganizować to przedsięwzięcie, co zrobić z podłogą pod meblami, przecież meble trzeba gdzieś usunąć, a nie bardzo mam gdzie. A może ja niewłaściwie rozumiem na czym polega uzupełnianie oleju?
        • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 03.03.12, 19:50
          Na olejowanie i robotę olejami Bona, barwienie, też Bona, to 5 lat gwarancji, możliwość przedłużenia o następne lata. Niczego szukać czy za niczym biegać, wszystko w ofercie, pielęgnacja też. B.Klimkiewicz.
        • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 06.03.12, 09:27
          Chyba nie zrozumiałaś o co chodzi, bo olejuje się ręcznie, chociaż , owszem olej można też tak jak i szorowanie bardzo brudnej podłogi, takiej ekstrmalnie zapuszczonej robić i maszyną. To maszyny, które nie kurzą. Można użyć do tego buffera. To żadna uciążliwość. Jeżeli idzie o produkty kolorowe, czyli barwione, to bezwzględnie należy robić wzorniki do akceptacji, bo każdy inaczej widzi kolory, a wykonie ich konkretyzuje przedmiot. Dokładnie wiadomo o co chodzi.Każda podłoga olejowana barwiona, czy w inny sposób zabezpieczona ma 5 lat gwarancji, bo Bona, OSMO i inne używane do pracy produkty pozwalają na takie użytkowanie, a w razie potrzeby na przedłużenie tego użytkowania, o kolejne lata. B.Klimkiewicz.
          • Gość: Krzysiek Re: Dąb bielony na podłogę IP: *.krosno.vectranet.pl 06.03.12, 12:48
            Witam Pana
            nieco z innej beczki, ogólnie poleca Pan bardzo produkty Bona... Będziemy robili podłogę drewnianą dąb rustic i nasz człowiek który będzie ją wykonywał poleca nam bardzo produkty murexin - przyznam że przeglądając fora nie natknąłem się na ten produkt - czy może Pan miał kontakt z tymi produktami i jaka jest Pana opinia
            Dziękuję Krzysiek kkulasik@o2.pl
            • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 11.03.12, 22:20
              Na temat Murexinu , niestety niczego nie mogę powiedzieć,bo w Warszawie dystrybutor się nie ujawnił, a jak on jest cicho, to chyba nie ma się czym chwalić, albo jest bardzo nieśmiały. Teraz jest bardzo trudno dotrzeć do informacji, po tych zmianach może są objęte prawami autorskimi, tak jak normy. Ale firma Murexin, wiem,że istnieje, bo jakoś od kilku lat, o różnych wyrobach słyszałem, ale rustykalny wygląd, to i bardzo łatwo produktami Bona, ze 3-4 metody można do tego użyć. Można Prime Deep, Prime Amberseal,Bona Create,można jeszcze coś innego. Da się radę i ługiem kolorowym i olejem.Zależy co klientowi się podoba.B.Klimkiewicz.
            • jarekparkiet Re: Dąb bielony na podłogę 12.03.12, 11:25
              Z produktów Murexina warte polecenia są na pewno kleje. Stosunkowo często używamy ich w pracy, jeden z nich X- Bond MS K-511 został uznany produktem wykonawcy roku 2012. Co do lakierów i olejów są zbyt mało rozpowszechnione, aby wydać o nich opinię.
      • Gość: Nikt Re: Dąb bielony na podłogę IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.12, 00:20
        Mistrzu, rozumiem względy ekonomi wiedzy fachowca ale czasy czołobitności przed nimi i ich wiedzą się skończyły... Proszę mi wybaczyć... Chce Klient złote klamki w chlewiku to nie należy mu wmawiać, że nieekonomiczne bo złoto szybko się ściera i zostaje po nim tylko wspomnienie... Gdzie dewiza "mój Klient, mój Pan". Gość jasno się wypowiedział, że po rozważeniu wszystkich ZA i PRZECIW nie chce słyszeć o podłodze olejowanej.
        PS. Kiedy pytam doradcy o coś tam a on mi z innej beczki, wtedy mówię "dziękuję i żegnam..."
    • jarekparkiet Re: Dąb bielony na podłogę 02.03.12, 22:09
      A rozważałaś ługowanie na biało i lakierowanie?
      • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 22.03.12, 07:16
        Podłogi, które się trudno barwią, np buk. Owszem ługuję i olejuję, robię to od lat. Robię to dlatego,że olej jest zbyt mało kryjący różowy składnik drewna. Nieraz to co ma być białe , a jest z buku wymaga kilkudziesięciu prób, by uzyskać akceptację. To z kolei wymaga pocięcia na wzorniki kilkunastu cokołów.Barwienie i lakierowanie jest dużo prostsze, bo wymaga tylko odpowiedniego zabarwienia lakieru. To też wymaga sporo kasy na próby koloru i wzorników. To rozważanie, to dotyczy ługu białego i co dalej?Bo ług biały i olej biały, to oczywistość. A ług biały do twardego czy miękkiego drewna i lakier bezbarwny? Czy kolorowy?Ja nie dostrzegam korzyści z ługowania i lakierowania jako jednego procesu wykończenia. Dwukrotne ługowanie i lakierowanie?Mam wątpliwości czy taki sposób jest akceptowany, ale sprawdzę. B. Klimkiewicz.
        • ochra Re: Dąb bielony na podłogę 22.03.12, 21:52
          Dobrze Panowie. Kupiłam gotową deskę bieloną i olejowaną, mam nadzieję, że da się na tym mieszkać. :)
          • cyklina-klimkiewicz Re: Dąb bielony na podłogę 12.05.12, 21:49
            Trzeba naturalnie znać producenta deski i użytej technologii. Do konserwacji, która jest niezbędna, trzeba używać metody i technologii oraz materiałów producenta. Stosować się do warunków gwarancji.Jak właściwie się wybierze, konserwację i ją stosuje. To nie będzie żadnych problemów. B.Klimkiewicz.
          • Gość: nusia Re: Dąb bielony na podłogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 09:40
            planuję panel drewniany dąb bielony szczotowany olejowany boena. Proszę powiedzcie jak one sprawują się później w użytowaniu, bo boję się czy nie będzie plam i czy miejsca bielone nie będą zachodzić kurzem, brudem a potem sie wycierać.
        • more-la11 Re: Dąb bielony na podłogę 24.03.13, 17:52
          widzę , ze jest tu Pan profesjonalistą, dlatego chciałam Pana zapytać czy istnieje możliwość wszczotkowania podłogi dębowej olejowanej. Podłoga była uładana w 2 tragmentach w różnych odstepach czasowych dlatego mam 2 różne kolory. chciałabym teraz zmienić kolor i strukture. Dziękuję z góry za odp
          • jarekparkiet Re: Dąb bielony na podłogę 24.03.13, 21:16
            Oczywiście, że można to wykonać. Najpierw szlif całej podłogi, następnie całość wyszczotkować, a na koniec olejowanie na kolor.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka