Dodaj do ulubionych

Cieknące kominy

09.03.12, 10:22
Mam pobudowane kominy te z tych gotowych i potem wykońcozne/zakończone klienkierem niestety dziurawką. Gdy przyjdzie deszcz na kominie wychodzą mokre plamy. Dekarz kilkukrotnie już sprawdzał poprawiał obróbkę komina i jak sam mówi głowe da uciąc sobie że to nie leci opierzeniem. Ostatnio nawet owinęlismy komin folią żeby sprawdizić przy przecieknie podczas deszczu. co się okazało? ze nie przecieka. Więc ewidentnie leci cegła- fugami w cegle ktore były robione na 2 razy (murowany klinkier, po tygodniu zakładane fugi równo z cegła). Wykonawca nie powiedział mi żeby była pełna cegła, no coż pobudowali i teraz męcze sie z tym. Mam pytanie co zrobić teraz z tym żeby to zabezpieczyć. Dekarz proponuje mi że komin może obłożyć blachą i będzie po kłopocie, no ale niestety straci na wyglądzie, co można jeszcze zastosować, słyszałem o szkle wodny, o jakiś lakierach.
Jest jakiś sposób na to żeby zabezpieczyć te fugi i cegłę?
Myślałem też nad rozwiązaniem- obłozyć steropianem komin (2 cm) dać na to klej i siatke a na wierz obłozyć płytkami klinkierowymi, bedzie ywgladało jak z cegły, ale czy płytki będą się trzymały czy styropian i te płytki zabezpieczy przed wodą? proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Cieknące kominy IP: *.cdma.centertel.pl 09.03.12, 12:40
      U mnie przeciekał bo do końca jest systemowy, pokryty tylko płytką klinkierową. Przeciekał na fugach. Psiknąłem hydroblokiem, w googlu znajdziesz, od tamtej pory spokój, tzn. od jesieni. A klika porządnych ulew było przy dużym wietrze w międzyczasie. Podobno 5 lat wytrzymuje. Zobaczymy jak będzie znowu przeciekał to obłoże blachą, widziałem kilka takich kominów i nawet mnie się to podobało.
      • Gość: cromwell Re: Cieknące kominy IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 09.03.12, 17:31
        imregnat jest dobry w przypadku solidnego wykonania. przy kaflach spoiny szybko nasiakaja
        w przypadku cegly trzeba kilku dni solidnej ulewy zy przesiakly do wewnatrz
        wszystko wskazuje na zle polozone cegly
        albo niedobite
        albo ruszone po dobiciu
        stad szczeliny i nieszczelnosci
        impregnat nie wypelni pekniec
        pasi go postawic od nowa
        albo zakamuflowac jak podaje zalozyciej watku
        czego jestem goracym wrogiem
        wszelkie maskowania kominow uniemozliwiaja ich wizualnej kontroli
        po latach moze sie zdarzyc
        ze wspomniany komin runie komus na grzbiet znienacka
        • Gość: xxx Re: Cieknące kominy IP: *.cdma.centertel.pl 10.03.12, 16:39
          Czyli w przypadku wykończenia komina płytkami impregnat ma sens? Czy to tylko próba reanimacji trupa?
          • przemkowsky Re: Cieknące kominy 11.03.12, 12:15
            Nie no najpierw próba reanimacji w pozstaci impregnatu a jeśli to nie za rezultatu to styropia, siatka klej i płytki?
          • Gość: cromwell Re: Cieknące kominy IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 11.03.12, 13:08
            > Czyli w przypadku wykończenia komina płytkami impregnat ma sens? Czy to tylko p
            > róba reanimacji trupa?

porownaj sobie grubosci spoin komina ceglanego a oblozonego kaflami
            przy ceglanym trzeba kilka tygodni deszczu
            zeby spoiny nasiakly i woda dostala sie do wewnatrz
            jezeli po jednej ulewie komin przecieka znaczy sa pekniecia

co innego kafle
            te maja cienkie spoiny i szybciej przemakaja

impregnat ma konsystencje wody
            nie wypelni pekniec
            ale znakomicie zakonserwuje klinkier i spoiny
            przedluzajac zywotnosc okladzin

osobiscie polecam impregnowanie tak kominow jak innych murowanych czy oklejanych wypraw
            wystarczy zrobic probe zeby sie przekonac nad skutecznym zabezbieczeniem powierzchni
            uzywam impregnatu z tytanu
            mysle jednak ze inne firmy maja produkty podobnej jakosci
            • Gość: ala22 Re: Cieknące kominy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 21:49
              zrób sobie czopke na kominie z płyty żelbetowej, wystającą po kilka centymetrów na boki, z okapami, dodatkowo dobrze zaimpregnuj i powinno przestać ciec. Teraz pewnie leje się cała woda z góry komina po bokach, jak będzie daszek, to tylko zacinający deszcz będzie płynął po ściankach, ale na to zapewne wystarczy jakiś impregnat o którym piszą. Brzegi okucia wchodzące w komin zabezpiecz masą bitumiczną do dachów (wersja tańsza), albo specjalnym klejem przemysłowym do uszczelniania konstrukcji blaszanych, koło 40 złotych za tubkę, ale potem możesz zapomnieć, silikony broń boże - syf.
              • Gość: cromwell Re: Cieknące kominy IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 30.07.12, 19:39
                tak
                najskuteczniejsza jest czopka
                to tak jak czopek do komina

wlascie te zacinajace deszcze sa powodem przemakania w 70 %
                po drugie nikt dzisiaj nie okuwa kominow wcinajac sie w nie blacha
                wrecz przeciwnie
                blacha odgieta od komina pod katem ok 30 stopni i wypelniona uszczelniaczem dekarskim
                na to kolnierz dzialajacy na zasadzie teleskopu z podobnym uszczelnieniem

tylko to uszczelnienie komina
                jak spoiny sa spekane mozesz se nawet zlotem uszczelniac
                nie pomoze
                • zuz-a34 Re: Cieknące kominy 06.11.12, 11:02
                  Miałam to samo komin w środku domu nie na ścianie zewnętrznej. Przeciekał po każdym deszczu lało się do środka. Góra z klinkieru i z czapką 5cm wystawiona. Partacz zrobił takie fugi, że deszcz wlewał się do klinkieru. Nie pomogło fugowanie impregnaty. Komin obłożony został blachą, boku delikatny trapez kolor ceglasty czapka brąz,(wygląda lepiej niż pierwotnie) do tego wkład kominowy z kwasówki strażak na koniec i jest spokój. To odnośnie przeciekania od góry. A jeśli jest bez wkładu to pozostaje czekać na plamy wyjdą z pewnością. Polecam poszukać producenta wkładów, dobrać odpowiedni i żeby zamontowali do komina.
                  • Gość: inżynier partacz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 14:09
                    Partaczem jest inwestor który zatrudnił kierownika budowy figuranta (i nigdy go na budowie nie było - tym bardziej przy stawianiu komina) i przypadkowego chłopka do murowania komina a nie murarza z papierami...

Prawdziwy murarz zna podstawową zasadę tj. kominów nie stawia się z dziurawek....
                    • Gość: cromwell Re: partacz.... IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 06.11.12, 18:58
                      a jezeli udowodnie
                      ze kominy wg przepisow mozna stawiac z kratowek oddasz mi dyplom?
                    • Gość: inwestor Re: partacz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 14:33
                      To dowaliłeś wszystkim tym co piszą o jakimś problemie, czyli są partaczami bo zatrudnili fachowca niedouczonego. Może murarz ma papiery tylko był na wagarach jak w szkole uczyli o kominach a potem na praktyce to co myślisz, że majster dał mu murować komin pod swoim okiem? Taki to trzepie torby po cemencie. Każdy fachowiec jak go zapytać to się pochwali i kierownik budowy też (o tak będę przy każdym etapie budowy) tylko co potem wyjdzie. Ludzie przez tych tumanów mają problemy a ty im jeszcze od partaczy. Dziś kiełbasy też robią ludzie po szkole z papierami i co tam masz, może i ktoś tam naszczy czasem.
                      • Gość: cromwell Re: partacz.... IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 07.11.12, 19:55
                        dokladnie
                        wszyscy niedouczeni
                        tylko nasz inzynier prymus
          • j.ks Re: Cieknące kominy 15.10.13, 07:02
            Cieknace, pekajace kominy to problem, ktory wraca.
            Teraza mamy juz nowe rozwiazania eliminujace powyzsze problemy - obudowa kominow Fasady+.
            Dlaczego ta obudowa, otoz ma wiele zalet: m.in. jakosc, wentylacja non-stop, dostepnosc, łatwoś i szybkoś montażu, brak konserwacji, remontów itd.
            Wiecej na fasadaplus.pl/wpisy/oferta_ind/problem-z-kominem-nigdy-wiecej/
    • Gość: inż. Re: Cieknące kominy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 14:05
      Polska Norma kominowa dopuszcza wyłącznie ceramikę pełną do wznoszenia kominów - Ty już wiesz czemu...

Komin należy rozebrać i wykonać zgodnie z przepisami i sztuką budowlaną przez osobę kompetentną tj murarza (przynajmniej po szkole zawodowej).
      • Gość: cromwell Re: Cieknące kominy IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 06.11.12, 19:07
        jak wyzej
        oddasz dyplom inzynierze
        cholera mnie bierze
        jezeli podam ci cegly kratowki nadajace sie do stawiania kominow wg naszych norm?

caly myk w tym watku polega na przywaleniu w cegle
        i wymianie wody
        albowiem powiadam wam
        w murarce jak nie walniesz tos kiep
        obojetne czy to kratowka czy cegla pelna

a jak walniesz
        i cegla odskoczy od zaprawy trzeba poprawic chocby cegla lezala idealnie
        taki maly poradnik dla mlodego inzyniera mi wyszedl;)

• Gość: megi Re: Cieknące kominy IP: *.free.aero2.net.pl 23.09.13, 09:22
      Poczytaj o srodku o nazwie Silicolat hydrofobizujacym i zabezpieczajacym przed wchanianiem wody.Komin musi byc suchy;nie zakladac wpelnym sloncu.Powodzenia.Megi
      • Gość: cromwell Re: Cieknące kominy IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 15.10.13, 19:04
        kolejna nawiedzona chcaca uszczelnic komin impregnatem o konsystencji wody
        jeszcze raz powtorze
        jest cegla kratowka nadajaca sie do murowania kominow
        patrz dopuszczenia wg norm

komin wymaga starannego murowania
        w przypadku cegly kratowki zaleca sie spoinowanie na pelno
        wiem ze pieknie wyglada kominek ze spoinami od kwadraciakow
        ale to kardynalny blad
        nawet przy zle dobitej cegle mozna wypelnic spoine
        przosze pamietac ze komin to nie slupek ogrodzeniowy i trzeba sie przylozyc nawet za cene estetyki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka