Dodaj do ulubionych

ortodonta mega bolące gumki

31.10.25, 09:01
córka ma mieć aparat i na tydzień przed założeniem ortodonta założył jej na tydzień gumki na górne 6tki, żeby nieco rozszerzyć zęby. i to ją tak boli, że praktycznie nic nie je. nawet rozgotowanej ryby nie może przełknąć, tylko ew ciecz, serek i tyle.
jest bardzo szczupła (z innych powodów) i nie może sobie pozwolić na utratę wagi. mieszka sama na studiach, nie ma jak mielić jedzenia czy robić sobie papki.

jesteśmy w kropce. ten aparat nie jest absolutnie niezbędny a jeść musi. mamy 2 dni na decyzję czy rezygnować z aparatu czy nie. bo jak to będzie tak wyglądało to się wykończy.

czy aparat boli tak samo czy mniej? dajcie proszę znać jakie były wasze doświadczenia.

Obserwuj wątek
    • trampki-w-kwiatki Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:07
      Mnie bolało w diabły. Każda zmiana gumek czy dokręcanie to były tak ze dwa tygodnie cierpienia.
      Byłam wtedy chudziutka jak piórko, bo żywiłam się kiesielem i miksowaną zupą ogórkową.
    • pleszkazlasu Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:07
      Nie wiem jak bolą gumki przed aparatem, bo nie miałam, ale aparat nie boli aż tak bardzo. Ale fakt, boli najbardziej po każdej regulacji / podkręceniu, no niestety.
      Może te gumki są założone na świeżo, wczoraj czy przedwczoraj? Bo jak tak, to normalne że boli, ale potem człowiek się trochę do tego przyzwyczaja.
      I bez przesady, koktajl to nawet na studiach można sobie zrobić, blender ręczny zajmuje mało miejsca i nawet w pokoju można sobie zblendowac banana z lodami czy coś podobnego. Albo kupić Danio w tubce na dzień czy dwa.
    • pffpffpff Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:19
      Jezu… to jest dorosła dziewczyna 🙄 przeżyje.
      Po założeniu aparatu pierwszych kilka dni jest kiepsko, a później się o nim zapomina. Po wymianie drucików boli znowu dzień - dwa (czasem dochodzą bolesne afty od zamków), ale wszystko jest do przeżycia.

Szybko zleci.

Ps. Invisalign też powoduje dyskomfort po zmianie nakładek. Do tego jest znacznie b.upierdliwe w użytkowaniu. Nawet kawy się nie napijesz bez zdjęcia, umycia zębów i założenia.
    • jakis.login Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:25
      Rozgotowanej ryby to chyba nikt bez wstrętu nie przełknie. Może pic wysokokaloryczne koktajle (mleko, banan, masło orzechowe, odżywka białkowa), jogurty, niemowlęce kaszki, bez przesady, żeby rezygnować z leczenia, bo niedajbóg schudnie parę kilo (to pisałam ja, matka nastolatki po leczeniu orto z BMI w okolicach 17).
      • pffpffpff Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:33
        Ja polecam apteczne nutri odżywki. Ratowałam się nimi w stresie. Wtedy nic nie jestem w stanie przełknąć.
      • bib24 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:21
        ona ma niższe bmi i to sporo. ma też inne choroby niż tylko zęby.
        • trampki-w-kwiatki Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:22
          To odpuść leczenie ortodontyczne póki co
        • pffpffpff Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:24
          Nutri drinki załatwią sprawę.
    • lauren6 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:30
      Te zęby są "wyrywane" z kości, więc to oczywiste, że przez pierwsze 2-3 dni po założeniu gumek będzie bolało. Nie jakoś strasznie, do przeżycia bez leków przeciwbólowych.

Ja bym się raczej skupiła na leczeniu zaburzeń odżywiania u córki, bo to nie jest normalne, by praktycznie przestała jeść przez 2 gumki na zębach. Na aparat przyjdzie jeszcze czas.
      • bib24 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:22
        nie ma zaburzeń odżywiania, ma poważne inne choroby z których wynika waga.
    • palacinka2020 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:33
      Kupić blender.
    • aandzia43 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:50
      Separacje (grube gumki) na zęby na które potem nakłada się pierścienie powodują czasem ból, czasem tylko dyskomfort. Nie wiem czy ten ból ma to przełożenie na dolegliwości przy reszcie leczenia. Dolegliwości bólowe są potem przez pierwsze dni po aktywacji aparatu czyli wtedy gdy zaczyna się kolejny etap przesuwania zębów. Często jednak odbywa się to bezboleśnie. Nie jest więc tak że boli cały czas i nie da się żyć, jeść i funkcjonować.
    • 35wcieniu Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 09:54
      Pewnie chodzi o gumki separacyjne między zębami przed założeniem aparatu. Częsta praktyka i owszem, nieprzyjemna, ale aparat może być jeszcze bardziej niekomfortowy.
      Natomiast nie mogę zrozumieć co to znaczy że mieszka sama i nie ma mozliwosci robienia jedzenia. Nie może sobie kupić (albo wy jej) blendera czy dowolnego rozdrabniacza? Przecież to są groszowe sprawy, jak stać ją (czy was) na aparat to chyba stówa więcej nie jest problemem?
    • mikams75 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:08
      Są blendery ładowaniu na USB, nie widzę problemu, żeby sobie blendowala. Są odżywki białkowe, kaszki, kisiele do zamieszania w kubku, nie musi głodować.
      Przesuwanie zębów boli, po każdej regulacji też przez parę dni. Ale bez przesady, nawet dzieci to znoszą. Może płukać usta bardzo zimną wodą, to koi na chwilę.
    • sueellen Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:16
      Moją bolało. Przez pierwsze dni łagodziła ból paracetamolem i to jej pomagało. Po kilku dniach ból ustępował ( aż do następnej wizyty). Po wizycie u ortodonty przygotowywałam dużo płynnych potraw i zup. Na śniadanie dawałam owsiankę i smoothie. To było potrzebne tylko na początku. Dość szybko przeszło i później nie potrzebowała już żadnych środków przeciwbólowych i jadła normalnie.
    • spirit_of_africa Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:18
      Wg mnie te gumki separacyjne bolą bardziej niż sam aparat. Przy aparacie to ból byl kilka dni po wymianie drucika a przy gumkach non stop. Zwłaszcza, że ja miałam bardzo małe przestrzenie międzyzębowe. Da rade
    • alpepe Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 10:23
      Niech zjada słoiczki dla niemowląt.
      • palacinka2020 Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 16:43
        Przecież to jest obrzydliwe. Normalnie można jeść miękkie rzeczy albo zblendowane zupy, a nie niedoprawione słoiczki.
        • sueellen Re: ortodonta mega bolące gumki 31.10.25, 16:53
          Moje dzieci (nastoletnie!) kochają te słoiczki. Nauczyły się od kuzynki która ma ... 27 lat! Ja nie kupuję, ale wyżerają kuzynce, która zawsze ma w domu zapas ( dla siebie, bo dzieci nie ma).
        • turzyca Re: ortodonta mega bolące gumki 01.11.25, 10:15
          >Normalnie można jeść miękkie rzeczy albo zblendowane zupy, a nie niedoprawione słoiczki.

Ale trzeba przyznać, że słoiczki to jest miękkie, dobrze zbilansowane i łatwo dostępne jedzenie. Trzeba je tylko przede wszystkim porządnie dosolić i ew. dalej doprawić. To zajmuje mniej czasu niż ugotowanie od zera posiłku z mięsem i warzywami i zblendowanie go.
        • pleszkazlasu Re: ortodonta mega bolące gumki 01.11.25, 11:35
          Zależy które. Te dla starszych dzieci są już bardziej ok.
          No i owocowe przecierki są całkiem normalne.
    • rb_111222333 Re: ortodonta mega bolące gumki 01.11.25, 10:22
      Mnie aparat nie bolał za bardzo. Po założeniu aparatu było bardzo boleśnie, jakaś klamra mi odpadła i na następny dzień ortodonta mi tam gmerał, to było jak tortury. Ale później nic nie bolało, nawet po kolejnych wizytach, jak było coś zmieniane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka