Dodaj do ulubionych

zimny mur ?? co jest tego powodem

16.03.13, 17:53
postaram się szczegółowo opisać ten problem
w tym roku zauważyłem i wyczułem zimny mur tak ok 30 cm od podłogi w górę ściany i 25 cm licząc po obu stronach rogów problem tylko w rogach pokoi i łazienka od strony północnej ściany zewn muru zaznaczę ze dom postawiłem z porothermu 25 plus dany jest styropian z zewnątrz 15 cm podstawa + szpilki + klej dom jeszcze bez struktury w fundamenty dany jest styropian zielony styrodur i klej z siatką bez struktury
ponadto zauważyłem że styrodur od fundamentów nie trzyma sie sciany delikatnie odstaje w niektórych miejscach po zdjęciu jednego kawałka (przeze mnie przymus uszkodziłem styropian więc wymieniłem kawałek na nowy ) styropian klejony na placki kleju po rogach i w środku czy tak powinno być ?? i pręży przy dotknięciu pojawiła się też mała szczelina między listwa startowa a styrodurem tego wcześniej nie było w domu w podłodze dana folia izolacyjna i 15 cm styropianu oraz 8 cm wylewki plus folia korek i panel podłogowy w łazience płytki plus folia termo -izol. w podłodze i podłogówka plus położone płytki
proszę o pomoc w ubiegłym roku w zimie zużyłem ok 300 m gazu w tym roku zużycie jest znacznie większe wyszło już ponad 450 szybko wychładza mi się przez to pomieszczenie ok 4 5 stopni w ciągu nocy po wyłączeniu kaloryferów a jeszcze do zimy daleko ponadto mur w pokoju i łazience jest zimny dane są tynki gipsowo wapienne boje się ze może później wystąpić problem z grzybem i pleśnią na ścianach w przyszłości mur na razie nie ma żadnych oznak pleśni czy skraplania się pary wodnej ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie tego problemu bo nie daje mi to spokojnie spać po nocach to tyle bardzo proszę o poradę i o pomoc na wszelkie dodatkowe pytania postaram się udzielić odpowiedzi jeśli się takie pojawią
Obserwuj wątek
    • Gość: beza Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.13, 21:33
      Napisz to samo z zastosowaniem znaków przestankowych, bo taki strumień świadomości, jaki tu wylałeś, nie nadaje się do czytania.
      • Gość: szewc Milczenie jest złotem... IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.13, 22:14
        Więc po grzyba głos zabierasz? Napisał Człowiek jak umiał - najlepiej jak potrafił - licząc na fachową poradę a Ty mu wyjeżdżasz z obcasa, elokwentny pierdoło?
        • Gość: beza Re: Milczenie jest złotem... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 09:16
          Szewcu, jak jakiś ciołek nie nauczył się pisać, a ty go rozumiesz, to mu odpowiedz.
          Jeszcze nie widziałam takiego durnego postu.
        • Gość: januszkrz Re: Milczenie jest złotem... IP: *.play-internet.pl 17.03.13, 11:14
          dziękuje szewc za wsparcie wiadomosc dla bez _a..
          dla inteligentnego fachowca znaki interpunkcji nie są i nie powinny być problemem w odczytaniu wiadomości starałem się przekazać jaki jest problem a nie pisać wypracowania znaki samemu można sobie dopowiedzieć o ile się potrafi wątpię w twoje możliwości jako fachowca
          a złej baletnicy to i rąbek u spódnicy będzie przeszkodą więc jeśli chcesz pomóc to napisz jeśli masz zamiar wypisywać głupoty odnośnie postu to daj sobie spokój jeśli masz choć trochę inteligencji w sobie pozdrawiam januszkrz
          • Gość: sto Re: Milczenie jest złotem... IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.13, 16:22
            Ty śmiesz oceniać czyjąś inteligencję? Jesteś matołem. Trzeba nie mieć za grosz wstydu, żeby tak pisać.
            • Gość: januszkrz Re: Milczenie jest złotem... IP: *.play-internet.pl 20.03.13, 18:44
              szkoda mi sie zniżac do twojego poziomu i obrażac takich wypird... jak ty nawet boisz sie podpisac na forum sobą tylko nazywasz sie stoo.. jesteś bezimienny czy nazwali cie tak w zakładzie dla ciemnych umysłów ja w przeciwieństwie do ciebie nie jestem takim smieciem by obrażac innych i pisac takie epitety jakich dotąd użyłeś pod moim adresem wstyd ze tacy jak ty chodzą po tym swiecie anonimy się popisują swoją fachowością a do tej pory nie napisałeś nic mądrego bo gdybyś był inteligenty za jakiego sie uważasz to w formie pytań sam byś doszedł do sedna problemu a nie się popisywał wiedzą o znakach interpunkcyjnych jeśli jesteś taki mocny w pisaniu to trzeba było wiersze pisać a nie za budowlankę się brać a tak ogólnie szkoda sobie strzępic języka na takich jak ty ... żegnam wylewnie nadinteligenta
    • Gość: T.W. Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.13, 22:35
      Opisz w szczególach izolacje fundamentu i po krótce historię powstawania budynku oraz jego posadowienie - grunt piaskowy, nasypowy itp.
      • januszkrz Re: zimny mur ?? co jest tego powodem 17.03.13, 09:12
        Gość portalu: T.W. napisał(a):

> Opisz w szczególach izolacje fundamentu i po krótce historię powstawania budynk
        > u oraz jego posadowienie - grunt piaskowy, nasypowy itp.
        • Gość: tomek-dortmund Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.13, 10:41
          Na jakiej wysokosci znajduje sie uskok miedzy styropianem na elewacji 15cm(?) a styrodurem(10cm?). Ten uskok powinien sie znajdowac na wyskosci dolnej kanty 15cm styropianu ktory jest pod wylewka(8cm??).Szczeliny powinny byc wypelnione pianka termoizolacyjna i przyszpachlowane klejem.
          • Gość: januszkrz Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.play-internet.pl 17.03.13, 11:06
            i tak jest poniżej wylewki było zrobione
            natomiast zastanawiam sie czy styropian styrodur powinien dolegać bezpośrednio do muru
            i być zaizolowany pianką dokoła a jest tylko na klej do muru i na placki co daje szczelinę od muru
            problem występuje tylko w rogach pomieszczeń na obrzeżach budynku
            • Gość: gość Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 11:25
              Tu może być problem, szczególnie w przypadku, kiedy wymieniona szczelina łączy "niezasmarowaną" ścianę fundamentową ze ścianą zewnętrzną. Tą szczeliną wilgoć dosyć swobodnie przemieszcza się z wilgotnego jeszcze betonu fundamentu w kierunku ścian nasycając je a tym samym zmniejszając ich izolacyjność termiczną.
            • tomek-dortmund Re: zimny mur ?? co jest tego powodem 17.03.13, 12:20
              wychodze z zalozenia ze domek nie jest podpiwniczony, a fundament jest jakims smolistym mazidlem zaizolowany. Na te ta warstwe bitumiczna zostal styrodur(jakiej grubosci?) przyklejony na placki klejem elewacyjnym (powinna byc na calej powierzchni zebem 15mm-20mm -takim jak do klejenia plytek- nalozona masa bitumiczna)?
              • Gość: januszkrz Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.play-internet.pl 17.03.13, 13:12
                tak dom nie jest podpiwniczony fundament smarowany dysperbitem pędzlem nanoszone kilka warstw po zaschnięciu kolejna tak 4 razy z obu stron fundamentów na zewnątrz i od środka
                styrodur 60 mm grubości klejony na placki do bloczków prosze o szcegółowe i fachowe pytania tak bym rozwiał wszelkie wątpliwości
              • Gość: januszkrz Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.play-internet.pl 17.03.13, 13:38
                teraz odkopałem ten styrodur
                zobaczyłem ze styrodur nie dolega do scianki odstaje ok 1 cm szczelina między murem a styropianem i listwa startowa jest ok 2 3 cm powyżej lini fundamentów widać cegłe porotherm fundament do wysokosci tej co smarowałem jest widoczny ok 20 cm od lini ziemi obecnie ok 40 cm fundamentu jest nie zabezpieczone na wysokosci styroduru co w tej sytuacji mozna dalej zrobić prosze o pomoc
    • Gość: koczek Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.13, 12:40
      Najpierw pomyślałem, że problem jest z mostkami termicznymi (zaprawa pomiędzy pustakami puszcza ciepło szybciej niż pustaki) i to się objawia właśnie tym, że mur jest miejscowo zimny - czyli izolacja ścian do poprawy. Ale wygląda na to, że ciepło ucieka w dół - czyli ściana nie jest zaizolowana jak trzeba od fundamentów i zimne powietrze przechodzi z pustaka do dołu, w stronę gruntu. Ile w ogóle lat ma dom? Kto odpowiadał za izolowanie fundamentów i pierwszą warstwę pustaków (ty czy ekipa budowlana)? No i z czego wykonane są fundamenty (jaki materiał, a nie izolacja)?

Bezwzględnie proponowałbym sprawdzenie ścian kamerą termowizyjną.
      • Gość: januszkrz Re: zimny mur ?? co jest tego powodem IP: *.play-internet.pl 20.03.13, 18:29
        witam podejrzewam tak samo ze zaprawa miedzy fundamentem a cegła porothermu poddaje się warunkom atmosferycznym i stąd ten problem
        skoro między listwa startowa a fundamentem jest 2 3 cm szczeliny gdzieś jest nieszczelność w styropianie wiatr sobie hula i stąd ten problem
        za izolowanie odpowiadała ekipa ale tego problemu przez pierwsze 2 ,5 roku nie było
        dom stoi ok 3 ,5 roku dopiero fundamenty standardowo bloczki firmy nie pamiętam wydaje mi sie ze uszczelnienie szpary pianką i przyklejenie na nowo styroduru rozwiąże ten problem choć mogę się mylić gdyż to sa tylko moje przypuszczenia ale już wcześniej miałem podejrzenia ze tam gdzie Jeszcze nie położone były parapety wyczuwałem powiew powietrza w szparach cegły mowa o komorach powietrznych wewnątrz porothermu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka