januszkrz
16.03.13, 17:53
postaram się szczegółowo opisać ten problem
w tym roku zauważyłem i wyczułem zimny mur tak ok 30 cm od podłogi w górę ściany i 25 cm licząc po obu stronach rogów problem tylko w rogach pokoi i łazienka od strony północnej ściany zewn muru zaznaczę ze dom postawiłem z porothermu 25 plus dany jest styropian z zewnątrz 15 cm podstawa + szpilki + klej dom jeszcze bez struktury w fundamenty dany jest styropian zielony styrodur i klej z siatką bez struktury
ponadto zauważyłem że styrodur od fundamentów nie trzyma sie sciany delikatnie odstaje w niektórych miejscach po zdjęciu jednego kawałka (przeze mnie przymus uszkodziłem styropian więc wymieniłem kawałek na nowy ) styropian klejony na placki kleju po rogach i w środku czy tak powinno być ?? i pręży przy dotknięciu pojawiła się też mała szczelina między listwa startowa a styrodurem tego wcześniej nie było w domu w podłodze dana folia izolacyjna i 15 cm styropianu oraz 8 cm wylewki plus folia korek i panel podłogowy w łazience płytki plus folia termo -izol. w podłodze i podłogówka plus położone płytki
proszę o pomoc w ubiegłym roku w zimie zużyłem ok 300 m gazu w tym roku zużycie jest znacznie większe wyszło już ponad 450 szybko wychładza mi się przez to pomieszczenie ok 4 5 stopni w ciągu nocy po wyłączeniu kaloryferów a jeszcze do zimy daleko ponadto mur w pokoju i łazience jest zimny dane są tynki gipsowo wapienne boje się ze może później wystąpić problem z grzybem i pleśnią na ścianach w przyszłości mur na razie nie ma żadnych oznak pleśni czy skraplania się pary wodnej ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie tego problemu bo nie daje mi to spokojnie spać po nocach to tyle bardzo proszę o poradę i o pomoc na wszelkie dodatkowe pytania postaram się udzielić odpowiedzi jeśli się takie pojawią