Dodaj do ulubionych

Nowoczesne budownictwo

13.12.13, 08:07
Witajcie :) Kto wie, lub kto miał już styczność z nowoczesnymi domami takimi jak np. domy energooszczędne Słyszałem że zbudowanie takiego domu kosztuje sporo, lecz po kilku latach się zwraca inwestycja. Wie Ktoś czy można też dostać jakąś dotację ? W jakiej wielkości ? Gdzie trzeba iść ? Z góry dziękuję za podpowiedzi :) Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Nowoczesne budownictwo 13.12.13, 14:29
      ja mam dom energooszczedny.Podaj mi wspolczynnik przenikania dla scian i okien w tym niby energooszczednym domu z tego spamerskiego linka.
      • sylwesterna Re: Nowoczesne budownictwo 17.12.13, 08:43
        hmm. tzn. bo nie za bardzo rozumiem ;/
    • Gość: Janusz Re: Nowoczesne budownictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.13, 15:58
      Ja realizuję takie "RODZINNE " osiedle pod Białymstokiem ekobudynek@gmail.com
    • Gość: Iza76 Re: Nowoczesne budownictwo IP: *.via.zamek.net.pl 29.12.13, 12:43
      Projekty nowoczesnych domów zachwycają. Nareszcie w Polsce zaczyna być widoczny design. Przy urządzaniu nowoczesnych wnętrz polecam projekty firmy Interior z Katowic m.in. drzwi, schody, nowoczesne panele modułowe.
    • dona-32 Re: Nowoczesne budownictwo 29.12.13, 12:57
      Dla mnie to za drogi interes, ale idea ciekawa.
    • Gość: Bogdan Re: Nowoczesne budownictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.13, 20:32
      Tak budownictwo energooszczędne , a zwłaszcza pasywne wymaga wyższych kosztów na samym początku tj na etapie budowy ale potem można to „odebrać” w oszczędnościach na energii potrzebnej do codziennej eksploatacji budynku. Największa różnica jest w cenie projektu takiego budynku jednak same materiały dostępne są na rynku do dawna, podobnie jak technologia (ciepły montaż, odpowiednia izolacja etc.). dotacje są jednak nie jest to ponoć specjalnie prosta sprawa, zwłaszcza jeśli chodzi o konkretny kredyt pod budowę domu energooszczędnego.
      • ewa.834 Re: Nowoczesne budownictwo 17.12.15, 13:26
        programy dofinansowań na budowę domu to NF15 i NF40. jesli chodzi o urządzenia, które w takim domu umiescisz to PROSUMENT, RYŚ i KAWKA
        • konsultant_viessmann Re: Nowoczesne budownictwo 11.03.16, 14:21
          Co do programu Ryś - najnowsze informacje: Żaden bank nie jest zainteresowany programem RYŚ! Jak wynika z komunikatu, w wyniku naboru wniosków o udostępnienie środków bankom na udzielanie kredytów i dotacji na przedsięwzięcia realizowane w ramach programu „Ryś – termomodernizacja budynków jednorodzinnych”, do NFOŚiGW nie wpłynął wniosek od żadnego banku.
          W narach naboru wniosków o udostępnienie środków wojewódzkim funduszom ochrony środowiska i gospodarki wodnej, do NFOŚiGW wpłynęły wnioski z 10 funduszy.
    • malpa_w_czeronym Pompa ciepła powietrzna- do przygotowania c.w.u 31.12.13, 11:02
      Witam
      Czy użytkuje ktoś pompy ciepła służącej do podgrzania wody użytkowej. Urządzenia te ostatnio zrobiły się bardzo popularne w okolicy w której się budujemy. Wiele osób sie na nie decyduje i bardzo je sobie chwalą. Wg ich opinii (tu konkretnie chodzi o pompe marki Wolf) miesięczny koszt podgrzewania wody wynosi ok 30 zł,przy wydajności pompy do -5st. C. W związku z tymi opiniami poważnie zastanawiam się na kupnem takiej pompy (wcześniej skupiałem się na instalacji solarnej). Chciałbym jednak poznać więcej takic opinii, bo jak wiadomo każdy chwali to co ma....
      • Gość: Paweł Re: Pompa ciepła powietrzna- do przygotowania c.w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 19:55
        Faktycznie pompa powietrzna do cwu jest bardzo dobrym rozwiązaniem i alternatywą dla solarów. Napewno szybciej się zwraca pompa ciepła bo po 4 latach solar po 7 latach. ponadto pompa ciepła działa niezależnie od warunków panujących na dworze oraz pory dnia. Jedynie trzeba uważać na jakość tych urządzeń. na sprężarki w nich zastosowane oraz jakość elementów.

www.ekologiczny-dom.com/dom-pasywny.html
        • ewa.834 Re: Pompa ciepła powietrzna- do przygotowania c.w 17.12.15, 13:37
          pompy do cwu są bardzo dobrym rozwiązaniem. dowiedziałam się o nich pare miesiecy temu, ale zbierajac wiedze i czytajac forum, zobaczylam, ze to rozwiazaniem calkiem popularne. sa praktycznie bezobslugowe, latwe w uzytkowaniu, tanie w eksploatacji, ciche, estetyczne - nie trzeba ich ukrywac w kotlowni. maja wiele funkcji, np da sie je polaczyc z fotowoltaiką
      • Gość: P.Walski Re: Pompa ciepła powietrzna- do przygotowania c.w IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.04.14, 12:33
        Witam, ja jestem od niedawna posiadaczem pompy ciepła produkcji MuoviTechu. Dwa miesiące to co prawna za mało, żebym mógł powiedzieć, ile dokładnie mnie wychodzi grzanie wody, ale różnicę w rachunkach widać sporą. Mi się wydaje, że nie bez pzyczyny teraz się wszyscy rzucają na pompy. Wiadomo, Polak umie sobie policzyć, co go najtaniej wyjdzie :)
        • kleha Re: Pompa ciepła gruntowa grzeje i chłodzi. 04.08.14, 18:21
          Jedni rzucają się na pompy ciepła a drudzy do rąbania drewna, noszenia węgla lub do przepychania ślimaka w ekogroszku (ekogroszek-drobny węgiel, co jest w nim eko?).
          Jak ktoś chce mieć nowocześnie, czysto, tanio, niezawodnie to polecam produkty firmy Dimplex.
          • konsultant_viessmann Re: Pompa ciepła gruntowa grzeje i chłodzi. 28.04.16, 11:16
            A jeśli chodzi o przygotowanie cwu to ja polecam naszą pompę ciepła do cwu - Vitocal 060-A idealna do modernizacji systemu grzewczego, tania w eksploatacji i wygodna oraz zniezawodna!

W razie pytań - służę pomocą!
      • doradca_galmet Re: Pompa ciepła powietrzna- do przygotowania c.w 30.04.16, 11:50
        Zachęcam do zainteresowania się polskimi produktami, gdyż cenowo można dużo zyskać, a jakością dorównują produktom zagranicznych marek. Przykładowo pompa ciepła Spectra, osiąga wysokie wartości COP co daje niskie koszty eksploatacyjne. Koszty te zależne są od temperatur pracy pompy ciepła, jednak jest to na pewno tanie i ekologiczne źródło godne uwagi inwestora. Można je również połączyć z dodatkowym źródłem.
    • vievior Re: Nowoczesne budownictwo 07.08.14, 23:42
      Olać dotacje, lepiej zbierać śmieci i resztki po naszym opasłym społeczeństwie i stworzyć włąsne niazdko w stylu earth ship. To naprawdę b. ciekawy temat, a do tego ekologiczny i ekonomiczny.
    • magdam_pl Re: Nowoczesne budownictwo 30.03.16, 12:27
      Osoby zainteresowane budownictwem energooszczędnym zapraszam na bezpłatne spotkania, prowadzone przez weryfikatora programu dopłat oraz audytora energetycznego, który sam zbudował dla siebie dom pasywny pod Warszawą. Na spotkania zapraszamy też instalatorów, specjalistów od pomp ciepła, od stolarki okiennej i drzwiowej.
      To dobry sposób na rozmowę o konkretach w zakresie projektowania i budowy, a także samego użytkowania domu energooszczędnego.

Najbliższe spotkania:
      31 marca, godz. 18-20 w Legionowie przy ul. ks. I. Skorupki 28 (wejście jak do salonu Stolbudu na I piętro)
      22 kwietnia, godz. 18-20 w Wołominie przy ul. Prądzyńskiego 31 (Dom Otwarty - zielony dom organizacji pozarządowej, w szeregowcu)

więcej informacji na fb:
      www.facebook.com/events/1563105104000633/

prosimy o zgłoszenia poprzez mail kontakt@kancelariaaudytorska.pl lub sms 506073950,

do zobaczenia :)

• antoni436 Re: Nowoczesne budownictwo 18.04.17, 17:51
        Pozorna oszczędnosć na materiałach budowlanych nie jest dobrym rozwiązaniem.
        Nowoczesny dom oparty na konstrukcji ze stali nierdzewnej z elementami stali to był najlepszy wybór, bez BTH import stal nie ruszyłbym z miejsca wystarczyło dostarczyć projekt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka