Dodaj do ulubionych

Badanie geotechniczne

21.01.14, 14:53
Muszę zrobić badania gruntu pod dom (bez podpiwniczenia). Kogo w Krakowie polecacie? Chciałabym dobrze a tanio. A może ktoś poleciłby mi także architekta lub biuro. Mam bardzo wąską działkę i prawdopodobnie muszę jednak mieć projekt indywidualny.
Przeglądnęłam już tysiące gotowych projektów. Proszę o rady tych co już wybudowali.
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • Gość: geotechnik :) Re: Badanie geotechniczne IP: *.ghnet.pl 22.01.14, 08:25
      :)
      Geotechników jest cała masa - tych porządnych też nie brakuje:) Nie będę Ci nikogo polecał (siebie też nie:)) ale albo tanio albo dobrze - nie można mieć mercedesa w cenie malucha.Jedyne co mogę doradzić to to żeby nie szukać oszczędności w badaniu podłoża. Można sobie strzelić w przysłowiowe kolano takim podejściem do badań gruntu które de facto i tak stanowią marginalną część kosztów całej inwestycji. Koszt porządnego rozpoznania (otwory, sondowania, badania gruntu) to około 1000 zł netto. Oczywiście są tacy którzy robią za 400 zł ale trzeba się zastanowić czy warto. I nie warto sugerować się sposobem wiercenia (ręcznie, udarowo, obrotowo - w sumie w badaniach pod domek gdzie otwory są stosunkowo płytkie ma to mniejsze znaczenie - no chyba, że woda gruntowa jest wysoko wtedy warto zastosować inną metodę niż ręczną która może okazać się niewystarczająca). W wypadku badania podłoża gruntowego liczy się fachowość podejścia do zagadnienia a nie cena która i tak będzie znikomym kosztem w odniesieniu do kosztów całości inwestycji. Później na etapie wykonawstwa okazuje się, że zapłaciło się za nic nie warte opracowanie albo np. posadowienie nie musiało być aż tak drogie....albo wręcz odwrotnie - musi być nieco droższe ale za to będzie bezawaryjnie pracować przez wiele wiele lat użytkowania budynku. Tak na marginesie dodam, że wielokrotnie spotykam się z kiepsko wykonanymi badaniami które potem - NA ETAPIE PROJEKTOWANIA BUDYNKU - trzeba poprawiać. Oczywiście stanowi to dodatkowy koszt dla inwestora.
      Reasumując - poszukaj kogoś solidnego a nie najtańszego.

Powodzenia :)
      • margot1500 Re: Badanie geotechniczne 22.01.14, 19:32
        Bardzo dziękuję za radę. Ja jednak uważam, że cena usługi nie zawsze idzie w parze z solidnością i uczciwością. Rzetelna, fachowa i uczciwa ekspertyza nie koniecznie musi być za najwyższą stawkę. Po prostu niektórzy ludzie uczciwie pracują i nie żądają za to kokosów. Dlatego pytam o polecenie kogoś rzetelnego przez inwestorów, którzy już z takiej ekspertyzy korzystali, wybudowali dom i nie mieli żadnych przykrych niespodzianek, bo na etapie projektowania mieli solidną ekspertyzę dotyczącą warunków geologicznych na swojej działce.
        Ja spodziewam się wysokiego poziomu wód gruntowych a od tego zależy system izolacji fundamentów i sposób posadowienia budynku.
        W Krakowie tyle się buduje, więc liczę że jakaś życzliwa dusza mi kogoś poleci.
        Korzystałam już z innego forum (notariusze) i z polecenia byłam bardzo zadowolona. Poznałam już kilku notariuszy w Krakowie ( w różnych sprawach, korzystałam z biur notarialnych), a osoba z forum okazała się najbardziej uczciwa.
        Może jeszcze ktoś mi coś doradzi.
        Małgorzata
        • Gość: lolek Re: Badanie geotechniczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.14, 22:26
          firma którą mógłbym polecić jest ze śląska - w krakowie nie miałem okazji korzystać, ale jesli chodzi o wystawienie opinii geotechnicznej to można kontaktować się tutaj www.geosaturn.pl/5-kontakt.html
          • the-only-baca Re: Badanie geotechniczne 12.07.14, 14:50
            O, oni u mnie robili badania geo :-) Też mogę ich polecić.
        • the-only-baca Re: Badanie geotechniczne 12.07.14, 14:48
          Małgosiu, albo tanio albo dobrze... Minimalna cena za ta usługę to ok.1000zł [z podatkiem]
        • d.haze Re: Badanie geotechniczne 02.09.14, 15:42
          margot1500 napisała:

> Ja jednak uważam, że cena usługi nie zawsze idzie w pa
          > rze z solidnością i uczciwością. Rzetelna, fachowa i uczciwa ekspertyza nie kon
          > iecznie musi być za najwyższą stawkę. Po prostu niektórzy ludzie uczciwie pracu
          > ją i nie żądają za to kokosów.

Cena nie zawsze idzie w parze z solidnością i uczciwością, ale po usłyszeniu kwoty rzędu 500 zł za opinię powinna się zapalić lampka ostrzegawcza.
          Uczciwie i rzetelne wykonanie opinii, nie żądając za nią kokosów, kosztuje ok 1000 zł. 800 zł, to absolutna granica intratności, jeżeli geolog bierze pod uwagę fakt, że oprócz wierceń, w 80% konieczne są badania laboratoryjne, bywa, że trzeba robić sondowanie itp. To wszystko kosztuje - nikt, kto się pała taką drobnicą jak domki, nie posiada swojego laboratorium:). Kosztują też godziny za biurkiem (zrobienie opinii to nie jest 30 min, a nikt nie będzie pracować za 5zł/h). Za 500-600 zł po prostu nie da się zrobić zlecenia typu domek jednorodzinny i na nim zarobić. Jeżeli ktoś wykonuje opinię za taką kwotę, to najprawdopodobniej nie jest ona zrobiona w sposób rzetelny i nie proponuję sugerować się w trakcie budowy tym, co jest w niej zawarte. Aczkolwiek do pozwolenia wystarczy.

> Dlatego pytam o polecenie kogoś rzetelnego przez
          > inwestorów, którzy już z takiej ekspertyzy korzystali, wybudowali dom i nie mi
          > eli żadnych przykrych niespodzianek, bo na etapie projektowania mieli solidną e
          > kspertyzę dotyczącą warunków geologicznych na swojej działce.
          > Ja spodziewam się wysokiego poziomu wód gruntowych a od tego zależy system izol
          > acji fundamentów i sposób posadowienia budynku.
          > W Krakowie tyle się buduje, więc liczę że jakaś życzliwa dusza mi kogoś poleci.

Nie łudź się, tutaj każdy poleca swoją firmę:) Proponuję raczej zlecić wykonanie usługi na Oferii, Oferteo ipt., odrzucić oferty poniżej 800 zł, i na spokojnie przeanalizować to co proponują pozostali zleceniobiorcy, porozmawiać z nimi przez tel. i wybrać.
      • Gość: vendru Re: Badanie geotechniczne IP: 5.174.110.* 28.04.14, 09:45
        Może w Krakowie nie ma solidnie i tanio, ale na Pomorzu się zdarza. Sam miałem przyjemność z takiej usługi korzystać. Wykonawcą był geoprojekt i badania były rzetelne, wyniki szybko, a zapłaciłem nie tak znowu dużo.
    • Gość: kingusia Re: Badanie geotechniczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.04.14, 13:44
      A znacie może orientacyjny koszt takich badań? Właśnie przymierzam się do wyboru geodety i się zastanawiam nad ceną. Znajomi mi polecili www.mgeo.com.pl, jutro jestem umówiona na wizytę i nie wiem, jak się przygotować.
      • Gość: myszorka Re: Badanie geotechniczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.05.14, 15:40
        różnie to bywa, wydaje mi się,że co ekipa to różne ceny - mi z kolei polecono juz dawno temu geodetów z www.geosaturn.pl i nie były to jakies kolosalne ceny, a przy okazji wiele cennych informacji zostawili, związanych z budowa, więc myślę,że warto.
    • Gość: avageo Re: Badanie geotechniczne IP: *.t-mont.net.pl 12.07.14, 09:53
      Badania geotechniczne przed inwestycją oraz sporo dodatkowych informacji dla inwestorów na podlinkowanej stronie. Pozdrawiam
      • zbyszek388 Re: Badanie geotechniczne 27.11.14, 17:01
        Ja zrobiłem takie badania i także nie żałuje. Okazało sie ze na fragmencie działki którą kupiłem był kiedys staw. Nie wiedziałem o tym, ale na szczescie udało sie przesunac projektowany dom. Zapłaciłem za badania 900 zł. Robiła mi je firma ze Śląska GeoEkoBud. To ich strona jakbyś ktoś chciał skorzystac z usług www.geoekobud.pl
    • rafalborkowski0 Re: Badanie geotechniczne 05.09.14, 13:19
      wejdź na portal ktozbuduje.pl jest tam wiele firm z Krakowa, które zajmują się takimi usługami :) ktozbuduje.pl/firmy/uslugi/kategoria/53-geodezja-kartografia.html
      • nigolla Re: Badanie geotechniczne 05.09.14, 14:04
        Albo chociażby na Oferię. Możesz sama przeglądać lub dać ogłoszenie i wtedy zgłaszają się do Ciebie.
        • zbyszek388 Re: Badanie geotechniczne 27.11.14, 17:07
          Dokładnie. Ja właśnie tam zamieściłem ogłoszenie i skorzystałem z firmy GeoEkoBud. Jestem bardzo zadowolony z wykonanej usługi i polecam. Zapłaciłem 800 zł za 3 otw. do 3,0m.
          To ich strona www.geoekobud.pl
    • drogimex Re: Badanie geotechniczne 03.05.15, 22:58
      Wita,
      w sprawie badań geologicznych to powiem Ci szczerze - poszukaj po firmach geologicznych, a nie po architektach, którzy często doliczą coś "ekstra" do ceny geologa. Taka opinia pod domek to często koszt nie większy niż 600-700zł (na stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=badania-geologiczne-gruntu-przed-budowa-domu fajnie opisano jakiego typu to muszą być badania pod domek).
      Co do drugiej kwestii, czyli projektu indywidualnego czy gotowego, powiem szczerze - jeśli masz faktycznie wąską działkę, to często lepiej nieco dopłacić go projektu indywidualnego, niż na siłę kombinować z jakimś gotowcem. Ciekawie temat opisano na stronce zbudujmydom.pl/index.php?page=projekt-domu-indywidualny-czy-adaptacja-gotowego
      Dodatkową zaletą projektu własnego jest fakt, że często gotowce są przewymiarowane dość mocno, a tutaj mamy możliwość bardzo indywidualnej rozmowy i analizy materiałów z architektem (przy gotowcach nie zawsze chcą oni wprowadzać dużo zmian).
      Pozdrawiam
      • meriza Re: Badanie geotechniczne 23.02.16, 14:44
        Jasne, że udanie się bezpośrednio do firmy geologicznej w takim przypadku są lepszym pomysłem. U nas był to Zakład Usług Geologiczno-Geotechnicznych Andrzej Kadłubowski. Usługa była wykonana szybko, a jak wiadomo przy budowie czas to pieniądz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka