27.10.15, 20:29
chodzi o stary poniemiecki domek z 1926r., legary drewniane, ściany nie grubsze niż 35 cm; czy warto ocieplać, a jeśli tak - czym: styropianem, jakiej grubości? czy z wywietrznikami, czy szczelnie przyklejać? czy nie wejdzie wilgoć po ociepleniu styropianem (mamy okna PCV)? czy może zainwestować w wełnę mineralną? czy jednak lepiej zrobić gruby "baranek" wapienno-cementowy? może ktoś się zna na rzeczy? nie ukrywam, że zależy nam na czymś trwałym ale jesteśmy ograniczeni kwotowo
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Elewacja 27.10.15, 20:50
      Wełna zawsze będzie lepsza od styropianu, ale droższa i cięższa co w przypadku starego domu może mieć znaczenie i sądzę, że należało by zrobić projekt takiej elewacji czyli dać do oceny fachowcowi na miejscu. Ocieplenie ociepleniem, ale warto wiedzieć, czy dom przeniesie dodatkowe obciążenie. Ja wiem, dom poniemiecki wytrzyma wszystko, ale czy na pewno? Poza tym projekt, zalecenia projektowe może lepiej, odpowiedzą na wszystkie te pytania od ręki i po obejrzeniu przez fachowca obiektu o który się tutaj rozchodzi.
      • erzecznikknauftherm Re: Elewacja 31.10.15, 03:01
        Parametry izolacyjne osiągane przez wełny izolacyjne są gorsze od oferowanych przez renomowane styropiany - np. KNAUF Therm EXPERT Fasada/Dach/Podłoga XTherm EPS 70 ? 31, posiada wsp. lambda (odpowiada za izolacyjność materiału) równy 0,031 W/mK, który jest nieosiągalny dla izolacji z wełny.
    • e-rzecznik_sniezka Re: Elewacja 31.10.15, 13:33
      Szanowny Panie,
      proponuję skontaktować się z doradcą technicznym ds. inwestycji FOVEO TECH – marki profesjonalnych systemów ociepleń budynków. Posłuży on radą na temat optymalnego rozwiązania w opisywanej przez Pana inwestycji. Doradcę działającego najbliżej Pana miejsca zamieszkania można znaleźć w wyszukiwarce na stronie internetowej: www.foveotech.pl/przedstawiciele.html Polecam również zapoznanie się z ofertą systemów ociepleń FOVEO TECH: www.foveotech.pl/systemy,ocieplen.html
      Pozdrawiam serdecznie,
      E-rzecznik Foveo Tech
    • bogdan_warszawa Re: Elewacja 13.11.15, 11:56
      Polecam
      marmostyl.pl - marmur warszawa
      art6.pl projektowanie wnętrz warszawa
    • skardow Re: Elewacja 13.11.15, 20:57
      Wszystkie działania termo modernizacyjne należy zaczynać od wentylacji . Ocieplenia ścian od zewnątrz tylko pogorszy sprawę. Ciepła nie zatrzyma, bo mało prawdopodobne jest by ciepło dotarło przez dwie masywne ściany i wentylację do styropianu na zewnątrz , ale skutecznie może być zatrzymana w ścianie wilgoć! Niezależnie od tego czy jest jedną czy dwie przyczyny, radziłbym wentylację mechaniczną . Można utrzymywać 35-40% przesuwając początek krzywej rosy do szczeliny wentylacyjnej (jak było kiedyś).
      • ondrzejs Re: Elewacja 19.11.15, 20:40
        Też bym pomyślałem najpierw od wentylacji, później w tak doskonale ocieplonym domu nie ma miejsca na wymianę powietrza. Co do ociepleń Foveo, mam o nich jak najlepsze zdanie i uważam, że warto się nimi zainteresować. Baranek to dość łatwa sprawa do zrobienia dla wprawnego fachowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka