IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:26
Potrzebuję kupić wiertarkę z udarem żeby móc wywiercić dziury w betonie. Będę
ją wykorzystywał amatorsko najwyżej kilka razy w roku "na chwilę". Proszę o
polecenie jakiejś marki i ewentualnie modelu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magdajeden Re: Wiertarka 08.07.05, 11:02
      w markecie budowlanym Ci najlepiej doradzą
    • jarek.p Re: Wiertarka 08.07.05, 12:45
      Do wiercenia w betonie kup jakąś tanią młotowiertarkę. Polecam Einhella,
      kosztuje przeciętnie 300zł, ale nawet i badziewia w stylu Topex (przeciętnie
      200zł) by wystarczyły, akurat te tanie młotowiertarki są dość trwałe.

Żadna mała wiertarka, choćby najlepszej firmy i najdroższa nie zastąpi
      najtańszej młotowiertarki, ponieważ ta ostatnia wiertłem faktycznie kuje, a nie
      tylko brzęczy.

• Gość: x Re: Wiertarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:05
      W markecie nie pytaj, oni tam nic nie wiedzą. Ciekawe co zrobisz, jak powiem,
      że wrzeciono ma być łożyskowane na łożyskach tocznych? ;)
      Jeśli ma to być rzeczywiście tylko kilka dziurek, to kup sobie coś małego i
      uniwersalnego, ale lepszej firmy. Ja od lat mam sprzęt firmy makita, nie jest
      najtańszy, ale niezawodny.
      Praktyka pokazuje, że warto mieć młotowierkarkę. Koniecznie z sdsem. Okazji do
      jej użycia na pewno bedzie dużo. I tu spokojnie możesz kupić coś z marketu. Ale
      z uniwersalnej wiertarki nie rezygnuj, to jest niemal podstawowe narzędzie w
      domu. A do niej zapas wierteł.
      Z czasem i tak nazbierasz sporo narzędzi :)
      • tynkiozdobne.pl Re: Wiertarka 08.07.05, 20:07
        Polecam również Makitę. Ja tez użytkuję taką kilka lat( chyba już 7 :)), ale profesjonalnie. Wywierciła juz tysiące dziur i nie chce sie zepsuć. Do prac domowych wystarczy jednak Einchell lub Budget za 200-250 zł o mocy 850-1000W. Masz to wszystko w zgrabnym pudełku, często z kompletem wierteł i dłut do kucia. W Makro była ostatnio promocja. Róznice między tmoją Makita a tym Einchellem to przede wszystkim waga i jakość podzespołów. Jednak moja maszynka kosztuje dzisiaj 950 zł i jest to chyba różnica znacząca. Pozdrawiam, Piotr.
        • Gość: x Re: Wiertarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 16:07
          Jeszcze jedna uwaga: elektronarzędzia tańszych marek produkowane są w
          stosunkowo krótkich seriach. Dokupienie potem części zamiennych bywa trudne, a
          na pewno kosztowne. Przykład - akumulatory B&D, śruba zaciskowa wyrzynarki
          Skill. Zresztą marki takie jak Skill, Krest, B&D, czy inne im podobne
          zdecydowanie odradzam. Odradzam też Boscha, jest drogi, a wcale nie taki
          dobry, i to linia "dla profesjonalistów" także. Mam spory zapas niesprawnych
          maszyn kupionych wskutek chwili zachwytu nad ich zaletami, lub ceną. Natomiast
          polecana przeze mnie makita, to sprzęt na lata i z ciągłym serwisem. Einhell to
          sprzęt z niższej półki cenowej, ale ma niezłą opinię wśród użytkowników. Ma
          jednak dziwny serwis - maszynę trzeba wysłać do centralnego serwisu producenta.
          Ciekawe jak to się sprawdza. Pamiętać nalezy, że większa naprawa każdego
          sprzętu potrafi niebezpiecznie zblizyć się ceną do ceny nowej maszyny.
          • Gość: FAB Re: Wiertarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 00:14
            Wielkie dzięki za porady. W tym momencie mam przynajmniej obraz tego w czym
            wybierać. Pozdrawiam.
            • Gość: x Re: Wiertarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:54
              Napisz co wybrałeś, zobaczymy czy warto było tyle gadać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka