Dodaj do ulubionych

Kotłownia na paliwa stałe

09.11.05, 10:10
Jak Państwo widzicie każdy miesiac zaskakuje nas podwyżka nośnikow energii
dlatego warto pomyśleć o paliwie ekologicznym, ktore jest tanie, pakowane w
wygodne foliowe worki po 25 kg-8,75zl, zajmuje malo miejsca w piwnicy, nie
brudzi, popiol to max 2-3% masy i do tego moze byc nawozem ekologicznym,
ktory mozna wysypać w swoim lub zaprzyjażnionym ogrodku, bardzo niskie koszty
ogrzewania domu. Stala sprzedaz Sulejowek- Milosna , tel 22 7834334,
0693100281.
Obserwuj wątek
    • Gość: matti Re: Kotłownia na paliwa stałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:34
      Musze wzgospodarowac w domu pom. na kotowni na paliwo stale.
      I tak kociol plus te wymiary 1m i 1 m i 0,7 i 2 m to daje mi pomieszczenie ok.
      9 m2!!!! czy tak jest? W proj. got. pom. sa mniejsze dlaczego?
      tu przyklad
      www.dobreprojekty.pl/projekt_w4312a.html
      www.dobreprojekty.pl/projekt_w2112b.html
      www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712b.html
      o co chodzi????
    • Gość: pikpok spadaj spamerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 12:44
      niszcz pryszcz! skasuj post spamera!
      • Gość: matti Re: spadaj spamerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 13:06
        przepraszam, ja zadałem pytanie po przeczytaniu artykułu o kotłach, ale nie
        jestem spamerem, prosze ewentualnie przenieśc mój post, ale nie nazywac mnie
        spamerem, ja naprawdę mam problem z pomieszczeniem kotłowni, bardzo prosze o
        pomoc - dlaczego takie są wymagania i wychodzi ok 9 m2 pomieszczenie, a
        projektach te wymiary są zupełnie inne??
        • mk-80 Re: spadaj spamerze 06.05.07, 20:06
          dokładnie stoję przed tym samym dylematem i piecem na paliwo stałe - eko groszek i pellety
          Tu nie chodzi o powierzchnię podłogi tylko o objętość pomieszczenia.
          Przepisy mówią że jeśli chcesz ogrzewać się na paliwo stałe musisz dysponować pomieszczeniem na piec którego "pojemność" to minimum 12m^3.
          Chodzi o proces spalania i ilość powietrza.
          W naszym projekcie było ogrzewanie olejowe lub gazowe - wiec musieliśmy nieco poprzesuwać ściankę i obniżyć pomieszczenie o 5 cm, co dało blisko 12,5m^3
          za 6 tygodni bedziemy pewnie montować ten piec.
          Pozdrawiam
          • Gość: matti Re: spadaj spamerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 20:53
            i nie musisz zachowac przepisowych odległości kotła od ścian??
            to po co te przepisy?

Poza tym czytałem o 8 m sześciennych a nie 12..
            nic nie rozumiem..
            • mk-80 Re: spadaj spamerze 07.05.07, 13:25
              9m powierzchni ?? a co ma powierzchnia podłogi do spalania ?
              Jakbyś chciał taką kotłownię to musiałbyś wywalić pomieszczenie na 1/3 domu.
              W sprawie kotłowni - upewniłem się u 3 ludzi.
              Chydraulik - 15 lat doświadczenia,
              Majster - tak samo - i kierownik budowy - potwierdzili 12m^3.
              • Gość: monterco Re: spadaj spamerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:50
                pomijając przepisy -w razie awari i konieczności wyciągnięcia palnika z kotła
                musisz mieć miejsce na wysunięcie palnika z kotła -odległość od sciany ,do
                montażu kotła mysi być jakiś dostęp -zakręcenie kolan śrubunków itd -odległość
                od ściany .przewód dymowy musi być zakończony wyczystką z drzwiczkami
                dostępnymi w miarę swobodnie ,jeśli masz zasobnik z ciepłą wodą -znowu
                odległość od kotła i od ściany i powierzchnia -pomijam układ pompowy i inne
                drobiazgi
                pozdr. monterco
    • Gość: tomek Kotłownia na paliwa stałe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 22:08
      medal temu co zamontował zawór różnicowo cisnieniowy na powrocie i
      do tego do góry nogami. napewno działa.
      • Gość: cromwell Re: Kotłownia na paliwa stałe IP: *.48.jawnet.pl 22.12.07, 15:45
        e tam medal
        czesto montuje sie zawor na powrocie
        czasem sa klopoty z gabarytami
        o dziwo dziala bez zarzutu;)

pzdr.
    • disable5 Kotłownia na paliwa stałe 13.04.15, 08:30
      Kupując projekt domu w KBProjekt otrzymujemy pełnobranżową dokumentację czyli projekt architektury, konstrukcji, elektryki oraz projekt z branży sanitarnej, w którym znajdziemy między innymi odpowiednio określony rodzaj kotła. Dzięki zgodzie na zmiany dodawanej do każdego z projektów możemy zmienić również rodzaj kotłowni.

www.kbprojekt.pl/czytaj/dostosowanie-kotlowni
    • anna3mak Re: Kotłownia na paliwa stałe 16.04.15, 13:44
      Z tego co wiem, to kotłownie gazowe nie są już tak popularne. Teraz bardziej opłaca się zainwestować w pompy ciepła i ogrzewanie podłogowe. Dzięki takiemu rodzajowi ogrzewanie jesteśmy w stanie zaoszczędzić sporą ilość pieniędzy.
      • properone Re: Kotłownia na paliwa stałe 17.04.15, 15:56
        100 % racji, a dodatkowo nie trzeba wcale planować takiego pomieszczenia jak kotłownia, za czym idzie kolejna oszczędność. głównie dlatego, że pompy ciepła dzisiejsze nie są większe od lodówki i również nie działają wiele od nich głośniej
    • properone Re: Kotłownia na paliwa stałe 20.05.15, 16:32
      akurat źródła odnawialnej energii są jedynymi, które dostępne są wszędzie. to już gorzej czasem z zakupem ekogroszku, dostarczeniem go do domu itp itd.
    • properone Re: Kotłownia na paliwa stałe 28.05.15, 16:49
      dość drogie pod jakim kątem? instalacji i zakupu? bo chyba nie samego używania i miesięcznych rachunków?
      • tadek016 Re: Kotłownia na paliwa stałe 03.06.15, 07:41
        oczywiście zakupu całej instalacji
        • properone Re: Kotłownia na paliwa stałe 18.06.15, 16:08
          czynników generujących finalny koszt jest dość sporo. przy domku 100m na pompę z odwiertami trzeba wydać niewiele ponad 30tys, to fakt, ale okres zwrotu to mniej więcej 6-8 lat. dobrze jest też wspomagać się dofinansowaniem, obecnie polecam program KAWKA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka