corte 24.12.05, 14:17 Czy moglibyście mi polecić jakiś środek do impregnacji drewnianych desek i słupów na płot, który zamierzam wiosną postawić.... Jak ochronić go przed wodą i owadami, jednoczesnie nie przepłacająć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 14:33 Zużyty olej silnikowy, nakładany 2- krotnie pędzlem na gorąco (wykorzystywałem grilla na kółkach). Trochę płot brudzi, w pierwszych latach po konserwacji, ale wytrzymuje już 20 lat (bez ponownego malowania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reality Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:49 + życzliwy sąsiad = donos o zanieczyszczaniu środowiska! gratuluję mif - rada zajebista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:51 Gdzie widzisz zatrucie środowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: link541 Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 27.12.05, 11:32 Panowie dlaczego nie polecić pytającemu po prostu drewnochronu lub żywicy. Przecież jeżeli użyje z prawdziwego zdarzenia materiałów to na tym nie straci. Ja używałem oleju do tego celu no i niestety ale: brudzi, w upał śmierdzi na odległość, i tak samo przyjmuje glony i wilgoć. Warunkiem abyś nie zbankrutował na tym drewnochronie jest to aby materiał był heblowany, wówczas powierzchnia chłonięcia jest mniejsza. Pozdrawiam L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:41 Gość portalu: link541 napisał(a): > Panowie dlaczego nie polecić pytającemu po prostu drewnochronu lub żywicy. > Przecież jeżeli użyje z prawdziwego zdarzenia materiałów to na tym nie straci. Powinno się powtarzać co 3 lata > Ja używałem oleju do tego celu no i niestety ale: brudzi, w upał śmierdzi na > odległość, Prawda. Przez pierwsze 3 lata >i tak samo przyjmuje glony i wilgoć. Żle zakonserwowane (zimnym olejem), choć w minimalnym stopniu chłonie wilgoć z powietrza. > Warunkiem abyś nie zbankrutował > na tym drewnochronie jest to aby materiał był heblowany, wówczas powierzchnia > chłonięcia jest mniejsza. Bardzo słuszna uwaga. Dodam, że drewno musi być okorowane, jeżeli płot wykonany jest z tarcicy nieobrzynanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:11 Ja swój płotek malowałem drewnochronem i polecam. Można policzyć koszt malowania: 14zł/1l. Z jednego litra przy dwukrotnym malowaniu wychodziło ~20 sztachetek (150x8cm z deski calówki). Ważna uwaga sztachety powinny być heblowane lub conajmniej przejechane papierem ściernym (pracochłonne) i dokładnie wymieszać drewnochron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:53 Impregnacja polega na wprowadzeniu, jak największej ilości środka konserwującego do wnętrza deski. Jak chcesz robić drewnochronem, to wcieraj pędzlem powierzchnie przestrugane, w chłodny, pogodny dzień (na słońcu, preparat będzie szybko parował i płaszczyzny będą zabezpieczone powierzchniowo - takie mazanie jest bezcelowe). Maluj w jednym miejscu, składając pomalowane na stos (nie sztapel) i po 2 - krotnym zapuszczeniu, gotowe zakładaj na ogrodzenie. Mefisto nie cygani z wydajnością 8 m2 / 1 L drewnochronu, przy powierzchniach struganych. Wydajność oleju jest podobna. Cena (60 L powinno wystarczyć na ogrodzenie): 20 zł za fatygę rozlania do kanistrów po płynie do spryskiwaczy. Malujesz gorącym olejem wykorzystywałem grilla) deski już zamocowane, pod wieczór upalnego dnia, na nagrzane od słońca, powierzchnie desek. Odpowiedz Link Zgłoś