Dodaj do ulubionych

Impregnacja drewna na płot

24.12.05, 14:17
Czy moglibyście mi polecić jakiś środek do impregnacji drewnianych desek i
słupów na płot, który zamierzam wiosną postawić.... Jak ochronić go przed wodą
i owadami, jednoczesnie nie przepłacająć?
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 14:33
      Zużyty olej silnikowy, nakładany 2- krotnie pędzlem na gorąco (wykorzystywałem
      grilla na kółkach). Trochę płot brudzi, w pierwszych latach po konserwacji, ale
      wytrzymuje już 20 lat (bez ponownego malowania).
      • Gość: reality Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:49
        + życzliwy sąsiad = donos o zanieczyszczaniu środowiska!
        gratuluję mif - rada zajebista!
        • Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:51
          Gdzie widzisz zatrucie środowiska?
          • Gość: link541 Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 27.12.05, 11:32
            Panowie dlaczego nie polecić pytającemu po prostu drewnochronu lub żywicy.
            Przecież jeżeli użyje z prawdziwego zdarzenia materiałów to na tym nie straci.
            Ja używałem oleju do tego celu no i niestety ale: brudzi, w upał śmierdzi na
            odległość, i tak samo przyjmuje glony i wilgoć. Warunkiem abyś nie zbankrutował
            na tym drewnochronie jest to aby materiał był heblowany, wówczas powierzchnia
            chłonięcia jest mniejsza.

Pozdrawiam
            L
            • Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:41
              Gość portalu: link541 napisał(a):

> Panowie dlaczego nie polecić pytającemu po prostu drewnochronu lub żywicy.
              > Przecież jeżeli użyje z prawdziwego zdarzenia materiałów to na tym nie
              straci.

Powinno się powtarzać co 3 lata

> Ja używałem oleju do tego celu no i niestety ale: brudzi, w upał śmierdzi na
              > odległość,

Prawda. Przez pierwsze 3 lata

>i tak samo przyjmuje glony i wilgoć.

Żle zakonserwowane (zimnym olejem), choć w minimalnym stopniu chłonie wilgoć z
              powietrza.

> Warunkiem abyś nie zbankrutował
              > na tym drewnochronie jest to aby materiał był heblowany, wówczas powierzchnia
              > chłonięcia jest mniejsza.

Bardzo słuszna uwaga. Dodam, że drewno musi być okorowane, jeżeli płot wykonany
              jest z tarcicy nieobrzynanej.
    • Gość: mefisto Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:11
      Ja swój płotek malowałem drewnochronem i polecam. Można policzyć koszt
      malowania: 14zł/1l. Z jednego litra przy dwukrotnym malowaniu wychodziło ~20
      sztachetek (150x8cm z deski calówki). Ważna uwaga sztachety powinny być
      heblowane lub conajmniej przejechane papierem ściernym (pracochłonne) i
      dokładnie wymieszać drewnochron.
      • Gość: mif Re: Impregnacja drewna na płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 23:53
        Impregnacja polega na wprowadzeniu, jak największej ilości środka
        konserwującego do wnętrza deski. Jak chcesz robić drewnochronem, to wcieraj
        pędzlem powierzchnie przestrugane, w chłodny, pogodny dzień (na słońcu,
        preparat będzie szybko parował i płaszczyzny będą zabezpieczone powierzchniowo -
        takie mazanie jest bezcelowe). Maluj w jednym miejscu, składając pomalowane na
        stos (nie sztapel) i po 2 - krotnym zapuszczeniu, gotowe zakładaj na
        ogrodzenie. Mefisto nie cygani z wydajnością 8 m2 / 1 L drewnochronu, przy
        powierzchniach struganych.
        Wydajność oleju jest podobna. Cena (60 L powinno wystarczyć na ogrodzenie): 20
        zł za fatygę rozlania do kanistrów po płynie do spryskiwaczy. Malujesz gorącym
        olejem wykorzystywałem grilla) deski już zamocowane, pod wieczór upalnego dnia,
        na nagrzane od słońca, powierzchnie desek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka