Dodaj do ulubionych

wentylacja

11.01.06, 12:27
zawsze była troszkę słaba - a teraz mam niezłą jazdę - zwyczajnie wieje mi
kratkami do mieszkania zimne powietrze...było w miarę ok puki nie zamontowali
piecyka zagowego z taką rurą - oczywiście oddzielny otwór wentylacyjny - co
mam teraz zrobic - a na dodatek zimne powietrze leci również z piecyka -
czyli rurą w dół - mieszkam na ostatnim piętrze - w kuchni zimno jak
u "murzyna w d.." grzybek zaczyna wlazić na ścianę - p. ze wspólnoty mowi że
muszę rozszczelnić okna - rozszczelniam - ale też nie zawsze bo ta niby
mikrowentylacja jest MAKRO wentylacją i też nieźle wieje - więc co mam zrobic
poradzcie.... swoją drog a to jak te okna rozszczelnic omijając tę wielką
szczelinę przy mikrowetylacji???dzięki za odpowiedzi..
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: wentylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:21
      Tylko nawiewniki okienne higrosterowane lub ciśnieniowe. Ilość powietrza
      dostająca się do mieszkania będzie dużo mniejsza, a problemy z wentylacją
      powinny się zmniejszyć.
      Dlaczego napisałem zmniejszeyć, a nie zniknąć? Problem jest (jak zwykle...) z
      ostatnim piętrem, gdzie siła ciągu w kanałach wentylacji grawitacyjnej jest
      zawsze najsłabsza i przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych powietrze
      może się cofać, ale przy nawiewnikach proces ten będzie dużo, dużo mniejszy
      (jeżeli wogóle).
    • Gość: Jacek Re: wentylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:22
      A to, że napisałeś że wentylacja zawsze była trochę słaba wynika właśnie z tego,
      że mieszkanie jest na ostatnim piętrze...
      • eszi okna wymieniłam w tym roku 11.01.06, 14:42
        czy da się teraz zamontować takie nawiewniki - czy nie będzie wiało jak przy
        starych oknach - kurcze - każdego roku mam dopłatę do ogrzewania - i to calkiem
        sporą a w mieszkaniu nie jest zbyt ciepło.....czuje że się wpakowałam - i
        wydaje mi się że ten nowy otwór do pecyka gazowego tez coś tam pokombinował z
        tą wentylacją...
    • Gość: menda Re: wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:00
      Może wystarczy jak wydłużą ci przewody kominowe, chodzi o typowa dostawkę. Z
      tego co piszesz wynika, ze masz za krótkie kominy - od wentylacji i od piecyka.
      To często spotykane na ostatnich piętrach - ja też mieszkam na ostatnim
      piętrze, też mam piecyk gazowy i też bywało, że miałem niezły kepisz
      spowodowany cofkami z komina - sodoma i gomora. Problem się skończył po
      przedłużeniu przewodów - zwykłe dołożenie 1,5 m rury z charakterystycznym
      karmnikowatym daszkiem na końcu. A propos - piecyk przy tzw. cofce powinien się
      wyłączyć. Spaliny wracają do mieszkania - a to już nie jest śmieszne, nie
      żartuję!
      • Gość: Jacek Re: wentylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:43
        Wydłużenie kominów tak ale łatwiejsze jest zamontowanie na istniejących
        specjalnych nasad zapobiegających cofke.
        Niestety nawiewniki są KONIECZNE bo nawet jeśli cofki już nie będzie to
        wentylacja w mieszkaniu nie będzie działać i z czasem może pojawić się grzyb nie
        mówiąc już o jakości powietrza w mieszkaniu.
        Tylko tyle powietrza można usunąć z mieszkania ile się do niego dostanie i to
        jest chyba oczywiste. Szczelne okna uniemożliwiają jakąkolwiek infiltrację
        powietrza więc konieczne są nawiewniki, żeby wentylacja była sprawna.
        Nie bój się przeciągów bo nawiewniki dostarczają niewielkich ilości powietrza
        tzn. tylko takich jakie są niezbędne (a nie tak jak to było przy starych
        oknach), a poza tym mają możliwość ewentualnego przymykania.
        • eszi ok? ale czy można to omontować do 12.01.06, 08:27
          wymienionych okien - kiedyś słyszałam, że nie że można to zamówić wraz z
          oknami, ale dołożyć się nie da....
          • Gość: Jacek Re: ok? ale czy można to omontować do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:46
            Wszystko się da! Nawiewniki można montaować w istniejących oknach bez żadnego
            ryzyka. Często problem wentylacji pojawia się właśnie po wymianie okien i często
            Wspólnoty Mieszkaniowe lub Spółdzielnie montują nawiewniki w istniejących oknach
            w całych blokach, a nawet osiedlach.
            Proszę się nie bać - nie ma żadnego ryzyka tylko proszę o skontaktowanie się z
            producentem nawiewników a nie ze złotą rączką z sąsiedniej klatki :)
            • Gość: esz to logiczne IP: *.ktm.net.pl 12.01.06, 09:07
              ale czy też powinnam kontaktować się z producentem okien - mam przeciez na nie
              gwarancję i nie chcę jej stracić
              • Gość: Jacek Re: to logiczne IP: *.bn.com.pl 12.01.06, 22:50
                Zdecydowana większość producentów okien współpracuje z producentami nawiewników,
                a czasami są wręcz ich dystrybutorami.
                Najlepiej zadzwoń do producenta okien i dowiedz się jak sprawa wygląda...
    • janu5 Zamontuj H na kominie 14.01.06, 19:19
      Gdy na kominach wentylacyjnych wystepuje tzw cofka najlepiej zamontować taką
      metalową rurę w kształcie litery H (około100-200zł)to zapobiega wwiewaniu
      powietrza do mieszkania. innym rozwiązaniem jest końcówka z wiatraczkiem
      obracającym się , gdy wieje i podsysającym powietrze z wewnatrz. Nawiewniki bym
      odradzał o ile juz to tylko w kuchni , gdy jest zbyt wilgotno. Taki nawiewnik
      tez rodzi problemy np obmarza zimą chyba ,że jest podgrzewany ale przez to drogi
      w eksploatacji. Zamiast nawiewnika zawsze można otworzyć lub uchylić okno.
      • Gość: Piotr Re: Zamontuj H na kominie - albo komin do nieba... IP: *.aster.pl 14.01.06, 20:38
        Można zwiększać moc wyciągu kominów, podnosić je montować różne inne wynalazki,
        ale jeżeli ktoś mówi, że zawsze można otworzyć okno, żeby to ruszyło to jest
        albo sabotażystą albo nie wie o czym mówi.
        Ja zajmuję się naprawianiem takich histori od 6 lat i gwarantuję, że bez
        nawiewników nie ma właściwie nad czym się zastanawiać i wykonywać pomiarów,
        ekspertyzy itd.
        Co do nawiewnika w kuchni to jeżeli mamy wybór czy zamontować nawiewniki w
        pokojach czy w kuchni to montujmy w pokojach. Minimum - przy 2 kanałach
        wentylacyjnych - są 2 nawiewniki (kawalerka). Najlepiej jednak zgłoś się do
        jakiejś firmy, która zajmuję się tym zagadnieniem w miejscu twojego
        zamieszkania. Pozdrawiam
        • janu5 Re: Zamontuj H na kominie - 16.01.06, 19:53
          > Można zwiększać moc wyciągu kominów, podnosić je montować różne inne wynalazki,
          > ale jeżeli ktoś mówi, że zawsze można otworzyć okno, żeby to ruszyło to jest
          > albo sabotażystą albo nie wie o czym mówi.
          Wyobraź sobie ,że prawie wszystkie okna mają przewidzianą funkcje szerokiego
          otwierania ,zeby można było przewietrzyć pokój mieszkanie , gdy zajdzie taka
          potrzeba.
          > Ja zajmuję się naprawianiem takich histori od 6 lat i gwarantuję, że bez
          > nawiewników nie ma właściwie nad czym się zastanawiać i wykonywać pomiarów,
          > ekspertyzy itd.
          Takie wynalazki jak H ,czy wiatraczek są tańsze od nawiewników i naprawdę działają .
          W niniejszym watku załozyciek skarzy się ,że jego mieszkanie jest zbytnio
          wentylowane przez co jest zimno. Jeżeli ktoś mu proponuje zainstalowanie
          nawiewników , które zwiększają jeszczewentylacje to albo nie wie o czym mówi
          albo jest sabotażystą , albo usilnie chce zwiekszyć sprzedaż nawiewników.
          • Gość: Jacek Re: Zamontuj H na kominie - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:44
            Czemu niektórzy, nieznając się zupełnie na temacie udzielają porad innym????
            Zamontowanie H na kominie nie może nic pomóc, a wnajlepszym przypadku może
            spowodować całkowity zastój ruchu powietrza.
            W którym miejscu autor postu napisał, że mieszkanie jest za silnie
            wentylowane????? Ja zauważyłem tylko, że autorowi wieje z kratek wyciągowych, a
            to jest z powodowane ŹLE działającą wentylacją, a nie zbut intensywną wentylacją.

Przewietrzyć mieszkanie... dobre. To jest dopiera sabotaż. A w nocy można
            nastawiać sobie budzik co godzinę żeby przewietrzyć? Każdy znas potrzebuje
            określonej ilości powietrza do prawidłowego funkcjonowania, a w nocy przy
            zamkniętych oknach (nawet jeśli wcześniej było wietrzone) jakość powietrza w
            miarę upływu czasu pogarsza się - ale każdy może mieszkać jak chce...

A jeżeli chodzi o nawewniki to ilość powietrza dostająca się do mieszkania jest
            optymalna ze względu na jakość powietrza, niewychładzanie pomieszczeń i sprawną
            wentylację.

H można zamontować ale każdy układ musi mieć wlot i wylot i TYLKO WTEDY będzie
            działał przwidłowo i zgodnie z przeznaczeniem!!!!!
            • janu5 Re: Zamontuj H na kominie - 18.01.06, 11:03
              > Przewietrzyć mieszkanie... dobre. To jest dopiera sabotaż. A w nocy można
              > nastawiać sobie budzik co godzinę żeby przewietrzyć? Każdy znas potrzebuje
              > określonej ilości powietrza do prawidłowego funkcjonowania, a w nocy przy
              > zamkniętych oknach (nawet jeśli wcześniej było wietrzone) jakość powietrza w
              > miarę upływu czasu pogarsza się - ale każdy może mieszkać jak chce...
              >
              Przesadzasz i to grubo. Miliony osób jakoś sobie radzą z wietrzeniem bez
              budzika i wstawania. Oczywiście nawiewniki też maja swoje zalety ale w
              tytułowym przypadku problem jest z tak zwaną cofką która powstaje dość czesto
              na ostatnich kondygnacjach przy silnym wietrze. Właśnie ,zeby temu zapobiegać
              wymyslono nasadki H i wiatraczki dla kominów wentylacyjnych. Natomiast
              nawiewniki można stosowac jak sa problemy z wentylacją przy bezwietrznej
              pogodzie ,a rozszczelnianie okien jest niewystarczające. Jeszcze lepszym
              wynalazkiem od nawiewników jest zrobienie całego systemu klimatyzacji z GWC (
              gruntowy wymiennik ciepła ) i rekuperatorem. Ale to duże koszta.
              Reasumując w przypadku opisanym najlepiej H albo wiatraczek na kominy
              wentylacyjne i tzw rycerza ( nasadka w ksztalcie rycerskiego hełmu) na komin
              dymowy piecyka gazowego. Nawiewniki to nie ten przypadek.
              • Gość: Jacek Re: Zamontuj H na kominie - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 11:49
                Gruntowy wymiennik ciepła w bloku na ostatnim piętrze? Nie sądze - bez względu
                na koszty...
    • Gość: krisio Re: wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 11:28
      przy rozszczelnieniu okien powinno sie tylko troszeczku okno uchylic tak
      minimalnie zeby tylko powietzre sie dostało.u mnie to uchylenie okna jest
      minimalne pare milimetrów szczelinka i cos tam sobie wieje......
      • Gość: Artur Re: wentylacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 09:28
        www.e-izolacje.pl/247_3645.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka