Dodaj do ulubionych

mam dość budowy!!!!

IP: *.neta-si.pl 26.01.06, 20:10
tak właśnie !
zanim zaczelam budowe własnego wymarzonego domu ze spłata kredytu na 30 lat
przeczytałam w Rzeczpospolitej : jak chcesz komus źle życzyć powiedz mu : obyś
dom budował!
wtedy mnie to rozbawio a dziś... mam dom w stanie surowym otwartym. Jestem
stała obserwatorka tego forum i....
i cenie sobie Wasze rady ale tak naprawde nadal nie wiem jakie rozwiazania są
słuszne a jakie nie. Myslałam: nie znam sie na budowalance ale inni to znają
wiec zanim zaczęlam budować dom odwiedziłam kika liczacych sie na rynku firm
budowlanych, bo mialam dylemat z czego budować i każda mówiła cos inego ale
główie doradzali to gó.. ytong. Dlaczego? dzis juz wiem bo na pióro wpust,
prosty i nawet dziecko ułoży z tego prosta ściane a do tego miękki wiec tylko
sie radowac podczas robienia instalacji, dom stoi w kilka dni, kasa wzieta i
tylko szukac drugiego naiwnego inwestora. Myślamam moze poroterm ale
usłyszałam że jestem nie powazna bo te pory powstaja wskutek spalania róznych
swiństw. Chodziłam po hurtowniach a tu ile hurtowni tyle opinii zależnie od
tego co komu zalega na magazynie. Autor mojego projektu? zrobił w projekcie
tyle błedów ze po jego przestudiowaniu klika samej udalo mi sie wyłapać.
Później miałam dylemat czym ocieplić sciany: i tu od nowa styropian nie bo
będę miała termos, welna no dobra ale jak dojdzie do jej zawilgocenia to będe
miala kwitnace sciany i zero ocieplenia. Wówczas pomyślałam: skoro tak to
pójdę w tradycje czyli pustak ceramiczny na tradycyjne spoiny no i ta
szczelina powietrzna miedzy dwoma ścianymi jako izolacja - mój kierownik
przyklasnąl mi a dodam ze ma doswiadczenie, był z polecenia, widziałam jego
imponujace inwestycie które nadzorował i to mnie przekonało, dzis pytam na
forum co o tym sądzicie i czy nie zrobiłam błedu i też opinie rózne a ja rwe
włosy z gowy w ten ziąb za oknem czy ja jak przyjdzie mi spedzic w moim
wymarzonym domu pierwsza zime nie zamarznę?
Czy jest w tym kraju ktos kto doradzi bezinteresownie no i kto to jest??? czy
wszyscy dobrzy fachowcy opuscili ten kraj?
Obserwuj wątek
    • kumas Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 20:16
      Zamiast słuchać opini tendencyjnych jak to określasz zmien forum gazety na
      Muratora tam jest wielu co budują i wybudowali. Dowiesz się prawie wszystkiego.
      Nie wiem czy wiesz ale w Poznaniu są włąsnie targi BUDMA warto je odwiedzić.

Pozdro
      • Gość: mif Re: mam dość budowy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:33
        kumas napisał:

> Nie wiem czy wiesz ale w Poznaniu są włąsnie targi BUDMA warto je odwiedzić.

A po co?

Projekt jest? Jest. To tylko go realizować, a uzgodnieniać zmiany z autorem,
        czyli architektem. On powinien badzorować budową. Wszak to jego dzieło.
        Oczywiście opinii kierownika budowy i forumowiczów należy wysłuchać, ale
        kierować się rozumem własnym i autora projektu.

Rad forumowiczów nie należy słuchać bezkrytycznie. W większości są to
        spontaniczne rady z własnych doświadczeń, są złośliwe, są i rady ludzi
        znających daną dziedzinę.
        Trochę trzeba poczytać ich wypowiedzi na forum, żeby zorientować się kto zacz i
        ile ma do powiedzenia na dany temat.
        Kołowrotek budowy dopiero zaczyna się kręcić. Uszy do góry.
        • kumas Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 22:32
          Gość portalu: mif napisał(a):

> kumas napisał:
          >
          > > Nie wiem czy wiesz ale w Poznaniu są włąsnie targi BUDMA warto je odwiedz
          > ić.
          >
          > A po co?

Jak nie byłes to nie wyrażaj opini ... bo widać że nie masz pojecia pytając
          po co .
    • jandecorator Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 20:51
      Trzeba budować z tradycyjnych materiałów,w tradycyjnej sprawdzonej technologii.
      Te silki,porothermy,ytongi moze i dobre,ale nie w naszych warunkach
      klimatycznych.
      popatrz co sie dzieje za oknem.
      W takie mrozy najlepsze jest DREWNO;-)
      Ale i nasza ceramika nie gorsza,domy stoja setki lat i maja sie dobrze i ludzie
      którzy w nich mieszkaja tez nie najgorzej:)))
      • andrzej.sawa Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 21:04
        Przepraszam,ale są "fachowcy" którzy amatora-inwestora potrafią namówić na
        wszystko,są "fachowcy",którzy zmarnują każdy materiał i są prawdziwi
        fachowcy,którzy stosując wszystkie materiały,w tym nowe potrafią zrobić cudowne
        budynki.
        Ale ilu inwestorom ktoś taki się trafił?
        Współczuję naszej inwestorce,bo szlag może trafić,że przez 30 lat będzie płacić
        kredyt,za nienajlepiej wykonany budynek.Może ktoś naprawdę fachowy doradzi jej
        jak z tego wyjść bez większych strat.Ja tak daleko nie znam nikogo/bo to bodajże
        ok.Wrocławia/,a zresztą nasza pytająca nie ma chyba do mnie zaufania.
        • Gość: szwedka111 Re: mam dość budowy!!!! IP: *.neta-si.pl 26.01.06, 21:19
          nie no nie popadajmy w te tony :) po to sie rozpisałam, zeby moze ktos kto zna
          podobny ból jak ja dał mi dobra, sprawdzoną, nie tendencyjną radę czy w tym moim
          tzw tradycyjnym domu nie zamarzne jak przyjdzie mi w nim spedzac takie zimy jak
          ta która za oknem.
          Będe wdzieczna a ze czasami mam dość i nie mogę pojąć że żyje w kraju gdzie
          prawie każdy nastawiony jest na zysk a nie na zyczliwość to inna sprawa.
          Jedno jest pewne dom wybuduję i jeszcze w tym roku w nim zamieszkam :) czeka
          mnie jeszcze kilka waznych decyzji
          a tak na marginesie nie ma w tym chyba nic zdroznego że inwestor jest amator!!!
          Nie dajmy sie zwariowac bo jeszcze chwila a bede musiała zostać szewcem, zeby
          oddac buty do szewca albo lekarzem zeby sie leczyć (choc to drugie nie takie
          głupie...)
          • jarecki_2 Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 21:33
            Ja się starałem powiedzieć co mogłem i trochę nawet porozważałem na inne
            tematy, mając w pamięci Twój opis sytuacji. Jeśli mieszkasz w Warszawie lub
            okolicach, chętnie podjadę na budowę i bezinteresownie obejrzę i doradzę.
            Mieszkasz jednak raczej daleko, zatem nie wiele mogę zrobić. Co do różnych
            opinii, to wszyscy wypowiadają się na podstawie swoich doświadczeń i swojej
            wiedzy, ta wiedza i doświadczenia nie zawsze muszą się z sobą pokrywać, i stąd
            te różne, być może nawet skrajnie różne, wypowiedzi. Sprawa u Ciebie nie jest
            prosta. Istnieje gruba obawa, że została odwrócona kolejność budowania warstw
            murów i to jest kłopot. Masz kilka możliwości ratowania sytuacji i musisz z
            nich wybrać. Wszystkie już zostały przez nas opisane, lub prawie wszystkie, w
            poście numer 1. Czego oczekujesz jeszcze? Szkody już zostały wyrządzone,
            przynajmniej tak wynika z Twoich opisów. Nie jesteśmy w stanie pomóc Ci
            inaczej, niż to robimy. Oczywiście oględziny na miejscu wiele by wyjaśniły, ale
            nie mam takiej możliwości. Ja rozumiem Twoje rozgoryczenie i rozczarowanie, ale
            i Ty zrozum Nas. Piszemy tak na prawdę "po omacku", nie wiemy więcej niż Ty
            sama nam napiszesz i ciężko jest zwołać "konsylium", które udzieli Ci
            najlepszej odpowiedzi.
            • Gość: szwedka111 Re: mam dość budowy!!!! IP: *.neta-si.pl 26.01.06, 22:02
              nooo konsylium to mi sie przyda jak skończę te budowe...
              ale póki co teraz sobie przypominam, ze to Ty pisałes o tych warstwach scian,
              stropie i wieńcu i tu przyznaje ze zamieszalam sie w opisie, tzn nie jest tak
              jak pisałam, (od wewn. patrzac 28, 4 pustak i 12) rzeczywistość wyglada tak, ze
              te dwie sciany są zbudowane naprzemiennie z 28 i 12 plus pustka czyli pustaki
              obu scian nachodzą na siebie - nie ma jak wczesniej myslałam jednej sciany z 12,
              pustka i 28 a co za tym idzie nie ma jednolitej przestrzeni miedzy tymi
              wartswami - te zazębiajace sie pustaki dziela przestrzeń na mniejsze przestrzenie.
              Zastanawiam sie czy cos to zmienia (chyba tak) ale czy to wystarczy? poczytałam
              troche o tych metodach polegajacych na wdmuchiwanych włoknach wełny albo
              celulozy w granulkach i sama sie zastanawiam czy warto? nie jest to tania
              imprezka i nie wiem czy nie padne na pylice płuc a i dodam, ze jak chyba
              wiekszośc inwestorów na tym etapie muszę troche stopować wydatki ale z drugiej
              strony wiem ze nie sztuka wystopować wydatek dziś a później płacić za ogrzewanie
              (oszczednośc pozorna). No i dodam ze jestem z Wrocławia - troche daleko od
              Warszawy ale jak bedziesz w okolicach kiedyś to zapraszam - kazda rada jest dla
              mnie wazna i staram sie wyciagac wnioski - tyle jeszcze moge :)
              • jarecki_2 Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 22:08
                Jak będę w okolicach chętnie skorzystam z zaproszenia. Na razie nie gniewaj się
                na nas, że dywagujemy a nie podajemy konkretniejszych rozwiązań. Nie mamy jak.
                Jakby było jakieś zdjęcie było by łatwiej. Pozdrawiam
              • andrzej.sawa Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 22:11
                Proszę o kontakt na moją skrzynkę,może telefonicznie ustalimy
              • jarecki_2 Re: mam dość budowy!!!! 26.01.06, 22:17
                O widzisz, Andrzej jest z Twoich okolic, dogadajcie się. :-)
      • Gość: szwedka111 Re: mam dość budowy!!!! IP: *.neta-si.pl 26.01.06, 21:23
        no to co Twoim zdaniem mam zrobic z tym moim wynalazkiem, tzn tą przestrzenia
        powietrzną - w sumie skoro 30 lat temu sie budowało w tej metodzie to moze walnę
        na to tynk i zajme sie innymi jeszcze tez ważnymi kwestiami przy tej mojej
        INWESTYCJI?
        • Gość: Z głowy Dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:32
          Zawsze można po ukończeniu budowy dom sprzedać...

:-)

I problem z głowy...
          • Gość: szwedka111 Re: Dobry pomysł IP: *.neta-si.pl 26.01.06, 22:07
            widac ześ nie kobieta!!! najpierw rodzic w bólach a potem oddać??? NIGDY !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka