Dodaj do ulubionych

KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM?

27.01.06, 11:47
witam!
Zastanawiam się nad zakupem kotła co z podajnikiem na eko-groszek i poszukuję:
-opinii użytkowników – jak to się sprawdza(tzn. niezawodność, koszty
eksploatacji, wygoda itp.)
- jakie (dobre) firmy je produkują?

Najtańszy jaki ja znalazłem to Per-Eko 17 Kw za ok.5300zł – czy to dobrej
jakości kocioł?
dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 27.01.06, 12:47
      O eko groszku było sporo postów, propoonuję poszukać, może coś się przyda.
      • akm1971 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 27.01.06, 15:04
        Witam,
        Faktycznie było juz troszke o tym pisane.
        Posiadam taki piec z firmy HEF 25KW.
        Jestem zadowolony z pieca.Jedyna wada to ze nie kupiłem pieca "samoczyszczącego
        się".Jeśli chodzi o spalanie to średnio tona miesięcznie.
        Jak masz pytania to pisz.
        akm1971@gazeta.pl
        • Gość: kid Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.131.rev.vline.pl 27.01.06, 16:30
          zamontowałem piec 24kw w budynku o słabej izolacji(1968r).Średnio spala ok.tony
          na miesiąc.Sterownik Geco sprawuje się dobrze.Ładowanie pojemnika raz na 5-6
          dni (170 kg).Cena eko-groszku w środkowej Polsce ok 380 zł.Piec Ekocentr z
          Pleszewa.To tyle resztę musisz sam skalkulować
          • akm1971 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 27.01.06, 21:08
            Jaki masz duży dom jak chodzisz i napełniasz podajnikraz na 6 dni? ja mam
            160m/2 i podajnik takze na 170kg.Przy temperaturze okolo 0 stopni i w domu 21
            stopni ziornik maksymalnie wystarcza na 4 dni.Teraz jak mrozy były do 25 stopni
            wystarczało to na 1,5 dnia.
            • Gość: kid Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.131.rev.vline.pl 27.01.06, 22:45
              Piszesz że spalasz tonę na miesiąc to przy podajniku 170 kg ładujesz go 7,5 do
              8 razy co daje ok.1300 1350 kg.Ja ustawiłem sterownik wg.parametrów
              30s.podawanie 60s.przerwatemp 65st. zawór trójdrogowy na 5 bo jest sterowany
              ręcznie i narazie nie narzekam.
              • akm1971 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 30.01.06, 11:44
                Witam,

Nie ładuję do pełna dlatego wychodzi mi okolo tony. Czy podawanie przez 30
                sekund nie jest za dużo?Czy spala się węgiel całkowicie? Pytam bo mam piec od
                listopada i jeszcze nie jest opanowany do końca. W tej chcwili mam nastawione
                na 19s podawanie i przerwa chyba 41s . Temperatura na piecu to 59/60 stopni a
                na grzejniki tez mam sterowanie reczne to średnio 45 stopni.

pozdrawiam
              • Gość: rumak1974 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:06
                Hej
                Może wkońcu dowiem sie konkretów...a mianowicie tak naprawde do czego służy ten
                zawór trzydrogowy??????słyszałem opinie że ogranicza zużycie paliwa inni
                jeszcze mówili coś o pkt. rosy...kurna już głupieje bo mam zainstalowany kocioł
                25 KW (170 m2 powieżchni do grzania) wpakowany w ukłąd zamknięty (wiem ze nie
                można ale....dzaiła) ale instalator nie zamontowął mi żadnego zaworu. W
                styczniu przy tych mrozach spaliłem ok 1 tony +/- 100 kg. Temp maiłem ustawioną
                na piecu (ster GECO) od 55 do 65 st zależy jaki był mróz. W tej chwili
                przestawiłem pompke od CO na 1 bieg (z drugiego) obniżyłem temp na piecu na 50
                st i widze że wegla pójdzie w lutym ok 600 kg...ale ja dalej nie wiem czy taka
                temp nie jest zaniska dla tego pieca?????
    • mojave Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 30.01.06, 13:21
      ja mam elektromet i jestem bardzo zadwolona
      www.elektromet.com.pl/index.html
    • Gość: pumpkin Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: 213.192.64.* 09.02.06, 12:40
      www.instalator.pl/ABC/ABC_01_2006.html
      sporo artykułów
      • Gość: uzytkownik Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:03
        Podawanie musi byc nastawione na 20 s. , przerwa 30-40 s. i trzeba obserwować
        jak żar ucieka w dół zmniejszyć przerwę o 5 s. jak węgiel się nie spala
        całkowicie zwiększyć przerwę.
        • Gość: adi Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: 192.85.110.* 09.02.06, 15:12
          A jeśli chodzi o tem. na piecu, jaka ma być?
          Instalator powiedział ze ma byc min. 58 stopni bo skraplanie .... itp.
          Jak Wy macie?
          • andrzej.sawa Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? 09.02.06, 16:59
            Niestety mam tylką jedną radę - do producenta.Może pomoże
          • Gość: draber Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 23:45
            Co znaczy temperaturę na piecu? Masz na myśli to co wyświetla sterownik, czy
            termometr wpięty w układ? Jeszcze nie widziałem pieca i sterownika który by nie
            zawyżał temperatury- z regóły kilka do kilkunastu stopni
            • Gość: rumak1974 Re: KOTŁY CO Z PODAJNIKIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 08:13
              No masz racje temp ustawiona na sterowniku a na temrm. ok 3 st w dół
    • wojtasek105 Re: kotły z podajnikeim 04.05.16, 13:06
      A słyszałeś o firmie Witkowski? Kupiłem tam kilka lat temu piec na eko groszek i jestem bardzo zadowolony, z podajnikiem też mają. Duży wybór ale też spory wybór, ja sobie wybrałem taki: www.kotly-witkowski.pl/kmb-rp-plus-seria-lux

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka