Dodaj do ulubionych

jak usunąć taśmę z okna???

IP: 213.76.135.* 13.12.02, 09:30
Ludzie pomóżcie!!!
Fachowcy którzy robili u mnie remont zostawili okna zabezpieczone folią,
która jest przyklejona taką żółtą papierową taśmą. Po oderwaniu taśmy na
ramie okiennej zostały jej resztki i nie mogę się tego pozbyć. Mam ładne
drewniane okna i boję się żę się zniszczą. Proszę pomóżcie, czy jest coś czym
można ten klej usunąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: pas1 Re: jak usunąć taśmę z okna??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 10:31
      ja robiłem to tak:
      najpierw przetrzeć szmatką z rozpuszczalnikiem
      po kwadransie skrobakiem do szyb (wtedy klej jest "rozmiękczony")
      to co zostanie po skrobaku znów szmatką z rozpuszczalnikiem
      • Gość: pas1 Re: jak usunąć taśmę z okna??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 10:32
        sorry, poprawka!!
        dopiero teraz zobaczyłem że chodzi o ramę okienną.
        Ja walczyłem z klejem na szybie
        • Gość: mika Re: jak usunąć taśmę z okna??? IP: 213.76.135.* 13.12.02, 11:15
          a tym rozpuszczalnikiem to się nie da przetrzeć ramy?
          • Gość: Anna Re: jak usunąć taśmę z okna??? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 13.12.02, 14:02
            Czesc.

Zolta papierowa tasma jest dosc slaba.
            Sprobuj czysta, miekka bawelniana szmatka i ciepla woda najpierw pobrudzone
            miejsca namoczyc, a po chwili je zmyc lekko pocierajac powierzchnie ramy.
            Troche to trwa ale klej z tasmy powinnien bez problemu zejsc.

Pod zadnym pozorem nie uzywaj rozpuszczalnikow !!!

Anna
            • Gość: jap Benzyna IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.12.02, 09:48
              Klej z taśm samoprzylepnych rozpuszcza się w rozpuszczalniku, ale ja tu mam na
              myśli benzynę ekstrakcyjną. Nie używaj Nitro i podobnych - kleju nie ruszą, a
              lakier tak!! Proponuję zresztą spróbować odrobinę benzyny na watę i przetrzeć
              kawałek. Jeśli idzie dobrze, a powinno, zrób resztę. Ja zresztą nie spotkałem
              jeszcze przypadku, żeby dobry, utwardzony lakier rozpuścił się w bezynie
              (chyba, że w dużej ilości i przy długotrwałym działaniu). Powodzenia.
    • patemar Re: jak usunąć taśmę z okna??? 07.10.18, 21:48
      Podaję skuteczny i sprawdzony przez siebie sposób. Miałem folię na ramach okiennych, która nie została zdjęta przez przeszło rok po zamontowaniu. Folii już nie dało się normalnie usunąć bo rwała się w palcach. Spróbowałem użyć myjki parowej, takiej zwykłej, którą można kupić za 100 czy 200 PLN. Trochę to trwało ale w końcu pełny sukces - folia odchodziła praktycznie w jednym kawałku. Fakt, że była to folia rok po terminie, czyli jeszcze nie było tak źle. Nie wiem jak ta metoda sprawdziłaby się w przypadku starszych folii ale myślę, że powinno być podobnie, bo para zmiękczała klej folii. Dodam jeszcze, że próbowałem metody termicznej z ogrzewaniem folii opalarką ale bez sukcesu - bym bardziej, że trudno było mi operować opalarką tak aby nie przypalić plastiku ramy. Dlatego rekomenduję użycie myjki parowej - jest bezpieczna i skuteczna.
    • pawel.karcher Re: jak usunąć taśmę z okna??? 14.10.18, 08:53
      czyścik do piany poliuretanowej
    • mzapert92 Re: jak usunąć taśmę z okna??? 29.11.18, 23:56
      Benzyna ekstrakcyjna albo izopropanol powinien zalatwic sprawę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka