Dodaj do ulubionych

stara drewniana podłoga

IP: 212.14.9.* 15.04.03, 11:06
Prosze o pomoc i radę.
Czy można starą drewnianą podłogę przełożyć "na drugą stronę". Jest to
podłoga "poniemiecka". Obecnie wymaga ponownego cyklinowania, ale ponieważ
chcę jeszcze ocieplić przestrzeń pod podłogą ( nie mam piwnicy), to
pomyślałam, żeby ja przełożyć - może będzie ładniejsza? Ale boję się, bo
jeszcze popękają deski i będę ugotowana.
Czy ktos ma doświadczenie w tej dziedzinie. Będę wdzięczna za podpowiedź
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ami Re: stara drewniana podłoga IP: 195.205.151.* 16.04.03, 23:09
      Kiedyś (jakieś cztery lata temu) mój mąż wpadł na genialny pomysł
      jak "wyciszyć" drewnianą podłogę z desek. Skrzypiała okrutnie i uginała się
      nadmiernie obciążona. Otóż... powiercił otworki wielkości odpowiadającej
      średnicy rurki dołączonej do ... puszek pianki montażowej (takie cudo - lepkie
      jak jasny gwint), a następnie tą piankę pracowicie "wmontował" pod deski. Potem
      zaszpachlował otworki i podłoga (w miarę rozszerzania się pianki) podnosiła się
      i podnosiła. Po stwardnieniu i wyschnięciu skrzypnięcia były cichutkie i
      nieśmiałe oraz rzadkie. Polecam i
      pozdrawiam świątecznie
      A
      • Gość: szarotka Re: stara drewniana podłoga IP: 212.14.9.* 22.04.03, 10:30
        Też słyszałam o takiej piance - ale nie wiem jak się nazywa. Może ktos wie???
        A co z "wywróceniem desek" na drugą stronę? Czy jest to możliwe do wykonania i
        jaka techniką?? Jak się b.uszkodzą pozostanie mi wykonać klepisko, bo paneli
        nie lubie, a na nową podłogę drewniana nie mam kasy.
        Pozdr. po Świętach
      • corzano Re: stara drewniana podłoga 25.04.03, 16:21
        Też mam ten problem, ale obawiam się, że można łatwo przedobrzyć. Skąd wiedzieć
        ile tego psiknąć, by ludziom na dole sufitu nie urwało?
      • Gość: kora Re: stara drewniana podłoga IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.08.03, 01:00
        Gość portalu: ami napisał(a):

> Kiedyś (jakieś cztery lata temu) mój mąż wpadł na genialny pomysł
        > jak "wyciszyć" drewnianą podłogę z desek. Skrzypiała okrutnie i uginała się
        > nadmiernie obciążona. Otóż... powiercił otworki wielkości odpowiadającej
        > średnicy rurki dołączonej do ... puszek pianki montażowej (takie cudo -
        lepkie
        > jak jasny gwint), a następnie tą piankę pracowicie "wmontował" pod deski.
        Potem
        >
        > zaszpachlował otworki i podłoga (w miarę rozszerzania się pianki) podnosiła
        się
        >
        > i podnosiła. Po stwardnieniu i wyschnięciu skrzypnięcia były cichutkie i
        > nieśmiałe oraz rzadkie. Polecam i
        > pozdrawiam świątecznie
        > A

Własnie wyprobowuję ten sposób. Ale chyba zrobiłam cos nie tak, albo za mało
        wstrzyknęłam pianki / 6 pojemników na pokoj 10 m2 / albo u mnie nie działa .
        Skrzypi jak skrzypiało , no może w niektorych miejscach mniej, ale za to w
        innych bardziej. W te inne zamierzam jeszcze dołożyc piany, może akurat.
    • Gość: piotr Re: stara drewniana podłoga IP: 212.244.180.* 24.04.03, 12:09
      Myśle że można. Z tym tylko że deski podłogowe były najczęściej heblowane z
      jednej strony, wiec jeśli chcesz je połozyc na druga stronę to będzie je trzeba
      przeheblować. Trzeba też sprawdzic czy wpusty i pióra są w dobrym stanie, jak
      źle to trzeba je ponownie przefrezować. Po takich zabiegach deski będą węższe
      dobrze jest dokupić, lub dorobić ze dwie nowe deski na zapas.
      Pzreprowadzałem kiedyś taka operację, z tym że przekładałem deski z jednego
      pokoju do drugiego.
      Pozdrawiam
    • Gość: ada Re: stara drewniana podłoga IP: 217.97.163.* 25.04.03, 15:41
      Też mam ten problem. Gdyby ktoś wiedział coś o tej piance.
      Ja mam stara uginającą się podłogę i muszę ją jakoś wzmocnic. Nie jest zbyt
      piękna wie tylko zakryłam wykładziną dywanową, ale oczywiście problem podłogi
      jest nadal. Coś muszę na te stare deski położyć, ale mam świadomość, że to
      kosztuje.
      pozdrawiam i proszę również o radę
      • Gość: Seba Re: stara drewniana podłoga IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 01:56
        Ta pianka to pianka montażowa, jaką stosuje się przy wstawianiu okien. Można ją
        kupić w każdym supermarkecie budowlanym.
      • Gość: vico Re: stara drewniana podłoga IP: *.adsl.pi.be 04.08.03, 13:13
        Gość portalu: ada napisał(a):

> Też mam ten problem. Gdyby ktoś wiedział coś o tej piance.
        > Ja mam stara uginającą się podłogę i muszę ją jakoś wzmocnic. Nie jest zbyt
        > piękna wie tylko zakryłam wykładziną dywanową, ale oczywiście problem
        > podłogi jest nadal. Coś muszę na te stare deski położyć, ale mam świadomość,
        > że to kosztuje. pozdrawiam i proszę również o radę

Jest to pianka poliuretanowa,w skrocie PU. Sam chyba nie zdecydowalbym sie na
        wstrzykiwanie "na slepo" pianki pod stara podloge. Skad wiemy jaka jest tam
        wolna przestrzen (moze lepiej sprawdzic?), ile potrzeba materialu? Jesli
        przestrzen mala, a pianki za duzo...wypchnie nam deski do gory. Jesli
        przestrzen jest duza, to rachunek koncowy moze byc bardzo wysoki. A jaka jest
        gwarancja sukcesu?
        Moze lepiej sprawdzic, dleczego deski sie uginaja. Jesli deski i kantowki pod
        nimi sa sprochniale, to trzeba je wymienic.

• Gość: kora Re: stara drewniana podłoga IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.08.03, 01:38
      A

Własnie wyprobowuję ten sposób z pianką. Ale chyba zrobiłam cos nie
      tak, albo za mało
      wstrzyknęłam pianki / 6 pojemników na pokoj 10 m2 / albo u mnie nie
      działa .
      Skrzypi jak skrzypiało , no może w niektorych miejscach mniej, ale za
      to w
      innych bardziej. W te inne zamierzam jeszcze dołożyc piany, może
      akurat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka