agarti 09.02.07, 14:25 Witam Wszytskich. Czy ktoś mi możw powiedzieć jakie są sposoby na Szlifowanie krawędzi kafelek (glazury) do kąta 45 stopni po to, żeby nie używać plastykowych narożników. Jakie narzędzie użyć? Jakieś dobre rady?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtek651 Re: Szlifowanie krawędzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 15:44 Kupić pilarkę do płytek z tarczą tnącą na prowadnicy(ca 800,-zł),i przyciąć do kąta 45.Ale to nie wszystko gdyż tylna część tarczy wycina więcej niż przednia. Dlatego cały bok należy precyzyjnie wyszlifować szlifierką kątową z odpowiednią tarczą.Niedokładności nawet do 03mm sąpóźniej widoczne.Generalnie robota głupiego. Robię to od wielu lat i nadal nie jestem w pełni zadowolony. Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.remonty.ltd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Szlifowanie krawędzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 17:24 > tylna część tarczy wycina więcej niż przednia. ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
agarti Re: Szlifowanie krawędzi 10.02.07, 19:18 Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłby jeszcze zapytać co to znaczy odpowiednia tarcza do szlifierki kątowej? CZyli dokłdnie jaka?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rroobbii Re: Szlifowanie krawędzi IP: *.krasnystaw.net 10.02.07, 20:09 czyli diamentowa prosta bez nacięć. A jak już szlifować płytki, to ja to robię i jestem zadowolony. Ważna zasada: staram się nigdy nie ASzlifować cietych płytek ( marny efekt). Zawsze rozmieszczam tak płytki by niecięte były na narożnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peper Re: Szlifowanie krawędzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 20:11 Witam. Polecam wizytę u kamieniarza przy najbliższym cmentarzu. Pozdrawiam Ak Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Szlifowanie krawędzi 10.02.07, 20:26 Sprawa nie jest prosta, jak zwykle, ale oczywiście wykonalna. Sposób z zakupem odpowiedniego narzędzia do tego celu jest najleprzy i gwarantuje precyzję wykonania, kłopot w tym że cena profesjonalnego urządzenia nie jest niska. Jak powiedział poprzednik 800 zł. za urządzenie jeśli mamy do czynienia z płytkami o długości 60 i więcej cm. to urządzenie może kosztować 1000 - 1200 zł. (dostępne w "sapermarketach" budowlanych. Jest również maszynka do cięcia, mała z małym regulowanym stołem, za około 200. Prace wykonuje podobnie lecz więcej precyzji wykonania spoczywa w rękach wykonawcy niż w możliwościach maszyny. W każdym przypadku ważna jest bardzo dobrej jakości tarcza do cięcia, oczywiście dostosowana do urządzenia jakiego używasz. Jest jeszcze inna metoda, również potrzebne jest do tego urządzenie typu szlifierka kątowa, mała, i również nią można takie cięcie wykonać. Praca takim urządzeniem wymaga jednak sporych umiejętności i doświadczenia, trzeba mieć "fach w rękach" dosłownie. W większości przypadków wykonane cięcie wymaga jeszcze obróbki poprzez doszlifowanie cięcia wykonanego maszyną. Takie doszlifowanie, wygładzenie krawędzi powinno się wykonać papierem ściernym, jest to uzależnione od rodzaju materiału z jakiego wykonana jest płytka, na płytki bardzo twarde lub wręcz plastykowe (takie płytki ostatnio oferuje OPOCZNO) papier nie zadziała i trzeba użyć innych materiałów ściernych, kamień szlifierski, diamentowe tarcze ścierne lub inne. Taka obróbka "na gotowo" bywa jeszcze trudniejsza niż samo docięcie płytki i bez doświadczenia dobrze wykonany ukos można zniszczyć przy takim wykończeniu. Reasumując, zostawił bym to fachowcowi który się na tym zna lub zastosował bym zamiast listew plastykowych, zdecydowanie okropnych, listwy aluminiowe lub mosiężne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek651 Re: Szlifowanie krawędzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:31 Odpowiednia tarcza do szlifowania to tarcza do szlifowania szkła(nie diamentowa)na rzep.Oczywiście do tego krążek szlifierski z rzepem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś