claudel6
12.11.24, 13:57
Pewnie słyszałyście, sprawa gwałconej żony.
Czytam artykuły na Wyborczej i miedzy innymi zeznania partnerek tych facetów, który gwałcili nieprzytomną Giselle. No i te zeznania i postawy dopiero są ciekawe...
To próbka:
"Podobnie jak inne partnerki pięćdziesięciu mężczyzn oskarżonych o gwałty na Gisèle Pelicot, Josiane sprawia wrażenie, jakby nie rozumiała sytuacji. Wydaje się widzieć w Abdelalim D. człowieka na krawędzi, zagubionego, wręcz bezbronnego chłopca, którego próbowała "uratować". Gdy słucha się jej zeznań, nie sposób nie dostrzec jej bezgranicznej gotowości do zaopiekowania się partnerem. Dotyczy to nie tylko jej. Ponad miesiąc przed zeznaniami Josiane, Cécile - żona innego oskarżonego - była bardzo zdziwiona, gdy dowiedziała się, że jej mąż, Jean-Pierre M., poddał ją co najmniej 12 gwałtom i napaściom na tle seksualnym w towarzystwie Dominique’a Pelicota. - Wciąż darzę go silnym uczuciem (...). To wspaniały człowiek. Był bardzo dobrym ojcem, niezwykle opiekuńczym. Zniszczył nas - wybuchła w końcu Cécile. Podczas przesłuchania wyjaśniła, że ani nie rozwiodła się, ani nie wniosła oskarżenia przeciwko mężowi, bo nie chce go skrzywdzić.
Następnego dnia, w środę 23 października, w sądzie stawiła się Hien, żona Jeana-Luca L. Jej zeznania były utrzymane w tonie podobnym do zeznań Cécile. Hien ma 45 lat, pochodzi z Wietnamu i korzystała z pośrednictwa tłumacza. Wyjaśniła, że mieszkała z Jeanem-Luciem L. dziesięć lat. Według niej oskarżony jest "dobrym mężem i ojcem". Jest przekonana, że jej partner, z którym ma dwójkę dzieci, jest „miłym i uczciwym człowiekiem. Hien zeznała, że w czasie, gdy Jean-Luc L. umawiał się z Dominique'iem Pelicot, była bardzo zajęta stanem zdrowia swojej matki, która poważnie zachorowała.
- Byłam w szoku i odmawiałam wszelkich kontaktów seksualnych. Myślę, że to dlatego musiał szukać gdzie indziej, jak to mężczyzna -"
nie no dobra, skok w bok, bo masz ciśnienie, ja to akurat rozumiem, ale wzięcie udziału w takiej sytuacji, gdzie już z dala wyje sygnał alarmowy - kobieta jest nieprzytomna?