Dodaj do ulubionych

Problemy z szyją

18.12.24, 21:09
Czy lekarz może wypisać jakieś zaświadczenie, które nakazywałoby aby pracodawca zorganizował stanowisko pracy w sposób ergonomiczny, spełniający zasady BHP? Pracuję przy laptopie i mam coraz większe problemy z kręgosłupem szyjnym. Pracodawca dał mi do zrozumienia, że muszę się przyzwyczaić. Inni pracują przy laptopach i nie zgłaszają problemu. Mieszkam w takim miejscu, że trudno o pracę, więc nie chcę robić awantur. żeby mnie zwolnili. Z tego co czytam to w zasadach BHP napisane jest, że przy pracy przy komputerze górna krawędź monitora powinna znajdować się na linii wzroku. Umówiłam się na fizjoterapię, byłam już na pierwszej sesji ale fizjoterapeutka dała mi do zrozumienia, że bez zmienienia tego siedzenia 8 godzin z głową pochyloną w dół sesje niewiele dadzą, ponieważ powinnam nie pochylać tak głowy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jak się dogadać z pracodawcą?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:14
      Nie da rady ten szef zorganizować nawet stojaka na lapka z Temu i dopinanej klawiatury? Niezły januszex:p
      Kup sobie sama, grosze kosztuje.
      • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:23
        To praca przy obsłudze klienta i na biurku nie ma zbyt dużo miejsca
        • eva_evka Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:27
          Podstawka pod laptop nie zajmuje miejsca, po prostu laptop idzie w górę. Klawiaturę podkładasz pod spód. Ja tak pracuje, podstawkę kupiłam,bo ktoś tu na forum mi mądrze poradził. Myślę, że pracodawca nie będzie miał problemu z zakupem takiego zestawu.
          • eva_evka Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:46
            Mam taką:
            • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:55
              Dzięki
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:17
      Ale dlaczego pochylasz głowę? Dlaczego nie możesz siedzieć prosto? Masz za niski stół?
      W czym jest problem?
      • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:19
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Ale dlaczego pochylasz głowę? Dlaczego nie możesz siedzieć prosto? Masz za nisk
        > i stół?
        > W czym jest problem?
        Tak, laptop stoi bezpośrednio na stole bez żadnej podstawki
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:29
          A nie możesz sobie sama podstawki kupić i ewentualnie dodatkowej klawiatury?
    • zerlinda Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:25
      A nie możesz sobie dostosować sama fotela i monitora? Skoro pracodawca ma to gdzieś?
      • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:27
        No chyba nie przyniosę własnego komputera i fotela z domu do pracy.
        • taki-sobie-nick Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:28
          Ale PODSTAWKĘ możesz, prawda?
        • brenya78 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:31
          Wystarczy dwie grube książki i będzie lepiej.
          Własna klawiatura i mysz.
          To nie kosztuje dużo. Nawet jeśli pracodwaca "ppwinien" ale to januszex, to zdrowie ważniejsze.
          • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:32
            To chyba już lepiej jak kupię podstawkę. Tak jak mówię, to praca przy obsłudze klienta więc niezbyt dobrze by to wyglądało gdyby podłożyć książki
            • gajmal Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:37
              Ja miałam też problemy z szyją i powiem Ci jedno dołożenie dodatkowego monitora, żeby patrzeć wyżej i klawiatura niżej spowodowały diametralne zmniejszenie problemów. Kup choćby podstawkę.
              • kasia76555 Re: Problemy z szyją 18.12.24, 21:39
                a pracujesz z domu czy poza domem? pracodawca zapewnił ci ten dodatkowy monitor czy kupiłaś sama?
                • gajmal Re: Problemy z szyją 18.12.24, 22:20
                  W pracy. Pracodawca dał mi jakiś monitor, który gdzieś znalazł, jak go o to poprosiłam.
                  Bardzo pomogło. Mi już drętwialy ręce od tej szyi, nawet w nocy. Odkąd zmieniłam pozycję pracy jest dużo lepiej.
    • 1matka-polka Re: Problemy z szyją 18.12.24, 22:07
      Postaw laptop na jakimś pudełku, może być po puzzlach.
    • szorstkawelna Re: Problemy z szyją 18.12.24, 23:15
      Pracodawca ma obowiązek zapewnić Ci podstawkę pod laptopa lub monitor.
      Fotel w pracy powinien mieć regulowane podłokietniki - korzystanie z nich odciąża kręgosłup i zmniejsza napięcie m.in. barków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka