Dodaj do ulubionych

dom do remontu- czy się opłaca

17.06.07, 19:33
nie stać nas zabardzo na budowę domu, więc myślimy kupić sobie jakiś stary
domek i pomału goremontować, tylko czy to się będzie opłacać. chciałabym mieć
też jakiś dom z duszą, co często się spotyka w takich domach. gdzie będziemy
musueli się zgłosićby stwierdzic czy wybrany przez nas dom będzie się nadawał
do zamieszkania a nie do wyburzenia
Obserwuj wątek
    • Gość: kugo1 Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 12:01
      jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc :)
      • Gość: beb Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.alfaparf.pl 18.06.07, 12:20
        taniej wyjdzie wybudowanie nowego. tak jest w 99% przypadków.
        a jak juz wybierzesz stary to znajdz sobie jakiegos bardzo ale to bardzo dobrego
        budowlanca, inspektora czy innego mistrza w swoim fachu i zleć mu kompleksową
        analize domu. moze sie okazac, że koszty remontu wielokrotnie przwyzsza koszty
        wybudowania nowego kilkukrotnie wiekszego domu.
        chyba, ze nie chcesz remontowac - wtedy kupujesz rudere i w niej mieszkasz
        łatając na bieżąco dach
    • Gość: tak tak Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:35
      kup, zamiast duszy bedziesz miał wodę w piwnicy, wilgoć w domu, pleśń na
      ścianach....
      wiem z doświadczenia, buduj nowy, może taniej będzie taki do wykończenia
      etapami. prosta bryła, dach dwuspadowy, bez udziwnień.
      a duszę to i w takim domu sobie zrobisz..

pozdrawiam architekt
    • Gość: Stary dom Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:46
      Zauważyłam ostatnio, że wszyscy usilnie odradzają kupno starego domu, bo remont
      przekroczy wartość wybudowania nowego.
      Ja kupiłam 80-letni dom za 100tys (200m) + poddasze, mieszkam w nim juz 3 lata,
      remont kosztował mnie 80 tys, i w życiu nie dałabym rady zbudować za to nowego.
      I nic nie cieknie, nie ma wilgoci itp.

Czyli wszystko zależy od tego w jakim stanie jest dom.
      • rispetto Re: dom do remontu- czy się opłaca 18.06.07, 19:13
        stare domy oprócz często niebagatelnej i niespotykanej dziś architektury mają z
        reguły ogrody, w których drzewa rosną po klikadziesiąt lat. Jeśli ktoś marzy o
        włąsnymn ogrodzie to także jest dosyć istotny argument za. A jeśli taki stary
        ogród jest choć "jako tako" zadbany, to czesto jego wartość jest większa niż
        samego domu :)
        • Gość: Stary dom Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:31
          A dokładnie, ja wraz z domem kupiłam mały sad, na terenie rosną duże drzewa.
          Znajomi zbudowali dom w zeszłym roku i mieszkają jak na placu budowy. Sąsiedzi
          nadal się budują, a oni są wystawieni jak na patelni, obsadzili się metrowymi
          iglaczkami, ale zanim to urosnie to lata miną.
      • Gość: kugo1 Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:35
        właśnie o to chodzi, że przecież wezmę kogoś kto nam sprawdzi czy się opłaca
        kupić ten dom,a po drugie w mojej okolicy takie domy nie sądrogie np dom 30
        letni 150m2 kosztuje okolo 70 tys napewno dołożę 100 tys, a za tą kwotę raczej
        nie wybuduję domu.
    • andrzej.sawa Re: dom do remontu- czy się opłaca 18.06.07, 20:59
      Było już.
      Dlatego powiem w skrócie - trzeba zobaczyć.
    • Gość: xxx Nieeeeeee!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:47
      Wyremontowalam dom i przezylam koszmar. Przed zakupem nie wygladal zle: dach do
      remontu to bylo wiadome od poczatku, ale inne rzeczy niekoniecznie.
      Zaplacilismy za ekspertyze "fachowcowi", mgr inzynier, z doswiadczeniem. I co?
      Pomylil sie o..... 400%.
      Potem sie okazalo ze grzyb w piwnicy zalewanej systematycznie w czasie roztopow
      na wiosne, zgnile podlogi, instalacje do wymiany(wszystkie), co chwile cos.
      Wydalismy mase pieniedzy na te rudere. Efekt jest, ale byl koszmar i dlugi sa
      jak diabli.
      Dodatkowo jeszcze dom ma nie tylko dusze, ale tez i ducha. Ciagle cos sie
      tlucze, spada, psuje. Na poczatku myslalam ze to przypadek, ale po roku cos za
      duzo tych przypadkow. Mam takie fajerwerki, ze wiele osob mi juz mowilo ze
      tylko egzorcysta moze pomoc. Zadzwonilam do jednego. Zaraz po rozmowie
      strzelily dwie zarowki a aparat telefoniczny z ktorego rozmawialam zepsul sie
      nagle. Zanioslam do naprawy, ale mi poradzili kupic nowy, bo naprawa drozej
      wyniesie, a aparat byl prawie nowy i uzywany od jakiegos czasu bez problemow.
      Teraz mam cyrk z egzorcysta i fajerwerkow ciag dalszy. Dom ma sto lat i dzialy
      sie tam podobno rozne rzeczy.
      • Gość: egzorcysta Re: Nieeeeeee!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 10:35
        glupich nie sieją, sami sie rodzą
    • Gość: kamil Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.07, 10:59
      Kugo, nie licz że coś będziesz miał taniej. Tak czy siak trzeba za dom zapłacić.
      Jeśli coś kupisz tanio to resztę dopłacisz w remontach. W przyrodzie musi być
      równowaga ;). Jeżeli nie zależy ci na dobrej lokalizacji i pięknym ogrodzie z
      wyrośniętymi drzewami to buduj.
      Ja świadomie wybrałem remont, bo nie ma wolnych działek tam gdzie chce. Mam
      piękne kilkudziesięcioletnie drzewa. Mój znajomy posadził właśnie podobne na
      polu, ale nie zobaczy ich takich w swoim życiu. A remont i przebudowa? No drogo,
      ale skończę go na święta.
    • Gość: rosomak Re: dom do remontu- czy się opłaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:17
      To zależy od szczęścia, jeśli znajdziesz tani dom to możesz dużo zaoszczędzić.
      My kupiliśmy dom 13 letni 175 m2, w stanie surowym z dachem do wymiany za 37 tyś
      - na wsi, daleko od większych miast. Wymiana dachu zmiana kilku ścian
      doprowadzenie 2 z 3 pięter domu do użytku kosztowało nas jak dotąd z 80 tyś,
      piwnica jest jeszcze nie wytynkowana i ma tylko jedną wylewkę. Za te pieniądze
      nie wybudowałbym takiego domu. A ukrytych wad nie ma bo przy stanie surowym
      wszystko widać.
      • svolo Re: dom do remontu- czy się opłaca 20.06.07, 12:16
        Jesli powaznie myślisz o kupnie starego domu "z duszą".
        zajrzyj na strone www.svolo.pl być moze bede mógł Ci na jakimś etapie
        dopomóc.
        pozdrawiam
        svolo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka