Dodaj do ulubionych

Poradźcie proszę

09.07.07, 14:40
www.multicomfort.pl Co o tym myślicie? Budował ktoś w ten sposób? Proszę o
opinie i ewentualne rady.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Poradźcie proszę 09.07.07, 18:59
      Gwarancja
      Twój dom będzie objęty niespotykaną 30 letnią gwarancją.

Ustanów za Zalesiem Górnym, koło Piseczna, osiedle "Dworek Polski", tam również
      stoją domki energooszczędne i mają 30 letnią gwarancję (buahahahahahahahahahaha).

Czas budowy
      Twój dom wybudujemy w 3 miesiące bez względu na miejsce, pogodę, porę roku.

Wyobraź sobie elementy "prefabrykowane" z płyty GK, między innymi, montowane bez
      względu na porę roku..........
      Ja oczywiście jestem sobie w stanie wyobrazić, że to się zrobić da, ale czy
      warto budować dom który ma gwarancję tylko na 30 lat a kosztuje nie wiele mniej
      niż murowany?

Oczywiście jest kilka znaczących różnic w przekrojach i opisach w porównaniu do
      przytaczanego przeze mnie osiedla, ale kłopot w tym, że plany i opisy domów w
      "Dworku Polskim" również były piękne, na papierze.
      No i trzeba powiedzieć, że takie domy mają swoje zalety ja jednak nie jestem ich
      entuzjastą. Na pewno trzeba się mocno zastanowić i przeanalizować czy mniejszy
      koszt budowy, teoretycznie, w dłuższym okresie czasu nie okaże się "strzałem w
      kolano" i będzie powodem rozterek i uczucia że jednak sporo pieniędzy
      wywaliliście w błoto a kredyt spłacić trzeba. Jeśli masz czas i ochotę proponuję
      zapoznać się z budynkami które firma postawiła, jak piszą robią to od dawna i na
      pewno mogą się pochwalić domami i osiedlami. Zawsze możesz spróbować pogadać z
      właścicielami takich budynków, obejrzeć je i dopiero podjąć decyzję, ale
      koniecznie zobacz to na własne oczy.
      • Gość: luk Re: Poradźcie proszę IP: *.devs.futuro.pl 05.08.07, 17:26
        Wybudowano w Polsce jedno osiedle, które zostało źle wykonane i budowanie sobie
        na tym opinii o wszystkich firmach które robią takie domy jest nieco mylne.

Mieszkam w takim domu 20 lat i nic się w nim nie dzieje. Nawet większość okien
        pozostała nie zmieniona, a wiecie że wtedy materiały nie były najwyższej
        jakości. W Niemczech, Austrii - klimaty podobne do Polski, w Irlandii (duża
        wilgoć) w Skandynawii (bardzo zimno) większość domów buduje się w takiej
        technologii i jakoś nic się tam nie dzieje!

Nie znam przytaczanej firmy Multicomfort ale nie można na realizacji jakiejś
        innej firmy obalać całą technologię i mówić że jest ona zła!

Poza tym domy te mają bardzo dużą zaletę - są bardzo ciepłe.

Pozdrawiam
      • pragmator Re: Poradźcie proszę 05.08.07, 22:57
        witam

Wiem, że tzw prefabrykaty są "dyskusyjnym" tematem, szczególnie kiedy rozmawia
        sie na ich temat z polskimi budowlańcami, którzy o 1000 lat budują tylko z
        "cegly" (ciężkich materiałów). Jak tylko wspomniani polscy budowlańcy wyjadą
        zarabiać w Niemczech, Szwecji czy Francji w ciągu 1 dnia zmieniają swoje
        wieloletnie przyzwyczajenia, i zaczynają montować takie domy. W Austrii 65%
        nowych budynków jest budowanych właśnie w tej technologii. Cala skandynawia to
        100% budynków drewnianych.

Ale do rzeczy. Nie wiem czemu 30 lat gwarancji budzi u jareckiego śmiech. ile ty
        dajesz gwarancji na postawiony przez Ciebie dom? czy dajesz jakaś w ogóle? ja
        wychodzę z założenia, że jeżeli ktoś daje 30 lat gwarancji na dom to oznacza, że
        dom ten powinien stać przez 30 lat. jeżeli stoi przez 30 lat to znaczy, że
        postoi jeszcze kolejne 30 lat. jeżeli stoi przez 60 lat to ..... itd.

Gwarancja to nie wszystko. tu chodzi jeszcze o żywotność. te domy stoją w
        Niemczech, austrii, szwecji itp od 80, 100 lat i stać będą dalej. Zobaczcie co
        się dzieje w naszymi (nawet poniemieckimi) domami, kamienicami po 100 latach.
        stoją ale nadają się do TOTALNEGO remontu. domy prefabrykowane to w zasadzie
        gwarancja "parametrów termicznych" dożywotnio. czy przeciętny polski budowlaniec
        da wam taką?????????????????????????????????

ale diabel tkwi w szczegolach. prefabrykaty to domy wykonane w fabryce domów.
        100% doklandność i szczelność, brak mostków termicznych (mówię o porządnych
        fabrykach)..... a wiem co mówię bo budowalem te domy i sam w takim mieszkam do
        blisko 30 lat. i wiecie ci - NIC się z nim nie dzieje!!!

pzdr
        pragmator
      • malini Re: Poradźcie proszę 16.08.07, 11:40
        Jarecki przesadziłeś.Jestem klientką Dworka i zapewniam cię,że nie
        dają gwarancji na 30 lat,ale na 11 i to na konstruckcję a rok masz
        na poprawki.3 miesiące na budowę kanadyjczyka to normalne.Nie
        liczysz do tego oczywiście prac wykończeniowych,one trwają
        niejednokrotne równie długo,ale sam dom faktycznie masz gotowy w 3
        miesiące.Co do elemetów montowanych na miejscu,to jakie elementy?
        Deski zaimpregnowane wcześniej ci się nie podobają?
        Plan na papierze jest taki,jak w realu,a dom jest piękny.
        Spacerowicze zatrzymują się,by go podziwiać,a nawet robią
        zdjęcia.Cieszę się,że się na tą firmę zdecydowałam i jestem wręcz
        zła,że tylu ma klientów (mój dom nie jest już taki oryginalny :( )
    • marta_ewa Re: Poradźcie proszę 20.07.07, 17:59
      Ja budowalam ta metoda i jestem bardzo zadowolona.Pozdrawiam
    • joymachine Re: Poradźcie proszę 16.08.07, 12:02
      Prefabrykacja jest dobra, bo elementy budowane są w suchej fabryce, dokładnie i
      pod nadzorem - a nie na placu budowy, gdzie i pogoda potrafi zaskoczyć,
      materiały mogą zamoknąć. To jedna z wielu zalet.

Tak naprawdę taki dom na gotowym fundamencie stawia się w 3-5 dni, cały dom
      przyjeżdża w częściach tirem, jest składany na miejscu.

www.multicomfort.pl/budowa_krok_po_kroku.html
      Nie słuchaj tekstów, że "beton lepszy" ponad 30% domów np w niemczech jest tak
      budowanych a technologia ma się bardzo dobrze - u nas wchodzi coraz lepiej - też
      taki dom zbuduję, tylko że za parę lat. na 99% drewniany.
    • Gość: Fan Re: Poradźcie proszę IP: *.static.sitel.net.pl 09.02.14, 13:43
      Jeśli chodzi o technologię, to nie ma żadnych wątpliwości, że jest lepsza od murowanej. Dobrze wykonana wcale nie jest tańsza. Mieszkałem w Polsce zarówno w domach murowanych jak i prefabrykowanym (budowanym przez Wolf - producenta z Siemianowic, bezpośredniego konkurenta Multicomfort). Mieszkałem w nim 12 lat i nic się nie działo. Mam kontakt z nabywcą tego domu i wiem, że dalej wszystko jest w porządku. Wcześniej mieszkałem 6 lat w wybudowanym przez spółdzielnie z cegły budynku - to było nieporozumienie. Teraz mieszkam 4 lata w murowanym domu wybudowanym przez dewelopera. Dom jest nowy, ale praktycznie bez przerwy coś jest w nim do poprawki. Będę go sprzedawać i wracam z powrotem do prefabrykatów - prawdopodobnie tym razem z Multicomfortem. Denerwują mnie zachwalający budownictwo murowane ze względu na jego trwałość, gdy większość murowanych budynków budowana jest byle jak przez gości, którzy uważają że zjedli wszystkie rozumy i że murowanie w zimie należy do standardów technologicznych. Producenci prefabrykatów nauczyli się już, że nie mogą sobie pozwalać na wpadki jakościowe i te domy są naprawdę dopracowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka