Gość: Aga IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 22:44 mozecie mi cos powiedziec o hodowaniu dracen- tzn w jakim pomieszczeniu, swietle czy lubi wilgoć i etc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lola Re: dracena IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 11:53 U mnie draceny wspaniale się hodują na oknie (od wschodu i zachodu). Słońce zdecydowanie lubią. Wilgoć też lubią - podlewam dość często, ale oczywiście bez przesady. Nie należy dopuszczać do przesuszenia ziemi. Dracena jak ma za sucho i stoi w cieniu, to się robi rachityczna, pień jej się wykrzywia, liście ma rzadkie i wątłe. Poza tym to bardzo miła roślinka, szybko rośnie i bardzo rzadko choruje (nawet nie wiem na co, bo mi nigdy żadna nie chorowała :) Mam na myśli przede wszystkim draceny wąskolistne. Te o szerokich liściach czasem nagle marnieją. Ale nawet jak opadną wszystkie liście, to nie trzeba pieńka wyrzucać. Mozna go na czubku obwiązać kawałkiem folii i zostawić w spokoju, czasem podlewając... po pewnym czasie odbije :) Odpowiedz Link Zgłoś