lukasadv 19.08.07, 21:50 Po zalaniu instalacji CO podłodówka i drzejniki po 2 tygodniach ciśnienie spadlo do zera. Czy ktoś miał podobne problemy proszę o podzielenie się informacjami z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fa_cho_wiec :) Re: spadek ciśniena w CO IP: *.icm.edu.pl 19.08.07, 23:22 no dobra, ale jakie to rury , jakie było ciśnienie początkowe itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: spadek ciśniena w CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 15:52 rury alupex wszystko rozwijane z kręgu żadnych łączeń. Ja sie martwie tym ze ekipa nie zrobiła próby bo mówiła ze w takich rurach nie ma potrzeby. Gdyby sieokazało ze jest wyciek to zwalą na ekipę od wylewek. Cisnienie przez dwa tyg. było 1 bar i było wszystko ok potem przyszli jeszcze raz by obniżyć piec gazowy bo był za wysoko. Nabili na 1,5 bara i po kilku dniach spadło do 1 a za tydzień przez jedna noc spadło do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 16:32 Rura może mieć wadę na długości,nie tylko połączenia mogą być nieszczelne.Podobno to żadkie przypadki,ale dziwi mnie brak asekuracji ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa_cho_wiec :) Re: spadek ciśniena w CO IP: *.icm.edu.pl 20.08.07, 17:21 Gość portalu: lukas napisał(a): Cisnienie przez dwa tyg. było 1 bar i było wszystko ok > potem przyszli jeszcze raz by obniżyć piec gazowy bo był za wysoko. > Nabili na 1,5 bara i po kilku dniach spadło do 1 a za tydzień przez > jedna noc spadło do zera. i tu jesteśmy już w domu :) żeby obniżyć wysokość pieca /normą jest wysokość ok.1.5m/ trzeba było przyciąć te rury alupex z garniturem miedzianym , poniżej tego garnitura i najprawdopodobniej w miejscu połączenia śrubunkowego jest przeciek lub w miejscu podłączenia śrubunkowego garnitura z piecem przy samym piecu. Przeciek w tym przypadku może być tak niewidoczny, że wręcz niezauważalny, bo ulega odparowaniu. To może wyrażać się lekkim zapoceniem na skrętce. Jedna kropla może powodować spadek ciśnienia o 0.5 bara tym bardziej, że wskaźnik - manometr jest na wysokości przy piecu. a więc należałoby dokręcić wszystkie skrętki śrubunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: spadek ciśniena w CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 15:38 faktycznie jedna rura miedziana była spocona wytarłem ja ręką i tyle, wytłumaczyłem sobie ze to norma. Przyglądnę sie bliżej jej jesli to by było to to chylę głowę.Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 00:29 Nic w przyrodzie nie ginie,najwyżej wycieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 10:44 andrzej.sawa napisał: > Nic w przyrodzie nie ginie,najwyżej wycieka. U mnie też spada i raz, dwa razy do roku muszę dolać wody do c.o. Czasami wystarczy że instalacja się zapowietrzy i po odpowietrzeniu na grzejnikach, trzeba uzupełniać. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 11:24 Jeżeli to tylko zapowietrzenie,to nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 11:39 Po to aby instalacja się nie zapowietrzała trzeba ją powoli napełniać wodą.Jeżeli są źle wykonane spadki - odpowietrzać miejscowo.Jeżeli ucieka cała woda z instalacji to znaczy że jest przeciek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peruka Re: spadek ciśniena w CO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 21:53 U mnie tez spadalo i wina spadku byla usterka pieca, wyciek wody z jakiegos tam wymiennika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: spadek ciśniena w CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 15:43 a jaki piec to był bo ja mam nowego junkersa ceraklass i juz na odpaleniu pierwszym przez serwisanta poleciała płyta głowna elektroniczna wiec kto wie zreszta to samo sugerowali monterzy. Jak to u ciebie wyglądało miałeś pewność ze z insalacja ok i potem wezwałeś serwis? Odpowiedz Link Zgłoś
firmland Re: spadek ciśniena w CO 20.08.07, 21:57 ja miałem ale okazało sie ze pozakęcałem jakieś zawory przy piecu przez przypadak oczywiście wiec warto posprawdzac czy wszystkie dopływy i odpływy sa poprawnie odkręcone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peruka Re: spadek ciśniena w CO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 07:31 Piec z ktorym byl problem to Termico DCO ale dalej nie wiem jaki tam byl symbol z Termetu ale mial juz kilka lat wiec zmienilem na nowego MINIMAXA Termet. Odpowiedz Link Zgłoś