alutka101 28.08.07, 19:27 pytanie do bardziej wtajemniczonych. jesli zaczniemy na wiosne budowe domu i bedzie mozliwosc skonczyc jesienia czy warto sie wprowadzac, czy on tak musi postac zima zeby nie zalegly sie tam np plesnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim 28.08.07, 19:30 Jest teoria /jedna z wielu/,że jesienią robi się stan surowy,a na wiosnę wykańcza.W lato dosycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacynka27 Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 19:49 Dołączę się do pytania. Jeśli stawiam na jesieni stan surowy, to kiedy można tynkować ściany, żeby uniknąć ryzyka pękania tynków. Starczy wiosną następnego roku czy lepiej poczekać jeszcze kilka miesięcy (np. do lata)? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim 28.08.07, 20:56 Nie słyszałem o konieczności dłuższego czekania,niż kwestie klimatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim 28.08.07, 20:22 Budowę zacząłem 8.03, a 7.10 wprowadziliśmy się do nowego domu. Nie widzę jakichś minusów, a raczej same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim IP: *.net81.citysat.com.pl 28.08.07, 21:05 Nowy dom ''pracuje'' różnie ale zazwyczaj do 5 lat. W tym czasie mogą pojawić sie pęknięcia, niedoróbki itp. Po takim okresie przeprowadza sie remoncik i dopiero później jest spokój . Oczywiście drobne naprawy i konserwacje - na bieżąco. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do rispetto IP: *.net81.citysat.com.pl 28.08.07, 21:10 Wydaje mi sie ,że to nawet technologicznie nie jest mozliwe. Osobiście nawet gdyby to chyba nawet niezdrowo w czym takim mieszkać. Przecież to wszystko jeszcze dobrze nie zastyglo. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: do rispetto 28.08.07, 21:42 Nie będę przekonywać, że nie jestem wielbłądem. Wprowadziliśmy się z małym dzieckiem, więc to chyba jest dowód, że nie było to takie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do rispetto IP: *.net81.citysat.com.pl 28.08.07, 23:05 Ależ ja nie twierdzę ,że piszesz nieprawdę. Nierozumiem tylko co ma wspolnego male dziecko i przeprowadzka do nieostygniętego domu. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: do sas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 07:06 a co miało stygnąć ? czyżby dom rispetta był wg Ciebie odlewany np z mosiądzu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do ? 29.08.07, 09:48 Wszystki prace wykonywane przy budowie domu podlegają pewnym poocesom technologicznym .Jezeli coś zostało zrobione ''za szybko'' to prędzej czy później ten proces upomni sie o swój czas. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: do rispetto 29.08.07, 07:46 np to, że małe dzieci wyjątkowo źle znoszą mieszkanie w wilgotnych warunkach. U mnie nie było z tym problemu. Inna sprawa, że lato było wyjątkowo ciepłe i nie było problemu np ze schnięciem tynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznamsienatym Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 07:13 moze sie na tym nie znam, ale czy nie lepiej byloby zamiast zimowania wyslac dom w cieplejsze rejony europy, tam wykonczyc go i urzadzic a na wiosne wrocic z bocianami i juz sobie spokojnie mieszkac? Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: czy dom musi przezimowac zanim sie wprowadzim 29.08.07, 07:47 i to jest słuszna koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś