ap77 13.07.03, 09:57 Wypowiedzcie sie prosze na ich temat-uzyteczne to to? A jak z poborem wody i pradem (mam liczniki) czy mi sie to oplaci? Jaka wybrac? Raczej nie do zabudowy. Jak plasuja sie ceny? Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Zmywarka? 13.07.03, 13:53 wygoda jakich mało wody zużywa "tyle co nic" (pod warunkiem, że masz w miarę dużo naczyń i nie kupisz za małej - wtedy zmywasz raz na kilka dni) prądu - trochę to żre, ale nie aż tak dużo ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: Zmywarka? 13.07.03, 20:06 Zmywarki mam już pewnie z 10 lat. Rzeczywiście człowiek się robi tak leniwy, że problemem jest rozładunek po myciu. Nowoczesne zmywarki nie zużywają wiele prądu a wody mniej niż gdybyś to samo zmywała ręcznie pod bieżącą wodą. Jeśli mała rodzina radzę zmywarkę 45 cm. I jedna rada, szczególnie jeśli masz kuchnię otwartą na pokój dzienny: zwróć uwagę, żeby zmywarka była cicha. Bosch i Siemens robi dobre zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Zmywarka? IP: *.acn.pl 13.07.03, 21:36 Ja się dopiero przymierzam do kupienia. Czy ktoś doświadczony mógłby w decybelach podać "głośność" swojej zmywarki? Też bym chciała, żeby moja przyszła była cicha, lecz przed zakupem mogę jedynie patrzeć na dane w instrukcji obsługi. Domyślam się, że są one tylko informacyjne, ale dzięki nim mogę porównać różne zmywarki. Jeśli moglibyście to napiszcie ile decybeli ma Wasza zmywarka i czy to jest OK czy za głośno. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: Zmywarka? 13.07.03, 22:25 Czuję się wywołana do odpowiedzi. Moja zmywarka to Siemens SF 55560 45 cm do zabudowy. Jest naprawdę cicha. Niestety w instrukcji obsługi nie znalazłam info o decybelach. W sklepie powinni wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zmywarka? 14.07.03, 17:26 Gość portalu: JK napisał(a): > Jeśli moglibyście to napiszcie ile decybeli ma Wasza zmywarka i czy to jest OK czy za głośno. Zanussi DE 4744 czy jest głośna - nie mam pojęcia ma funkcję opóźnionego startu - zmywa kiedy jestem w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pas1 Re: Zmywarka? IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 19:06 aankaa napisała: > > ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach ;) Dobre ;-) słyszałem, że dwie zmywarki to dopiero jest wygoda. Bierzesz czyste z jednej, używasz, wkładasz do drugiej i tak na zmianę ;-) Szafki niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: Zmywarka? 24.07.03, 19:13 Gość portalu: pas1 napisał(a): > aankaa napisała: > > > > > ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach > ;) > > Dobre ;-) > słyszałem, że dwie zmywarki to dopiero jest wygoda. Bierzesz czyste z jednej, > używasz, wkładasz do drugiej i tak na zmianę ;-) > Szafki niepotrzebne. Kurcze! Co to będzie jak moja stara o tym się dowie. zayzayer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Zmywarka? IP: 212.69.77.* 14.07.03, 09:29 Jeśli mieszkasz sama albo twoja rodzina nie jest duża, to proponuję mini zmywarkę. Ja kupiłam Electroluxa. Jeszcze nie wiem jak z głośnością, bo jej jeszcze nie używałam. Modele mini są tylko wolno stojące. Jest jeszcze Bosch. Jak chcesz parametry techniczne to zajrzyj na stronę www.centrum2000.pl tam są zmywarki niewielkich rozmiarów. Pozdrawiam, Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Zmywarka? IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 14.07.03, 18:48 Porównanie zużycia wody w kuchni ze zmywarką i bez (za ten sam okres rozliczeniowy, w tym samym bloku): bez zmywarki - dwie osoby (prawie cały dzien poza domem, zero gości)- 14m3. Ze zmywarką - rodzina trzyosobowa, duzo gotowania ( i zmywania:)- 7 m3. Wnioski wyciagnij sam. Dodam tylko, że korzystam z zabudowanej zmywarki (45 cm) firmy Elektrolux. Jest cicha, dobrze myje. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa koszty 14.07.03, 19:06 stan licznika w kuchni (pralka + zmywarka ; zmywanie co kilka dni, pranie codziennie) - od marca 2002 : zimna woda - 26 m (3) ciepła - 18 m (3) używam i zlewu, w końcu jakoś te owoce / warzywa / ręce / blaty trzeba umyć prąd - ok. 10 zł więcej miesięcznie nie ma tu kosztów hektolitrów płynu do naczyń (do zmywarki używam tabletek 3 w 1) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: koszty IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 14.07.03, 23:11 Bo w Polsce jest zwyczaj, ze recznie zmywa sie tak: puszczasz wode, a potem ona leci przez caly czas! Podobno dlatego skoncentrowane plyny do zmywania nie moga sie przebic. Takie porownanie jest krzywe, ale w polskich warunkach realne. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa polskie zmywanie 14.07.03, 23:55 a jak Ty to robisz ? łyżeczka płynu na miskę wody "wsad" od szklanek po garnki a w drugiej misce (w tej samej kolejności) płuczesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: polskie zmywanie IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 15.07.03, 00:10 aankaa napisała: > a jak Ty to robisz ? > > łyżeczka płynu na miskę wody > "wsad" od szklanek po garnki > > a w drugiej misce (w tej samej kolejności) płuczesz ? Mniej wiecej. Lyzeczka plynu do zlewu pelnego cieplej wody. Myje kolejno wszystko i ustawiam, chociazby na suszarce. Potem wypuszczam wode, wstawiam umyte naczynia do tegoz zlewu, puszczam ZIMNA wode, plucze i ustawiam na suszarce. Holendrzy nie plucza, bo w reklamach mowili, ze nie trzeba :-) No, ale Holendrzy... historia. Ale to wyjatkowo, bo tak w ogole to mam zmywarke i jestem z niej srednio zadowolony. Po paru latach uzywania wiem, ze zmywarka swietnie sprawdza sie w biurze, gdzie trzeba zmywac filizanki po kawie, talerzyki po ciescie i kieliszki po winie. W domu: to i owo trzeba jednak domyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: polskie zmywanie IP: 193.111.166.* 16.07.03, 08:31 jak sam powiedziałeś trzeba coś domyć od czasu do czasu ... jeśli dobrze pamiętam nie masz złej zmywarki ... może stosujesz niewłaściwe programy bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahoy Re: polskie zmywanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 23:04 Kupiłam zmywarkę, małą i nie jestem zbyt zadowolona. Może robie błedy techniczne. czy ktos doświadczony mógłby poradzić jakich używać środków, jakich programów? W instrukcji obsługi brak wskazówek rozumowych. Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: mała zmywarka 21.07.03, 23:08 Małą to znaczy jaką? 45 cm w ciągu szafkowym czy mniejszą na blat? I z czym konkretnie masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: Zmywarka? 22.07.03, 11:02 Gość portalu: ewa napisał(a): > Porównanie zużycia wody w kuchni ze zmywarką i bez (za ten sam okres > rozliczeniowy, w tym samym bloku): bez zmywarki - dwie osoby (prawie cały dzien > > poza domem, zero gości)- 14m3. Ze zmywarką - rodzina trzyosobowa, duzo > gotowania ( i zmywania:)- 7 m3. Wnioski wyciagnij sam. Dodam tylko, że > korzystam z zabudowanej zmywarki (45 cm) firmy Elektrolux. Jest cicha, dobrze > myje. Tez mam taka ale 52dB to nie jest cicho. To jest normalna rozmowe, nie za glosna ale i nie szeptem. Troche sprawe poprwaia zabudowa. Z myciem nie ma problemow ale z miesiac zszedl zanim sie jej nauczylem tj. programow i ukladania. A warto jeszcze sprawdzic czy gorne smiglo dobrze lezy w uchwytach kosza. Raz nie sprawdzilem i gorna polka byla niedomyta. JAki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 11:23 jaki71 napisał: > > Tez mam taka ale 52dB to nie jest cicho. To jest normalna rozmowe, nie za > glosna ale i nie szeptem. Troche sprawe poprwaia zabudowa. Zgadza się. Ja mam 47dB i w kuchni jest cichutko, słychac tylko czasem pomruk i pracę natrysku (wody). Można w kuchni funkcjonować jak jest załączona, a jest to ważne bo mam połączenie z jadalnią. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Zmywarka? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.07.03, 23:34 Gość portalu: Małgosia napisał(a): > Jeśli mieszkasz sama albo twoja rodzina nie jest duża, to proponuję mini > zmywarkę. . Jeszcze nie wiem jak z głośnością, bo jej > jeszcze nie używałam. Jesli jej nie uzywalas, to nie doradzaj mini-zmywarek (domyslam sie, ze masz na mysli takie na 4 zestawy): to wyrzucanie pieniedzy w bloto: wody i pradu ciagnie niemal tyle, co "normalnowymiarowa" zmywarka, a musialaby chodzic non stop, zeby domyc talerzyki np. po imprezie. Bo garnki tam sie nie zmieszcza. Moim zdaniem juz w 3-4 osobowej rodzinie sprawdza sie zmywarka 60cm, a 45cm to absolutne mninimum, zeby ten zakup mial sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 06:48 Gość portalu: ww napisał(a): > Jesli jej nie uzywalas, to nie doradzaj mini-zmywarek (domyslam sie, ze masz na > > mysli takie na 4 zestawy): to wyrzucanie pieniedzy w bloto: wody i pradu > ciagnie niemal tyle, co "normalnowymiarowa" zmywarka, a musialaby chodzic non > stop, zeby domyc talerzyki np. po imprezie. Bo garnki tam sie nie zmieszcza. > Moim zdaniem juz w 3-4 osobowej rodzinie sprawdza sie zmywarka 60cm, a 45cm to > absolutne mninimum, zeby ten zakup mial sens. Zgadzam się. Ja kupując chciałem 45. Jednak żona namówiła mnie na 60 i wygospodarowalismy na nia miejsce. Oczywiście kupiłem z opcja 1/2 załadunku myśląc, że nigdy sie nie zapełni. Teraz po kilku m-cach uzywania uważam, że 60 to najlepszy zakup. Funkcji 1/2 używałem kilka razy, a zmywarka zapełnia się bardzo szybko. :). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 22.07.03, 11:04 Zmywarka ma bardzo dużo zalet. 5 lat temu jak się zastanawiałam czy kupić szwagier powiedział - kupić bo za parę lat wszyscy będą mieli a Ty nie (a kuchnia zabudowana). Z perspektywy czasu mówię kupić za parę lat wszyscy będą mieli) nawet gdyby jej używać w czasie imprez- wtedy nawet ze 4 razy, i okazjonalnie w tygodniu. Zużycie prądu i wody to nic, moim zdaniem problem tkwi w soli i w proszku. Policz - np. tabletki 3 w 1 (strzelam bo nie pamiętam) za ok 20 szt 16 zł, na miesiąc po 1 zmywaniu dziennie wychodzi 24 zł na mc. Ręcznie zmywam (niestety od pewnego czasu częściej) w misce z ciepłą wodą płucząc pod bieżącą i w nietanim płynie - na płyn nie wydaję miesięcznie tyle pieniędzy. Ale czy kupić TAK - bo niedziela, imprezy, leń itp. A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik, okropnie głośny w nocy budzi cały dom. Zmywarki są też takie z grzałką i przepływowym ogrzewaczem - ja mam grzałkę nie wiem jak to jest z przepł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: Zmywarka? IP: 193.111.166.* 22.07.03, 11:37 > A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik, > okropnie głośny w nocy budzi cały dom. wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że juz kiedyś pisałem Ci abys sobie wyłączyła ten "budzik". Idę o zakład, że da się to zrobić (przeczytaj instrukcję) pozdrawiam bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 11:43 Gość portalu: bankroot napisał(a): > > A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik > , > > okropnie głośny w nocy budzi cały dom. > wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że juz kiedyś pisałem Ci abys sobie > wyłączyła ten "budzik". Idę o zakład, że da się to zrobić (przeczytaj > instrukcję) > > > pozdrawiam > bankroot hehe Pamiętam ten post. Moja Amica też to ma. Trzeba potrzymać dłużej dwa guziczki i po sprawie. Ale 2 minuty mi nie piszczy, tylko dwa piknięcia. Mi to nie przeszkadza i tak nie śpię w kuchni :).] Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 22.07.03, 16:12 Przepraszam ale nikt mi nigdy nie pisał, żebym sobie wyłączyła budzik, z forum GW korzystam dopiero od kilku dni, nigdy wczesniej tego nie robiłam. Instrukcje zawsze czytam bardzo dokładnie - nic nie znalazłam. Mam Whirpoola 45 do zabudowy zabudowanego w 98r. Jak wyłączyć budzik na stałe? Moja kuchnia ma ok 5m2 - spać się w niej nie da ale i tak słychać w sypialni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww budzik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.07.03, 22:50 tez mam Whirpoola, tez piszczy na koniec cyklu, ale instrukcja nie przewiduje mozliwosci wylaczenia sygnalu dzwiekowego. Tak musi byc, na szczescie nam to nie przeszkadza, mimo, ze kuchnia otwarta. Co do cen chemii, to uzywam tradycyjnie - proszek, sol, nablyszczacz. Wychodzi na pewno taniej niz tabletki: nablyszczacz (ok 20zl? Nawet nie pamietam) i sol (ok. 8 zl) starczaja na ok. pol roku, moze krocej, moze dluzej: tak rzadko kupuje, ze nie odczuwam tego w budzecie rodzinnym. Proszek w opakowaniu 2.5 kg (ok. 30zl) starcza mi chyba na pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: budzik IP: 80.51.236.* 23.07.03, 15:15 Jak Ty to robisz?? - chodzi mi o ilość wykorzystywanej chemii - ja sól 2 kg na mc, a proszek 2,5 kg na 2 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: budzik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.07.03, 15:54 Nie wiem, jak to robie: zmywarka pracuje 1 raz dziennie - czasem co drugi dzien, czasem 2 razy dziennie (4 osoby, zmywarka 60cm). Sol i nablyszczacz uzupelniam, gdy zmywarka wola jesc, czyli jak sygnalizuje brak ktoregokolwiek ze skladnikow. Rozne teksty w czasopismach typu "M jak Mieszkanie" itp. podaja, ze sol uzupelnia sie co tydzien, jesli nie ma wskaznika poziomu soli. Dziwne, bo moja maszyna sygnalizuje brak soli nie czesciej niz raz w miesiacu. Tak samo nablyszczacz. Proszek dozuje zgodnie z zaleceniem producenta, tj. 20-30g na cykl, srednio 25g. Opakowanie ma 2.5 kg, wiec starcza na ok. 100 cykli zmywania, co przy czestotliwosci 1 zmywanie na 1-2 dni daje wlasnie ok. pol roku. Nb. te 20 gram to ok. kopiastej lyzki stolowej proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: budzik IP: 80.51.236.* 23.07.03, 17:51 Ja też właśnie sprawdziłam Calgonit pisze żeby dawać 40-50 gr na cykl, tyle chyba daję i wtedy wychodzi 50-60 razy, czyli 2 mce. Skoro dajesz mniej i działa to może też zacznę. Soli też sypię jak świeci - zużycie ustawiłam na mniej niż połowę - też mi wychodzi więcej. W zmywarce myję wszystko - garnki także- czasami tylko lekko je podszoruję, i myję codziennie - chyba że oszczędzam wtedy używam zmywarki 2-3 razy w tygodniu. Nie mogę sobie pozwolić na zmywanie raz na 2 dni kubków, sztućcy i talerzy ( a garnki ręcznie- tak robi kupa osób) bo mam zbyt małą kuchnię na podwójną ilość takiego wyposażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: Zmywarka? IP: *.pekao.com.pl 23.07.03, 15:34 przepraszam, ale rzeczywiście poszukałem i znalazłem, że problemy z wyłaczeniem dźwięków w zmywarce miała wzosia a nie Asia. Jeszcze raz przepraszam. Swoją drogą, to ktos miał genialny pomysł z tym sygnałem włączonym na stałe (już nie lubię Whirlpoola) bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: koniec zmywania IP: *.acn.pl 23.07.03, 17:18 Ja już kupiłam Whirlpoola, ale podłączę go za parę dni dopiero. A tak z czystej ciekawości: jak inne firmy daja znać, że zmywanie się skończyło (zakładam zabudowę i panel schowany) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: koniec zmywania IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.03, 00:46 Podejrzewam, ze wszystkie maja sygnal dzwiekowy konca cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: koniec zmywania IP: 193.111.166.* 24.07.03, 08:09 ja w swoim Siemensie mam 5 stopni głośności sygnału akustycznego (wartość 0 to wyłaczenie sygnału) bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
g.i.jane Re: koniec zmywania 24.07.03, 09:48 Jesli nawet jest sygnal glosowy w moim Siemensie to nie uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankroot Re: koniec zmywania IP: 193.111.166.* 24.07.03, 10:16 szkoda prądu ... bankroot Odpowiedz Link Zgłoś
mammilaria Re: Zmywarka? 22.07.03, 13:41 Od 2 lat mam zmywarke Whirlpool 45cm do zabudowy, widoczny panel. Latwa w obsludze i niezwykle cicha (glosniej mi sie gotuje woda w czajniku bezprzewodowym - bez gwizdka). faktem jest - patelni w niej nie zwywam. ale kubki, szklanki, talerze, garnki i sztućce myją się idealnie. Jestem bardzo zadowolona Gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Zmywarka? IP: 195.94.201.* 23.07.03, 18:13 My mamy zmywarke 45 cm Boscha ze schowanym panelem i jest rewelacyjna - cichutenka i zmywa doskonale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 24.07.03, 10:16 Ale fajny wątek się zrobiłi o czym? o zmywarce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Zmywarka? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.03, 10:52 Czy mozesz przyznac sie, jaka masz zmywarke? Moze bylo, ale nie doczytalam... Wnioskuje z Twoich wypowiedzi, ze jestes srednio zadowolona z tego urzadzenia (skoro w ramach oszczednosci zmywasz recznie, a maszyna pozera tyle chemii..). Ja nawet przez sekunde nie zalowalam,ze ja kupilam i dziennie wychwalam pod niebiosa. I tak od 4 lat. Wiem, ze to zmywarka o szer. 45cm. Ale jaka firma? Nota bene, w ten sposob odpowiedz uzyskali ci, ktorzy mysla o malutkiej zmywarce... Oszczednosc wody i pradu, o Calgonitach nie mowiac, zadna. Ja tylko jeszcze wspomne, ze moja kuchnia ma 2 na 2.5 metra (czyli bardziej niz mala), z czego jeden z naroznikow pozera komin (czyli rzeczywista powierzchnia jest jeszcze mneijsza, niz z prostego wyliczenia). Udalo mi sie tak ergonomicznie urzadzic to pomieszczenie, ze spokojnie zmiescila mi sie zmywarka 60cm (jednokomorowy zlewozmywak bez ociekacza, obok plyta gazowa, pod ktora zamontowana jest zmywarka, a piekarnik w innym miejscu). Wszystko gra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 24.07.03, 18:42 Moja zmywarka to Whirpool 45 cm do zabudowy. Moja kuchnia ma wymiary 3,10x 1,60 i po odliczeniu lodówki, pieca, rogowej szafki na zlewozmywak 1 kom z ociekaczem pozostało jakieś 120 cm- stolarz zaproponował mi jedną szafkę stojącą i właśnie zmywarkę 45cm. Mam jeszcze okno, kuchenkę mikrofalową i naprawdę nie było innego sensownego rozwiązania. W 98 roku w niedużych miastach zmywarki nie były jeszcze takie popularne mnie brakuje np funkcji 1/2 mycia, a wyłączyć budzika też się nie da. Ani przez sekundę nie żałowałam zakupu - nigdzie nie napisałam nie kupować, ale zachęcam do kupienia. Teraz nie pracuję - pieniędzy mam mniej a czasu więcej dlatego zmywam ręcznie - nie zawsze. Niedziela, często sobota, 1 lub 2 dni w tygodniu i NAJWAŻNIEJSZE IMPREZY -wtedy moja zmywarka idzie 3-5 razy. Miesięcznie potrafiłam myć ok 45 razy - stąd koszty, to nawet gościu z tego wątku myje 100 razy w ciągu pół roku. A o chemii piszę tyle bo wszyscy pytają o zużycie wody i prądu - tutaj koszty są mniej więcej takie same- za to dochodzi chemia. Mam koleżankę która zrezygnowała z używania soli - ja się tego boję a w dodatku widzę ,że jak nie mam soli to mam brudne naczynia. Koszty są dużo większe niż przy myciu ręcznym-chemia- a ich rozmiar zależy tylko od ilości myć na miesiąc.Ktoś napisał o używaniu tabletek 3w 1, chociaż to trochę drogi środek to po nim widać ile kosztuje jedno mycie. Druga sprawa to rodzaj proszku - ja używam calgonitu -wątek o proszku robot- nie potrafię go używać- wiecznie otwieram zmywarkę w czasie cyklu a on cuchnie. Pozdrawiam Czy kupić zmywarkę - KUPIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
otka7 Re: Zmywarka? 24.07.03, 21:20 Ja mam Whirlpool'a 60 cm, od 7 lat, rodzina - 4 osoby. Ma funkcję 1/2 załadunku, opóźniony start (często myje, gdy jestem w pracy), regulowaną wysokość koszy i chyba 5 programów. Koniec mycia - najpierw świeci się END, a po jakimś czasie nie świeci się nic (podobnie jak pralki). Sól i nabłyszczacz (zużycie ustawione tak, by najczyściej się myło)rzeczywiście starcza na dłużej, może pół roku? - dokładnie nie sprawdzałam, proszek na 2-3 miesiące (wszystko Calgonit), a myję w zmywarce wszystko, co się da, niektóre rzeczy tylko, np. patelnie, domywam, ale po umyciu - jest to wtedy dużo łatwiejsze. Głośność - kuchnię mam otwartą, słychać trochę szum wlewanej i wylewanej wody, ale dużo ciszej, niż z otwartego kranu, nie jest to uciążliwe. A obsługi- pakowania, uruchamiania napewno można się nauczyć szybciej (po 2, 3 użyciach) niż po miesiącu! Czyli - KUPOWAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś