13.07.03, 09:57
Wypowiedzcie sie prosze na ich temat-uzyteczne to to? A jak z poborem wody i
pradem (mam liczniki) czy mi sie to oplaci? Jaka wybrac? Raczej nie do
zabudowy. Jak plasuja sie ceny?
Anka
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Zmywarka? 13.07.03, 13:53
      wygoda jakich mało
      wody zużywa "tyle co nic" (pod warunkiem, że masz w miarę dużo naczyń i nie
      kupisz za małej - wtedy zmywasz raz na kilka dni)
      prądu - trochę to żre, ale nie aż tak dużo

ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach ;)
      • g.i.jane Re: Zmywarka? 13.07.03, 20:06
        Zmywarki mam już pewnie z 10 lat. Rzeczywiście człowiek się robi tak leniwy,
        że problemem jest rozładunek po myciu. Nowoczesne zmywarki nie zużywają wiele
        prądu a wody mniej niż gdybyś to samo zmywała ręcznie pod bieżącą wodą. Jeśli
        mała rodzina radzę zmywarkę 45 cm. I jedna rada, szczególnie jeśli masz
        kuchnię otwartą na pokój dzienny: zwróć uwagę, żeby zmywarka była cicha. Bosch
        i Siemens robi dobre zmywarki.
        • Gość: JK Re: Zmywarka? IP: *.acn.pl 13.07.03, 21:36
          Ja się dopiero przymierzam do kupienia. Czy ktoś doświadczony mógłby w
          decybelach podać "głośność" swojej zmywarki? Też bym chciała, żeby moja
          przyszła była cicha, lecz przed zakupem mogę jedynie patrzeć na dane w
          instrukcji obsługi. Domyślam się, że są one tylko informacyjne, ale dzięki nim
          mogę porównać różne zmywarki. Jeśli moglibyście to napiszcie ile decybeli ma
          Wasza zmywarka i czy to jest OK czy za głośno.
          Z góry dzięki.
          • g.i.jane Re: Zmywarka? 13.07.03, 22:25
            Czuję się wywołana do odpowiedzi. Moja zmywarka to Siemens SF 55560 45 cm do
            zabudowy. Jest naprawdę cicha. Niestety w instrukcji obsługi nie znalazłam
            info o decybelach. W sklepie powinni wiedzieć.
          • aankaa Re: Zmywarka? 14.07.03, 17:26
            Gość portalu: JK napisał(a):

> Jeśli moglibyście to napiszcie ile decybeli ma Wasza zmywarka i czy to jest
            OK czy za głośno.

Zanussi DE 4744
            czy jest głośna - nie mam pojęcia
            ma funkcję opóźnionego startu - zmywa kiedy jestem w pracy
      • Gość: pas1 Re: Zmywarka? IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 19:06
        aankaa napisała:

>
        > ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach ;)

Dobre ;-)
        słyszałem, że dwie zmywarki to dopiero jest wygoda. Bierzesz czyste z jednej,
        używasz, wkładasz do drugiej i tak na zmianę ;-)
        Szafki niepotrzebne.
        • zayzayer Re: Zmywarka? 24.07.03, 19:13
          Gość portalu: pas1 napisał(a):

> aankaa napisała:
          >
          > >
          > > ma jedną, zasadniczą, wadę - nie chce ustawiać czystych naczyń w szafkach
          > ;)
          >
          > Dobre ;-)
          > słyszałem, że dwie zmywarki to dopiero jest wygoda. Bierzesz czyste z
          jednej,
          > używasz, wkładasz do drugiej i tak na zmianę ;-)
          > Szafki niepotrzebne.

Kurcze! Co to będzie jak moja stara o tym się dowie.

zayzayer
    • Gość: Małgosia Re: Zmywarka? IP: 212.69.77.* 14.07.03, 09:29
      Jeśli mieszkasz sama albo twoja rodzina nie jest duża, to proponuję mini
      zmywarkę. Ja kupiłam Electroluxa. Jeszcze nie wiem jak z głośnością, bo jej
      jeszcze nie używałam. Modele mini są tylko wolno stojące. Jest jeszcze Bosch.
      Jak chcesz parametry techniczne to zajrzyj na stronę www.centrum2000.pl tam są
      zmywarki niewielkich rozmiarów.
      Pozdrawiam, Małgosia
      • Gość: ewa Re: Zmywarka? IP: *.acn.pl / 10.71.2.* 14.07.03, 18:48
        Porównanie zużycia wody w kuchni ze zmywarką i bez (za ten sam okres
        rozliczeniowy, w tym samym bloku): bez zmywarki - dwie osoby (prawie cały dzien
        poza domem, zero gości)- 14m3. Ze zmywarką - rodzina trzyosobowa, duzo
        gotowania ( i zmywania:)- 7 m3. Wnioski wyciagnij sam. Dodam tylko, że
        korzystam z zabudowanej zmywarki (45 cm) firmy Elektrolux. Jest cicha, dobrze
        myje.
        • aankaa koszty 14.07.03, 19:06
          stan licznika w kuchni (pralka + zmywarka ; zmywanie co kilka dni, pranie
          codziennie) - od marca 2002 :
          zimna woda - 26 m (3)
          ciepła - 18 m (3)

używam i zlewu, w końcu jakoś te owoce / warzywa / ręce / blaty trzeba umyć

prąd - ok. 10 zł więcej miesięcznie

nie ma tu kosztów hektolitrów płynu do naczyń
          (do zmywarki używam tabletek 3 w 1)
          • Gość: Doki Re: koszty IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 14.07.03, 23:11
            Bo w Polsce jest zwyczaj, ze recznie zmywa sie tak:
            puszczasz wode, a potem ona leci przez caly czas! Podobno
            dlatego skoncentrowane plyny do zmywania nie moga sie
            przebic. Takie porownanie jest krzywe, ale w polskich
            warunkach realne.
            • aankaa polskie zmywanie 14.07.03, 23:55
              a jak Ty to robisz ?

łyżeczka płynu na miskę wody
              "wsad" od szklanek po garnki

a w drugiej misce (w tej samej kolejności) płuczesz ?
              • Gość: Doki Re: polskie zmywanie IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 15.07.03, 00:10
                aankaa napisała:

> a jak Ty to robisz ?
                >
                > łyżeczka płynu na miskę wody
                > "wsad" od szklanek po garnki
                >
                > a w drugiej misce (w tej samej kolejności) płuczesz ?

Mniej wiecej. Lyzeczka plynu do zlewu pelnego cieplej
                wody. Myje kolejno wszystko i ustawiam, chociazby na
                suszarce. Potem wypuszczam wode, wstawiam umyte naczynia
                do tegoz zlewu, puszczam ZIMNA wode, plucze i ustawiam na
                suszarce. Holendrzy nie plucza, bo w reklamach mowili, ze
                nie trzeba :-) No, ale Holendrzy... historia.
                Ale to wyjatkowo, bo tak w ogole to mam zmywarke i jestem
                z niej srednio zadowolony. Po paru latach uzywania wiem,
                ze zmywarka swietnie sprawdza sie w biurze, gdzie trzeba
                zmywac filizanki po kawie, talerzyki po ciescie i
                kieliszki po winie. W domu: to i owo trzeba jednak domyc.
                • Gość: bankroot Re: polskie zmywanie IP: 193.111.166.* 16.07.03, 08:31
                  jak sam powiedziałeś trzeba coś domyć od czasu do czasu ...
                  jeśli dobrze pamiętam nie masz złej zmywarki ... może stosujesz niewłaściwe
                  programy

bankroot
                  • Gość: ahoy Re: polskie zmywanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 23:04
                    Kupiłam zmywarkę, małą i nie jestem zbyt zadowolona. Może robie błedy
                    techniczne. czy ktos doświadczony mógłby poradzić jakich używać środków, jakich
                    programów? W instrukcji obsługi brak wskazówek rozumowych.
                    • g.i.jane Re: mała zmywarka 21.07.03, 23:08
                      Małą to znaczy jaką? 45 cm w ciągu szafkowym czy mniejszą na blat? I z czym
                      konkretnie masz problem?
        • jaki71 Re: Zmywarka? 22.07.03, 11:02
          Gość portalu: ewa napisał(a):

> Porównanie zużycia wody w kuchni ze zmywarką i bez (za ten sam okres
          > rozliczeniowy, w tym samym bloku): bez zmywarki - dwie osoby (prawie cały
          dzien
          >
          > poza domem, zero gości)- 14m3. Ze zmywarką - rodzina trzyosobowa, duzo
          > gotowania ( i zmywania:)- 7 m3. Wnioski wyciagnij sam. Dodam tylko, że
          > korzystam z zabudowanej zmywarki (45 cm) firmy Elektrolux. Jest cicha, dobrze
          > myje.

Tez mam taka ale 52dB to nie jest cicho. To jest normalna rozmowe, nie za
          glosna ale i nie szeptem. Troche sprawe poprwaia zabudowa. Z myciem nie ma
          problemow ale z miesiac zszedl zanim sie jej nauczylem tj. programow i
          ukladania. A warto jeszcze sprawdzic czy gorne smiglo dobrze lezy w uchwytach
          kosza. Raz nie sprawdzilem i gorna polka byla niedomyta.
          JAki
          • Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 11:23
            jaki71 napisał:

>
            > Tez mam taka ale 52dB to nie jest cicho. To jest normalna rozmowe, nie za
            > glosna ale i nie szeptem. Troche sprawe poprwaia zabudowa.

Zgadza się. Ja mam 47dB i w kuchni jest cichutko, słychac tylko czasem pomruk i
            pracę natrysku (wody). Można w kuchni funkcjonować jak jest załączona, a jest
            to ważne bo mam połączenie z jadalnią. Pzdr.
      • Gość: ww Re: Zmywarka? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.07.03, 23:34
        Gość portalu: Małgosia napisał(a):

> Jeśli mieszkasz sama albo twoja rodzina nie jest duża, to proponuję mini
        > zmywarkę. . Jeszcze nie wiem jak z głośnością, bo jej
        > jeszcze nie używałam.

Jesli jej nie uzywalas, to nie doradzaj mini-zmywarek (domyslam sie, ze masz na
        mysli takie na 4 zestawy): to wyrzucanie pieniedzy w bloto: wody i pradu
        ciagnie niemal tyle, co "normalnowymiarowa" zmywarka, a musialaby chodzic non
        stop, zeby domyc talerzyki np. po imprezie. Bo garnki tam sie nie zmieszcza.
        Moim zdaniem juz w 3-4 osobowej rodzinie sprawdza sie zmywarka 60cm, a 45cm to
        absolutne mninimum, zeby ten zakup mial sens.
        • Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 06:48
          Gość portalu: ww napisał(a):

> Jesli jej nie uzywalas, to nie doradzaj mini-zmywarek (domyslam sie, ze masz
          na
          >
          > mysli takie na 4 zestawy): to wyrzucanie pieniedzy w bloto: wody i pradu
          > ciagnie niemal tyle, co "normalnowymiarowa" zmywarka, a musialaby chodzic non
          > stop, zeby domyc talerzyki np. po imprezie. Bo garnki tam sie nie zmieszcza.
          > Moim zdaniem juz w 3-4 osobowej rodzinie sprawdza sie zmywarka 60cm, a 45cm
          to
          > absolutne mninimum, zeby ten zakup mial sens.

Zgadzam się. Ja kupując chciałem 45. Jednak żona namówiła mnie na 60 i
          wygospodarowalismy na nia miejsce. Oczywiście kupiłem z opcja 1/2 załadunku
          myśląc, że nigdy sie nie zapełni. Teraz po kilku m-cach uzywania uważam, że 60
          to najlepszy zakup. Funkcji 1/2 używałem kilka razy, a zmywarka zapełnia się
          bardzo szybko. :). Pzdr.
          • Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 22.07.03, 11:04
            Zmywarka ma bardzo dużo zalet. 5 lat temu jak się zastanawiałam czy kupić
            szwagier powiedział - kupić bo za parę lat wszyscy będą mieli a Ty nie (a
            kuchnia zabudowana).
            Z perspektywy czasu mówię kupić za parę lat wszyscy będą mieli) nawet gdyby jej
            używać w czasie imprez- wtedy nawet ze 4 razy, i okazjonalnie w tygodniu.
            Zużycie prądu i wody to nic, moim zdaniem problem tkwi w soli i w proszku.
            Policz - np. tabletki 3 w 1 (strzelam bo nie pamiętam) za ok 20 szt 16 zł, na
            miesiąc po 1 zmywaniu dziennie wychodzi 24 zł na mc.
            Ręcznie zmywam (niestety od pewnego czasu częściej) w misce z ciepłą wodą
            płucząc pod bieżącą i w nietanim płynie - na płyn nie wydaję miesięcznie tyle
            pieniędzy.
            Ale czy kupić TAK - bo niedziela, imprezy, leń itp.
            A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik,
            okropnie głośny w nocy budzi cały dom.
            Zmywarki są też takie z grzałką i przepływowym ogrzewaczem - ja mam grzałkę nie
            wiem jak to jest z przepł.
            • Gość: bankroot Re: Zmywarka? IP: 193.111.166.* 22.07.03, 11:37
              > A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik,
              > okropnie głośny w nocy budzi cały dom.
              wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że juz kiedyś pisałem Ci abys sobie
              wyłączyła ten "budzik". Idę o zakład, że da się to zrobić (przeczytaj
              instrukcję)

pozdrawiam
              bankroot
              • Gość: mac1 Re: Zmywarka? IP: 213.77.33.* 22.07.03, 11:43
                Gość portalu: bankroot napisał(a):

> > A co do głośności- moja ma jeden feler - na koniec cylku 2 minutowy budzik
                > ,
                > > okropnie głośny w nocy budzi cały dom.
                > wydaje mi się, a nawet jestem pewien, że juz kiedyś pisałem Ci abys sobie
                > wyłączyła ten "budzik". Idę o zakład, że da się to zrobić (przeczytaj
                > instrukcję)
                >
                >
                > pozdrawiam
                > bankroot

hehe
                Pamiętam ten post. Moja Amica też to ma. Trzeba potrzymać dłużej dwa guziczki i
                po sprawie. Ale 2 minuty mi nie piszczy, tylko dwa piknięcia. Mi to nie
                przeszkadza i tak nie śpię w kuchni :).]
                Pzdr.
              • Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 22.07.03, 16:12
                Przepraszam ale nikt mi nigdy nie pisał, żebym sobie wyłączyła budzik, z forum
                GW korzystam dopiero od kilku dni, nigdy wczesniej tego nie robiłam.
                Instrukcje zawsze czytam bardzo dokładnie - nic nie znalazłam. Mam Whirpoola 45
                do zabudowy zabudowanego w 98r. Jak wyłączyć budzik na stałe?
                Moja kuchnia ma ok 5m2 - spać się w niej nie da ale i tak słychać w sypialni.
                • Gość: ww budzik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.07.03, 22:50
                  tez mam Whirpoola, tez piszczy na koniec cyklu, ale instrukcja nie przewiduje
                  mozliwosci wylaczenia sygnalu dzwiekowego. Tak musi byc, na szczescie nam to
                  nie przeszkadza, mimo, ze kuchnia otwarta.
                  Co do cen chemii, to uzywam tradycyjnie - proszek, sol, nablyszczacz. Wychodzi
                  na pewno taniej niz tabletki: nablyszczacz (ok 20zl? Nawet nie pamietam) i sol
                  (ok. 8 zl) starczaja na ok. pol roku, moze krocej, moze dluzej: tak rzadko
                  kupuje, ze nie odczuwam tego w budzecie rodzinnym. Proszek w opakowaniu 2.5 kg
                  (ok. 30zl) starcza mi chyba na pol roku.
                  • Gość: Asia Re: budzik IP: 80.51.236.* 23.07.03, 15:15
                    Jak Ty to robisz?? - chodzi mi o ilość wykorzystywanej chemii - ja sól 2 kg na
                    mc, a proszek 2,5 kg na 2 mce.
                    • Gość: ww Re: budzik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.07.03, 15:54
                      Nie wiem, jak to robie: zmywarka pracuje 1 raz dziennie - czasem co drugi
                      dzien, czasem 2 razy dziennie (4 osoby, zmywarka 60cm). Sol i nablyszczacz
                      uzupelniam, gdy zmywarka wola jesc, czyli jak sygnalizuje brak ktoregokolwiek
                      ze skladnikow. Rozne teksty w czasopismach typu "M jak Mieszkanie" itp. podaja,
                      ze sol uzupelnia sie co tydzien, jesli nie ma wskaznika poziomu soli. Dziwne,
                      bo moja maszyna sygnalizuje brak soli nie czesciej niz raz w miesiacu. Tak samo
                      nablyszczacz. Proszek dozuje zgodnie z zaleceniem producenta, tj. 20-30g na
                      cykl, srednio 25g. Opakowanie ma 2.5 kg, wiec starcza na ok. 100 cykli
                      zmywania, co przy czestotliwosci 1 zmywanie na 1-2 dni daje wlasnie ok. pol
                      roku. Nb. te 20 gram to ok. kopiastej lyzki stolowej proszku.
                      • Gość: Asia Re: budzik IP: 80.51.236.* 23.07.03, 17:51
                        Ja też właśnie sprawdziłam Calgonit pisze żeby dawać 40-50 gr na cykl, tyle
                        chyba daję i wtedy wychodzi 50-60 razy, czyli 2 mce. Skoro dajesz mniej i
                        działa to może też zacznę.
                        Soli też sypię jak świeci - zużycie ustawiłam na mniej niż połowę - też mi
                        wychodzi więcej.
                        W zmywarce myję wszystko - garnki także- czasami tylko lekko je podszoruję, i
                        myję codziennie - chyba że oszczędzam wtedy używam zmywarki 2-3 razy w tygodniu.
                        Nie mogę sobie pozwolić na zmywanie raz na 2 dni kubków, sztućcy i talerzy ( a
                        garnki ręcznie- tak robi kupa osób) bo mam zbyt małą kuchnię na podwójną ilość
                        takiego wyposażenia.
                • Gość: bankroot Re: Zmywarka? IP: *.pekao.com.pl 23.07.03, 15:34
                  przepraszam, ale rzeczywiście poszukałem i znalazłem, że problemy z wyłaczeniem
                  dźwięków w zmywarce miała wzosia a nie Asia. Jeszcze raz przepraszam.

Swoją drogą, to ktos miał genialny pomysł z tym sygnałem włączonym na stałe
                  (już nie lubię Whirlpoola)

bankroot
                  • Gość: JK Re: koniec zmywania IP: *.acn.pl 23.07.03, 17:18
                    Ja już kupiłam Whirlpoola, ale podłączę go za parę dni dopiero.

A tak z czystej ciekawości: jak inne firmy daja znać, że zmywanie się skończyło
                    (zakładam zabudowę i panel schowany) ?
                    • Gość: ww Re: koniec zmywania IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.03, 00:46
                      Podejrzewam, ze wszystkie maja sygnal dzwiekowy konca cyklu.
                    • Gość: bankroot Re: koniec zmywania IP: 193.111.166.* 24.07.03, 08:09
                      ja w swoim Siemensie mam 5 stopni głośności sygnału akustycznego (wartość 0 to
                      wyłaczenie sygnału)

bankroot
                      • g.i.jane Re: koniec zmywania 24.07.03, 09:48
                        Jesli nawet jest sygnal glosowy w moim Siemensie to nie uzywam.
                        • Gość: bankroot Re: koniec zmywania IP: 193.111.166.* 24.07.03, 10:16
                          szkoda prądu ...

bankroot
    • mammilaria Re: Zmywarka? 22.07.03, 13:41
      Od 2 lat mam zmywarke Whirlpool 45cm do zabudowy, widoczny panel. Latwa w
      obsludze i niezwykle cicha (glosniej mi sie gotuje woda w czajniku
      bezprzewodowym - bez gwizdka).
      faktem jest - patelni w niej nie zwywam. ale kubki, szklanki, talerze, garnki i
      sztućce myją się idealnie. Jestem bardzo zadowolona

Gorąco polecam
    • Gość: Kasia Re: Zmywarka? IP: 195.94.201.* 23.07.03, 18:13
      My mamy zmywarke 45 cm Boscha ze schowanym panelem i jest rewelacyjna -
      cichutenka i zmywa doskonale!
      • Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 24.07.03, 10:16
        Ale fajny wątek się zrobiłi o czym? o zmywarce. Pozdrawiam
        • Gość: ww Re: Zmywarka? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.07.03, 10:52
          Czy mozesz przyznac sie, jaka masz zmywarke? Moze bylo, ale nie doczytalam...
          Wnioskuje z Twoich wypowiedzi, ze jestes srednio zadowolona z tego urzadzenia
          (skoro w ramach oszczednosci zmywasz recznie, a maszyna pozera tyle chemii..).
          Ja nawet przez sekunde nie zalowalam,ze ja kupilam i dziennie wychwalam pod
          niebiosa. I tak od 4 lat. Wiem, ze to zmywarka o szer. 45cm. Ale jaka firma?
          Nota bene, w ten sposob odpowiedz uzyskali ci, ktorzy mysla o malutkiej
          zmywarce... Oszczednosc wody i pradu, o Calgonitach nie mowiac, zadna. Ja tylko
          jeszcze wspomne, ze moja kuchnia ma 2 na 2.5 metra (czyli bardziej niz mala), z
          czego jeden z naroznikow pozera komin (czyli rzeczywista powierzchnia jest
          jeszcze mneijsza, niz z prostego wyliczenia). Udalo mi sie tak ergonomicznie
          urzadzic to pomieszczenie, ze spokojnie zmiescila mi sie zmywarka 60cm
          (jednokomorowy zlewozmywak bez ociekacza, obok plyta gazowa, pod ktora
          zamontowana jest zmywarka, a piekarnik w innym miejscu). Wszystko gra!
          • Gość: Asia Re: Zmywarka? IP: 80.51.236.* 24.07.03, 18:42
            Moja zmywarka to Whirpool 45 cm do zabudowy. Moja kuchnia ma wymiary 3,10x 1,60
            i po odliczeniu lodówki, pieca, rogowej szafki na zlewozmywak 1 kom z
            ociekaczem pozostało jakieś 120 cm- stolarz zaproponował mi jedną szafkę
            stojącą i właśnie zmywarkę 45cm. Mam jeszcze okno, kuchenkę mikrofalową i
            naprawdę nie było innego sensownego rozwiązania.
            W 98 roku w niedużych miastach zmywarki nie były jeszcze takie popularne mnie
            brakuje np funkcji 1/2 mycia, a wyłączyć budzika też się nie da.
            Ani przez sekundę nie żałowałam zakupu - nigdzie nie napisałam nie kupować, ale
            zachęcam do kupienia.
            Teraz nie pracuję - pieniędzy mam mniej a czasu więcej dlatego zmywam ręcznie -
            nie zawsze. Niedziela, często sobota, 1 lub 2 dni w tygodniu i NAJWAŻNIEJSZE
            IMPREZY -wtedy moja zmywarka idzie 3-5 razy. Miesięcznie potrafiłam myć ok 45
            razy - stąd koszty, to nawet gościu z tego wątku myje 100 razy w ciągu pół roku.
            A o chemii piszę tyle bo wszyscy pytają o zużycie wody i prądu - tutaj koszty
            są mniej więcej takie same- za to dochodzi chemia. Mam koleżankę która
            zrezygnowała z używania soli - ja się tego boję a w dodatku widzę ,że jak nie
            mam soli to mam brudne naczynia.
            Koszty są dużo większe niż przy myciu ręcznym-chemia- a ich rozmiar zależy
            tylko od ilości myć na miesiąc.Ktoś napisał o używaniu tabletek 3w 1, chociaż
            to trochę drogi środek to po nim widać ile kosztuje jedno mycie.
            Druga sprawa to rodzaj proszku - ja używam calgonitu -wątek o proszku robot-
            nie potrafię go używać- wiecznie otwieram zmywarkę w czasie cyklu a on cuchnie.
            Pozdrawiam

Czy kupić zmywarkę - KUPIĆ
            • otka7 Re: Zmywarka? 24.07.03, 21:20
              Ja mam Whirlpool'a 60 cm, od 7 lat, rodzina - 4 osoby. Ma funkcję 1/2
              załadunku, opóźniony start (często myje, gdy jestem w pracy), regulowaną
              wysokość koszy i chyba 5 programów. Koniec mycia - najpierw świeci się END, a
              po jakimś czasie nie świeci się nic (podobnie jak pralki). Sól i nabłyszczacz
              (zużycie ustawione tak, by najczyściej się myło)rzeczywiście starcza na dłużej,
              może pół roku? - dokładnie nie sprawdzałam, proszek na 2-3 miesiące (wszystko
              Calgonit), a myję w zmywarce wszystko, co się da, niektóre rzeczy tylko, np.
              patelnie, domywam, ale po umyciu - jest to wtedy dużo łatwiejsze. Głośność -
              kuchnię mam otwartą, słychać trochę szum wlewanej i wylewanej wody, ale dużo
              ciszej, niż z otwartego kranu, nie jest to uciążliwe. A obsługi- pakowania,
              uruchamiania napewno można się nauczyć szybciej (po 2, 3 użyciach) niż po
              miesiącu! Czyli - KUPOWAĆ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka