Dodaj do ulubionych

AirFryer kilka pytań.

20.03.25, 08:36
Na prośbę rodzinki chcę kupić to urządzenie.
Mam kilka pytań, wiem, że tutaj jest dużo osób, które go posiadają.
1. Widziałam, że ludzie używają do niego takich papierowych wkładów/podkładek. Gdzie można je kupić tak od ręki bez zamawiania. Jeśli gotujecie bez nich to jak wygląda mycie? Można to do zmywarki wrzucić?
2. Chciałam teraz sprawdzić ile czasu zajmuje zrobienie piersi z kurczaka (pewnie najczęściej to będzie grane) i im więcej czytam tym mniej wiem. Jedni piszą 15 min, drudzy wyśmiewają pierwszych, że to surowe mięso i trzeba tyle i tyle.
Myślałam , że to bardzo uproszczone jest.
Ile czasu i na jakiej temperaturze pierś z kurczaka piecze emama? I jak ona smakuje? Nie jest gumowata? Do czego byście to porównały? Można robić pierś w panierce panko czy się spali?
3. Czy 1600W jest ok? Tak jak pisałam głównie do robienia piersi z kurczaka

Dzięki emamo z góry.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 08:40

Ale jakie mają być te piersi?
      Takie w całości upieczone? Do zjedzenia na ciepło, bądź w plasterkach na zimno?
      Kotlety w panierce?
      Czy pokrojone na kawałeczki i przyprawione?
      • alpepe Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 08:46
        No i zabiłaś.
      • panirobak82 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 08:46
        Kawałki przyprawione do zjedzenia w sałatce, bowlach.
        • szarmszejk123 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 08:49
          To 15 minut spokojnie wystarczy.. na takie w całości może być za mało.
        • 3-mamuska Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 17:02
          panirobak82 napisała:

> Kawałki przyprawione do zjedzenia w sałatce, bowlach.

Robiłam w środę mięso do gyrosa, wstawiłam na 12 minut 200s. Drugą szyfladę wstawiłam jeszcze dodatkowo na 3 minuty bo miała większe kawałki.
          Udka piekę 15minut. (Odwaracam) i jeszcze 10 minut.
    • bigimax4444 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 09:01
      Gdzie można je kupić tak od ręki bez zamawiania.

W kiosku na ul Wyszynskiego
      • panirobak82 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 09:03
        Ok, dzieki.
        • hasty Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 09:16
          Silikonowe wkładki możesz nabyć droga kupna
    • primula.alpicola Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 09:30
      1. Nie używam, część bajeru polega na tym, że powietrze swobodnie hula. Tak, możba myć w zmywarce i tę wkładkę i pojemnik.
      2. Przecież to zależy od grubości kawałka, i widać czy upieczone czy surowe. Można w panierce, lubię panierkę z bułki tartej i parmezanu.
      3. Tak, jest ok.

• panirobak82 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 10:23
        Dzięki
      • kk345 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 17:18
        Na moim jest z kolei napisane, że absolutnie nie do zmywarki, więc lepiej niech sprawdzi konkretny model.
        A z papierem powietrze nadal hula, bo papier ma spore dziurki
      • 3-mamuska Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 17:14
        Ja używam “papilotek” do mięsa tylko. Nie chce mi sie potem myć takiego przypieczonego tluszczu. No i czytałam ze szybciej moze sie uszkodzić jak tluszcz sie smazy na dnie.

Nie wiem ale u mnie zmywarka nie domyła tych takich kropeczek z tluszczu u gory pojemnika.
        Zalewam wrzatkiem wrzucam tabletke do zmywarki i tak stoi. Potem myje recznie jak juz da sie rece wsadzic do wody.
        Moja ma 2400w z doświadczenia powiem ze lepiej dolozyc i kupić porządną. Mialalm tania i taka se uzywałam do paluszkow rybnych. Teraz mam ninja i czasem 2/3 razy dziennie smiga.
        Nie wiem czy temu ze dzieci byly male a teraz same uzywaja czy temu ze byla do doopy.
    • miki.20105 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 09:47
      Papierowe i silikonowe są od ręki w Action. Ja nie używam do mięsa tylko do gotowania na parze i odgrzewania pieczywa i bułeczek, drożdżówek
      • panirobak82 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 10:23
        Dziękuję
        • iwles Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 10:30

Przecież możesz używać zwykłego papieru do pieczenia. Spokojnie wystarczy.
          • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:17
            A to zależy - bo ja używam często takich dziurkowanych wkładów, żeby powietrze przepływało.
      • kanna Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 14:22
        ja bułeczki i drożdżówki wrzucam luzem smile
    • slonko1335 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 10:36
      ad. 1 idea airfryier to krążące powietrze, jakiekolwiek wkładki jakby temu przeczą. W teorii można wsadzić do zmywarki, w praktyce w moim zmywarka zniszczyła powłokę...
      • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:18
        Ja używam dziurkowanych. Powietrze krąży jak najbardziej, idea zachowana
        • slonko1335 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:19
          dla mnie dziurkowane nie mają sensu bo i tak tłuszcz wypływa i trzeba myć szufladę
          • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:33
            Ja używam wtedy gdy robię na dwóch piętrach- bo te górne krótki mam rzadkie i np frytki zlatują 😄
            • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:34
              górne krótki - górne kratki 🤦‍♀️
            • mizantropka_20 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 06:27
              Rozumiem, że masz pionową? Mogłabyś zdradzić jaki model? Rozważam nabycie
              • princy-mincy Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 12:06
                To co prawda pytanie nie do mnie, ale w pionowej nie ma opcji by spadaly bo to jednak dwie osobne szuflady.
                Tu na forum polecana jest Ninja jako airfryer pionowy.

A little-fish chyba ma na mysli taki ruszt, czyli na dol szuflady kladzie mieso, na to ruszt i na ruszcie papierowa wkladka do frytek. Ja przynajmniej tak robie, wiec tylko zgaduje ze ona tez.
                • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 17:53
                  Tak. Dokładnie o to chodzi.
                  Frytki albo jakieś krojone warzywa mi przelatują 😊
                  Mam xiaomi
    • alina460 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 10:52
      Nie używam podkładek, bo to mija się z sensem tego urządzenia. Chyba, że masz coś bardziej płynnego.
      Pierś ok. 30 min może, sama nie wiem, jest dobra. Jak mam malutki frajerek, ma tylko 1200W, ale to mi wystarcza.

Traktuj airfryer jak minipiekarnik. Tylko airfryer szybko się nagrzewa, więc tu zaoszczędzasz czas, ale pieczenie to tyle samo czasu, co w piekarniku.
      • taje Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 11:07
        Krócej się piecze niż w piekarniku. Duże udka kurczaka w moim airfryerze są ładnie upieczone po 30 min, w piekarniku byłoby co najmniej 15 min dłużej.
        • miurielamirsa Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 13:22
          Oczywiście, że krócej niż w piekarniku. I druga oszczędność to nie trzeba frajerka nagrzewać przed użyciem.
          Ja swojego nie myję w zmywarce, zalewam wrzątkiem, trochę płynu i szybko jest czysty.
          Sylikonowych foremek używam tylko do pieczenia chleba i ciasta.
        • b-b1 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 07:06
          taje napisała:

> Krócej się piecze niż w piekarniku. Duże udka kurczaka w moim airfryerze są ład
          > nie upieczone po 30 min, w piekarniku byłoby co najmniej 15 min dłużej.

Duże udka -aby mieso odchodziło zupełnie od kości -pieką się ponad godzinę-testowałam różne temperatury-nie ma bata-muszę dłużej. Po 30 minutach tylko wierzch jest ( fakt pięknie) upieczony.

• slonko1335 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 07:15
            Jaką masz moc airfryiera? Godzinę to ja piekę w moim całego ok 1,5 kg kurczaka....
            • b-b1 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 07:33
              Moc 1700. Wszelkie ciasta i inne wypieki pieką się dokładnie tak samo jak w piekarniku, ale mięso dłużej.
              • taje Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 16:56
                Ja piekłam 3 duże udka i w 30 min były pięknie upieczone i przyrumienione. Mam Cosori Turbo Blaze. Może wybierasz zły program? U mnie wszystko się piecze dużo szybciej niż w piekarniku.
                • b-b1 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 21:10
                  Przyrumienione-owszem, upieczone-tak- z wierzchu-jednak mięso musi całkowicie odchodzic od kości, abym stwierdziłam że jest ok. Nie wybieram programu-ustawiam temperaturę i czas.
    • aankaa Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 14:33
      kup sobie kombiwar - zasada działania ta sama, miejsca zajmuje równie dużo. Możesz go powiększyć w razie potrzeby (dodatkowa obręcz), piec na 2 poziomach. Misa jest przezroczysta, więc widzisz co się dzieje w środku. Kosztuje pewnie 1/3 tego
      • gryzelda71 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 14:44
        Swoi airfryer kupiłam za 130 zł. Kombiwar okolo 40 zł kosztuje?
        • aankaa Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 14:53
          patrzyłam na takie rzędu kilkuset zeta smile
      • little_fish Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 15:09
        Mój airfryer też ma dwa piętra i szybę do podglądania 😁
    • bluea.nna1 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 16:28
      Mięso, ziemniaki itp.lepiej piec bez podkładek. Ja w podkładce silikonowe robię np.omlet.
      1600- dla mnie za mało.
      Kurczaka nie robiłam w całości, ale np.gyros 12-15 min wystarczy.
      • panirobak82 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 17:14
        A jak Twoim zdaniem powinna byc moc?
        • bluea.nna1 Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 20:52
          Większą moc skraca czas przygotowania posiłku. Jest lepsza do przygotowania większej ilości potraw. Ja mam ninja o mocy ok.2400 - jest super.
      • biala_ladecka Re: AirFryer kilka pytań. 20.03.25, 20:57
        Ja mam ninje 1750 i jest spoko wieksza moc mi nie potrzebna bo wszystko i tak robi sie super szybko w porownaniu z piekarnikiem.
    • tilijka123 Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 07:37
      1. wkłady na allegro, aliexpress. Mam Philipsa, można myć ją w zmywarce. Nie wiem czy inne firmy też tak mają.
      2. można w panierce ale trzeba spryskać olejem bo bez oleju jest okropne w smaku. W panko nie próbowałam, piersi też nie piekłam.
    • kobietazpolnocy Re: AirFryer kilka pytań. 21.03.25, 12:12
      1. Może być też zwykły papier do pieczenia ponakłuwany widelcem, żeby powietrze mogło śmigać.
      2. Piersi kurczaka w drobnych kawałkach do sałatki - w moim AF (Ninja) to może być nie więcej niż 10 min. Jak piersi w całości to dłużej, 15-20min. Zależy oczywiście od wielkości i temperatury. Jest naprawdę dużo szybciej niż w moim piekarniku.
      Te lepsze AF mają rozpiskę w zależności od tego co i jak chcesz przyrządzić.

Robię mięso w panierce, nie przypala się.

3. Nie mam pojęcia. Mój ma 2470W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka