Dodaj do ulubionych

Tapetowanie + malowanie: jakie koszty?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 10:28
Witam,
proszę Was o info dot. kosztów zrywania tapet + tapetowania + malowania
małego pokoju, ściany, bez sufitu, ok. 6-7 mkw.
Obserwuj wątek
    • papuc1 Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? 07.10.03, 13:55
      jakie miasto?
      • Gość: Anja Okolice Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 10:20
        Okolice Krakowa. Mieliśmy "zalanie", więc chciałabym się zorientować, jaką
        kwotę możemy otrzymać od PZU - wezmą pod uwagę farbę robioną na zamówienie,
        tzn. mieszaną - np. Dulux itp.
        Ile może kosztować całość, z materiałami: tapeta, klej, farba, no i usługa,
        łącznie ze sprzątaniem - czyli oddanie pokoju wysprzątanego.
        • papuc1 Re: Okolice Krakowa 08.10.03, 11:17
          Pzu zapłaci ile będzie chciało - niestety taka jest prawda. Koszty materiałów
          zależą od tego na jaki materiał się zdecydujesz. Sam zajmuję się takimi
          rzeczami ( remonty ) i prawda jest taka że nie da się robocizny wycenić "w
          ciemno". Jeśli ktoś tak robi to prawdopodobnie trafiłaś na fachowca z "usterki"
          z tvn. Przedewszystkim trzeba to zobaczyć ( w jakim stanie są ściany, tynk, czy
          trzeba je gruntować, czy nie , inaczej szpachluje sie ściany pod tapetę a
          inaczej pod farbę. Nie wiem czy po zalaniu maasz zacieki, które trzeba
          dodatkowo pokryć farbą izolującą. Nie wiem jaką chcesz tapetę - papier, winyl,
          cienka, gruba? To wszystko ma wpływ na to co trzeba zrobić i zarazem na cenę
          robocizny). Jeśli jesteś zainteresowana skontaktuj się ze mną, mogę to w olnej
          chwili obejrzeć - nic nie tracisz, taka wycena nic nie kosztuje. Na ile jest to
          pilne? Cześć Przemek
          • Gość: Anja Re: Okolice Krakowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 12:17
            Przemku,
            już wszystko uściślam:
            Pokój 1,80 x 3 m, wysokość 2,5.
            Jedno okno 144 x 0,90 cm.
            Jedne drzwi 2,00 x 0,70 x cm.

Ściany są wytapetowane raufazą i pomalowane Duluxem, sufit biały (też tapeta),
            pod sufitem są listwy wykończeniowe, białe. Dwa lata temu przeprowadzaliśmy
            gruntowny remont, więc mieszkanie jest w idealnym stanie, chodzi tylko o
            usunięcie szkód.
            Po zalaniu są lekkie zacieki, ale nie bardzo widoczne.
            Zalane zostały ściany i podłogi panelowe (ok. 15 cm wody, przez max. 15-20
            minut), podłoga jest wykończona listwami, pod spodem idą kable telefoniczne.
            Likwidator PZU na razie w protokole wpisał tapetowanie, malowanie całego
            pokoju, prace porządkowe itp. Jeśli chodzi o panele, to mamy do stycznia 2004
            czas na zgłoszenie ew. reklamacji, na razie nic się z nimi nie dzieje.
            Więc - jak rozumiem - powinni nam wypłacić za:
            zdzieranie tapet, tapetowanie, malowanie ścian, klej, tapetę, farby, oraz za
            sprzątanie. Nie wiem, czy wezmą pod uwagę zrywanie/ ściąganie listwy
            przypodłogowej i tej przy suficie, bo przecież przy tapetowaniu będzie to
            konieczne?
            WIem, że PZU płaci, ile chce, ale chciałabym porównać kosztorysy, w razie czego
            się odwołamy "wyżej".

Proszę napisz co o tym sądzisz w wolnym czasie, w poniedziałek 13.10 mamy mieć
            jakąś odpowiedź z PZU.

Bardzo dziękuję za pomoc! Anka
            • papuc1 Re: Okolice Krakowa 08.10.03, 12:40
              Powierzchnia ścian to 24m kwadratowe, po odjęciu drzwi i okna zostaje 21,3 m
              kwadratowego powierzchni do remontu. Jeśli robiłabyś to u mnie - zdarcie listew
              i zalanej tapety, położenie nowej tapety, wymalowanie jej, założenie listew,
              sądze, że również trzeba będzie pomalować sufit, gdyż będzie się "odcinać" od
              ścian. Zakładam że skoro był tam generalny remont ścian nie trzeba specjalnie
              szpachlować ani gruntować. Po remoncie sprzątanie. Myślę że robocizna ( bez
              materiałów) kosztowałaby Cię około 350-400 zł( to cena do negocjacji) ale jak
              mówię nie da się zrobić takiej wyceny "na sucho". Myślę że drobnymi zaciekami
              nie masz się co przejmować. Natomiast jeśli chodzi o panele - odradzam
              przedwczesną radość. Coś nie tak może wyjść dopiero po czasie ale byłbym dobrej
              myśli. Oczywiście na cenę robocizny ma również lokalizacja ( dojazd ). Tyle z
              mojej strony. Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc, lub szukałabyś kogoś kto to
              zrobi - pytaj. Jak coś 501014590. Cześć
    • papuc1 jeszcze jedno ważne! 09.10.03, 09:36
      Nie wiem co Ci powiedzą mili panowie z pzu ale skoro sufit jest nie zniszczony,
      więc nie będą chcieli za niego zapłacić. Nie daj się! Domagaj się chociaż
      zwrotu kosztów malowania!
      • Gość: Anja Re: jeszcze jedno ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:03
        OK, bardzo dziękuję za porady. Użeranie się z PZU zawsze trwa; jeśli nie jestem
        zbyt bezczelna, to czy mogę Cię prosić o podanie ORIENTACYJNEJ ceny materiałów,
        biorąc pod uwagę farbę Dulux, co do reszty, to nie mam pojęcia ? Wiem, że
        raufazy są bardzo różne, tanie i drogie -jak tu nie dać się wykorzystać? Ile
        mógłby nas kosztować CAŁY remont, tzn. praca + materiały, oczywiście z fakturą,
        więc i VAT?

Anka
        • papuc1 Re: jeszcze jedno ważne! 09.10.03, 14:34
          Cześć. Jeśli chodzi o ceny materiałów to mogę podać Ci ceny ale dopiero w
          sobote bo właśnie kończę malować willę a od niedzieli zaczynam następną, więc w
          sobotę będe kupować materiały . Ja zaopatruję się w materiały na tą robotę w
          castoramie, więc ceny materiałów będą stamtąd. Oczywiście można poszukać czegoś
          tańszego - poprostu mój klient życzy sobie castoramę . Ma prawo - w końcu on
          płaci. Jeśli chodzi o rachunek - z jakiego powodu potrzebujesz fakturę vat? To
          bardzo ważne , abym mógł Ci powiedzieć na ile opiewał by rachunek. Ale z góry
          mogę Ci powiedzieć , iż bardziej opłaca się to robić gbez rachunku "za całość".
          Napisz dokładniej , postaram Ci się jakoś pomóc. Wycenę materiałów podam Ci w
          sobotę.
          Pozdrawiam Przemek
          • Gość: Anja Re: jeszcze jedno ważne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 15:02
            Witaj,
            rachunek jest mi potrzebny w razie problemów z PZU, do odwołania. Poza tym
            korzystam nadal z ulgi remontowej, więc zbieram wszystkie faktury.
            • papuc1 Re:niegruby 09.10.03, 15:21
              Ok. Jeśli chodzi o PZU - rachunek nie jest Ci potrzebny. Ostatnio miałem z nimi
              kontakt w sprawie zalania dwóch mieszkań - przyszedł rzeczoznawca , obejrzał i
              przyszła decyzja jaka suma zostanie wypłacona. Nie przedstawia się im żadnych
              rachunków. W Twojej sytuacji najlepsze wyjście to zakup materiałów z rachunkiem
              imiennym na Ciebie - ulga remontowa. Jeśli chcesz mieć gwarancje
              na "robociznę" - polecam umowę o dzieło z wykonawcą. Jeśli weżmiesz firmę i
              poprosisz o rachunek - zje Cie to. Tzw. koszty pośrednie, podatki, ich marża na
              materiałach - zapomnij. No chyba że masz za dużo pieniędzy. Jak powiedziałem w
              sobotę podam Ci koszty materiałów, jęsli byś się zdecydowała, mogę zrobić Ci
              ten remont. Postaramy się zrobić to tak aby " wilk był syty i owca cała". W
              razie kolejnych pytań - forum, papuc_1@hotmail.com 501014590 Cieszę się jeśli
              mogłem Ci w Jaki kolwiek sposób pomóc. Nie daj się hienom z PZU!
              Przemek
    • papuc1 Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? 15.10.03, 19:04
      Witaj. Przepraszam że tyle to trwało. Raufaza 6,70zł rolka 10 metrów długośći.
      To najtańsza , potem ceny idą w góre. Klej ok. 20 zł - starcza na ok 2 rolki.
      Biały dulux 3l - 42zł, 5 l - 65 zł. Jeśli chciałabyś mieć ściany kolorowe nie
      białe są już kolorowe raufazy - 20 zł rolka. Tyle jeśli chodzi o materiały.
      Jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania, lub chciała, aby Ci to zrobić - pisz.
      Najlepiej papuc_1@hotmail.com
      • Gość: Adam Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.10.03, 20:54
        W Wawie za 21 m2 ze zrywaniem i myciem oraz raz gładz szpachlowa 320 zł . i
        do tego sufit malowany gratis!
        • Gość: DanielC Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? IP: *.icpnet.pl 06.11.13, 20:26
          Sprawdź aktualny cennik na stronie: www.eurobudowa.pl/cenniki-budowlane/cennik-prac-budowlanych/remonty-cennik-uslugi-wykonczeniowe-cennik/remonty/
          • leda16 Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? 06.11.13, 22:14
            Przecież to post z 2003 roku !
      • Gość: Anja Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 12:04
        Witaj,
        wiesz szlag mnie trafia, bo mąż właśnie odebrał odszkodowanie w PZU: 400 zł. Za
        wszystko, czyli materiały + robocizna, + sprzątanie.
        Jeśli chodzi o materiały, to nie bardzo orientuję się w podanych przez Ciebie
        cenach np. za tapety (po prostu nie wiem, jak to przeliczyć, żeby uzyskać kwotę
        brutto za wszystkie materiały).
        Oczywiście zrobimy odwołanie, ale nie wiem, jaka powinna być kwota realna tego
        odszkodowania?
        Aha, i jeszcze jedno: mamy ubezpieczenie od 3 lat, zawsze płacimy w dwóch
        ratach. Aktualną umowę podpisalismy chyba 25.09, wpłacając pierwszą ratę, druga
        miała być płatna za pół roku. I co? Mąż został poinformowany w PZU, że z
        odszkodowania ściągają należność za drugą ratę! Czy to jest w porządku? Dostał
        do ręki 170 zł!!!
        Jestem STRASZNIE zła, przecież nie chodzi nam o wyłudzanie kasy, tylko o
        wypłacenie REALNEJ sumy ....
        • Gość: Wojtek Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? IP: *.oi.pg.gda.pl / *.oi.pg.gda.pl 17.10.03, 13:25
          Jak miałem podobny wypadek, to PZU mi powiedziało, że rocznie materiały tracą
          na wartości 25% i za materiały starsze niż 4 lata nic nie zwróci.

Moze tak samo Ciebie potraktowali i tylko chcą za robocizne coś dać.

Ps. Jak to wina sąsiada, to może jego ścignij w związku z rekompesatą
          niepokrywającą szkód.

Pozdrawiam
          • Gość: Anja Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 14:34
            Hej, a to s.... to PZU! O niczym takim nie wiedziałam! Co do winy: że tak
            napiszę, "wyskoczył" nam zawór grzejnikowy, przy naszym grzejniku. Oczywiście
            firma produkująca te zawory nie poczuwa się do winy....
    • amarobud Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? 05.01.16, 13:52
      A po co zakładać tapety i to jeszcze malować? Tak czy inaczej koszt tapetowanie i malowania to ok 20zł od metra amarobud.pl/tapetowanie.html
    • szymonka87 Re: Tapetowanie + malowanie: jakie koszty? 30.04.16, 18:19
      To zależy na jakie tapety się zdecydujesz:) Ja będę kładła tapetę, tzn. mąż położy :) Ale kupujemy tapetę na pewno dobrej jakości, aby była trwała i solidna. Prawdopodobnie wybierzemy któryś ze wzorów z kategorii geometria ze sklepu decoinspiration.pl - tam mają duży wybór i tapety od topowych producentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka