Dodaj do ulubionych

Wymiana kaloryferów

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 24.10.03, 16:43
czy można wymienić kalofyrer żeberkowy na każdy nowoczesny z bocznym
podejściem i oczywiście o odpowiedniej wielkości ? Mam mieszkanie z 1970
roku. Nowe piony co od których odchodzą boczne gałązki i ohydne stare
kaloryfery. Czy nowy kaloryfer może być mniejszy niz żeberkowy i o ile?? Czy
można wymienić o każdej pozre, czy trzeba spuszcac woe z całego pionu.
Mieszkam na 10 ostatnim piętrze.
Obserwuj wątek
    • loel Re: Wymiana kaloryferów 25.10.03, 15:44
      Jak nowe piony to sieć pewnie jest przystosowana do nowych. Najlepiej
      dowiedzieć się w spółdzielni. Wodę trzeba spuścić jeśli na grzejniku nie ma
      zaworu zamykającego powrót, bo na wejściu na pewno jakiś jest (uwaga - głowicą
      termostatyczną nie zamkniesz przepływu wody, potrzebna specjalna nakładka).
      Jeśli nie ma dwóch zaworów, to trzeba poczekać do końca sezonu grzewczego,
      wtedy przy wymianie warto założyc drugi zawór.
      • Gość: Berta Re: Wymiana kaloryferów IP: *.telkab.pl 25.10.03, 16:03
        Poniewaz mieszkasz w bloku-proponuje abyś się wstrzymała teraz z wymianąJest
        juz mróz i takie spuszczenie wody z całego pionu choc nie jest trudne ale
        zawsze "ochłodzi" czyjeś (ba, 10 pieter!) mieszkanie,a może tam jest staruszka
        lub małe dziecko? Ja podczas wymiany zamontowałam sobie dodatkowy zawór na
        rurze zasilającej i teraz będę niezależna w razie jakiejkolwiek awarii
        (odpukać!!!) w moim mieszkaniu lub przy każdorazowej wymianie
        kaloryferka.Kupiłam sobie taki 15 żeberkowy w Liroy Merlin i teraz jest ładnie
        i cieplutko.Skorzystałam,że w rurach nie było wody ! Kaloryferek możęsz kupic
        teraz, po to żeby odliczyć od podatku(ostatni rok ulgi jak nie zaczniesz w tym
        roku przepada) i w ostateczności zamontować po sezonie grzewczym.
    • Gość: Marynarz Re: Wymiana kaloryferów IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 26.10.03, 11:30
      Po sezonie grzewczym układ co jest także wypełniony wodą (żeby nie korodował
      zbyt intensywnie), ale nie ma ciśnienia. Wodę z układu przy wymianie grzejnika,
      jeśli nie ma zaworów na wlocie i wylocie, trzeba i tak spuszczać.
    • Gość: Marek Re: Wymiana kaloryferów IP: *.skk / 212.244.141.* 27.10.03, 11:03
      Wielkość kaloryfera zależy w największym stopniu od tego jaką kubaturę ma
      pomieszczenie w którym go chcesz zamontować oraz od tego czy masz ocieplone
      sciany, szczelne okna. Jeżeli jest to budynek nieocieplony i masz stare okna to
      przyjmij ok: 40 W/m3 i sprawdz na stronie któregoś z dużych producentów jakie
      rozmiary ma kaloryfer o mocy jak Ci wyszła z wyliczeń (dostępne są tam
      odpowiednie tabele z rozmiarami i mocami kaloryferów). Jest to oczywiście
      przybliżona metoda ale pozwoli Ci się zorientować czego możesz oczekiwać.
    • Gość: Ala Re: Wymiana kaloryferów IP: *.chello.pl 27.10.03, 12:33
      Przede wszystkim musisz zaczac od sp.mieszk.
      Jak ja wymienialam grzejniki to napisalam podanie do sp. i oprocz zgody ,
      ktora sp. wyrazila bez problemow dostalam rowniez informacje o mocy
      poszczegolnych grzejnikow. W ramach ogolnej wartosci mocy na cale mieszkanie
      moglam miec odstepstwo +/- 10%.
      Znajac swoje mieszkanie (blok ocieplony i mam nowe okna) zmniejszylam moc o
      10% i inaczej rozlozylam moce w poszczegolnych pomieszczeniach niz poprzednio.
      Ja wymienialam grzejniki w wakacje ale sp. sama spuscila wode z pionu i dala
      mi termin do 31.09. wiec mialam duzo czasu.
      Instalacja 4 grzejnikow trwala u mnie pol dnia wiec moze sp. pojdzie Ci na
      reke i na ten czas spusci wode bo temp. nie sa jeszcze zbyt niskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka