Dodaj do ulubionych

tapetowanie

09.01.09, 20:33
Witam, kochani był dziś u mnie fachowiec w sprawie położenia tapety, takiej do
malowania(myśleliśmy o takich z Beckersa do malowania) i na to półmat z
Beckersa.Pan jednak stwierdził że o wiele ładniej i efektowniej wyglądają
tapety flizelinowe.Dodam jeszcze ze nie mamy gładzi na ścianie i stwierdził że
aby był efekt to niestety ale on zaleca najpierw położenie gładzi.Chcieliśmy
tego uniknąć i dlatego wybraliśmy te tapety do malowania.W takiej sytuacja
sama nie wiem co robić, czy trzeba kłaść pod taką tapetę gładż.Kochani jeśli
możecie coś podpowiedzieć w tej kwestii to będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • bunclik Re: tapetowanie 09.01.09, 20:50
      nie widziałem tej ściany ale jeśli będzie gładź na ścianach to po co tapeta
      pod tapetę wystarczy tylko uzupełnienie ubytków i pęknięć chyba ze naprawdę
      ściana jest tragiczna to prze szpachlowanie ściany tynkiem gipsowym tak na 2-3
      milimetry żeby rożne nierówności się zlały ,koszt tego prze szpachlowania jest o
      2/3 mniejszy jak zrobienie gładzi a pod tapetę wystarczy
      • joanna9629 Re: tapetowanie 09.01.09, 21:23
        Dziękuję za odpowiedż. Też mi się tak wydawało,że to troche nielogiczne, ale
        fachowiec stwierdził że póżniej przy nierównej ścianie będą bardziej widoczne
        łączenia tapety. Sama nie wiem co zrobić.Jeśli rzeczywiście ma być gładż pod
        tapetę to zastanawiam się czy w ogóle nie położyć samej gładzi bez tapetowania,
        ewentualnie jakaś wstawka z takiej tapety z jakimś wzorkiem.Może ktoś jeszcze
        podzieli się swoimi doświadczeniami w tej kwestii.Fachowiec tak w ogóle zapewnia
        że kładzie gładż bezpyłowo, czyli co mam rozumieć że nie będzie takiego
        niesamowitego kurzu jak przy zwykłej gładzi, coś mi się nie chce w to wierzyć.
        Czy ktoś miał gładż kładzioną tym sposobem?
        • bunclik Re: tapetowanie 09.01.09, 21:54
          niema takiego czegoś jak zrobienie gładzi bez pyłowo tak samo jak niem takiego
          czegoś jak cyklinowanie bez pyłowe zawsze jest pył można ograniczyć żeby się nie
          roznosiło na mieszkanie ale nie można pyłu uniknąć

ograniczy ten pyl tylko dokładne i szczelne oklejenie wszystkich otworów które
          łącza się z mieszkaniem innego sposobu nie ma

a co do wstawki tapety to jest bardzo dobry pomysł zajefajnie to wygląda
          ostatnio robiłem takie coś na gładź kładłem 3 paski kolo siebie tapety z wzorem
          ale takim wytłaczanym i ta tapetę tez pomalowałem na ten sam kolor co siane ,
          pod światło wyglądało to jak delikatna płaskorzeźba wyryta w ścianie naprawdę
          super efekt
          • joanna9629 Re: tapetowanie 10.01.09, 13:45
            Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Mam pytanie do bunclik odnośnie tych tapet
            przyklejonych na gładzi, jaka to była tapeta ( flizelina), czy coś innego? I
            druga rzecz rozumiem że trzy paski to takie jak jest szerokość tapety po 1,06 m,
            czy takie bordery z tapety? Sorry że tak się dopytuje ale sama chciałabym coś
            takiego zrobić i zastanawiam się czy na całej jednej ścianie, czy na środku, czy
            na 2 przeciwległych ścianach.Proszę o podpowiedż bo myślę że jeśli Pan takie coś
            robił i widział efekt to moze coś mi doradzi.
            • bunclik Re: tapetowanie 10.01.09, 14:15
              była to tapeta winylowa jak pisałem z wzorem tak jakby wytłoczonym i to
              pomalowane na ten sam kolor ściana miała około 6.5 mb i 3 paski około 1,5 mb na
              tle tej tapety miał stać telewizor taka wizje miała klientka i bardzo jej się to
              udało czasem kobitki naprawdę fajne rzeczy wymyślają nie mowie tu tylko o tej
              tapecie ale maja i inne pomysły wymyślają cuda ale jak się je już im zrobi to aż
              milo popatrzeć jak się cieszą jak dzieci takie zadowolone i szczęśliwe ze jest
              tak jak chcialy
          • Gość: merkam Re: tapetowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 21:26
            nie wprowadzaj ludzi w błąd jeżeli nie masz o czymś pojęcia, zrobic gładż
            bezpyłowo to żaden problem trzeba miec tylko sprzęt
        • calleh Re: tapetowanie 09.01.09, 21:54
          zdecydowanie lepiej wygląda tapeta, każda, ułożona na gładzi gipsowej, przy której choćby narożniki wykończone są metlaowymi. Tym bardziej będzie lepiej wyglądać jesli masz zamiar malować farbami Beckersa półmatowymi. Bez gładzi każde połączenie tapet będzie przy tej farbie widoczne.
          • bunclik Re: tapetowanie 13.01.09, 22:16
            merkam
            zgodzę się z tobą ze "właśnie" można dzięki specjalnej szlifierce ograniczyć
            pylenie podczas szlifowania gładzi z tym ze nie całkowicie zawsze się będzie
            pylic choćby narożniki tak maszyna nie dojdziesz niestety

a ja pisałem ze "nie ma kładzenia gładzi bezpyłowo " zawsze pyl jest dzięki
            maszynie dużo mniej ale jest
            • Gość: bleble Re: tapetowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 22:59
              Witam,
              Joanna chce polożyc tapete z wlokna szklanego beckersa.
              W pokoju raczej tego nie widze, no chyba ze taka gladka bez wzorow .
              Tapety owe swietnie zdaja egzamin w lazienkach czy klatkach schodowych.
              Tapety te raczej maluje sie farbami z polyskiem np elegantem 70.
              Tapeta ta ma magiczne wlasciwosci jest elektrostatyczna czyli nie przyciaga kurzu.
              Nalezy klasc orginalne z salonu beckersa nie z marketu.
              Jest to b. drogi wydatek. Drogi klej(lim grund) i tapeta.
              Klei sie je inaczej niz normalne tapety.
              B. czesto mozna je spotkac w szpitalach.
              Swietnie sie prezentuja w lazienkach zamiast plytek np w kabinie prysznicowej.
              Fachowiec musi lekko wyrownc sciany, czczegolnie narozniki.
              Sa leprze wynalazki w ofercie beckersa-wlasciwie juz nie beckersa.
              np malowanie z uzyciem bejc czy innych materialow.
              z pozaniem,
            • Gość: merkam Re: tapetowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 20:43
              jeszcze raz-zero pyłu = odkurzacz + szlifierka,a do rogów nie narożników np coś takiego:
              www.festool.pl/mediandoweb/index.cfm?sLanguage=Polish&ID_O_TREE_GROUP=4704&PARENT=3669&AKTIVPROD=1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka