Gość: Antek IP: *.pzuzycie.com.pl 03.12.03, 07:04 Cześć Czy można lakierować parkiet przy świeżo pomalowanych ścianach ? (farba Dulux) Czy ma to jakiś wpływ na farbę - czy jej nie zniszczy lub uszkodzi ? pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 03.12.03, 13:41 Zdaje się że Domalux Super Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lakierowanie 03.12.03, 13:45 Gość portalu: Antek napisał(a): > Zdaje się że Domalux Super łolaboga - samobójca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 03.12.03, 14:00 A to dlaczego ?? Czyżby zbyt żrący ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 03.12.03, 15:49 No dobrze, ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie jesli oczywiście ją znasz pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
once1 Re: Lakierowanie 03.12.03, 16:05 Zdarzaja sie przypadki ,ze farba zmienia kolor zwłaszcza przy suficie w miejscu gromadzenia sie szkodliwych oparów lakierów rozpuszczalnikowych .Co do zdrowia polecam lekturę opakowania zwłaszcza zalecenia bhp znim zdecydujesz sie na markę lakieru. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lakierowanie 03.12.03, 17:10 Użyj lepiej lakierów ekologicznych. Bona lub Dulux. Wtedy nie grożą ci szkodliwe opary. Jednocześnie te lakiery są znakomite i trwałe. Nie jestem specjalista od lakierów, ale z tego co wiem, to Domalux jest lakierem nie mającym zbyt dobrej marki. Przez śmierdzenie i kiepska trwałość. Lepiej podłoge lakierowac najpierw, a potem malować ściany. Ale jeśli już masz pomalowane, to lakierując podłoge uważaj, by nie zapaciać ściany. Wiesz - świeżą farbę z polakierowanej podłogi łatwo zmyjesz, a lakieru ze ściany już nie. Ja lakierując podłogę uważałem jak cholera, ale i tak w kilku miejscach wałek mi dotknął ściany. I w tych miejscach powstała brzydka plama na ścianie. Ale potem malowałem ściany Duluxem i ładnie pokrył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 04.12.03, 06:48 > Użyj lepiej lakierów ekologicznych. > Bona lub Dulux. > Wtedy nie grożą ci szkodliwe opary. Jednocześnie te lakiery są znakomite i > trwałe. Z opinii ludzi, którzy się tym (parkietem) zajmują słyszałem, że ich trwałość nie jest najlepsza > Nie jestem specjalista od lakierów, ale z tego co wiem, to Domalux jest > lakierem nie mającym zbyt dobrej marki. Przez śmierdzenie i kiepska trwałość. Ja nie mam pojęcia o lakierach, dlatego to nie ja bede lakierować ;) > Lepiej podłoge lakierowac najpierw, a potem malować ściany. > Ale jeśli już masz pomalowane, to lakierując podłoge uważaj, by nie zapaciać > ściany. > Wiesz - świeżą farbę z polakierowanej podłogi łatwo zmyjesz, a lakieru ze > ściany już nie. Na szczęśie ściany jeszcze nie są pomalowane (tylko zagruntowane na razie),poza tym na łączeniu ściany i pakietu są listwy, więc ciężko byłoby zabrudzić ścianę laierem > Ja lakierując podłogę uważałem jak cholera, ale i tak w kilku miejscach wałek > mi dotknął ściany. I w tych miejscach powstała brzydka plama na ścianie. > Ale potem malowałem ściany Duluxem i ładnie pokrył. Też bede malował Duluxem (Once) i mam nadzieje, że sie nie zawiode ;) Dzieki za rady pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lakierowanie 04.12.03, 12:49 Gość portalu: Antek napisał(a): . > > Z opinii ludzi, którzy się tym (parkietem) zajmują słyszałem, że ich trwałość > nie jest najlepsza Źle słyszałeś. > > Na szczęśie ściany jeszcze nie są pomalowane (tylko zagruntowane na razie),poza > > tym na łączeniu ściany i pakietu są listwy, więc ciężko byłoby zabrudzić ścianę > > laierem Listwy daje się po lakierowamiu !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 05.12.03, 10:07 > Źle słyszałeś. Słyszałem dobrze, co najwyżej ktoś mógł źle mówić, ale takie opinie nie słyszałem tylko od jednej osoby więc ... > Listwy daje się po lakierowamiu !!!!! A to czemu ? Pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lakierowanie 05.12.03, 11:26 Gość portalu: Antek napisał(a): > > Słyszałem dobrze, co najwyżej ktoś mógł źle mówić, ale takie opinie nie > słyszałem tylko od jednej osoby więc ... Są lakiernicy, którym określenia "lakier ekologiczny" lub "lakier akrylowy" kojarzą się z jakością, która była 10-15 lat temu. A to nie te czasy. Postęp technologiczny w tej dziedzinie jest prawie taki, jak w informatyce. Spytaj się kogoś, kto mówi źle o lakierach ekologicznych, czy zna, czy malował lakierem BonaTech Traffic. Zaręczam ci, że te złe opinie, które słyszałes, to zwykłe ble ble ble, fachowców, którzy za najlepszą farbę do ścian uważają klejową samemu robioną. Lakier BonaTech Traffic jest obecnie najlepszym i najtrwalszym lakierem dostępnym na rynku. Lakieruje się nim parkiety w szkołach tańca i urzędach miejskich. Domalux nie zniósłby takich obciążeń. OK. Twoje mieszkanie to nie urząd i przewala się przez nie 5 tys. ludzi dziennie. Ale weź pod uwagę, że zapewne nie chciałbyś przez następne 30 lat podłogi ani cyklinować, ani lakierować. Domalux długo schnie i przez wiele dni pachnie. Czas schnięcia ma duże znaczenie. Zdasz sobie sprawę z tego zwłaszcza wtedy, jak zobaczysz ile kurzu, włosów i muszek trwale przylepi ci się do lakieru, który schnie 24 godziny. Lakiery Bona Tech schną 30-60 minut. (po 30 minutach można już chodzić po podłodze). Jak na tym forum dasz w wyszukiwarce "Bona" to zapewne znajdziesz dużo pozytywnych opinii. > > > Listwy daje się po lakierowamiu !!!!! > > A to czemu ? Z tego samego powodu, z którego krawat zakłada się po założeniu koszuli. Listwy przypodłogowe mają za zadanie przykryć, zamaskować, stworzyć ładne połączenie podłogi ze ścianą. Jesli te listwy dałeś przed lakierowaniem podłogi i przed malowaniem ścian, to teraz z jednej strony zapaciasz je lakierem, a z drugiej farbą jak bedziesz malował ścianę. OK. Mozesz teraz załozyć, że lakiernik, czy malarz wykażą się zegarmistrzowską precyzją i przy listwach będą pędzelkiem jak do malowania żęs wykonywać swoja robotę. Albo dokładnie obkleją te listwy taśmą. Koszulę też da się załozyć na krawat. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 05.12.03, 11:45 > A to nie te czasy. Postęp technologiczny w tej dziedzinie jest prawie taki, > jak w informatyce. :-) Znam to z autopsji, ale wiem również, że połowa tego "postępu" to bajery, które nie mają większego zastosowania. Nie znam sie na lakierach wiec nie wiem czy w tym "biznesie" jest tak samo. > Domalux długo schnie i przez wiele dni pachnie. > Czas schnięcia ma duże znaczenie. Zdasz sobie sprawę z tego zwłaszcza wtedy, > jak zobaczysz ile kurzu, włosów i muszek trwale przylepi ci się do lakieru, > który schnie 24 godziny. > Lakiery Bona Tech schną 30-60 minut. (po 30 minutach można już chodzić po > podłodze). Tak jak już pisałem mieszkanie jest nowe i nikt jeszcze w nim nie mieszka, więc czy to będzi schnąć 1 godzinę czy 20 to dla mnie niewielka różnica bo i tak tam nie będę zaglądał > OK. Mozesz teraz załozyć, że lakiernik, czy malarz wykażą się zegarmistrzowską > precyzją i przy listwach będą pędzelkiem jak do malowania żęs wykonywać swoja > robotę. Albo dokładnie obkleją te listwy taśmą. Tak właśnie zamierzam zrobić - obkleic je taśmą a na podłogę folia Dzieki i pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: Lakierowanie 05.12.03, 12:19 Gość portalu: Antek napisał(a): > > Tak jak już pisałem mieszkanie jest nowe i nikt jeszcze w nim nie mieszka, więc > czy to będzi schnąć 1 godzinę czy 20 to dla mnie niewielka różnica bo i tak tam > nie będę zaglądał. Ależ mnie nie o to chodzi, czy tam będziesz zaglądał, czy nie. Nawet jeśli nie zaglądasz, to w mieszkaniu zawsze jest kurz (teraz zima, więc muszek nie ma). Jeśli lakier schnie ci dobę, to twale przzyklei sie do niego 24 razy więcej kurzu, brudu i innego świństwa, niż do takiego, który schnie 60 minut. To twoja podłoga i twoje mieszkanie, więc rób jak uważasz. Ale wiedz, że ja dobrze ci radzę. I nie jestem żadnym akwizytorem, czy sprzedawcą lakierów "ekologicznych". Po prostu w tym roku lakierowałem sam podłogę i wiem, jak łatwo do mokrego lakiery przyczepiaja się wszelkie kłaki. Jednocześnie wielu osobom tu (i w realu) polecałem właśnie lakiery Bona i wszyscy byli zachwyceni efektem. Na tym forum, czy w forum "DOM" zapewne znajdziesz wiele obinii negatywnych własnie o Domaluksie, a jeśli znajdziesz choć jedną złą opinie o lakierach Bona, to stawiam ci koniak. > > Tak właśnie zamierzam zrobić - obkleic je taśmą a na podłogę folia No to powodzenia. Ale jeśli dałoby się te listwy jakoś łatwo odbić, to lepiej tak zrobić. Wiesz - znam malarzy, którzy malują ściany i nawet nie odkręca kontaktów i gniazdek. A łatwiej i lepiej jest to wszystko poodkręcać, pomalować i przykręcić, niż bawić się w jakieś oklejanie, czyszczenie, mycie, skrobanie. Ostatnio malowałem mieszkanie u pewnej dziewczyny. Kobieta była zdziwiona tym, że właśnie odkręcam wszystkie gniazdka. Listwy przypodłogowe juz przybiłes, więc trudno. Musisz teraz bawić się w obklejanie i precyzję. Znaczy, nie ty, tylko malarz i lakiernik. Jak bedzie po wszyskim, to napisz jak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 05.12.03, 15:19 > Ależ mnie nie o to chodzi, czy tam będziesz zaglądał, czy nie. > Nawet jeśli nie zaglądasz, to w mieszkaniu zawsze jest kurz (teraz zima, więc > muszek nie ma). > Jeśli lakier schnie ci dobę, to twale przzyklei sie do niego 24 razy więcej > kurzu, brudu i innego świństwa, niż do takiego, który schnie 60 minut. > To twoja podłoga i twoje mieszkanie, więc rób jak uważasz. > Ale wiedz, że ja dobrze ci radzę. I nie jestem żadnym akwizytorem, czy > sprzedawcą lakierów "ekologicznych". Po prostu w tym roku lakierowałem sam > podłogę i wiem, jak łatwo do mokrego lakiery przyczepiaja się wszelkie kłaki. > Jednocześnie wielu osobom tu (i w realu) polecałem właśnie lakiery Bona i > wszyscy byli zachwyceni efektem. Myślę, że te 24 razy to troszke naciągane :-) > Na tym forum, czy w forum "DOM" zapewne znajdziesz wiele obinii negatywnych > własnie o Domaluksie, a jeśli znajdziesz choć jedną złą opinie o lakierach > Bona, to stawiam ci koniak. Nie prowokuj mnie bo google duuużo potrafi :-) > Listwy przypodłogowe juz przybiłes, więc trudno. Musisz teraz bawić się w > obklejanie i precyzję. Znaczy, nie ty, tylko malarz i lakiernik. > Jak bedzie po wszyskim, to napisz jak wyszło. Do malowania sam dołożę swoją rękę więc postaram się, żeby było to zrobione z zegarmistrzowską precyzją pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Lakierowanie IP: *.pzuzycie.com.pl 04.12.03, 06:42 > Zdarzaja sie przypadki ,ze farba zmienia kolor zwłaszcza przy suficie w > miejscu gromadzenia sie szkodliwych oparów lakierów rozpuszczalnikowych .Co do > zdrowia polecam lekturę opakowania zwłaszcza zalecenia bhp znim zdecydujesz > sie na markę lakieru. Dzięki za odpowiedź Co do zdrowia, to po lakierwaniu nikt nie będzie przebywał w mieszkaniu (jest nowe i dopiero wykańczane) no i to nie ja bede lakierował (bo się na tymnie znam). Wniosek jest taki, że najpierw lakier a potem farba pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akra Re: Lakierowanie IP: 195.116.106.* 04.12.03, 11:55 Odpowiem z autopsji. Również lakierowałam podłogę tym lakierem fakt że truje i śmierdzi strasznie ale na jakość nie mogę narzekać naprawdę jest trwały. Użytkuję mieszkanie już 5 lat i niewiele się zmieniło na podłodze od tego czasu. Ściany nie można malować nawet do dwóch tygodni bo rzeczywiście mogą wyjść plamy. To opinia fachowca który mi kładł parkiet. Odpowiedz Link Zgłoś