Dodaj do ulubionych

AEG - pralka

IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 17.12.03, 19:02
Zastanawiam się nad kupnem pralki.
Biorę pod uwagę:
1. AEG Lavomat 72640 (1200 obr/min, ok. 2600 zł)
2. Siemens WXL 1141 (1100 obr/min) - ok. 2300 zł
3. Siemens WXLS 1441 (1400 obr/min) - ok. 3100 zł

Piorę mniej więcej co drugi dzień.
Skłaniam się ku AEG, czy ktoś ma jakies doświadczenia z tymi pralkami?
Co my myslicie o Siemensie? Czy 1400 obr/min to nie przesada, czy warto
wydawać tyle kasy na pralkę (może rzeczywiscie jest super)?
Jak jest z awaryjnością?

Będę wdzieczny za pomoc,

Pozdrawiam,
Łukasz

Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: AEG - pralka IP: *.acn.waw.pl 17.12.03, 20:24
      Mam AEG Lavomat 41380 Update 1100 obr/min, od ponad 2 lat jest ok,
      co do obrotów to rzadko wykorzystuje 1100 tylko z reguły to 800-1000
    • busstop 3...2...(ew. 1) 18.12.03, 07:28
      3...2...(ew. 1)

Poszukaj na forum - AEG / Electrolux / Zanussi to jedna firma. Kupując AEG
      możesz pewnie w nim znaleźć wiele części z Zanussiego. Ekpertem w tej
      dziedzinie jest ZAYZAYER, mam nadzieję że potwierdzi moje 3...2...(ew. 1).

Ja mam Siemensa 1000 obr/min. Ma dwa lata (z hakiem) i działa jak nowy. Ale
      fajnie byłoby mieć 1400 obr./min. Znajomi mieli kupić właśnie ten model nr 3,
      ale nie wiem, czy już kupili.
    • pio4 Re: AEG - pralka 18.12.03, 08:29
      Najlepsza jest AEG 70340 na 1000 obr. Kosztuje grubo poniżej 2000, a różni się
      od 72640 tylko programowaniem czasu startu, wskaźnikiem i wirówką. Pod każdym
      innym względem pralki są identyczne.
      Prawda, że miło jest mieć wiroówkę na 1400 obr. tylko po co skoro pralka wiruje
      z tą prędkością tylko na jednym programie bawełny. Na innych programach pralka
      wiruje z prędkością 900, 700 obr. Pralka wysokoobrotowa ma sens, gdy używamy
      automatycznej suszarki do bielizny, ale wtedy wystarczy, gdy będzie miała 1000
      obr.
    • Gość: dek7 Re: AEG - pralka IP: *.europolgaz.com.pl 18.12.03, 13:47
      Ja mam pralkę AEG 1200 obr/min ładowaną od góry od półtora roku. Jak narazie
      żadnych problemów nie było (może trochę zagłośna przy 1200obr.) Mimo wszystko
      myślę, że warto kupić pralkę tej firmy.
      Pozdrawiam dek7
      • busstop Re: AEG - pralka 18.12.03, 14:37
        w sumie chłodziarkę mam elektroluxa i jest o.k.
        elektronarzędzia aeg (szczeg. czerwona - profesjonalna seria) są nie do zdarcia
        mnie nie pasuje to zanussi na jednej linii prod., ale może zanussi i aeg
        budowane są na zupełnie innych częściach i w sumie - sądząc dodatkowo po
        wypowiedziach użytkowników tych pralek - wybór jest dobry
        • Gość: Stefan Re: AEG - pralka IP: 5.3.1R* / 212.121.135.* 18.12.03, 15:16
          Wiecie że dzwonią ale nie wiecie w którym kościele... To są 3 marki tej samej
          firmy i są pewnie produkowane w jednej fabryce i możliwe że na tych samych
          częściach. To jest fakt. Ale to nie znaczy że to jest to samo: Zanussi to marka
          lowendowa, Electrolux - middle a AEG highendowa. Po prostu tani sprzęt nazywają
          marką Zaunussi, przeciętny Electrolux a najlepszy i najdroższy AEG. Tak samo
          jest z Boschem i Siemensem - to też są dwie marki tej samej firmy. Sprzęt
          lespzy i droższy jest oferowany jako Siemens, tańszy jako Bosch. Tak samo Tefal
          i Moulinex i jeszcze pewnie mnóstwo innych.

Nie zmienia to oczywiście faktu że jestem szczęśliwym posiadaczem pralki
          Electrolux a kuchi, zmywarki i mikrofalówki Boscha. Nie zawsze kalkuluje się
          płacić za produkt należący do highendowej marki. W przypadku pralki pamiętam że
          różnica między moim electroluxem a AEG z takimi samymi funkcjami tylko ciut
          mniej pobierającym wody i ciut cichszym była ponad 1000zł...
          • busstop Re: AEG - pralka 19.12.03, 08:08
            Tefal chyba jest wyżej od Moulinex'a. Bo pare sprzętów z Moulinex'a kupiłem i
            już prawie wszystko szlag trafił (np. robot kuchenny, frytkownica). Chłam!
    • Gość: gaga Re: AEG - pralka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.12.03, 18:53
      Wszystko zależy od tego, jakie wyposażenie jest Ci potrzebne: możliwość
      programowania startu, wyświetlacz ile do końca, programy typu pranie ręczne,
      mało zagnieceń, pranie szybkie i te de.
      Mam siemensa, tylko płytkiego i mogę polecić.
      Co do pralek AEG nie mam doświadczenia, mam zmywarkę i lodówkę i są bardzo
      dobre. Bosch jest tanim siemensem, mam piekarnik i płytę i od równoległego
      modelu siemensa piekarnik różnił się wyłącznie brakiem pyrolizy.
      Natomiast zanussi kupiły dwie znajomow osoby (cała kuchnia prócz okapu) i plują
      sobie w brodę okrutnie. Zmywarka się rozkraczyła, piekarnik też.
      • Gość: AHA Re: AEG - pralka IP: 169.252.4.* 23.12.03, 13:36
        Mam AEG-a z obrotami na 1300 ladowana od gory. Jest super i warto bylo wydac na
        nia 2500. Piore rzadko i moze nawet te 1300 obrotow na minute tak bardzo nie sa
        mi potrzebne, ale skusila mnie marka i ekologicznosc tego modelu. Moja pralka
        zuzywa tylko 37 litrow. To w tej klasie absolutny rekord.
        pzdr
    • ela127 Re: AEG - pralka 05.01.04, 08:44
      Mam AEG Lavamat prawie od roku - 1200 obrotów. Kupiłam za 1900 w hurtowni, w
      sklepie 2300. Jestem bardzo zadowolona zwłaszcza z funkcji płynnego otwierania
      bębna, ale 1200 obrotów to za dużo, sadzę że 1000 to max, korzystam tylko z
      900, a pranie prawie suche, piore co dwa dni (mam małe dziecko). Pralka
      sprawuje się bez zarzutu i mogę ją śmiało polecić. Polecał mi ją też
      sprzedawca. Uważam, że wydawanie kasy na dodatkowe bajery jest bez sensu.
      Pralka ma prać i nie psuć się i moja taka jest.
      Udanego zakupu.
      Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka