Dodaj do ulubionych

Boli-kluje serce, lekarz nie pomogl.

IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 11:05
Mój chlopak ostatnio bardzo narzeka na bóle (czasami klucie) serca i okolic
serca. Poza tym jest nie sily. Po szybszym przemarszu kilkunastu metrow jest
zasapany i spocony. Pozatym chce mu się duzo spac. Powiecie - to niech idzie
do lekarza. Wlasnie od niego wrocil. Kazali mu zrobic badania krwi (czy z
badan krwi można okreslic, czy serce jest zdrowe???). Miał tam glukoze -
99,9; oraz cholesterol - 185. Lekarka powiedziala ze jest najzdrowszym
czlowiekiem w powiecie, i ta wczorajsza wizyta zakonczyla się tym, iż
przepisala mu magez z witamina B6.
Wieczorem chlopak znow miał duze bole w okolicy serca. Nie wiem czy to się
wiaze z sercem, ale czasami tez bez powodu drza mu rece (raz na miesiac),
poza tym drza jak cos wymaga precyzji. Jak cos zacznie ostatnio robic np.
rabac drzewo to serce zaczyna od razu bolec (tak jakby reagowalo na
jakikolwiek wysilek).
Liczylismy po cichu na jakies przeswietlenie serca czy cos w tym rodzaju.
Niestety pewnie nie dostaniemy. Lekarka powiedziala ze może to być wplyw
pogody.

Dlatego powiedzcie, czy mamy się martwic, a jak tak to jakie badania (dla
swietego spokoju) można jeszcze zrobic?
(Dodam, ze nie pali i nie pije)
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania rada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.04, 16:30
      ja też mam to samo, badania nic nie wykazały, wiem że mam bardzo słabe serduszko
      bardzo często praktycznie codziennie mnie boli, a teraz ma m jeszcze nowa
      bardzo stresującą pracę w której drobna pomyłka grozi utratą kilkudziesięciu
      tyś przez firmę możesz wyobrazić sobuie mój stres przy czym szef non stop się
      na nas (na wszystkich przcowników wydziera) nawet jak jedna osoba w czymś się
      pomyli to wszyscy są strasznie opieprzani, ja nigdy w życiu nie byłam w takiej
      sytuacji nawet w domu nikt nigdy się tak na mnie nie wyżywał, mam spoko bardzo
      opiekuńczych ropdziców więc oni nawet mi nie wierzą że tak może być w pracy po
      ukończeniu elitarnych studiów. Wiem że stąd są te bóle pracuję już tam przeszło
      pół roku i ból enasiliły się. Byłam u lekarza - nic nie wykrył, a teraz nawet
      nie mam już czasu zrobić badań które mi przepisał, gdyż w sobotę a to jedyny
      dzień kiedy mogłabym sie udać do przychodni po prostu nie wykonuja takich badan.

Więc od kilku miesięcy kupuję w aptece na te kłucia i bóle serca CARDIOL I
      NERWOSOL. Są to krople na bazie ziół bez recepty (waleriana, cofeina itp)
      Po prostu praktycznie codziennie zażywam te krople (małą ilość popijam wodą
      min. lub sokiem) w zależności czy jestem zdenerwowana (wtedy nerwosol) czy
      tylko boli mnie serce (wtedy cardiol) aplikuję sobie je na zmainę. W aptece
      opisałam swoje bóle i pani poleciła mi właśnie Cardiol - powiedziała że serce
      sobioe trochę odpocznie i odbuduje się. Jedyny minus to to że teraz praktycznie
      codziennie potrzebuję tych kropli, ale czuję się lepiej.

Niech Twój chłopak zapyta w aptece i kupi sobie coś łagodnie wzmacniającego
      jego słabe seduszko. Mi to naprawdę pomaga. Pozdr. Hania
    • Gość: lek.med.Piotr P. Re: Boli-kluje serce, lekarz nie pomogl. IP: 81.15.221.* 11.03.04, 18:04
      Z opisu ktory przedstawilas mozna twierdzic ze wina jego dolegliwosci jest
      zachwiany uklad nerwowy.Lekarka dobrze posapila zapisujac magnez,on mu
      pomoze,wierz mi.Nie licz na cud w ciagu 2 czy 3 dni.To troche potrwa.Na razie
      niech wypoczywa.Przy niedoborze magnezu wystepuja wszystkie objawy ktore
      opisalas.Badania krwi sa jak najbardziej ok.Inna mozliwoscia jest problem z
      kregoslupem.Byc moze na skutek przeciazen doszlo do wysuniecia krazka,co moze
      dawac podobne objawy.Mozliwy jest takze jakis problem ze zwezeniem
      przelyku,czyli tzw.przepuklina rozworu przelykowego.Jezeli po magnezie nie
      minie konieczne jest wykonanie ekg serca,jezeli to wyjdzie ok to wykonac nalezy
      gastroskopie ewentualnie rtg z zastosowaniem srodka cieniujacego w celu oceny
      przelyku,nastepnie rtg najlepiej calego kregoslupa,ze zwroceniem uwagi na
      odcinek piersiowy i szyjny.
      • Gość: Artur Re: Boli-kluje serce, lekarz nie pomogl. IP: *.sdh.sk.ca 11.03.04, 18:22
        Jezeli to nie serce (a chyba nie, sadzac z opisu) to albo jakas przepuklina
        przeponowa (rozworu przelykowego jaki pisze Piotr lub jakas inna - moze warto
        udac sie do chirurga, ktory w oparciu o dokladny opis charakteru bolu i badanie
        moze nas przyblizyc do rozpoznania) albo zapalenie jakis sciegienek i
        przyczepow miesni (mozna sprobowac leczenia aspiryna lub ibuprofenem - jezeli
        pomoze, to prawdopodobnie bedzie to to).

Ogolnie nie ma powodu do paniki bo nie wyglada to na nic powaznego.
        • Gość: Pepek Re: Boli-kluje serce, lekarz nie pomogl. IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.03.04, 18:41
          Piszecie wszyscy Szanowni Doradcy ,żeby sie nie martwić a ja Wam na to opiszę przypadek mojej żony, która to miała identyczne wręcz objawy jak opisywane wyżej. Trafiła do szpitala, wykonano badania, wszystkie dobre jedynie EKG coś było "nie wyraźne" jak powiedział P.Doktor. Po trzech dniach z wypisem całkiem zdrowa wypisana została do domu. Wszysko przypisano bólom neuralgicznym. Ponieważ nadal dotykały ją te osłabienia i poty trafilismy miesiąc po szpitalu do kardiologa prywatnie, który to wykonał echo serca na nowoczesnym aparacie (kilkanście elektrod przyczepionych do ciała)i wykrył że zona przebyła zawał koniuszkowy serca. A diagnoza szpitala ??? Ha Ha Ha !!!!

Dlatego bym nie bagatelizował sprawy, wykonał EKG, może trzeba by zmienić lekarza lub trafić do specjalisty z nowoczesna aparaturą. Przynajmniej będziesz miała spokojne sumienie.
          Pozdrawiam i myślę że się mylę co do diagnozy.
      • Gość: Agatka Pytanie do pana doktora IP: *.wroclaw.mm.pl 11.03.04, 18:40
        A czy takie objawy nie towarzyszą przypadkiem wypadaniu płatka zastawki
        dwudzielnej?. To pytanie do pana doktora. Ma to mój kuzyn. Miał dwa razy
        robione usg i ostatecznie stwierdzono, że ma z tym żyć, to nic grożnego. Z tego
        co wiem to bierze magnez, trochę przerwy i znowu magnez.
        • lek.med.piotrp Re: Pytanie do pana doktora 11.03.04, 18:59
          Nie sadze by byl to problem zastawki.Taka rzecz czesto ujawnia zwykle
          osluchanie serca.Pani wysle chlopaka jeszcze raz do lekarza,niech zrobia to
          ekg,moze przyda sie nawet dluzszy czas diagnostyczny,jakis holter ekg na kilka
          godzin.Jezeli cos wyjdzie nie tak to zrobia juz sami echo serca,ktore wykazuje
          wszystkie wazniejsze nieprawidlowosci w tym narzadzie.Nie mozna postawic
          jednoglosnej diagnozy,zbyt wiele jest mozliwosci.Z tego co wnioskuje to
          mieszkacie w malej miejscowosci,stad nie kwapia sie do robienia
          badan.Generalnie ekg moze pani zrobic nawet odplatnie zeby bylo szybko,to tanie
          badanie.Ten rentgen tez sie przyda.Po co chlopak ma sie meczyc.Na razie niech
          unika przeciazen,zadnego dzwigania,poki nie ustali sie diagnozy.Z opisu nie
          sadze by bylo to cos zlego,takze nie martwcie sie.Zrobcie te badania,one wykaza
          co jest nie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka