Dodaj do ulubionych

ucisk w gardle - proszę o pomoc

24.05.04, 16:24
Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś ma podobne objawy jak ja? Ucisk w dole
gardła z prawej strony - odczuwam to , z przerwami, od 1,5 roku. Tylko
czasami znika. Robiłam badania laryngologiczne przed rokiem. Wykazały bardzo
wysuszoną śluzówkę gardła i krtani - ale czy to może być przyczyna? To jest
bardzo dokuczliwe, mam wrażenia, że coś "zalega" mi w gardle. Odczuwam duży
dyskomfort i kompletnie nie umiem sobie z tym poradzić. Paraliżuje mnie lęk,
że coś mi dolega. Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś ma podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: pati Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 17:28
      To może byc przyczyna tarczycy-tzn.może jakiś guzek, albo poprostu powiekszona
      tarczyca-prawy płat.Tylko dziwne ze czasem to u ciebie znika.Ja tez mam taki
      ucisk tylko, że pośrodku gardła, na dole,czyli w cieśni tarczycy.Zrobiło mi sie
      tak, kiedy musiałam odstawic ten cholerny(przepraszam za wyrażenie) lek na
      guzki tarczycy.Gdybym mogła cofnąć czas i wiedziała, że tak to wszystko sie
      potoczy to niebrałabym się za żadne leki.
      Ja bym postawiła u ciebie na tarczyce-to bardzo częsty problem u kobiet-
      niestety.
      Zbadaj ją na wszelki wypadek-USG tarczycy a później ewentualnie badanie TSH i
      inne.
      • Gość: aga Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 15:46
        Zainteresowal mnie watek odnosnie leku na guzki tarczycy - sama mam jednego acz
        duzego wlasnie w ciesni, nic mi co prawda nie przeszkadza ale intereuje mnie
        jak sobie ze swoimi poradzilas??
        pozdrawiam
        • Gość: pati Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:41
          Ja mam 5 guzkow w tarczycy.Przeszkadza mi tylko ten w cieśni.Nie poradzilam
          sobie wogole z nimi.Lek musialam odstawic bo "zabija" mnie nawet w malej dawce
          i medycyna jest bezsilna.No chyba ze wstrzykniecia etanolu,ale musze sie isc
          zapytac bo na pierwszy rzut oka sie do tego nie kwalifikuje.I kolo sie zamyka.
          Pozdrawiam.
          • Gość: aga Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:02
            rany!! jakie wstrzykniecia etanolu???? ja swojego probowalam homeopatia leczyc
            i troche pomoglo (zreszta caly czas kontynuuje leczenie). A jak z hormonami u
            ciebie?? u mnie wszystkie w normie. Ale pod noz nie chce isc wiec szukam
            roznych metod.
            pozdrawiam
    • Gość: ivy Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 19:13
      kup sobie nawilzacz powietrza i idz do laryngologa albo foniatry po jakos
      plukankę regeneryjącą. mozesz tez gryzc siemie lniane.
      w ogole lepiej isc do foniatry bo z mijego doswiadczenia wynika, ze
      laryngolodzy to straszne waly. nic madrego Ci nie powiedzą.
    • Gość: ivy Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 19:18
      a, i jeszcze powinnas przebadac sie alergologicznie, bo to moze byc alergia.
      jesli to trwa caly rok ta np. na kurz
      • Gość: swtif Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 10:20
        Jeśli masz wysuszoną ślusówkę nawilżaj gardło. Kup sobie Dalmer w aptece (to
        taka solanka do nosa, ale gardło też można tym psiukać), poza tym kleik z
        siemienia lnianego, poza tym tran albo witamina A (nie połykać, tylko rozpuścić
        w ustach), albo możesz pić oliwę z oliwek (chociaż to czasami podrażnia
        gardło). Lekarz może Ci też przepisać robioną w aptece płukankę glicerynową.
    • Gość: olllla Re: ucisk w gardle - proszę o pomoc IP: baza.* / *.devs.futuro.pl 25.05.04, 20:18
      Witaj!! Ja mam to samo i też w odstępach czasowych:) Pierwsze podejrzenie było:
      TARCZYCA-robiłąm Usg , hormony i wszystko ok Mój lekarz powiedział , że może to
      być na tle nerwowym-tzn. uczucie , że zaraz sie udusisz bo zatyka Ci gardło-
      wpadasz w panike i jest jeszcze gorzej, dławisz się włąsną śliną...mi pomagają
      wtedy spokojne , głębokie wdech powietrza...

Pozdrawiam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka