Dodaj do ulubionych

przewianie

17.05.11, 22:50
witam Wiktorze znowu zwracam się z prośbą teraz chodzi o mnie
dziś rano mnie w pracy mocno przewianie tz około 4 godzin stałam w przeciągu musiałam przyjąć towar niestety i się zaczęło

1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
kobieta 30 lat 170 cm budowa normalna
2. Szczegółowy opis dolegliwości.
dzisiaj w pracy stałam w przeciągu tak ok 4 godzin niestety i zacząło się już w pracy zaczęła boleć mnie głowa teraz boli mnie prawa strona głowy czuje taki ucisk w po prawej stronie nosa boli mnie gardło po prawej stronie czuje rozbicie zmęczenie
3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach?
po południu jak wróciłam z pracy już czułam się rozbita i troche jakby powracały zatoki ból gardła jak przełykam śline
4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
rano przewiało mnie chłodny wiatr przeciąg
5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
bez zmian
6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
apatyczna senna
Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
8. Czy występuje gorączka? Jak wysoka?
9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)
wszystko ciepłe
10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
w ciemności ciszy w pokoju pod kołdrą
11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
Czy spożywane płyny mają wpływ na samopoczucie pacjenta (jeśli tak, to jakie)?
więcej wody suchość w ustach
12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
nie
13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
ból gardła
14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
nie
15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):

ogólnie odkąd poszłam do pracy strasznie bolą mnie nogi stopy najbardziej choć to pewnie od tego że się jeszcze nie przyzwyczaiły czy jest coś żeby troszkę złagodzić ten stan czuje jak bym miała na wieczór spuchnięte obolałe stopy i dół nóg bolą mnie pięty wspomnę, że mam dobrej jakości obuwie

jak można prosić o poradę bo dopiero zaczęłam pracę i taki początek kiepski
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: przewianie 17.05.11, 23:16
      Rhus toxicodendron 30CH, 3 kulki wez na 50 ml wody
      • mariolaosa5 Re: przewianie 18.05.11, 07:25
        witam lek wzięłam idę do pracy narazie ból gadła minął lecz jeszcze boli głowa ale bardziej po stronie prawej a tak ogólnie jest poprawa tylko czuję taką mam ciężką głowe

za to ze starszym synem jest problem chyba jakiś wirus u nas w rodzinne jest
        syn 8 lat szczupły
        dziś w nocy nad ranem około 2 obudził go ból gardło rano wstał jest lekki stan podgorączkowy 37,3 ma mocno zaczerwienione gardło pobolewa go brzuszek raz już był na toalecie mówi że jak przełyka wode boli go gardełko mówi że boli go ręka osłabiony apetyt nie wiem bo z rana nie je nigdy wygląd zew bez zmian
        jak można prośić znowu Wiktorze o pomoc byłabym wdzięczna jede do pracy postaram się w pracy wejsć na forum i coś napisać będę z synem w kontakcie zostaje w domu do szkoły nie idzie
        • mariolaosa5 Re: przewianie 18.05.11, 12:35

synek przed chwilą zwymiotował stan podgorączkowy ból brzuszka boli głowa cały czas śpi ból gardełka narazie nic nie podałam
          ja czuję się duzo lepiej w sumie tylko lekki ból głowy po stronie lewej i raz byłam w toalecie lekkie przeczyszczenie
          • wiktor.online Re: przewianie 18.05.11, 14:49
            Dziecku Mercurius solubilis 30CH, 1 kulke na wodzie podaj i jutro rano napisz o zmianach
            • mariolaosa5 Re: przewianie 18.05.11, 21:22
              witam Wiktorze dziekuję za odpowiedz tak jak napisałeś podałam mercurius solubilis starszemu około godz 17 bo dopiero wróciłam z pracy jak przyjechałam synek narzekał że bardzo boli go głowa i troszke gardło po jakieś godzince od podania leku powiedział, że główka już go nie boli doszedł mokry kaszel taki wyksztuśny teraz zjadł kolacje bo w ciągu dnia nie miał apetytu jutro z rana napiszę co będzie
              i nowy problem i prośba
              zaczął się problem z młodszym synkiem tym wcześniaczkiem
              chłopiec 2 latka drobnej budowy ciała 80 cm i 11 kg
              od dwóch dni katarek żółto zielony i non stop kichanie
              teraz doszedł kaszelek suchy gardłowy, ciężko oddycha przez usta tak słychać jak by coś w gardle stało (przypominam, że mały ma dysplazje oskrzelowo płucna)
              katar aż z nosa wylatuje zielonkawo żółty cały nos zawalony cały czas w nosie gra mały cały czas pociąga tym noskiem
              kichanie gorączka 37,5 ciepłe rączki i nóżki i główka
              pragnienie i apetyt bez zmian
              podkrążone oczka, momentami zasinienie wokół ust ale nie cały czas
              czerwone puliczki
              podałam calcarea carbonica 30 ch na ok 100ml wody około godziny 19 tak pomyślałąm o tym leku bo zawsze ten przepisywałeś jak można prosić o poradę
              co do swoich dolegliwości przez przeciąg jest wszystko dobrze czuję teraz tylko lekkie rozbicie i zmęczenie i lekki ból głowy a co do tych innych dyskretniejszych dolegliwości to wyślę e mail bo minął tydzień i kazałeś odpisać pozdrawiam i z góry dziękuję

• mariolaosa5 Re: przewianie 18.05.11, 21:27
                miało być że starszego syna nadal mocno boli gardło przepraszam za błąd
                • wiktor.online Re: przewianie 18.05.11, 22:20
                  No to juz oboje maja leczenie, czyli im juz dzisiaj nic nie trzeba

Jutro pisz jak sie czuja
                  • mariolaosa5 Re: przewianie 19.05.11, 07:13
                    a więc jest tak starszy czuję się dużo lepiej ale narzeka na ból gardła w nocy miał temperature 37,3 i w sumie nic poza tym zobaczę później jak z pracy zadzwonie co mi jeszcze powie
                    młodszy całą noc oddychał przez nos bardzo mocny katar aż zakleja nosek ciężko oddycha przez buźke kaszel się utrzymuje, zaczerwienione gardło, gorączki nie ma -
                    lb2m.lilypie.com/Hb8np2.png[/img]
                    • mariolaosa5 Re: przewianie 19.05.11, 07:14
                      czy podać jakieś leki ?
                      • wiktor.online Re: przewianie 19.05.11, 07:28
                        Nie, nic nie podawaj
                        • mariolaosa5 Re: przewianie 22.05.11, 20:37
                          Witam chodzi o tego starszego syna już było wszystko dobrze tak jak pisałam wcześniej pokasływał a dzisiaj kaszle prawie non stop kaszel mokry czasami jak by się coś odrywało męczy go bardzo gardło czyste bez gorączki bez kataru myślałam że przejdzie ale widze, że się nasila ten kaszelek myślę że musiał by coś dostać czy mógł byś podpowiedzieć co podać bo nie wiem czy powtórzyć ten sam czy zlecisz coś innego
                          Młodszy katar jest większy cały czas się utrzymuje oddycha częściej buźką niż noskiem
                          czy coś im podać
                          • wiktor.online Re: przewianie 22.05.11, 21:07
                            Starszemu dobrze zrobi teraz po Mercuriusu Sulphur, wiec Sulphur 30C, 3 kulki na wodzie na noc. Mlodszemu nie wiem co przepisac, nie podajesz o nim informacji, ciagle piszesz tylko o katarze, w homeopatii nie ma lekow "na katar".

homeopatia.pl.ua/forum/index.php
                            • mariolaosa5 Re: przewianie 22.05.11, 21:29
                              bo w sumie nie wiem co więcej pisac o młodszym bo jako tako nic więcej mu nie dolega tylko katar leci z noska zatyka dzurki aż strupki się robią całe obklejone rano wręcz wydrapuje przy ujściu noska teraz katar przezroczysty w dzień leci z noska ale nie wodnity z tym katarem to my walczymy już od bardzo dawna w nocy łapie go suchy kaszel i tak to nic nie zauważyłam u niego wiem że w homeopatii trzeba wszystko opisac uczę sie tego od kilku miesięcy staram się wyłapywac wszystko co mi się w oczy żuci ale u niego nie zauważyłam nic co jeszcze by zwróciło moją uwagę -
                              • mariolaosa5 Re: przewianie 22.05.11, 22:28
                                rozumiem, że podaje za mało informacji i nie możesz mi pomóc proponując jakiś lek dla młodszego synka przyjrzę się mu jeszcze wyraźniej jak zauważę coś niepokojącego to napiszę pozdrawiam
                                • mariolaosa5 Re: przewianie 23.05.11, 14:48
                                  witam, a więc starszy syn kaszel troszke minął ale za to jak wejdzie do ciepłego pomieszczenia to dostaje takiego ataku kaszlu że szok podać coś czy czekać jeszcze
                                  i jeszcze jedna prośba chodzi i o mnie i o męża załapalismy chyba takiego samego wirusa boli nas gardło najgorzej podczas przełykania gorączka 37,3 ogólne rozbicie ból nóg taki rwący, bolą plecy w okolicach korzonków i górnej parti koło szyi barków, ból głowy zwiększenie potliwości głowy ogólne osłabienie wczoraj byliśmy się przejechać na rowerach wypiliśmy zimy napój pod sklepem troszke nas przewiało czy zaproponujesz jakiś lek oczywiście byłabym bardzo wdzięczna
    • mariolaosa5 Re: przewianie 23.05.11, 19:31
      witam czy podaję za mało informacji nie wiem dlaczego nie odpowiadasz
      • wiktor.online Re: przewianie 23.05.11, 19:35
        jeszcze nie analizowalem twojej informacji

teraz poczytam
        • wiktor.online Re: przewianie 23.05.11, 20:33
          Starszemu podaj Sulphur, powtorz
          Jesli u ciebie i u meza identyczne objawy, to Silicea 30CH, 3 kulki na noc na wodzie 50 ml
          • mariolaosa5 Re: przewianie 23.05.11, 22:12
            dziękuję za odpowiedz jutro wieczorem napiszę o zmianach
      • zbyszekdziopa Re: przewianie 24.05.11, 07:38
        mariolaosa5 napisała:

> witam czy podaję za mało informacji nie wiem dlaczego nie
        >odpowiadasz
        • mariolaosa5 Re: przewianie 24.05.11, 18:49
          zbyszekdziopa mogę dobrze działać jako dobry pacjent lekarza homeopaty smile myślałam, że opisać objawy choroby to nic takiego ale teraz widzę, że to duża sztuka i tego też trzeba się uczyć niestety prawie przez 30 lat lekarze alopaci nigdy nie pytali mnie o to abym opisała np: jaki mam katar albo kaszel dla nich katar to katar, a kaszel albo mokry albo suchy
          Teraz wiem, że w homeopatii, a zwłaszcza klasycznej zanim dostanie się lek na "kaszel" to nie jest taka łatwe i proste

co do stanu moich pacjentów czyli starszego syna to kaszel zmienił się zrobił się typowo suchy gardłowy kaszle dużo często ataki kaszlu po przyjściu z dworu do domu a zwłaszcza w ciepłym miejscu np:autobusie jechał dziś na wycieczkę pani powiedziała mi, że dostał takiego ataku kaszlu, że o mało nie odwieźli go do domu ulga na dworze na świeżym powietrzu poza tym nie ma gorączki ani kataru rano odplunął flegme zielonkowatą czy coś mu podać
          co do mnie rano w pracy czułam się bardzo słabo jak musiałam coś sięgnąć z górnej półki miałam wtedy straszne zawroty w głowie robiło mi się aż słabo teraz jeszcze pozostały te zawroty reszta minęła tz nie bolą mnie już mięśnie ani gardło
          gorzej z mężem on nadal leży poci się strasznie teraz całe ciało, ma gorączkę 37,4 jest słaby
          mówi, że bardzo boli go głowa, gardło, mięśnie pleców w dole w sumie stan jest taki jak wczoraj bez poprawy czy powtórzyć lek sobie i mężowi ten sam czy coś innego

co do młodszego syna chyba organizm sam walczy bo chodzi z tym katarkiem raz jest mniejszy chwilami gorszy na razie go obserwuje
          • mariolaosa5 Re: przewianie 24.05.11, 21:35
            co do męża temperatura wzrosła do 39 stopni coś podać
            • wiktor.online Re: przewianie 24.05.11, 21:42
              Jesli masz Gelsemium to podaj 30CH, 3 kulki na wodzie
              • mariolaosa5 Re: przewianie 24.05.11, 21:55
                nie mam akurat tego chyba, że jutro rano kupię a to wszystkie leki jakie
                -mam w domu
                mercurius biodatus 15 ch
                hepar sulfur 15ch
                apis mellifica 15 ch
                mercurius solubilis 15 ch
                rhus toxidendron 15 ch
                nux vonica 15 ch
                pyrogenium 15 ch
                sambucus nigra 15 ch
                calcarea carbonica 30 ch
                phoshorus 30ch
                chamomilia 30 ch
                nux vonica 30 ch
                rhus toxidendron 30 ch
                tuberculina 30ch
                sulfur 30 ch
                drosera 9ch
                aconitum 9 ch
                antimonium tartaricum 9 ch
                rtus toxicodendron 9 ch
                coccus cacti 9ch
                kalium sulfuricum 9 ch
                mercurius sulfuricum 9 ch
                thymuline 9 ch
                agnus cactus lm I
                laurocentaurus Im I
                laurocentaurus 1000 ch
                bryonia30ch
                silicea15 ch
                moze coś z tych mu podam
                napisz jak znajdziesz czas co powinna miec w apteczce to będę sobie kupować co się przydaje najczęściej co jest obowiązkowe w apteczce matki dwóch małoletnich i jednego dorosłego ale jak chory gorszy od dziecka smile-
                • wiktor.online Re: przewianie 24.05.11, 22:03
                  Aconitum 9 ch, 3kulki na wodzie podaj
                  • mariolaosa5 Re: przewianie 24.05.11, 22:36
                    prosiłam jeszcze o porade dla syna nie mam pojęcia co robic dalej właśnie się obudził dostał takiego ataku kaszlu że aż wymiotuje kaszle dużo często ataki kaszlu po przyjściu z dworu do domu a zwłaszcza w ciepłym miejscu np:autobusie jechał dziś na wycieczkę pani powiedziała mi, że dostał takiego ataku kaszlu, że o mało nie odwieźli go do domu poza tym nie ma gorączki ani kataru rano odplunął flegme zielonkowatą dzisiaj w sumie kaszle cały czas czy coś mu podać
                    • wiktor.online Re: przewianie 24.05.11, 22:40
                      On ma Sulphur, nic wiecej mu nie podawaj, ten kaszel minie
                      • mariolaosa5 Re:wirus rodzinny 25.05.11, 07:13
                        witam u męża gorączka minęła tz ma teraz 37,4 nie boli go już głowa ani mięśnie ale ból gardła ma nadal bardzo silny mówi że nawet przełykanie śliny powoduje ból głos zmieniony jakby gardło opuchło jak by coś mu stało w gardle podać coś mu będe w pracy to mogę zakupić jakiś lek gdybym nie miała w domu
                        syn całą noc przekaszlał teraz wstaje do szkoły i też kaszle są to ataki kaszlu nie pojedyncze kaszlnięcia on ma takie ataki kaszlu kilka razy w roku ostatnio miał w luty marzec przepisałeś mu inne leki i kaszle się uspokoił do teraz kiedyś wspomniałeś, że jego organizm może tak reagować na infekcje różnego typu wirusy itp. wydaje mi się że tak właśnie jest bo tak jak ci pisałam kilka dni temu coś go męczyło przeszło i przyszedł ten straszny kaszel i tak jest za każdym razem najpierw jakieś małe "chorubsko" i po tym zostaje kaszel napisałam to po to może bedziesz miał jakiśinny obraz tego kaszlu
          • zbyszekdziopa Re: przewianie 25.05.11, 08:36
            mariolaosa5 napisała:

> zbyszekdziopa mogę dobrze działać jako dobry pacjent lekarza >homeopaty smile myślałam, że opisać objawy choroby to nic takiego ale >teraz widzę, że to duża sztuka
            > i tego też trzeba się uczyć niestety prawie przez 30 lat lekarze >alopaci nigdy nie pytali mnie o to abym opisała np: jaki mam katar >albo kaszel dla nich katar to katar, a kaszel albo mokry albo suchy
            > Teraz wiem, że w homeopatii, a zwłaszcza klasycznej zanim dostanie >się lek na "kaszel" to nie jest taka łatwe i proste

To prawda, nie jest to takie proste i łatwe, bo tak jakby człowiek uczył się odnowa samego siebie, a rzeczy-objawy, które mu kiedyś przeszkadzały uważa je za coś normalnego, wlaśnie dlatego tak ważna w homeopatii jest obserwacja

Ja sam też się ćwiczę w tym obserwoawaniu i opisywaniu, bo to jest mój największy problem, a nawet rubryka jest w repertorium z tym objawem

Dlategp też napisałem; ,,to czego ja nie widzę, widzą oczy twoje"

Zdaje się, że opatentuję tę frazę smile
            • wiktor.online Re: przewianie 25.05.11, 14:06
              Jak u Twojego meza teraz z odczyciem zimna/goraca, marznie czy nie?
              Jak starszy z kaszlem?
              • mariolaosa5 Re: przewianie 25.05.11, 17:25
                a więc mąż mów,i że bardzo się poci i jest mu gorąco boli go jeszcze gardło i głowa bardziej boli głowa jak chodzi jest w ruchu, czuje jeszcze ogólne zmęczenie i osłabienie
                syn kaszle nadal dużo często dostaje takie ataki kaszlu jest tak samo jak rano kiedy pisałam posta nic nie ma poprawy
                czy podać jakiś lek
                • wiktor.online Re: przewianie 25.05.11, 19:27
                  Mezu podaj Bryonia 30 CH, 3 kulki na wodzie
                  Starzemu z synow nie wiem co podac, ciagle piszesz o kaszlu, ale w obrazku prawie kazdego leku jest kaszel. No to co podac?
                  • mariolaosa5 Re: kaszel 25.05.11, 20:30
                    kaszel jest suchy dostaje takich ataków, że doprowadza to do wymiotów raczej nie odpluwa żadnej wydzieliny albo zdarzy się bardzo rzadko jakaś gęsta ślina z lekkim zielonkowatym śluzem
                    jest to rodzaj gwałtownego kaszlu. Charakteryzuje się serią krótkotrwałych ataków na wydechu (powietrze jest wypychane na zewnątrz
                    tak mocny długie ataki do kilkunastu kaszlnięc jest to kaszel że aż go zatyka powoduje albo wymioty albo taki odruch wymiotny
                    jak dostaje takich ataków biegnie do okna otwiera i mocno oddycha mówi że chłodne powietrze przynosi mu ulgę
                    jak pytam się dlaczego kaszle on mówi, że go cos swędzi w gardełku tak go tam drapie i to powoduje ten kaszel
                    mówi, że zaczyna go pobolewać gardło ale pewnie podrażnione od tego kaszlu bo nie widać żeby jakoś szczególnie było teraz zaczerwienione
                    słychać tak ten kaszel z gardła nie
                    u niego zawsze ten kaszel występuje po każdej infekcji i tak było tym razem czerwone gardło gorączka lekki kaszelek biegunka to wszystko przeszło minęły dwa dni i kaszle i teraz walka z tym kaszlem normalnie potrwałaby ze dwa miesiące
                    ten kaszle zawsze tak samo przebiega jest już u niego od 3 lat
                    szkoda, że nie posiadasz skype bym się z tobą połączyła i sam usłyszał byś na własne uszy ten kaszlowy koncert smile
                    wiem, że gdybym poszła do lekarze z nim z takim kaszel to gdyby lekarka usłyszała to albo dałaby sterydami albo antybiotykiem oczywiście ani jedno ani drugie nie zdałoby rezultatu
                    opisałam jak najlepiej juz inaczej nie potrafię
                    poza tym co napisałam dziecko jest zdrowe i nic innego mu nie dolega oczywiście na zewnątrz nic nie widać
    • mariolaosa5 Re: kaszel 25.05.11, 20:45
      bo to ja właśnie i mój syn ale sulfur podałam a efektu nie ma jak długo trzeba czekać ostatnio podczas też tych strasznych ataków około 3 miesiące temu dostaliśmy inny lek ale chyba jeszcze inne dolegliwości były i efekt był prawie natychmiastowy w ciągu 3 dni kaszlu nie było, a teraz z dnia na dzień kaszle więcej i ataki są dłuższe bo dochodzi do wymiotów gdzie 3 dni temu tego nie było
      • wiktor.online Re: kaszel 25.05.11, 20:56
        mariolaosa, efekt jest zawsze, tym bardziej jesli podany Sulphur

Jaki lek byl podany 3 miesiacy temu?
        • mariolaosa5 Re: kaszel 25.05.11, 22:35
          na początku infekcji kazałeś podać pulsatilla i po niecałym tygodniu kaszel wrócił i napisałeś aby dać calcium carbonicum efekt był natychmiastowy spokój aż do teraz
          A co do sulfur kiedyś pisałeś mi o nim jak leczyłeś mi młodszego co był bardzo oporny na wszystko i wtedy sulfur zadziałał ale teraz z tym starszym jak byś słyszał ten kaszel to też byś miał inne odczucie smile
          pozostaje mi czekać nie mam wyjścia i tak nikt mi z tym kaszlem nie pomoże oprócz ciebie oczywiście
          • mariolaosa5 Re: kaszel 25.05.11, 22:41
            przypomniało mi się jak się na spokojnie zastanowiłam, że kaszel pojawił się od kiedy w domu mamy psa ale syn miał robione testy na alergię dwukrotnie w dwóch innych placówkach testy naskórne i alergia nie wyszła, a może załapał jakieś świństwo od psiaka tz. pasożyta
            już szukam wszędzie przyczyny ale nie potrafię znaleźć
            • wiktor.online Re: kaszel 26.05.11, 08:06
              Dobrze, w takim razie podaj Calcium carbonicum 30CH, 3 kulki na wodzie i za dobe napisz jak jest z tym kaszlem
              • mariolaosa5 Re: kaszel 27.05.11, 20:59
                witam podałam to co kazałeś wczoraj po południu jak na razie zmian nie widzę kaszle nadal wczoraj przekaszlał całą noc co zasnął budził go kaszel kaszel taki jak był nie zmienił się nadal bez wydzieliny, suchy, atakami
                • wiktor.online Re: kaszel 27.05.11, 21:22
                  mariolaosa5, opisz wedlug kwestionariusza ostrego
                  forum.gazeta.pl/forum/w,100262,122408885,122408885,Kwestionarusz_ostry.html
                  • mariolaosa5 Re: kaszel 27.05.11, 23:04
                    1. Opis ogólny pacjenta (dziewczynka/ chłopiec, kobieta/ mężczyzna, wiek, budowa ciała)
                    chłopiec Wiktor 8 lat szczupły 125cm
                    kaszel od 2 tygodni Charakteryzuje się serią krótkotrwałych ataków na wydechu (powietrze jest wypychane na zewnątrz ataki do kilkunastu kaszlnięc jest to kaszel że aż go zatyka powoduje albo wymioty albo taki odruch wymiotny doszło teraz takie gwizd podczas kaszlu teraz kaszle prawie cały czas nie ma żadnej wydzieliny
                    najgorzej jest jak się położy spać całą noc go kaszel męczy i jak mocno by biegał spocił się to też bardziej kaszle i w samochodzie jak jest ciepło zaczyna kaszleć mocniej
                    zrobiłam inhalacje z wody ze solą myslałam że będzie dobrze ale cały czas kaszlał musiałam przerwać bo aż się zwijał podczas tego kaszlu mówi że go coś tam w gardle swędzi i dlatego musi kaszleć
                    3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach? po infekcji wirusowej około tygodnia temu gdy infekcja mineła kaszel pozostał z dnia na dzień coraz mocniejszy i częstszy
                    4. Co mogło być przyczyną choroby (proszę opisać czynniki, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby - strach, przygnębienie, ból, zbyt wysoka temperatura, nadmierna wilgoć powietrza, przemęczenie, obciążenie pracą, złe odżywianie, szczepienie itp.)
                    infekcja jak w punkcie 3
                    5. Ogólny wygląd pacjenta: rozpalony, blady, zwiększenie potliwości. (Jeśli się poci to jak i gdzie najwięcej?)
                    podkrążone oczy ciało bardziej ciepłe niż normalnie
                    6. Zachowanie pacjenta: apatyczny, senny, niegrzeczny, pobudzony, drażliwy, agresywny względem otoczenia, szuka towarzystwa lub go unika.
                    Wszelkie nietypowe i niepokojące zmiany w wyglądzie, zachowaniu i psychice, które wystąpiły w momencie zachorowania.
                    bez zmian
                    7. Jaka tendencja wystąpiła w czasie choroby: uderzenie gorąca (rozpalenie) czy marznięcie?
                    cieplejsze ciało niż zwykle
                    nie
                    9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)głowa ręce nogi całe ciało cieplejsze niż zwykle

10. Kiedy i gdzie pacjent czuje się lepiej, a kiedy gorzej (na świeżym powietrzu, w ciepłym pokoju, przy świetle, w ciemności, zmiany pozycji ciała, w ruchu, podczas odpoczynku)?
                    na powietrzu ale pare dni temu na powietrzu nie kaszlał teraz na dworze też kaszle ale mimo to otwarte okno nawet jak usypia
                    11. Czy nasiliło się pragnienie z powodu choroby (jakie płyny preferuje, w jakiej ilości i temperaturze)?
                    pije wode bo mówi ze to przynosi mu ulgę
                    12. Czy wystąpił brak apetytu? Czy spożywane produkty miały wpływ na samopoczucie pacjenta?
                    nie
                    13. Czy wystąpiły jakiekolwiek zmiany w wyglądzie języka, ust, innych błon śluzowych (wilgotność, kolor, struktura, zapach itp.)?
                    lekko zaczerwienione gardło podrażnienie gardełka krtani mówi że od tego kaszlu drapie go i boli gardełko
                    14. Czy wystąpiły nudności, wymioty, biegunka, nadmierna potliwość, wzdęcia? (Cechy charakterystyczne przypadłości.)
                    nie
                    15. Wcześniej przyjmowane środki homeopatyczne (jakie, kiedy, w jakich potencjach):
                    niedawno podczas ostatniej infekcji merkurius solubilis sulfer calcium carbonikum pulsatilla
                    • wiktor.online Re: kaszel 28.05.11, 05:58
                      Mial by pomoc Sulphur, ale nie pomaga
                      Dobrze, jak widzimy jest polepszenie od ruchu i swiezego powietrza
                      W takim razie podaj mu Pulsatilla 30C, 3 kulki na wodzie, dzisiaj 1 raz.
                      Niestety nie moge osluchac mu oskrzeli i pluca, ale to trzeba zrobic. Idz do lekarza niech go oslucha, napiszesz po tym jaki rezultat tego badania
                      • mariolaosa5 Re: kaszel 28.05.11, 08:11
                        dobrze tak myślałam żeby udać się z nim dzisiaj do ambulatorum bo dziś lekarz rodzinny u nas nie przyjmuje jak wrócę napisze co powiedział
                        dziękuję
                        • mariolaosa5 Re: kaszel 29.05.11, 20:35
                          Witam byłam dziś u lekarza ze starszym synem oskrzela i płuca czyściutkie ale stwierdził po wywiadzie jaki przeprowadził że powinien być przeleczony w kierunku astmy bo stwierdził że ten jego stan to nadreaktywność oskrzeli i typowe objawy dziecka z astmą
                          na dzień dzisiejszy kaszle nadal tak samo stan jest bez zmian pan doktor obejrzał go stwierdził że ma zapalenie gardła w sumie zapisał syrop wyksztuśny żeby coś zaczął odkaszliwać i kazał dawać nurofen przeciwzapalny i kazał iść do pulmonologa aby zacząć leczenie w kierunku astmy
                          co ty na to może zaproponował byś jakieś leczenie ale wolałabym homeopatycznie
                          • wiktor.online Re: kaszel 29.05.11, 21:49
                            "powinien być przeleczony w kierunku astmy"

To juz badz pewna ze diagnoz astmy po Singulairach i Berodualach bedzie w samym krotkim czasie

Arsenicum album 30 CH, 3 kulki na wodzie i za 3 dni napisz jak z tym kaszlem
                            • wiktor.online Re: kaszel 29.05.11, 21:52
                              p.s. i ta chalda lekow co jemu dadza zeby "być przeleczony w kierunku astmy" (co za nonsens) jeszcze kosztuje. Minimum 4 stuwy miesiecznie bedziesz placila za nonsens i szkode wlasnemu dziecku
                              • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 07:20
                                wiem jak to jest z astmą bo siostry syn jest już leczony kilka lat na astmę i powiedziel,i że tak bedzie do końca życia z tymi lekami sterydami
                                Więc naprawdę zrobiłabym wszystko aby takiego leczenia własnego syna uniknąć więc dzisiaj jak wróce po pracy to mu podam ten lek bo muszę kupić bo w swojej apteczce nie mam
                                dziękuję za odpowiedz pozdrawiam
                                • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 18:38
                                  witam granulki podałam niedawno ale doszły inne objawy kaszel troszke mniejszy o takim samym brzmieniu bardzo boli go głowa w okolicach czoła i bardzo boli go lewa strona szyi tz tak w okolicach węzłów chłonnych i troszke z tyłu szyi tak na tym mięśniu szyjnym po lewej stronie wygląda jakby mu delikatnie spuchło nie może ruszać szyją bo bardzo go boli , mówi, że boli go gardło i doszła gorączka 38 stopni od południa leży i śpi mówi że napiła by się ciepłej herbatki mimo że na dworze u nas 30 stopni ciepła
                                  • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 19:52
                                    a co w gardlie widac?
                                    • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 21:18
                                      dwa boczne migdały te przy tym zwisającym języczku opuchnięte czerwone ale ropy na nich nie widać ale jest tak spuchnięte te migdały że ledwo ujście w gardle widać jeszcze nigdy nie widziałam u niego tak spuchniętych jak kazałam mu otworzyć i odchylić gardełko to bardzo go bolało bardzo opuchnięta szyjka tam gdzie ten migdał po lewej stronie kaszel teraz się zmienił na odrywający gorączka rośnie już ponad 38,4 synek płaczliwy cały czas mówi że boli chce żebym była przy nim i go przytulał nie ma w ogóle apetytu nawet szyją jak rusza to bardzo boli całe ciało ciepłe rozpalone usta bardzo czerwone uwydatnione ale twarz nie jest czerwona stolec bez zmian pije dużo ale ciepłą herbatkę nie chce zimnego jeżeli jeszcze jakieś informacje potrzebne to pytaj bo sama nie wiem co jeszcze pisać
                                      • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 21:47
                                        Co z tym gardzlem tak ostro sie zaczelo? Jaka przyczyna?
                                        • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 21:54
                                          nie mam pojecia wczoraj bylismy przeciez na osłuchaniu i lekarz oglądał i nic nie wskazywało na taką ostre zapalenie lekarz powiedział że jest zaczerwienione ai zapalenie gardła i kazał psikać tantium werde ale ja nie kupiłam dziś rano go do szkoły nie puściłam bo taki był nie wyraźny a jak wróciłam z pracy tak już wyglądał i płakał na gardło moja mama była jest z nimi tz moimi synami i mówiła ze do południa jeszcze biegał a po południu się położył i mówił że go zaczyna boleć
                                          • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 22:10
                                            Co teraz, w tej chwili?
                                            • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 22:24
                                              ???
                                              czekam, nie idzie spac
                                              gdzie jestes?
                                            • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 22:25
                                              niby spi ale przez sen popłakuje marudzi jest niespokojny płaczliwy czy coś mu podać
                                              • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 22:30
                                                czy jest goracy i odkrywa sie czy odwrotnie, jest pod koldra?
                                                • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 22:32
                                                  jest ciepły i się odkrywa woła pić
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 30.05.11, 22:36
                                                    Daj jemu Apis 30C, 1 kulke na wodzie
                                                    Rano pisz jak sie czuje
                                                    Dobra noc
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 30.05.11, 22:39
                                                    dziekuję dobranoc
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 31.05.11, 07:09
                                                    witam gorączka spadła do 37,2 kaszel też dużo mniejszy ale gardło i szyja nadal boli tak samo jak wczoraj gardło wygląda tak jest opuchnięte zaczerwienione ale nie tak bardzo wyglada bardziej jak by takie naczyńka mu popękały opuchnęte z oby stron migdałki ale boli lewa strona ten języczek zwisający w gardle jest bez zmian w sumie go prawie przez te opuchnięte gardło nie widać
                                                    w nocy syn się cały czas odkrywał teraz też leży odkryty
                                                    w nocy cały czas jakby majaczył płakał teraz też popłakuje mówi cały czas, że bardzo go boli, że już nie może wytrzymać
                                                    co teraz podać ?
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 31.05.11, 07:54
                                                    Powtorz Apis 30C, 1 kulke na wodzie
                                                    Obserwuj to dalej i pisz, ale wiecej pisz
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 31.05.11, 07:54
                                                    a więc teraz wstał i mówi tak gardełko boli jak połyka ślinę tak mówi, że boli go mniej ale ta szyjka go bardzo boli nie może ją nawet ruszyc i doszedł ból głowy, kaszel odrywający produktywny, gorączka 37,2 ogólnie marudny płaczliwy
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 31.05.11, 07:57
                                                    postaram się choć idę do pracy i tyle ile mama mi powie to przekaże chyba że wróce po 17 z pracy to dokladniej zdam relacje pozdrawiam
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 31.05.11, 18:10
                                                    witam a więc jest tak: gardło boli tylko troszkę jest nadal bardzo spuchnięte ale mniej zaczerwienione nadal boli szyja w okolicy gdzie migdałki bardziej po stronie lewej doszedł katar przezroczysty wysmarkuje, po południu spał odkryty nie był rozpalony, gorączki nie ma, nie ma apetytu przez cały dzień wypił szklankę zupki pomidorowej, pije sporo wody, kaszle nadal odrywająco, jest bardziej pogodny przestał płakać, i co dalej począć czy powtórzyć lek na moje oko jest dużo lepiej smile
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 31.05.11, 18:27
                                                    Dobrze, lek nie powtarzaj, juz wystarczy
                                                    Napisz jeszcze przed snem albo jutro rano jesli wieczorem bedzie dalej dobrze
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 01.06.11, 19:58
                                                    witam przepraszam, że dopiero teraz ale od wczoraj nie miałem połączenia z internetem awaria stan syna jest dużo lepiej z tych dolegliwości które miał pozostał tylko kaszel odrywający który momentami zmienia się w suchy wczoraj w nocy pokaszliwał jak wróciłam z pracy też słysze, że kaszle coś się odrywa odpluwa zielonkawą wydzieliną katar też pozostał gardło nie boli szyjka też już nie boli jest mu bardzo gorąco chodzi bez koszulki ale gorączki nie ma
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 02.06.11, 07:59
                                                    witam rano wysłałam go już do szkoły ale kaszelek cały czas jest taki jak pisałam wczoraj najpierw zaczyna kaszleć na sucho po chwili coś zaczyna się odrywać taka zielonkowata flegma nie wiem czy podac coś więcej jak wróce z pracy napiszę coś więcej pozdrawiam
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 02.06.11, 18:17
                                                    czy podać jakieś jeszcze informacje dlaczego Wiktorze nie odpowiadasz ?
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 02.06.11, 21:04
                                                    mariolaosa5 napisała:

> czy podać jakieś jeszcze informacje dlaczego Wiktorze nie odpowiadasz ?

Przeciez napisalas

"jak wróce z pracy napiszę coś więcej"

No to czekam az napiszesz, co mam odpowiadac?

homeopatia.pl.ua/forum/index.php
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 03.06.11, 07:51
                                                    chłopiec Wiktor 8 lat szczupły 125cm
                                                    kaszel od teraz zmienił się na bardziej odrywający odpluwa zielonkowatą wydzieline dzoszedł katar który wysmarkuje nie jest zielony
                                                    najgorzej jest jak się położy spać całą noc go kaszel męczy i jak mocno by biegał spocił się
                                                    3. Jakie były pierwsze objawy choroby? Kiedy się pojawiły i w jakich okolicznościach? po infekcji wirusowej około tygodnia temu gdy infekcja mineła kaszel pozostał z dnia na dzień coraz mocniejszy i częstszy
                                                    infekcja jak w punkcie 3
                                                    podkrążone oczy ciało bardziej ciepłe niż normalnie
                                                    bez zmian
                                                    bez zmian
                                                    nie
                                                    9. Temperatura głowy, ciała, rąk, stóp w dotyku (ręce i nogi bardziej gorące niż normalnie, czy są normalne mimo gorączki?)głowa ręce nogi całe ciało cieplejsze niż zwykle

na powietrzu nie lubi być przykryty jak usypia i śpi
                                                    pije wode bo mówi ze to przynosi mu ulgę
                                                    tak od paru dni nic nie chce jeść jedynie jajko
                                                    opuchnięte migdałki przez to też zaczął chrapać w nocy jak śpi
                                                    wczoraj wystąpiła biegunka wieczorem minęła
                                                    niedawno podczas ostatniej infekcji merkurius solubilis sulfer calcium carbonikum pulsatilla antimonium crudum apis
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 03.06.11, 08:43
                                                    W tym momencie dobrze widac potrzebe w Calcarea.
                                                    Calcarea carbonica 30C, 3 kulki na wodzie
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 05.06.11, 08:16
                                                    witam jest lepiej, ale kaszle jeszcze nie minął całkowicie nie jest tak często ale jest kaszle na mokro słychać ze coś sie odrywa czy mam mu dać czas na to aby to wszystko się oczyściło
                                                    żadne nowe objawy nie doszły, a biegunka i pozostałe minęły czy powtórzyć jeszcze calcare
                                                  • wiktor.online Re: kaszel 05.06.11, 08:28
                                                    Tak, daj jeszcze 1 raz na noc Calcarea carbonica 30C, 1 kulke na 50 ml wody i tego wystarczy.

Jak babcia w szpitalu? Odpisz w tym watku
                                                  • mariolaosa5 Re: kaszel 07.06.11, 20:20
                                                    Co do starszego syna i jego kaszlu to już prawie nie ma go jedynie powraca po zjedzeniu lodów albo wypiciu chłodnego napoju ale ogólnie jest o 100% lepiej czy coś mu jeszcze podać ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka