Dodaj do ulubionych

Co to jest? Dyskopatia? Jak długo?

03.04.12, 22:59
Witam! Mam niemały problem, a mianowicie, coś mi chyba się stało w krzyżu, tzn. w tak zwanym kręgosłupie lędźwiowym. Przedwczoraj rano schyliłam się zasunąć walizkę, i nagle poczułam ból i odtąd już boli jak cholera. Nie boli cały czas, tzn. jak siedzę i leżę na brzuchu to jest w miarę OK, ale jak chcę się podnieść i iść, to boli konkretnie. Muszę zrobić parę kroków żeby jakoś się rozruszać, ale dyskomfort pozostaje, a przy niewielkim skręcie tułowia czy schyleniu - znowu boli mocno. Podniesienie się z siedzenia czy z wanny - tylko wtedy jak ciężar ciała spocznie cały na rękach. Przy kichaniu też boli.
Nie wiem co to jest, dysk mi wypadł czy co? Mam sporą nadwagę, i czasami bolały mnie plecy tam na dole, ale zawsze przechodziło po kilkunastu minutach i po rozruszaniu się. Teraz widzę, że może były to znaki ostrzegawcze:(. Mimo nadwagi jestem dość aktywna, sporo chodzę, w pracy nie siedzę, więc chyba nie wynika to z zasiedzenia.
Ile taki ból może trwać?Jak sobie pomóc? Co to może być? Pierwszy raz mam tak długo jakikolwiek ból.
Minęły 3 dni i już mam dość, nie poprawia się, leki przeciwbólowe nie działają, masaże i kąpiele też nie bardzo. Do jakiego lekarza mam iść? dodam, że nie mam polskiego ubezpieczenia, tylko kartę EHIC/EKUZ. Wszystko stało się w dzień mojego przyjazdu do Polski na wakacje (super się urlop zaczął, nie powiem...)
Obserwuj wątek
    • marianne11 Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 04.04.12, 10:05
      ouemdzi napisała:

> Do jakiego lekarza mam iść?

Do ortopedy albo neurologa.
    • rutkam Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 05.04.12, 13:18
      Lekarz nic nie pomoże- przepisze co najwyżej leki przeciwbólowe i na tym pomoc lekarza się skończy. Powinnaś udać się do masażysty - kręgarza, który zrobi masaż i sprawdzi czy coś się usunęło i nastawi. Mam namiary na takiego masażystę który jest sprawdzony w tym i przeze mnie ale nie wiem jaki region Polski cię interesuje. Mój przyjmuje w Płocku.
      • iwona298 do rutkam 05.04.12, 14:15
        rutkam napisała:

> Lekarz nic nie pomoże- przepisze co najwyżej leki przeciwbólowe i na tym pomoc
        > lekarza się skończy. Powinnaś udać się do masażysty - kręgarza, który zrobi mas
        > aż i sprawdzi czy coś się usunęło i nastawi. Mam namiary na takiego masażystę k
        > tóry jest sprawdzony w tym i przeze mnie ale nie wiem jaki region Polski cię in
        > teresuje. Mój przyjmuje w Płocku.

moglabysmi podac namiary na twojego masazyste, bede w wakacje w Plocku, to bym skorzystala. Ja mam problemy z kregoslupem szyjnym.
      • marianne11 Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 05.04.12, 14:47
        rutkam napisała:

> Lekarz nic nie pomoże- przepisze co najwyżej leki przeciwbólowe i na tym pomoc
        > lekarza się skończy. Powinnaś udać się do masażysty - kręgarza, który zrobi mas
        > aż i sprawdzi czy coś się usunęło i nastawi.

Żeby masażysta dobrze nastawił najpierw musi zobaczyć chociażby zdjęcie RTG. Nie pozwoliłabym się komuś, kto nie wie dokładnie, co jest "w środku" nastawiać ani masować. Zatem zdecydowanie najpierw do lekarza, ten dopiero da skierowanie na rehabilitację.
    • rutkam Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 05.04.12, 15:31
      607 521 369 trzeba zadzwonić 2-3 dni wcześniej.
    • kol.3 Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 05.04.12, 18:44
      Zrób rtg kręgosłupa, a potem idź do lekarza rehabilitanta.
    • mbb03 Re: Co to jest? Dyskopatia? Jak długo? 05.04.12, 19:33
      Witaj,
      Mam to samo. Okropny ból nawet dzwignięciu czegoś lekkiego.
      Ja chodziłam na rehabilitacje . Najpierw do rodzinnego, potem do neurologa, neurolog do poradni rehabilitacji i tam dopiero skierowanie na rehabilitacje( zabiegi). Nie choć nigdzie na własną rękę. Zgadzam się z poprzednikami ze najpierw zdjęcie kręgosłupa. Ja mam np takie bóle w odcinku lędzwiowym w powodu zmian w krążkach czyli ta dyskopatie. Staram się nie dźwigać ale wystarczy jakieś 5-10 kg żebym na drugi dzień czuła ból. Nie znam się ale na pewno pomoże Ci jakaś maść przeciwbólowa i... nie nadwyrężanie się;) zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka