Dodaj do ulubionych

bóle żołądka, nawroty

18.01.14, 15:37
Chciałam zapytać osoby z podobnym doświadczeniem o ich zdanie. Około roku temu bardzo nasiliły mi się bóle żołądka(piszę nasiliły bo mam słaby żołądek i dokucza mi w sumie od wielu lat). Zdecydowałam się na gastroskopię bo ból utrudniał funkcjonowanie. Bolało tak, że obawiałam się najgorszego. W maju poszłam na gastro i wynik pokazał stan zapalny, nadżerki i przepuklinę wspustową(której akurat objawów nigdy nie odczuwałam) bez Helicobacter. Dostałam Controloc w najsilniejszej dawce, dieta i tak po miesiącach bóle zaczęły ustępować. Myślałam że to koniec. Przez grudzień nie brałam leków zgodnie z zaleceniem i od dwóch, trzech tygodni znowu to samo. Wrócił ten sam ból sprzed roku. Dodatkowo w międzyczasie pojawiła się zgaga(kilka epizodów) i lekkie mdłości. Ręce mi opadają. Czy to możliwe że powinnam brać te leki latami? Czy powinnam zrobić kolejną gastroskopię? Ból pobudza moją wyobraźnię, co mi nie służy. Boję się że mimo leczenia coś złego się dzieje. Czekam na wizytę u swojego gastrologa, ciekawa co powie, ale jednocześnie chciałabym znać opinię ludzi którzy mieli podobnie, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: bóle żołądka, nawroty 18.01.14, 16:51
      Z refluksem żyję już kilkanaście lat. Początkowo było strasznie: zgaga, wymioty z krwią i bóle po każdym posiłku. Po gastroskopii wyszło, że mam refluks [przepuklina rozworowo-przełykowa żołądka, zarzucanie żółci do żołądka i stąd ciągły stan zapalny błony śluzowej]. Trzeba brać leki przepisane przez gastrologa i stosować ścisłą dietę. Da się żyć jeśli będziesz przestrzegała diety.
      Na zgagę kup sobie w aptece BIO-PRAZOL i zażywaj codziennie na czczo. Niezależnie od tego powiedz swojej pani doktor o zgadze może da ci jakiś skuteczniejszy lek.
      • cn_tower Re: bóle żołądka, nawroty 20.01.14, 16:19
        Dziękuję za odpowiedź. Byłam dziś u gastrologa i lekarza wprost mi powiedział, że muszę brać te leki tak długo jak trzeba będzie(Controloc). I w sumie miałam nadzieję, że tak powie, poprostu trzeba ten fakt zaakceptować i wtedy będzie łatwiej tj chciałam usłyszeć, że tak być może a nie, że coś złego się dzieje,pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka