Dodaj do ulubionych

studia medyczne platne

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 13:33
Czesc
Dostalam sie na AM w Szczecinie, ale niestety na studia platne :( Myslicie ze
mam jakies szanse, aby po roku zdac jeszcze raz egzamin i przejsc na
bezplatne? Slyszeliscie wogole o takim przypadku zeby komus sie tak udalo?
Czy oni tam tak leca na kase od tych placacych, ze to wogole nie ma szans z
samego zalozenia? Powiedzcie cos... bo juz sama nie wiem czy z tego nie
zrezygnowac....
Obserwuj wątek
    • Gość: rebella Re: studia medyczne platne IP: *.icpnet.pl 24.08.04, 13:55
      W Poznaniu są takie studia płatne na AM, dla tak zwanych "wolnych słuchaczy",
      którzy muszą słono płacić za przyjemność przebywania na AM. Jednak po roku mogą
      zdawać normalne egz.wstępne i często bywa tak, że - jak się jeszcze przez ten
      rok poucza solidnie - dostają się na I rok studiów bezpłatnych. A że mają już
      ten I rok zaliczony, to "wskakują" od razu na II rok. I studiują sobie dalej na
      AM. W tym roku w ten sposób udało sie 6 osobom w Poznaniu :)
      Więc widać można. Pozdrawiam.
    • Gość: Ania Zawsze wieczorowe brzmi lepiej niz za pieniadze:) IP: *.hybryda.net / *.hybryda.net 24.08.04, 14:28
      Jestem po 1 roku studiow med.w Krakowie.U nas nie nazywa sie to brzydko:studia
      za pieniadze,a:studia wieczorowe-zeby bylo przyjemniej.W rzeczywistosci studia
      sa jak dzinen,ale za ogrom kasy.Probowalam dostac sie w tym roku na dzienne,ale
      znow mi sie nie udalo.Uwazam,ze to nie chodzi o zlosliwosc uczelnii,a o to,ze
      jak juz studiujesz na tej med.to kompletnie nie masz czasu uczyc sie tego co w
      liceum,wiec szanse na dostanie sie maleja.W tym roku z mojej grupy dostalo sie
      2 chlopakow,nie wiem,czy kupili sobie testy,czy po prostu dopisalo im szczescie
      na wstepnym.Powiem Ci tylko tyle,ze musisz przygotowac sie na to,ze ten rok,to
      nie jedyny na ktorym bedziesz placic,bo im dluzej tam bedziesz,tym wiecej
      bedziez zapominac z tego co bylo w szkole sredniej,a przeciez to liczy sie na
      tych "kochanych,uczciwych i sprawiedliwych egz.wstepnych".Powodzenia.Wiesz
      mi,ze ze studiow (jesli tego naprawde chcesz) bedziesz zadowolona,zastanow sie
      tylko,czy Cie na to stac i jakim kosztem finansowym....
    • wedrowiec2 Re: studia medyczne platne 24.08.04, 19:45
      W tym roku na studia dzienne w PAM, nie płatne dostały się dwie osoby, które są
      po pierwszym roku studiów płatnych.

Gość portalu: kasandra napisał(a):
      > bezplatne? Slyszeliscie wogole o takim przypadku zeby komus sie tak udalo?
      > Czy oni tam tak leca na kase od tych placacych, ze to wogole nie ma szans z
      > samego zalozenia? Powiedzcie cos... bo juz sama nie wiem czy z tego nie
      > zrezygnowac....

Swoją drogą masz bardzo negatywny stosunek do uczelni, na której byc może
      spędzisz następnych pięć lub sześć lat:( Właśnie po takim dziwnym zachowaniu w
      ciągu dwóch tygodni jesteśmy w stanie rozpoznać kto ze studentów z jednej grupy
      dziekańskiej jest "płatny", a kto "bezpłatny". Od lat to się sprawdza, i piszę
      te słowa z zażenowaniem.
      • wedrowiec2 Re: studia medyczne platne 24.08.04, 20:00
        Jeszcze uzupełnienie. Od przyszłego roku zmieniają się zasady przyjmowania na
        studia. Wejdź na stronę www.pam.szczecin.pl/pl/index.html
        Na jej samym dole jest pozycja: zasady przyjmowania na studia w 2005 roku, i
        odszukaj informacji dla tegorocznych maturzystów. W przyszłym roku już będzie
        nowa matura i wiele spraw ulega zmianie.
        • Gość: agulha Re: studia medyczne platne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.04, 20:17
          Ciekawe, jaki jest poziom studentów i kandydatów na studia medyczne płatne. Dla
          mnie to nowe zjawisko. Sama jestem po AM (dawno to było...), ale mam kilka
          koleżanek po innych zupełnie kierunkach, które zostały na uczelni lub w inny
          sposób miały do czynienia ze studentami "bezpłatnymi" i "płatnymi" (studia
          wieczorowe i szkoły wyższe prywatne). Wszystkie twierdzą, że (niestety) poziom
          różni się wyraźnie.
          • wedrowiec2 Re: studia medyczne platne 24.08.04, 20:33
            Kilka lat temu studenci "płatni" tworzyli oddzielne grupy, w których zajęcia
            odbywały się popołudniami. Poziom niestety był skandalicznie niski. Młodzież ta
            nie była przygotowana ani psychicznie, ani pod względem wiedzy wyniesionej ze
            szkoły średniej do studiowania. Panowała opinia "płacę za studia, więc wymagam
            dobrych ocen". Zajęcia w takich grupach były przekleństwem. Dominowały w nich i
            nadawały ton osobniki nie nadające się do wykonywania zawodu lekarza. Tym samym
            poziom był równany w dół. Od czterech lat podział na grupy dziekańskie odbywa
            się wg alfabetu, niezależnie czy student sam opłaca swoje studia, czy
            nie. "Płatni" często wyróżniają się negatywnie, ale na ogół po pierwszych
            miesiącach nadrabiają wiedzę i poziom ich jest taki, jak reszty studentów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka