Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.10.04, 16:58 Prozac - lek antydepresyjny z grupy SSRI, stosowany głównie w depresji bez lęku, ale z zahamowaniem czyli małym napedem (aktywizuje). Działa średnio po 2- 4 tygodniach. Bierze się zwykle 1 tabl. 20 mg dziennie. Nie zbyt wielu działań niepożądanych. Obecnie ma wiele tańszych odpowiedników np. Bioxetin, Seronil. Kuracja trwa wiele miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 14.10.04, 17:01 Pomaga? Warto? Uzależnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.10.04, 17:09 Nie uzależnia fizycznie, a psychicznie to zależy od osobowości.Pomaga w takich średnionasilonych depresjach bez silnego lęku i głębokiej bezsenności. Pomaga zwłaszcza takim ciągle zmęczonym. Na początku jest jakby gorzej, ale później się poprawia. Jest skuteczny o czym świadczy ilość osób stosujących ten lek. Jest bezpieczny bo to pierwszy lek z grupy SSRI, a więc najbardziej sprawdzony. Polskie odpowiedniki są także warte polecenia ze względu na cenę (ok. 20 zł za miesięczną kurację). Kuracja min. to ok. 6 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 14.10.04, 17:20 Sprawdzałeś/brałeś? Waham się.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.10.04, 17:29 To chyba oprócz Coaxilu najbezpieczniejszy lek antydepresyjny. Nie powoduje szklanych oczu, suchości w jamie ustnej, drżenia rąk, pocenia się , walenia serca itp. Bierze się go 1 tabl. (20 mg) rano po śniadaniu. Na początku może trochę zaburzać funkcjonowanie ukł. pokarmowego oraz dawać objawy podobne do grypy, ale to mija po 2 tygodniach. Czasami nasila sie też niepokój, więc jak masz myśli samobójcze to uważaj. Czasami na początku można brać razem z lekiem uspokajającym np. Lorafen, Xanax. Ja brałem Prozac i bardzo sobie chwalę, ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia.... Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 14.10.04, 21:21 Hej, nie radze ci tego brac,a jak brac to bardzo ostroznie i jak cos widzisz, ze jest nie tak za brdzo, to rzuc to w cholere. Ja przeszlam to fatalnie, ledwo to przezylam, a baralm to tylko 1,5 tygodnia. Mialam takie napady leku, ze po ulicy chodzic nie moglam. Serce mi bilo jak opetane, nie spalam cale 1,5 tygodnia i nic przez 1,5 tygodnia nie jadlam- zablokowalo mi sie laknienie calkiem.Wygladalam tragicznie, oczy podkrazone, schudlam bardzo i nie wspomne o mękach psychicznych z tymi napadmi strachu i leku.Jakby mi ktos mial glowe obiacac zaraz. Odradzam, a jezli juz, to bardzo ostroznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.10.04, 21:24 Pr5ozac to nie lek przeciwlękowy. A poza tym po 1,5 tygodnia brania nie można oceniać jego skuteczności. Leki antydepresyjne działają zwykle po 4 tygodniach, a początki niestety bywają trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.autocom.pl 14.10.04, 21:28 ja biore bioxetin, moim zdaniem dobry lek, biore dopiero 1,5 miesiąca a już są efekty - nie płaczę ciagle (raz w ciagu 1,5 płakałam, a wczesniej to coidziennie przez miesiace), bole somatyczne jakby mniejsze i ten starch przed śmiercią zelżał, do tego stopnia że moge funkcjonowac. nie jest idealnie, ale jest lepiej. ze skutków ubocznych - napady potów, czasami gorąca, schudłam chyba z 3 kilo w tym czasie, ale nie jest to uciązliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia....... Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 14.10.04, 21:37 POsluchaj, ja nie moglam tego barc dluzej niz 1,5 tygodnia, bo bym sie zaglodzila na smierc i bym umarla z wycienczenia....Dziekuje za takie poczatki. Ile Twoim zdaniem mozna nic nie jesc i nie spac cale noce z walacym sercem i uciskiem w gardle? Zanim to przestalo dzialac i objawy ulzyly, to minely dobre 2 tygodnie.Zapewniam Cie , ze po 4 tygodniach takich męk, to juz by nie bylo co leczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 03:35 Ja po odstawce Prozacu / brałam ponad m-c/ miałam próbę samobójczą...Teraz biorę Coaxil, ze świetnym skutkiem...Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.west.biz.rr.com 15.10.04, 05:01 Nie dotykaj tego swinstwa, to "truizna dla szczurow!" Prozac nalezy do grupy SSRI srodkow chemicznych ktore sa zupelnie nie skuteczne i sa sprzedawane tylko po to aby napchac kieszenie firm farmaceutycznych. Niema zadnego objektywnego dowodu naukowego ze te leki maja jakiekolwiek wartosci lecznicze, przeciwnie do tej pory spowodowaly smierc 250,000 osb ktore doprowazily do samobojstw. www.baumhedlundlaw.com www.baumhedlundlaw.com/media/ssri/paxil/FDAHearing/FDA.htm www.zoloft-side-effects-lawyer.com/suicide.htm Sa to raczej lek ktore staly sie statusem mody jako leki "polepszajace poczucie" osob ktore sa mentalnie przemeczone. Naleza do nich Prozac (obecnie sprzedawany na Mad Cow Disease kobietom w okresie mieiaczki pod nazwa SeraFem), Paxil, Luwox i Zoloft. W momecie kiedy patent na Prozac wygasal bandyci przemyslu farmaceutycznego wymyslili ze moga przedluzyc jego opatentowanie "leczac" zdrowe kobiety ktore maja "zmiane nastroju" (mood swing) podczas okresu. Prozac, Paxil, Zoloft, Luvox, do tej pory doprowadzily 250,000 osob do bardzo gwaltownych nispodziewanych reakcji i samobojstw. Ostatnio te lek sa pod microskopem regulatorow i jeden po drugim zabrania sie ich przepisywania dzieciom poniewaz doprowadzaja do samobojczej idealizacji. (David Heley jest jednum z ekspertow ktory napisal na ten temat sporo publikacji.) www.healyprozac.com Healy sued the University of Toronto but settled out of court for an undisclosed amount (dostal $ 9,000,000 odszkodowania za zerwanie kontraktu z powodu opisanego ponizej). www.all-science-fair-projects.com/science_fair_projects_encyclopedia/David_Healy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrr... Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 07:37 Też czytałem o destrukcyjnych skutkach łykania prozaca. Gdyby ten lek rzeczywiście był takie dobry i mało inwazyjny to zezwoliliby na jego dalszą produkcję a tak się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrykacz.imieninowy bez skutków ubocznych ? 15.10.04, 08:10 Który antydepresant nie ma skutków ubocznych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 08:10 ja łykałam cipramil, który miał być podobny w/g lekarza do prazaca. Nie miałam problemów z układem pokarmowym, ale... zaczęłam mieć szczękościsk - o różnych porach dnia, skurcze, fale zimna, bezdech i budzenie każdej nocy z napadem nagłego strachu. Gdy zaczęłam mieć objawy zawału wyrzuciłam to do kosza. Staram się, by mój mózg zastępował prochy i jakoś żyję, sypiam i chodze na spacery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.10.04, 08:51 Działania niepożądane P rozacu to i tak nic w porównaniu z lekami 3- pierściennymi np. Doxepin lub Amitryptylinum. Jak nie SSRI to może Aurorix (moclobemid). Ten lek czasami pomaga takim, którym nic nie dają inne środki. Albo dużo psychoterapii za kilkaset złoty miesięcznie przez kilka lat, a efekty nie zawsze zadowalające. A terapeuta czasami też nie całkiem w porządku (np. Andrzej S.). Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 15.10.04, 09:34 Widzę, że zdania są podzielone.... Teraz bałabym się zacząć to brać. Czy w takim razie wiecie, jak zaradzić przed śmiercią, ogólnemu poczuciu beznadziejności itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.10.04, 09:40 Polecam hospitalizację w szpitalu psychiatrycznym. Tam nie będziesz się niczego bała, bo Cię przypilnują. A sens życia nie będzie Ci do niczego potrzebny. A tak szczerze to idź do lekarza z tymi wątpliwościami. Nawet do rodzinnego. Są inne leki niż Prozac. A ten Prozac to sama sobie kupiłaś czy masz od lekarza? Poza tym sens życia trzeba znależć sobie samemu np. praca, rodzina, znajomi, hobby, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 15.10.04, 09:51 Nieee, nie mam Prozaca. Nie mam myśli samobójczych itd. Jest mi po prostu trudno. Nie mogę się ciągle pozbierać po tym jak umarł mój facet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:02 prozac ani żaden lek ci nie pomoże, gdy nie pogodzisz się z tym sama. Śmierć, odejście, porzucenie, wiele jest momentów w życiu, gdy cierpimy, gdy płaczemy i nie wyobrażamy sobie, że można dalej żyć. A można. To, że się przejmujesz znaczy, że zależy ci na życiu, więc spróbuj żyć. Lekkie, zabawne filmy w kinie, co jakis czas wycieczka na weekend, spotkania z ludźmi. Gdy Ty będziesz chciała żyć, żadne prochy nie będa ci potrzebne :) Uwierz. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 15.10.04, 10:05 wiem, wiem, wiem. Mam tego swiadomość. Staram się cały czas. Basen, rower, hiszpański, znajomi... Ale to siedzi w środku... Wiem, potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:28 wypłacz sie co jakis czas, aż w końcu przestaniesz płakać. prochy to najgorsza rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia... Do Ani IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.10.04, 10:52 hej, piszesz Aniu, ze prochy to najgorsza rzecz. Nie do konca sie z TOba zgodze. Łatwo Ci mowic, polacz sobie i ci przejdzie. Chyba nie do konca sobie zdajesz sparwe z tego co mwoisz. W depresji placz nie pomaga, jest coraz gorzej, coraz wiecej sie placze i sie w koncu mysli o zakonczeniu tego placzu tym najgorszym. To jest takie zamkniete koło, z ktorego czasem nie widzi sie wyjscia, a kolejny placz utwierdza tylko w przekonaniu, ze jest coraz gorzej i doluje jeszcze bardziej. W pewnym momencie trzeba sie zwrocic do specjalisty i wziac nawet prochy, po to zeby sobie pomoc,zeby sie psychicznie odciazyc, bo bywa, ze czlowiek sam sobie nie pomoze, a placz depresyjny nie prowadzi do niczego dobrego, zapewniam Cie. Pałcz genarlnie jest zjawiskiem ochronnym i pomaga, jest ujsciem naszych emocji, ale nie w depresji, ktora jest juz w pewnym stadium choroba. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:55 Nie wiem jak Ty, ale ja to przezyłam. I depresję i prochy. Załamanie i chęć zabicia się na pierwszym drzewie. I jestem w 100% pewna że nie ma innego lekarstwa niż ludzie i kontakty z nimi i świadomość tego, co się ze mną dzieję i czego chcę. Lekarz to tylko obcy człowiek, dla którego jestem numerkiem w zeszycie. A prochy to usprawiedliwienie. Jeżeli jeszcze masz świadomość - walczysz... A ona tę świadomość jeszcze ma. Prochy sa dobre, gdy już zaczynasz byc rośliną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia. Re: Do Ani IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.10.04, 13:12 Ja tez duzo przezylam i wiesz Aniu, to jeszcze zalezy na jakim tle masz ta deprsje, to nie jest tak latwo jak ci sie wydaje. Sa depresje w jakiejs mierze dziedzicze i wtedy strosuje sie inne leki i inne terapie, sa ludzie, ktorzy maja ku temu sklonnosci ze wzgledu na charkter i sa mniej wytrzymali itd..., sa ludzie, ktorzy przeszli w dziecinstwie jakies koszmary i po latach im sie to odbija itd... POwodow jest tysiac i nie jest tak latwo powiedzic " Idz do przyjaciol albo do kina, to ci sie poprawi" Problem w deprsji, mowie juz tutaj o chorobie, gdzie jest potrzebna pomoc psychiatry , polega glownie na tym, ze czlowiek nie ma ochoty isc do przyjaciol czy do kina, gorzej, jak mnie zaczyna brac, to nie moge wyjsc z domu, wszytko wydaje mi sie tak ciezki, tak odlegle, nie do osiagniecia...Przejscie sie do sklepu po buzkli graniczy wtedy dla mnie z BOg wie jakim cudem i jest dla mnie ogromnym wysilkiem. Piszesz, ze nie ma innego lekarstwa niz kontakty z ludzmi i swiadomosc teg co sie chce, swiadomosc tego co sie z toba dzieje itd... Kiedy mnie zaczyna brac, rzadko jestem swiadoma tego sie ze mna dzieje, nie wiem czego chce do konca, zaczyna wszytko byc dla mnie bardzo ciezkie, a mysl o smierci mnie bardzo niezdrowo uspokaja. Czuje, ze zaczyna sie robic niebezpiecznie, ale to pedzi, nie umiem tego powtrzymac po prostu. Stoje na przystanku i zaczynam plakac, siedze na wykladzie i zaczynam plakac, musze wyjsc.W koncu juz nie moge chodzic na uczelnie. Ogarnia mnie bezwlad nóg i całego ciała. Rano sie budze i nie moge autentycznie podniesc nogi, tak jestem ciezka i zmeczona.Bywalo tak, ze modlilam sie tylko, zeby dac rade jeszcze dojsc do lekarza po jakies leki, bo byla juz agonia.Na to ludzie nie pomoga niestety, zapewniam Cie, w pewnym stanie juz nic oprocz lekow nie pomaga. Bardzo dlugo sie wzbaraniam przed lekarzem cierpialam tak sama ok. 1, 5 roku , nie cierpaialm sama, mialam duzo przyjaciól, bylam i jestem bardzo towarzyska. Zaluje bardzo, ze poszlam do lekarza tak pozno, bo trafilam do lekarza w stanie juz tragicznym. Nawet nie bylo rozmowy zadnej, tylko leki. PO lekach jakas rozmowa dopiero, bo tak nie dalo sie ze mna rozmawiac. Z czasem nauczylam sie nieco panowac nad tym. Doszlam do siebie, lekow juz nie biore od dluzszego czasu, ale czuje jak czasem nadchodzi, jestem wtedy wrecz przerazona. Leki pod reka zawsze mam, bo zauwazylam, ze dobra jest metoda otumaniania sie juz na samym poczatku i przespania takiego zwiasujacego klopoty nastroju.Jak sie obudze po kilku godzinach czuje sie znacznie lepiej.Nie mozna czekac az cie dopadnie, trzeba dzialac szybko. Ludzie i znajomi pomagaja na depresje takie, ktore sie nam wszytkim od czasu do czasu przydarzaja, ale nie na depresje, ktora jest juz jednstka chorobowa, a o takiej tutaj rozmawiamy. Lekarz bywa rozny, ja trafilam na dobego lekarza. Nie traktowal mnie jak numerka. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARBARAXP Re: Do Misi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:36 Czy możesz mi podać namiary na tego lekarza? Czy to jest psycholog, czy psychiatra.Czy słyszałaś o osobowości BORDERLINE Pograniczne Zaburzenie Osobowości? Właśnie na to cierpię, bardzo potrzebuję dobrego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia... Re: Do Misi IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.10.04, 15:58 Hej, na zaburzenia osobosci raczej nie cierpie i nie cierpialam, moje problemy byly spowodowane konkretnym przezyciem albo i seria przezyc, aczkowliek lekarz sie zajmuje roznymi przeciez schorzeniami w jego działce. Z jakiego jestes miasta?, bo nie wiem czy ma sens w ogóle pianie imienia i nazwiska tego lekarza.Chodziłam do poradni w Łodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lanzarota Re: Do Misi 15.10.04, 16:49 możesz napisać, jak Ci ten lekarz pomógł? Tzn. skłaniał Cię do przemyśleń? Kazał Ci opowiadać? Jak to było? Zbieram się, by wybrać się do takiego lekarza, ale mam ciągle opory. Niestety jestem z Wawy, więc nie nalegam, żebyś podała mi namiary na swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia... Re: Do Misi IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 16.10.04, 18:44 Witaj, generalnie, to nie było po prostu na odwal sie, tzn. wypisanie leku i papa, bo za drzwiami czekaja jeszcze inni. zawsze lekarz byl zainteresowany tym co sie u mnie dzieje, mial czas na wysluchanie, nie wyczulam nigdy, ze powinnam skonczyc, bo juz czas moj sie skonczyl.Byl pomocny w wielu sytucjach zyciowych Nie bylo problemu ze zwolnieniem od czasu do czasu jak juz nie dawalam czasem rady czy z inna pomoca np. wydaniem zaswiadczen roznych itd. Ogolnie, lekarz byl zainteresowany problemami swoich pacjnetow, co mialo duze znaczenie dla mnie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Do Misi IP: *.chello.pl 17.10.04, 17:32 Jeśli jesteś z Wawy, spróbuj dostać się do Skalskiego - on zajmuje się terapią snu, ale nie tylko. To dobry specjalista. Wiem, że przyjmuje państwowo na Płockiej, a prywatnie chyba na Śniadeckich (niestety, dokładnych danych nie jestem w stanie Ci podać). I nie daj się przekonać tym, którzy mówią, że należy się konieczne trzymać z dala od chemii - czasem to jedyne rozwiązanie (jedna osoba z mojego otoczenia jest cały czas na Cipramilu, i chwała Bogu - inaczej chyba byśmy się nawzajem pozabijały). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Do Misi IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:01 BARBARAXP napisał(a): > Czy możesz mi podać namiary na tego lekarza? Czy to jest psycholog, czy > psychiatra. PSYCHOLOG nie jest LEKARZEM! > Czy słyszałaś o osobowości BORDERLINE Pograniczne Zaburzenie > Osobowości? Właśnie na to cierpię, bardzo potrzebuję dobrego lekarza. Bzdury opowiadasz. Takie zaburzenie nie istnieje! To MARKETING psychiatrow aby wyludzac pieniadze od pacjetow! Praktycznie mowiac sa tylko dwie choroby ktore mozna leczyc psychotropicznie POWAZNA paranoja i SCHIZOFRENIA! Wszystkie inne "zaburzenia" sa to stany napiecia psychicznego na skutek poziomu finansowego - ekonomicznego, to wlasnie tylko BRAK PIENIEDZY powoduje "DEPRESJE" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 21:23 :-) na jakim tle depresja?? na tle różnych zdarzeń w życiu. Włączając dzieciństwo, bankructwo, utrate bliskiej osoby. I z całą pewnością napiszę jeszcze raz... prochy to bzdura, to placebo na na słabości, a lekarz, psychiatra, psycholog to obcy człowiek zarabiający na mnie pieniądze. Leki to się stosuje jak ktoś jest wariatem niezdolnym do samodzielnego życia. Gdy ma sie jescze chęć i świadomości trochę to trzeba walczyć, wspierać się na znajomych i walczyć... ze soba i ze swoimi nastrojami. Szukać bliskich i najbliższych..., zajęć i tego co się lubi, drobiazgów... Depresja to taki szeroki termin, że można w to wciągnąć wszystko. A dziewczyna jest zdrowa, tylko nieszczęśliwa, bo straciła kogoś bliskiego. Niech ogląda komedie, czyta książki, kocha się i będzie OK! A prochy ... do kosza. I wierz... nie jest łatwo powiedzieć... idź do kina, bo ja sama przez to przeszłam, nie chciało mi się wstawać z łóżka, robić cokolwiek, myć... ale nikt za mnie nie wstanie i albo chcę żyć, albo lubię wschody słońca i szum morskich fal, albo wolę piach. I każdy sam musi podjąć decyzję. Żaden lekarz w tym nie pomoże, nie podejmie jej za Ciebie. Pomoc psychiatry jest potrzebna gdy masz chorobę psychiczną, a nie dlatego, że doświadczył Cię los... Łatwo jest zrzucić odpowiedzialnośc za siebie i swoje życie na leki, a nie tędy droga :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Do Ani 17.10.04, 00:07 Witam, wiesz Aniu, a mials kiedys doczynienia z dzieckiem albo juz osoba dorosła , ktora w dziecinstwie byla wykorzystywana seksualnie np.? albo do tego bita? , albo rozmawialos z ludzmi doroslymi, ktorym matka obcinala panokcie razem z plauszkami? albo za kare wystawiala na cala noc na ciemna klatke? albo na dwór, az dziecko mialo uszy odmrozne? Bylas wykorzystywana seksulanie jako dziecko?, bil cie ojciec szczotka po piszczelach? Jak mialas 3 lata, to mama przylala ci patlenia w plecki az mialas cale plecy granatowe? i pani kurator z Policja zabrala cie do domu dziecka? Przykłady z zycia, z ktorymi mam stycznosc kazdego dnia. Te wszytkie dzieci, a potem juz ludzie dorosli ,nie sa chorzy psychicznie, sa doswiadczeni przez los, nie z ich winy i cale zycie chodza na terapie do psychiatry, a przy gorszych wiatrach jedza leki, bo bywa, ze tak im to wszytko ciazy na psychice, ze inaczej sie nie da i zapewniam Cie, ze nie maja schizofrenii. Doswiadczył ich walsnie los. Widocznie Ciebie doswiadczyl za malo, zebys zrozumiala, ze czasem sie w garsc wziac nie da i ze pewne rany na psychice pozostaja do konca zycia i trzeba je ciagle goic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 19:25 miałam do czynienia z różnymi osobami niestety i nie zakładaj od razu, że negując "dobrodziejstwo" prochów mam jedynie muchy w nosie. Czytaj wątek, czytaj posty, a potem krzycz z ambony... Dziewczyna straciła kogoś ukochanego i nie jest to powód by się truć. A słyszałaś o przywidzeniach po tych cudownych specyfikach? Słyszałaś, że widzi się duchy za dnia?? Nie wyciągaj mi tu obcinanych paluszków bo to nie jest norma, i nie powiesz mi, że jakakolwiek chemia zastąpi ciepło i miłość kogoś bliskiego... To takie gadanie kogoś kto zarabia na cierpieniu innych, kto bywa wynagradzany przez producentów leków od wartości przepisanych, konkretnych specyfików. Nic o mnie nie wiesz. Ilu osobom pomogłaś??? Ile dzieci z tych co je wymieniłaś żyje normalnie ciesząc się życiem?? Czy tak tu sobie teoretyzujesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Do Ani 17.10.04, 20:24 Witaj raz jeszcze, oczywiscie, ze nic nie zastapi ciepla rodzinnego tym dzieciom, a potem tym ludziom, ktorzy takie, a nie inne dziecinstwo mieli...Niestety problem polega na tym, ze nikt tego juz nie naprawi tak naprawde, ani przyjaciele alni inne kontakty i nawet jezli kontakty miedzy ludzkie moga to nieco zalgodzic, to niestety nie naprawic i zawsze bedzie sie to za tymi ludzmi wleklo, cale zycie. Po procham ludzie roznie sie czuja, tak jak po wszytkich lekach bywaja rozne reakcje i rozna tolerancja. Posty sledzilam bardzo dokladnie, jesli o to chodzi, i jedna strata bliskiego nie roznwa sie innej strcie bliskiego, bo rozna jest ludzka wytrzymalosc na dany problem, ktory go dosiega, rozne sa usposobienia i rozne sklonnosci.Sa ludzie, ktorzy po smierci bliskiego cierpia jakis czas, ale z czasem godza sie, inni w skutek smierci bliskiego przechodza taki wstrzas, ze wywoluje to u nich schizofrenie, ktora byc moze do konca ich dni by sie nie ukazala, gdyby nie wstrzas psychiczne po smierci bliskiej osoby. Nie ma dwoch identycznych sytuacji i nie mozna klasyfikowac w ten sposob w jaki ty klasyfikujesz. Bardziej nalezy klasyfikowac charakterami i odpornoscia psychiczna danego osobnika, a nie wydarzeniami, ktore ich dotknely. Nie pisz i jakis przwidzeniach, bo zdarza sie takie cos bardzo rzadko. lekow do wyboru jest bardzo duzo, nie musi byc to koniecznie Prozak i leki mozna bez problemu dobrac tak aby przwidzen nie bylo, zapewniam Cie. Powtarzam raz jeszcze, ze chemia nie zastapi ciepla rodzinnego np. dzieciom, ale prawda jest taka, ze jezli go nie otrzymaly w odpowiednim czasie, to juz im tego nie zastapi, a leki moga ulzyc im w pozniejszych problemach i zmaganiach, w stanie krytycznym. Podwazam jednynie Twoje twierdzenie, ze chemia jest dla chorych psychicznie, czyli dla schoizfrenikow czy ludzi, ktorzy maja paranoje, wiec tluamzce ci, ze znam bardzo duzo ludzi, ktorzy nie sa chorzy psychicznie, a cierpia na depresje i bywa, ze bez lekow by sie zabili jednak.Po psrostu to nie jest tak, ze leki sa tylko dla "czubkow", bo tak wynika z Twojej wypowiedzi. Swoja droga, to nie zarabiam na cierpeiniu innych i psychiatrzy tez na tym nie zarabiaja, bo tak serio, to nikt do psychiatry nie idzie jak nie musi,a przymusu nie ma.Zdarza sie na pewno, ze producenci lekow przeplacaja lekarzy, aby dany lek przepisywali pacjentom, owszem, ale nie nalezy uogolniac po prostu i generalizowac, bo wielu te leki jednak zycie uratowaly. Jesli chodzi o te dzieci o ktorych pisze, to pomagam im caly czas na tyle na ile mozna im jeszcze pomoc i prosze cie nie lekcewaz ciezkiej pracy psychlogow, psychiatrow, pedagogow, psychoterapeutow i Sądu w tego typu sytuacjach, bo gdyby nie ten caly sztab, to wiele dzieci skonczyloby tragicznie i dzieciom tez czasem podaje sie leki, zeby im ulzyc w cierpieniu po prostu.Przypadki, ktore opisałam akurat , to przypadki z zycia wziete, zadna teoria, samo zycie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:13 bełkot skarbie, bełkot, upajasz sie swoją elokwencją... Autorce pierwszego pytania życzę sił na dialog ze sobą, wielu ciepłych osób w koło, różnorodnych zainteresowań i jak najdalej od pseudolekarzy w postaci niektórych psychologów. Napisze to jeszcze raz, by w tym słowotoku vecki nie zginęło... Nie warto płacić za leki i psychologa gdy ma się jeszcze tyle świadomości by zastanawiać się nad wyborem. Chemia to erzac mózgu, którego tak naprawdę nic nie zastąpi. Czy z prochami czy bez musi minąć sporo czasu by dojść do siebie, a lepiej być świadomym i wolnym od uzależnień... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Do Ani 18.10.04, 20:12 Nie bede nazywala Twoich wypowiedzi belkotem albo czyms innym...Powstrzymam sie. Najpierw doksztalc sie na temat lekow stsosowanych w pchiatrii i na temat konkretnych schorzen oraz na temat tego, ze dwoje roznych ludzi reaguje na identyczna sytucje bardzo roznie i od tego sie uzaleznia spsob leczenia. Nie twierdze, ze akuart tej dziewczynie sa koniecznie potrzebne leki, ale byc moze sa. O tym powinnien zadecydowac lekarz albo nawet kilku. Doucz sie nieco na temat tez uzaleznien od lekow oraz na temat utraty swiadomosci przy braniu lekow- bzdury wypisujesz po prostu.Nie masz o lekach ani o ich dzialaniu pojecia i przetan namawiac ludzi do tego, aby nie korzystali z pomocy specjalistow, bo czasem tylko taka pomoc moze niestety pomoc, mimo iz strata kogos bliskiego jest dla ciebie "schorzeniem", ktore leczy czas.Przejrzyj sobie Aniu statystyki, ilu ludzi z powodu depresji rocznie popelnia samobosjtwa, min. po utacie kogos bliskiego i nie jest to sprawa mniej powazna od schizofrenii czy innych typowych chorob psychicznych, bo prowadzi do teragedii. Poza tym kazdy lek, ktory jest zle toleraowany przez pacjenta mozna szybko zmienic na inny i dobrac go tak aby nie tracic swiadomosci( jak to ty okreslasz) albi sie nie uzaleznic ( jak to ty tez nazywasz). To, ze Tobie sie udalo pokonac stan depresyjny, to nie znaczy, ze wszyscy sa na tyle samo silni i ze uda im sie samemu dokonac tego. Nie ma dwoch identycznych przypadkow i dwoch identycznych charakterow, uspososbien, typow osobowosci itd, dlatego nie ma uniwersalnej recepty dla kazdego. To co sluzy tobie, moze bardzo nie sluzyc innym- pamietaj o tym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malcolm-x Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 15.10.04, 12:23 LUDZIE CO ZA BZDURY OPOWIADACIE!!! PO CO DZIEWCZYNE STRASZYCIE??? zabronili produkcji prozaku?????? idiotyzmy!!!! prozak oraz inne SSRI to jedne z najlepszych leków p-depresyjnych, nie wykazują praktycznie zadnych efektów uboczych, ratują ludziom życie i zdrowie!!! Ja długo zawywalem prozak i inne SSRI - bardzo sobie chwale, nastroj był rewelacyjny, myśle ze warto spróbować - jesli ci nie pomoze to odłożysz, nie masz nic do stracenia, a na pewno ci nie zaszkodzi, NIE SŁUCHAJ IDIOTÓW którzy robią sensacje z wszystkiego. to tak jakby powiedziec ze wit C jest smiertelnym zagrozeniem bo ileś osób na świecie się nią zakrztusiło i zmarło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:12 malcolm-x napisał: ) LUDZIE CO ZA BZDURY OPOWIADACIE!!! PO CO DZIEWCZYNE STRASZYCIE??? ) zabronili produkcji prozaku?????? idiotyzmy!!!! Nie zabronia produkcji PROZAC bo im robi kase! ) prozak oraz inne SSRI to jedne z najlepszych leków p-depresyjnych, nie ) wykazują praktycznie zadnych efektów uboczych, ratują ludziom życie i ) zdrowie!!! Ale glupoty wciskasz! FDA wlasnie wydalo ostrzezenie na czas aby udowodnic jakim idiota jestes! http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm ) Ja długo zawywalem prozak i inne SSRI - bardzo sobie chwale, nastroj był ) rewelacyjny, myśle ze warto spróbować - jesli ci nie pomoze to odłożysz, nie ) masz nic do stracenia, a na pewno ci nie zaszkodzi, NIE SŁUCHAJ IDIOTÓW ) którzy robią sensacje z wszystkiego. JAK NIE WIESZ O CZYM MOWISZ TO NIE ROB Z SIEBIE IDOTY. Z INNYCH I TAK NIE ZEROBISZ. Tobie to nie tylko PROZAC potrzebny, a dobre drzewo z sznurem. Trzeba byc psychicznie chorym (schzofrenia i paranoja) albo kompletnym idota aby brac SSRI lekarstwa! ) to tak jakby powiedziec ze wit C jest smiertelnym zagrozeniem bo ileś osób na ) świecie się nią zakrztusiło i zmarło. Tu potwierdzasz ze TY jestes OK .... OK .... OK .... OK, TY sie naprawde musisz leczyc na GLOWE! Labeling Change Request Letter for Antidepressant Medications Dear: Please refer to your new drug applications submitted under section 505(b) of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act for [Drug Name]. We additionally refer to the September 13, and 14, 2004 meeting of the Psychopharmacologic Drugs Advisory Committee and the Pediatric Advisory Committee to discuss reports of the occurrence of suicidality in clinical trials for various antidepressant drugs in pediatric patients with major depressive disorder and other psychiatric disorders. Based upon the recommendations made by the committee members, we believe that additional labeling changes are warranted in order to caution practitioners, patients, family members or caregivers about an increased risk of suicidal thinking and behavior (suicidality) in children and adolescents with major depressive disorder (MDD) and other psychiatric disorders who are taking antidepressant medications. Therefore, we are requesting revisions to your labeling in order to incorporate the committee's recommendations. Specifically, we are requesting the following changes to product labeling. [This new section should be added to the beginning of the package insert with bolded font and enclosed in a black box] DRUG NAME Suicidality in Children and Adolescents Antidepressants increase the risk of suicidal thinking and behavior (suicidality) in children and adolescents with major depressive disorder (MDD) and other psychiatric disorders. Anyone considering the use of [Drug Name] or any other antidepressant in a child or adolescent must balance this risk with the clinical need. Patients who are started on therapy should be observed closely for clinical worsening, suicidality, or unusual changes in behavior. Families and caregivers should be advised of the need for close observation and communication with the prescriber. [Drug Name] is not approved for use in pediatric patients except for patients with [Any approved pediatric claims here]. (See Warnings and Precautions: Pediatric Use) Pooled analyses of short-term (4 to 16 weeks) placebo-controlled trials of nine antidepressant drugs (SSRIs and others) in children and adolescents with MDD, obsessive compulsive disorder (OCD), or other psychiatric disorders (a total of 24 trials involving over 4400 patients) have revealed a greater risk of adverse events representing suicidal thinking or behavior (suicidality) during the first few months of treatment in those receiving antidepressants. The average risk of such events on drug was 4%, twice the placebo risk of 2%. No suicides occurred in these trials. [The following language would replace the current language under the WARNINGS- Clinical Worsening and Suicide Risk section.] WARNINGS-Clinical Worsening and Suicide Risk Patients with major depressive disorder (MDD), both adult and pediatric, may experience worsening of their depression and/or the emergence of suicidal ideation and behavior (suicidality) or unusual changes in behavior, whether or not they are taking antidepressant medications, and this risk may persist until significant remission occurs. There has been a long-standing concern that antidepressants may have a role in inducing worsening of depression and the emergence of suicidality in certain patients. A causal role for antidepressants in inducing suicidality has been established in pediatric patients. Pooled analyses of short-term placebo-controlled trials of nine antidepressant drugs (SSRIs and others) in children and adolescents with MDD, OCD, or other psychiatric disorders (a total of 24 trials involving over 4400 patients) have revealed a greater risk of adverse events representing suicidal behavior or thinking (suicidality) during the first few months of treatment in those receiving antidepressants. The average risk of such events on drug was 4%, twice the placebo risk of 2%. There was considerable variation in risk among drugs, but a tendency toward an increase for almost all drugs studied.The risk of suicidality was most consistently observed in the MDD trials, but there were signals of risk arising from trials in other psychiatric indications (obsessive compulsive disorder and social anxiety disorder) as well. No suicides occurred in these trials. It is unknown whether the suicidality risk in pediatric patients extends to longer-term use, i.e., beyond several months. It is also unknown whether the suicidality risk extends to adults. All pediatric patients being treated with antidepressants for any indication should be observed closely for clinical worsening, suicidality, and unusual changes in behavior, especially during the initial few months of a course of drug therapy, or at times of dose changes, either increases or decreases. Ideally, such observation would include at least weekly face-to-face contact with patients or their family members or caregivers during the first 4 weeks of treatment, then biweekly visits for the next 4 weeks, then at 12 weeks, and as clinically indicated beyond 12 weeks. Additional contact by telephone may be appropriate between face-to-face visits. Adults with MDD or co-morbid depression in the setting of other psychiatric illness being treated with antidepressants should be observed similarly for clinical worsening and suicidality, especially during the initial few months of a course of drug therapy, or at times of dose changes, either increases or decreases. The following symptoms, anxiety, agitation, panic attacks, insomnia, irritability, hostility (aggressiveness), impulsivity, akathisia (psychomotor restlessness), hypomania, and mania, have been reported in adult and pediatric patients being treated with antidepressants for major depressive disorder as well as for other indications, both psychiatric and nonpsychiatric. Although a causal link between the emergence of such symptoms and either the worsening of depression and/or the emergence of suicidal impulses has not been established, there is concern that such symptoms may represent precursors to emerging suicidality. Consideration should be given to changing the therapeutic regimen, including possibly discontinuing the medication, in patients whose depression is persistently worse, or who are experiencing emergent suicidality or symptoms that might be precursors to worseni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? cont. IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:15 Suicidality in Children and Adolescents Antidepressants increase the risk of suicidal thinking and behavior (suicidality) in children and adolescents with major depressive disorder (MDD) and other psychiatric disorders. Anyone considering the use of [Drug Name] or any other antidepressant in a child or adolescent must balance this risk with the clinical need. Patients who are started on therapy should be observed closely for clinical worsening, suicidality, or unusual changes in behavior. Families and caregivers should be advised of the need for close observation and communication with the prescriber. [Drug Name] is not approved for use in pediatric patients except for patients with [Any approved pediatric claims here]. (See Warnings and Precautions: Pediatric Use) Pooled analyses of short-term (4 to 16 weeks) placebo-controlled trials of nine antidepressant drugs (SSRIs and others) in children and adolescents with MDD, obsessive compulsive disorder (OCD), or other psychiatric disorders (a total of 24 trials involving over 4400 patients) have revealed a greater risk of adverse events representing suicidal thinking or behavior (suicidality) during the first few months of treatment in those receiving antidepressants. The average risk of such events on drug was 4%, twice the placebo risk of 2%. No suicides occurred in these trials. [The following language would replace the current language under the WARNINGS- Clinical Worsening and Suicide Risk section.] WARNINGS-Clinical Worsening and Suicide Risk Patients with major depressive disorder (MDD), both adult and pediatric, may experience worsening of their depression and/or the emergence of suicidal ideation and behavior (suicidality) or unusual changes in behavior, whether or not they are taking antidepressant medications, and this risk may persist until significant remission occurs. There has been a long-standing concern that antidepressants may have a role in inducing worsening of depression and the emergence of suicidality in certain patients. A causal role for antidepressants in inducing suicidality has been established in pediatric patients. Pooled analyses of short-term placebo-controlled trials of nine antidepressant drugs (SSRIs and others) in children and adolescents with MDD, OCD, or other psychiatric disorders (a total of 24 trials involving over 4400 patients) have revealed a greater risk of adverse events representing suicidal behavior or thinking (suicidality) during the first few months of treatment in those receiving antidepressants. The average risk of such events on drug was 4%, twice the placebo risk of 2%. There was considerable variation in risk among drugs, but a tendency toward an increase for almost all drugs studied.The risk of suicidality was most consistently observed in the MDD trials, but there were signals of risk arising from trials in other psychiatric indications (obsessive compulsive disorder and social anxiety disorder) as well. No suicides occurred in these trials. It is unknown whether the suicidality risk in pediatric patients extends to longer-term use, i.e., beyond several months. It is also unknown whether the suicidality risk extends to adults. All pediatric patients being treated with antidepressants for any indication should be observed closely for clinical worsening, suicidality, and unusual changes in behavior, especially during the initial few months of a course of drug therapy, or at times of dose changes, either increases or decreases. Ideally, such observation would include at least weekly face-to-face contact with patients or their family members or caregivers during the first 4 weeks of treatment, then biweekly visits for the next 4 weeks, then at 12 weeks, and as clinically indicated beyond 12 weeks. Additional contact by telephone may be appropriate between face-to-face visits. Adults with MDD or co-morbid depression in the setting of other psychiatric illness being treated with antidepressants should be observed similarly for clinical worsening and suicidality, especially during the initial few months of a course of drug therapy, or at times of dose changes, either increases or decreases. The following symptoms, anxiety, agitation, panic attacks, insomnia, irritability, hostility (aggressiveness), impulsivity, akathisia (psychomotor restlessness), hypomania, and mania, have been reported in adult and pediatric patients being treated with antidepressants for major depressive disorder as well as for other indications, both psychiatric and nonpsychiatric. Although a causal link between the emergence of such symptoms and either the worsening of depression and/or the emergence of suicidal impulses has not been established, there is concern that such symptoms may represent precursors to emerging suicidality. Consideration should be given to changing the therapeutic regimen, including possibly discontinuing the medication, in patients whose depression is persistently worse, or who are experiencing emergent suicidality or symptoms that might be precursors to worsening depression or suicidality, especially if these symptoms are severe, abrupt in onset, or were not part of the patient's presenting symptoms. Families and caregivers of pediatric patients being treated with antidepressants for major depressive disorder or other indications, both psychiatric and nonpsychiatric, should be alerted about the need to monitor patients for the emergence of agitation, irritability, unusual changes in behavior, and the other symptoms described above, as well as the emergence of suicidality, and to report such symptoms immediately to health care providers. Such monitoring should include daily observation by families and caregivers. Prescriptions for [Drug Name] should be written for the smallest quantity of tablets consistent with good patient management, in order to reduce the risk of overdose. Families and caregivers of adults being treated for depression should be similarly advised. [This language will be included for those drugs for which tapering is recommended.] If the decision has been made to discontinue treatment, medication should be tapered, as rapidly as is feasible, but with recognition that abrupt discontinuation can be associated with certain symptoms (see PRECAUTIONS and DOSAGE AND ADMINISTRATION Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? cont. IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:16 PRECAUTIONS-Information for Patients Physicians should inform patients and caregivers about the benefits and risks associated with treatment with [Drug Name] and should counsel them in its appropriate use. A patient Medication Guide is available for [Drug Name] . The prescriber should instruct patients and their caregivers to read the Medication Guide and should assist them in understanding its contents. Patients should be given the opportunity to discuss the contents of the Medication Guide and to obtain answers to any questions they may have. The complete text of the Medication Guide is reprinted at the end of this document. Physicians are advised to discuss the following issues with patients for whom they prescribe [Drug Name] and to ask them to alert their physician if these occur: Clinical Worsening and Suicide Risk: Patients and their families should be encouraged to be alert to the emergence of anxiety, agitation, panic attacks, insomnia, irritability, hostility, impulsivity, akathisia, hypomania, mania, other unusual changes in behavior, worsening of depression, and suicidal ideation, especially early during antidepressant treatment and when the dose is adjusted up or down. Families and caregivers of patients should be advised to observe for the emergence of such symptoms on a day-to-day basis, since changes may be abrupt. Such symptoms should be reported to the patient's physician, especially if they are severe, abrupt in onset, or were not part of the patient's presenting symptoms. Symptoms such as these may be associated with an increased risk for suicidal thinking and behavior and indicate a need for very close monitoring and possibly changes in the medication. Pediatric Use [This section will include either (1) a general statement for drugs for which pediatric data have not been submitted to FDA, as follows: "Safety and effectiveness in the pediatric population have not been established (see BOX WARNING and WARNINGS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 20:49 lanzarota napisała: > wiem, wiem, wiem. Mam tego swiadomość. Staram się cały czas. Basen, rower, > hiszpański, znajomi... Ale to siedzi w środku... Wiem, potrzeba czasu. Wpierw musze ci zlozyc wspolczucie i kondolencje bo to jest jednak powazne przezycie i tragedia. Tobie nie trutki na szczury potrzebne a przyjazna dusza! Potrzebny ci jak najszybciej nowy kochany chlopak w lozku, nic ci tak nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 20:54 man napisał(a): > Polecam hospitalizację w szpitalu psychiatrycznym. Tam nie będziesz się > niczego bała, bo Cię przypilnują. A sens życia nie będzie Ci do niczego > potrzebny. To nie ona potrzebuje hospitalizacje, ciebie powinni leczyc natychmiast w szpitalu dla psychicznie chorych! > A tak szczerze to idź do lekarza z tymi wątpliwościami. Nawet do rodzinnego. > Są inne leki niż Prozac. A ten Prozac to sama sobie kupiłaś czy masz od > lekarza? Tak sa inne leki ktore moga ludzi zatruc i doprowadzic do samobojstwa! "anti - depressanty": Anafranil, Aventyl, Celexa, Cymbalta, Desyrel, Effexor, Elavil, Lexapro, Ludiomil, Luvox, Marplan, Nardil, Norpramin, Pamelor, Parnate, Paxil, Pexeva, Prozac, Remeron, Sarafem, Serzone, Sinequan, Surmontil, Symbyax, Tofranil, Tofranil-PM, Triavil, Vivactil, Wellbutrin, Zoloft, i Zyban. > Poza tym sens życia trzeba znależć sobie samemu np. praca, rodzina, znajomi, > hobby, itp. czasami PSYCHOLOG moze pomoc i pokierowac mysli w innym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia... Prozak , a Doxepin. IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.10.04, 10:10 Hej, ktos tutaj pisał, ze Doxepin ma tak wiele skutkow ubocznych i ze jest gorszy od Prozaku. Pozowle sobie sie nie zgodzic. Bralam Doxepin dosyc dlugo i dobrze sie po nim czulam, mimo to, ze przez pierwsze trzy dni bylam senna, ale potem organizm sie do tego przystosowuje. Moze czasem troche wieksze pragnienie mialam, ale opgolnie bylo ok. Potem zmienilam lekarza, ktory upieral sie przy tym, aby z Doxepinu zrezygnowac i przejsc na te "leki nowszej generacji". Zaluje bardzo, ze go posluchalam i ze nie pozostalam przy tej doxepinie. Długo sie po tym Prozaku zbieralam i nie dziwie sie, ze ludzie, ktorzy nie maja jakiegos wsparcia od kogos z zewnatrz popelniaja samobojstwa nawet. Przechodzac na Prozak nie bylam w najgorszym stanie psychicznym i to mi zaprocentowalo prawdodpodobnie, ale gdybym miala zaczynac od Prozaku w czasie kiedy zaczynalam od Doxepinu, to nie wiem jak by sie to skończylo. Moze przy Doxepinie sa skutki uobczne jak sennosc czy czasem wieksze pragnienie, ale na pewno po Doxepinie nie popelnisz samobojstwa, ktoremu leki maja zapobiegac przeciez. Wole wszelkie inne skutki uoczne niz lęk i strach 24 godziny na dobe, ktory moze doprowadzic kogos do czegos, przed czym tak usilnie ucieka. Odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do Misi.............. 15.10.04, 11:43 Moze bralas przez pomylke lekarza czterokrotnie wieksza niz dozwolone dawke Prozacu? Bo wtedy wystapia takie objawy... Jest tez pewna zasada. Lekarstwa trzeba dobrac do pacjenta. Ty moze w jakis wyrazny sposob zareagowalas na ten lek, a inny by tego nie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia..... Re: Do Misi.............. IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 15.10.04, 12:51 Brałam odpowiednia dawke, jestem bardzo skrupultna i zanim co wezme, to dobrze wszytko przeczytam. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Do Misi.............. IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:33 Misia..... napisał(a): > Brałam odpowiednia dawke, jestem bardzo skrupultna i zanim co wezme, to > dobrze wszytko przeczytam. > POzdrawiam. Masz racje to so TRUTKI na SZCZURY ktorymi powinno sie wylacznie leczyc PSYCHIATRW! To jest wlasnie GWOZDZ do TRUNMY TO WSZYSTKO CO PISZESZ TO PRADA! Misia... 15.10.2004 10:10 > Hej, > ktos tutaj pisał, ze Doxepin ma tak wiele skutkow ubocznych i ze jest gorszy > od Prozaku. Pozowle sobie sie nie zgodzic. Bralam Doxepin dosyc dlugo i > dobrze sie po nim czulam, mimo to, ze przez pierwsze trzy dni bylam senna, > ale potem organizm sie do tego przystosowuje. Moze czasem troche wieksze > pragnienie mialam, ale opgolnie bylo ok. Potem zmienilam lekarza, ktory > upieral sie przy tym, aby z Doxepinu zrezygnowac i przejsc na te "leki > nowszej generacji". > Zaluje bardzo, ze go posluchalam i ze nie pozostalam przy tej doxepinie. > Długo sie po tym Prozaku zbieralam i nie dziwie sie, ze ludzie, ktorzy nie > maja jakiegos wsparcia od kogos z zewnatrz popelniaja samobojstwa nawet. > Przechodzac na Prozac nie bylam w najgorszym stanie psychicznym i to mi > zaprocentowalo prawdodpodobnie, ale gdybym miala zaczynac od Prozaku w czasie > kiedy zaczynalam od Doxepinu, to nie wiem jak by sie to skończylo. > Moze przy Doxepinie sa skutki uobczne jak sennosc czy czasem wieksze > pragnienie, ale na pewno po Doxepinie nie popelnisz samobojstwa, ktoremu leki > maja zapobiegac przeciez. Wole wszelkie inne skutki uoczne niz lęk i strach > 24 godziny na dobe, ktory moze doprowadzic kogos do czegos, przed czym tak > usilnie ucieka. > Odradzam. To sa leki ktore z normalnego zdrowego czlowieka szybko robia "ZOMBE"! Popiepsza ludziom chemie mozgu, spowoduja otylosc, rozreguluja zycie seksualne, doprowadza do paranoii i skoncza z czloiekiem po przez samobojstwo! To jest GWOZDZ DO TRUMNY! www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm Anafranil (clomipramine HCl) Aventyl (nortriptyline HCl) Celexa (citalopram HBr) Cymbalta (duloxetine HCl) Desyrel (trazodone HCl) Effexor (venlafaxine HCl) Elavil (amitriptyline HCl) Lexapro (escitalopram oxalate) Limbitrol (chlordiazepoxide/amitriptyline) Ludiomil (Maprotiline HCl) Luvox (fluvoxamine maleate) Marplan (isocarboxazid) Nardil (phenelzine sulfate) Norpramin (desipramine HCl) Pamelor (nortriptyline HCl) Parnate (tranylcypromine sulfate) Paxil (paroxetine HCl) Pexeva (paroxetine mesylate) Prozac (fluoxetine HCl) Remeron (mirtazapine) Sarafem (fluoxetine HCl) Serzone (nefazodone HCl) Sinequan (doxepin HCl) Surmontil (trimipramine) Symbyax (olanzapine/fluoxetine) Tofranil (imipramine HCl) Tofranil-PM (impiramine pamoate) Triavil (Perphenaine/Amitriptyline) Vivactil (protriptyline HCl) Wellbutrin (bupropion HCl) Zoloft (sertraline HCl) Zyban (bupropion HCl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Do pia.ed IP: *.west.biz.rr.com 16.10.04, 21:23 pia.ed napisała: > Moze bralas przez pomylke lekarza czterokrotnie wieksza niz dozwolone dawke > Prozacu? Bo wtedy wystapia takie objawy... Jak zwykle piszesz BZDURY! > Jest tez pewna zasada. Lekarstwa trzeba dobrac do pacjenta. Toprawda! Musi miec dobre ubezpieczenie i pieniadze aby placic bandycie ktory te srodki przepisuje i miec pieniadze na lekarstwa!' > Ty moze w jakis wyrazny sposob zareagowalas na ten lek, a inny by tego nie > zrobil. Znow klepiesz TYPOWE GLUPOTY polinteligentki! FDA News FOR IMMEDIATE RELEASE P04-97 October 15, 2004 Media Inquiries: 301-827-6242 Consumer Inquiries: 888-INFO-FDA FDA Launches a Multi-Pronged Strategy to Strengthen Safeguards for Children Treated With Antidepressant Medications The Food and Drug Administration (FDA) today issued a Public Health Advisory announcing a multi-pronged strategy to warn the public about the increased risk of suicidal thoughts and behavior ("suicidality") in children and adolescents being treated with antidepressant medications. The agency is directing manufacturers to add a "black box" warning to the health professional labeling of all antidepressant medications to describe this risk and emphasize the need for close monitoring of patients started on these medications. FDA has also determined that a Patient Medication Guide (MedGuide), which will be given to patients receiving the drugs to advise them of the risk and precautions that can be taken, is appropriate, and is in the process of developing one. "Today's actions represent FDA's conclusions about the increased risk of suicidal thoughts and the necessary actions for physicians prescribing these antidepressant drugs and for the children and adolescents taking them. Our conclusions are based on the latest and best science. They reflect what we heard from our advisory committee last month, as well as what many members of the public have told us," said Dr. Lester M. Crawford, Acting FDA Commissioner. In letters issued today, FDA directed the manufacturers of all antidepressant medications to add a "black box" warning that describes the increased risk of suicidality in children and adolescents given antidepressant medications and notes what uses the drugs have been approved or not approved for in these patients. FDA's letters to the manufacturers also discuss other labeling changes designed to include additional information about pediatric studies of these drugs. These labeling changes are applicable to the entire category of antidepressant medications because the currently available data are not adequate to exclude any single medication from the increased risk of suicidality. Prozac is currently the only medication approved to treat depression in children and adolescents. The analyses of the placebo controlled trials in children and adolescents summarized in the revised labeling are based on studies of five selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) (Celexa, Prozac, Luvox, Paxil and Zoloft) and four "atypical" antidepressants (Wellbutrin, Remeron, Serzone and Effexor XR). In these studies, there was no reported case of a suicide. A "black box" warning is the most serious warning placed in the labeling of a prescription medication. Advertisements that serve to remind health care professionals of a product's availability (so-called "reminder ads") are not allowed for products with "black box" warnings. Until now, only ten drug products approved for children contained a black box warning about their use in children. The new warning language does not prohibit the use of antidepressants in children and adolescents. Rather, it warns of the risk of suicidality and encourages prescribers to balance this risk with clinical need. FDA recognizes that depression and other psychiatric disorders in pediatric patients can have significant consequences if not appropriately treated. The new warning language recognizes this need but advises close monitoring of patients as a way of managing the risk of suicidality. The second element of the agency's strategy is a Patient Medication Guide (MedGuide), FDA-approved user-friendly information for patients. MedGuides are intended to be distributed by the pharmacist with each prescription or refill of a medication. FDA will work with the manufacturers of antidepressant medications to make the MedGuides available as soon as possible. In addition, FDA intends to work with manufacturers to implement "Unit of Use" packaging for all antidepressants as a means of ensuring that patients receive a MedGuide with every prescription or refill. "Unit of use" packaging is a method of preparing a medication in an original container, sealed and pre- labeled by the manufacturer, and containing sufficient medication for one normal course of therapy. Today's actions are consistent with the recommendations made at the September 2004 joint meeting of the FDA's Psychopharmacologic Drugs Advisory Committee and Pediatric Drugs Advisory Committee. #### Public Health Advisory Labeling Change Requests for Antidepressant Medications Additional Information www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm Jak ktos jest GLUPI to powodow szuka i zawsze je znajdzie! Moze podwoisz swoja dawke i wreszcie znikniesz z tego forum bo kompromitujesz tylko siebie udajac ZNACHORA (ZNAna CHORA)! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Do SYNERGY 17.10.04, 19:29 Przestan sie mnie czepiac, dowartosciowujesz sie w ten sposob? Czy tylko Ty masz monopol na pisanie bzdur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Do pia.ed IP: *.west.biz.rr.com 18.10.04, 02:51 pia.ed napisała: > Przestan sie mnie czepiac, dowartosciowujesz sie w ten sposob? > Czy tylko Ty masz monopol na pisanie bzdur? TY NADAL PISZESZ BXDURY! To potwierdza ze psychicznie chorych i idiotow jest wiecej wsrod lekarzy iz wsrod pacjetow. Lekarstwa sie produkuje aby firmy farmaceutyczne mogly robic pieniadze,i lekarze utrzymali sie przy zyciu sprzedajac pigulki i liczac pacjentom za wizyty a NIE po to aby leczyc pacjetow. Tak ze wez soje klocki i swoje pigulki i idz sie sama bawic do swojego pluszowego pokoju w swoim bialym kaftaniku. To ze ciebie wszyscy gonia to nie dlatego ze jestes paranboid a dlatego ze wszyscy chca sie upewnic ze jestes OK! Tak ze uspokuj sie, nie denerwuj sie wez soja pigulke i idz spac. Jak sie obudzisz swiat bedzie o wiele przyyjazniejszy dla ciebie. To nie wazne ze sie zlalas w lozko wszystkie male dzieci tak samo postepuja .... wez sobie znow pigulke i nie boj sie bedziesz czula sie lepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
leny3 Re: Do pia.ed 17.10.04, 19:53 O paranoi i schizofreni to wiesz chyba dużo... biorąc pod uwagę jak niespożyte ilości energii poświęcasz na tropienie psychiatryczno-farmaceutycznych spisków.Zgadzam się że lazarota nie powinna brać antydepresantów bo dotknęło ja zwykłe, choć dotkliwe, ludzkie nieszczęscie, na to nie ma lekarstw medycznych. Natomiast w przypadku chorobliwej depresji, czy to endogennej (szczególnie endogennej) czy nerwicowej sprawa przedstawia się trochę inaczej . niektórzy chorzy są w tak złym stanie, że psycholog nie jest w stanie pomóc, bo człowiek jest tak ogłupiały bólem że nic do niego nie dociera, każde słowo wywołuje ból. Ja byłem w takim stanie. Mnie lekarstwa pomogły, i wcale nie ogłupiły, przeciwnie po nich zacząłem normalnie myśleć, działać, pojawiła się nawet empatia. Nie znam dokładnie skutków ubocznych SSRI, ale wolałbym wszystko od tego co było moim udziałem. Nie chce mi się wierzyć że cała poważna gałąź nauki to szarlataneria, no ale jak zasugerowałem , z paranoją nie miałem do czynienia. Sam fakt posiadania mózgu nie czyni Cię jeszcze specjalistą w tej dziedzinie, to bardzo skomplikowane... jak wszystko... zresztą dajesz próbkę swojego poziomu, jak piszesz zrozpaczonej dziewczynie, że potrzebny jej "nowy chłopak do łóżka" (czy jakoś tak). Myślę, że gdyby jej umarł buchaj to nie rozpaczała by tak bardzo, najwyraźniej chodziło o bliską osobę, może ukochaną... Tego się seksem nie leczy (chyba ze czyjeś relacje międzyludzkie się do niego ograniczają) . Buzi! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Leny3, to chyba nie bylo do mnie? 17.10.04, 21:58 "tropienie psychiatryczno-farmaceutycznych spiskow"? Odpowiedz Link Zgłoś
leny3 do synergy rzcz jasna 17.10.04, 22:36 na co wszkazuje układ drzewka. Dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FDA Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.idzik.pl / 62.111.185.* 16.10.04, 21:55 Przeczytaj dzisiejsze ostrzeżenie FDA.Pod żadnym pozorem nie bierz tego chemicznego świństwa.To śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.utp.pl 17.10.04, 17:02 medyczny LPR dziala widze na forum. JA przez pewien czas bralem prozac i moge tylko polecic- jest to dobry lek na zmeczenie o niewyjasnionych podstawach- daje energetycznego kopa i poprawia nastroj Odpowiedz Link Zgłoś
krzyk10 Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? 17.10.04, 20:14 Ja też polecam. Brałem i bardzo mi pomógł. Trzeba to jednak robić w bardzo ścisłej wspólpracy z lekarzem. Sama chemia poprawia pracę mózgu, ale konieczna jest też psychoterapia, dopiero wówczas trafia się do źródła problemów. Obawiam się jednak, że ta dyskusja więcej zaciemnia niż rozjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? IP: *.west.biz.rr.com 18.10.04, 03:35 krzyk10 napisał: ) Ja też polecam. Brałem i bardzo mi pomógł. Trzeba to jednak robić w bardzo ) ścisłej wspólpracy z lekarzem. Sama chemia poprawia pracę mózgu, ale ) konieczna jest też psychoterapia, dopiero wówczas trafia się do źródła ) problemów. Zamiast je polecac sam je bierz! Problem polega ze LEKARZ nie ma czasu i kwalifikacji na terapie wiec daje pigulki. Dlaczego lekarz ma tracic godzine czy dwie z toba na terapie za ktora dostanie 100, kiedy moze z toba spelnic 15 minut wziasc 400 dac ci recepte na pigulki, i jeszcze 3 klientow (klientow nie pacjentow) tym samym czasie! Czyli on zarobi w tym samym czasie 1200 zamiast 100! To jest kolosalna roznica (12 x !!!). Problemy psychologiczne moze rozwiazac PSYCHOLOG a nie psychiatra. Psycholog nie przepisze ci pigulek tylko bedze prowadzil z toba sesje rozmow aby wejsc na dno powodow twoich stresow, i potrafi toba pokierunkowac aby usmiech ci wrocil na twarz. I tu wlasnie jest walka o dzialki miedzy psychologami ktorzy sa przeciwko chemo terapi, uzywaja psycho terapii i bio-feedback po przez pozytywna motywacje i enforcement. Przepisywanie chemi to upraszczanie sprawy doprowajace tylko do nawyku a nie zmieniajace podstawy powodujacej pewne abnormalne reakcje psychoreaktywnwe. Glupoty nie da sie leczyc chemia. Terapia musi byc konsekwentana a nie spontaniczna bez zrozumenia co jest na dnie w kuble. ) Obawiam się jednak, że ta dyskusja więcej zaciemnia niż rozjaśnia. Jezeli polecasz te leki to zaciemniasz, jezeli jestes przeciwko to wiesz dlaczego i rozjasniasz. 250,000 ofiar ktore popelnilo samobojstwa pod wplywem tych lekow to 250,000 trumien! Antidepressants Need Stronger Warnings - FDA Scientific Advisory Panel Back in March of this year, the Food and Drug Administration (FDA) asked manufacturers of several antidepressant medications to include in their labeling a warning that recommends close observation of adult and pediatric patients treated with these products for worsening depression or increasing suicidal thoughts, etc. Children and adolescents taking a range of popular prescription medications for alleged depression appear to be at higher risk for suicide attempts than patients who don't take the drugs, a pair of FDA analyses have concluded. The drugs in question are: Prozac (fluoxetine); Zoloft (sertraline); Paxil (paroxetine); Luvox (fluvoxamine); Celexa (citalopram); Lexapro (escitalopram); Wellbutrin (bupropion); All antidepressants should carry a "black box" warning on the label saying that the pills can cause suicidal behavior in children, FDA scientific advisers told the Food and Drug Administration. "In a sharp departure from a decade-old position, FDA officials said the increase in suicidal tendencies was not a result of the children's underlying depression but was caused by the medications themselves." Anafranil (clomipramine HCl) Aventyl (nortriptyline HCl) Celexa (citalopram HBr) Cymbalta (duloxetine HCl) Desyrel (trazodone HCl) Effexor (venlafaxine HCl) Elavil (amitriptyline HCl) Lexapro (escitalopram oxalate) Limbitrol (chlordiazepoxide/amitriptyline) Ludiomil (Maprotiline HCl) Luvox (fluvoxamine maleate) Marplan (isocarboxazid) Nardil (phenelzine sulfate) Norpramin (desipramine HCl) Pamelor (nortriptyline HCl) Parnate (tranylcypromine sulfate) Paxil (paroxetine HCl) Pexeva (paroxetine mesylate) Prozac (fluoxetine HCl) Remeron (mirtazapine) Sarafem (fluoxetine HCl) Serzone (nefazodone HCl) Sinequan (doxepin HCl) Surmontil (trimipramine) Symbyax (olanzapine/fluoxetine) Tofranil (imipramine HCl) Tofranil-PM (impiramine pamoate) Triavil (Perphenaine/Amitriptyline) Vivactil (protriptyline HCl) Wellbutrin (bupropion HCl) Zoloft (sertraline HCl) Zyban (bupropion HCl) http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm BETHESDA, Md. (Reuters) - Antidepressants such as Paxil and Prozac should come with strong warnings that they raise the risk of suicidal thoughts and behavior in some children and teen-agers, a U.S. advisory panel concluded on Tuesday. The U.S. Food and Drug Administration (news - web sites)'s panel of outside experts voted 15-8 to recommend warnings on the drug labels set off in a "black box," the strongest type of warning the government uses for prescription drugs. Evidence from two dozen clinical trials of nine of the newest antidepressants showed children treated with the drugs were more likely to report suicidal thoughts or actions, panel members concluded. No suicides occurred during the trials. "The purpose is to put physicians on notice that this group of medicines can cause problems," said panel member Dr. James McGough, a child and adolescent psychiatrist from Los Angeles. Robert Gibbons, a panel member and statistician from the University of Illinois- Chicago, stressed the risk was "very small." An FDA (news - web sites) analysis concluded two or three out of every 100 young people treated with antidepressants might be at higher risk of suicidal behavior. In studies, worrisome actions ranged from writing a suicide note to attempting an overdose. Any message in a black box would need to appear prominently in advertisements for the medicines, FDA officials said. Prozac maker Eli Lilly said in a statement it "shares the concerns expressed by some committee members that (a black box) could discourage the use of appropriate treatment." Lilly and other manufacturers promised to work with the FDA to decide how best to warn doctors, parents and patients and stressed the drugs' potential to prevent suicide. "When people with depression are left untreated, 15 percent will actually commit suicide," Lilly said. ALL NINE DRUGS STUDIED The panelists said safety concern applied to all nine drugs studied, including Prozac, GlaxoSmithKline Plc's Paxil and Wellbutrin, Pfizer Inc.'s Zoloft, Forest Laboratories Inc.'s Celexa, Wyeth's Effexor, Solvay SA's Luvox and Akzo Nobel NV's Remeron were also reviewed. Bristol-Myers Squibb's Serzone was also included, but the company discontinued the drug earlier this year. The black box warnings should also appear on older antidepressants such as tricyclics, the panel said. Data on suicidal behavior varied among drugs, but "we are unable to conclude any single agent is free from risk at this time," said Dr. Lauren Marangell, a panel member and psychiatrist at Baylor College of Medicine in Houston. The black box should also convey results from studies of drugs that failed to show effectiveness in children, some panelists said. Only Eli Lilly and Co.'s Prozac has been proven effective and is FDA-approved for treating pediatric depression. About 7 percent of antidepressant prescriptions are written for children, FDA officials said. The FDA first became aware of a possible link to suicidal behavior in May 2003. Critics charge the agency was slow to act and instead chose to discount the findings of one of its own researchers. In March 2004 the FDA advised doctors and parents to watch for signs of worsening depression or suicidal thoughts in patients taking the newer antidepressants. But British authorities had already told doctors last year to avoid prescribing most antidepressants to children because of worries over possible suicidal behavior. The FDA has committed to updating the drug labels, but has not said when officials will make a final decision. The agency usually follows the advice of its advisory pan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? cont IP: *.west.biz.rr.com 18.10.04, 03:38 ) krzyk10 napisał: The black box warnings should also appear on older antidepressants such as tricyclics, the panel said. Data on suicidal behavior varied among drugs, but "we are unable to conclude any single agent is free from risk at this time," said Dr. Lauren Marangell, a panel member and psychiatrist at Baylor College of Medicine in Houston. The black box should also convey results from studies of drugs that failed to show effectiveness in children, some panelists said. Only Eli Lilly and Co.'s Prozac has been proven effective and is FDA-approved for treating pediatric depression. About 7 percent of antidepressant prescriptions are written for children, FDA officials said. The FDA first became aware of a possible link to suicidal behavior in May 2003. Critics charge the agency was slow to act and instead chose to discount the findings of one of its own researchers. In March 2004 the FDA advised doctors and parents to watch for signs of worsening depression or suicidal thoughts in patients taking the newer antidepressants. But British authorities had already told doctors last year to avoid prescribing most antidepressants to children because of worries over possible suicidal behavior. The FDA has committed to updating the drug labels, but has not said when officials will make a final decision. The agency usually follows the advice of its advisory panels. http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm http://www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm By Shankar Vedantam Washington Post Staff Writer Tuesday, September 14, 2004; Page A01 Two to 3 percent of children treated with antidepressants had suicidal thoughts or behavior as a result of the drugs, officials said yesterday based on the Food and Drug Administration's most comprehensive analysis of past clinical trials of the widely used drugs. In a sharp departure from a decade-old position, agency officials said the increase in suicidal tendencies was not a result of the children's underlying depression but was caused by the medications themselves. "Out of 100 patients treated, we may expect to see two to three patients [who] will experience increases in suicidality due to short-term treatment," said Tarek A. Hammad, the FDA analyst who conducted the latest review. The increase, he said, "is beyond the suicidality as a result of the disease being treated." Senior FDA officials acknowledged that the results of the new analysis were substantially the same as the conclusions more than seven months ago of an agency scientist who also found an increase in suicidal tendencies in children taking the medications. At the time, the agency declined to make the conclusions of staff scientist Andrew D. Mosholder public, citing a lack of confidence in his results. Hammad spoke at a meeting of an FDA expert advisory board that began a two-day hearing yesterday on the controversy over the reported risks of prescribing the widely used antidepressants to young people. Robert J. Temple, the FDA's associate director for medical policy, defended the decision to hold off presenting Mosholder's controversial conclusions in March. "Obviously people can disagree," he said. At a news briefing that included Mosholder and Hammad, Temple added: "We are cognizant that taking these drugs might increase suicidal ideation. But depression alone is a cause of potential suicide, so scaring people needlessly and overdoing it is worrisome also." Parents and other critics of the agency had accused senior officials of turning a blind eye to the worrisome data. But Temple, Hammad and Mosholder agreed that the studies lent themselves to differing interpretations, in part because they were not originally designed to answer questions about suicidal tendencies. While individual clinical trials sometimes contradicted each other, the FDA officials said a broad pattern of evidence had emerged that, on average, children taking the medications had about twice the risk of developing suicidal behavior or thoughts as children receiving sugar pills, or placebos. "It's very consistent," Temple said, adding that regulators would examine today whether the drugs' labeling should be modified and whether some drugs for children should be recommended to physicians ahead of others. The controversy over the drugs is the subject of several congressional inquiries. Physicians and families have complained that pharmaceutical companies kept secret the results of more than half the trials that found the drugs were no more effective than placebos. Prozac is so far the only medicine approved by the FDA specifically to treat children's depression, but physicians routinely prescribe other drugs of the same type, called selective serotonin reuptake inhibitors. Experts had previously said that studies of Prozac found no increase in suicidal tendencies, but its unique status came into question yesterday. Hammad testified that a recent government-sponsored study, which researchers had described as convincing evidence of Prozac's effectiveness, found that it carried the same risk of triggering suicidal behavior as other drugs. In an exchange with the head of the government advisory panel meeting at the Holiday Inn in Bethesda, the lead investigator of the new Prozac study also said it might not have been considered a success by the strict criteria of the FDA. The drug proved superior to placebos in three out of four criteria, said John March of Duke University, but "by the technical definition of the FDA, it would require the study be considered negative." FDA officials declined to say whether they would have ruled the trial positive or negative, saying only that a number of factors are usually taken into account. Prozac is so far the only antidepressant that has been shown to be more effective than placebos in two separate studies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? cont IP: *.west.biz.rr.com 18.10.04, 03:41 > krzyk10 napisał: The black box warnings should also appear on older antidepressants ...... All antidepressants should carry a "black box" warning on the label saying that the pills can cause suicidal behavior in children, FDA scientific advisers told the Food and Drug Administration. "In a sharp departure from a decade-old position, FDA officials said the increase in suicidal tendencies was not a result of the children's underlying depression but was caused by the medications themselves." Joseph S. Camardo of Wyeth Pharmaceuticals immediately disagreed. Wyeth's drug, Effexor, showed the highest risks of suicidal behavior and thoughts, but Camardo said all the drug studies were small and used varying criteria. While agreeing that physicians should be informed of the results of all trials, he said the FDA should not issue warnings about some medications and not others. Until the new Prozac study came out, Camardo pointed out, everyone had assumed there was no problem with that drug. "Everyone thought Prozac had a risk below 1," he said, referring to a statistical benchmark. "There is uncertainty in the results of these trials." David Fassler of the American Psychiatric Association cautioned that the FDA should not scare patients away from treatment. "Half of all kids who suffer from depression will attempt suicide at least once, and at least 7 percent will die as a result," he said. The advisory panel is expected to issue recommendations today on how the agency should respond to the new analysis. The agency is not bound to follow the recommendations but frequently does. www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A18791-2004Sep13.html? nav=rss_health www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A18791-2004Sep13_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
leny3 Re: Prozac - ktoś coś wie na ten temat? cont 18.10.04, 09:32 Przypomne się, może to da Ci coś do myślenia, w co , prawdę mówiąc wątpię, gdyż sprawiasz wrażenie osoby która Wie przez duże W., jesteś przy tym bardzo agresywny i napalony, co sytuuje Cie raczej w gronie fanatyków niż osób ktore lubią dyskusję, ale co mi tam... Nie wiem czy przydałyby Ci się leki (wątpię), ale dobry krytyczny psycholog na pewno, a z pewnością dużo mądrej literatury... Pa! "O paranoi i schizofreni to wiesz chyba dużo... biorąc pod uwagę jak niespożyte ilości energii poświęcasz na tropienie psychiatryczno-farmaceutycznych spisków.Zgadzam się że lazarota nie powinna brać antydepresantów bo dotknęło ja zwykłe, choć dotkliwe, ludzkie nieszczęscie, na to nie ma lekarstw medycznych. Natomiast w przypadku chorobliwej depresji, czy to endogennej (szczególnie endogennej) czy nerwicowej sprawa przedstawia się trochę inaczej . niektórzy chorzy są w tak złym stanie, że psycholog nie jest w stanie pomóc, bo człowiek jest tak ogłupiały bólem że nic do niego nie dociera, każde słowo wywołuje ból. Ja byłem w takim stanie. Mnie lekarstwa pomogły, i wcale nie ogłupiły, przeciwnie po nich zacząłem normalnie myśleć, działać, pojawiła się nawet empatia. Nie znam dokładnie skutków ubocznych SSRI, ale wolałbym wszystko od tego co było moim udziałem. Nie chce mi się wierzyć że cała poważna gałąź nauki to szarlataneria, no ale jak zasugerowałem , z paranoją nie miałem do czynienia. Sam fakt posiadania mózgu nie czyni Cię jeszcze specjalistą w tej dziedzinie, to bardzo skomplikowane... jak wszystko... zresztą dajesz próbkę swojego poziomu, jak piszesz zrozpaczonej dziewczynie, że potrzebny jej "nowy chłopak do łóżka" (czy jakoś tak). Myślę, że gdyby jej umarł buchaj to nie rozpaczała by tak bardzo, najwyraźniej chodziło o bliską osobę, może ukochaną... Tego się seksem nie leczy (chyba ze czyjeś relacje międzyludzkie się do niego ograniczają) . Buzi!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Prozac - czapski coś wie na ten temat! IP: *.west.biz.rr.com 18.10.04, 03:09 czapski napisał(a): > medyczny LPR dziala widze na forum. JA przez pewien czas bralem prozac i moge > tylko polecic- jest to dobry lek na zmeczenie o niewyjasnionych podstawach- > daje energetycznego kopa i poprawia nastroj Niestety sa experci ktorzy wierza ze te leki sa bezwartosciowe i bezskuteczne dla normalnych ludzi, ktorym sie je podaje rutynowo i ktorym sie wmawia ze oni sa chorzy. Efekty uboczne z tych lekow sa zabojcze. Leki SSRI zmieniaja chemie mozgu, to nie znaczy ze ja poprawiaja. Niektorym prawdziwym wariatom moga naprawde pomoc. A jak brales ten lek i dzisiaj jestes z tego dumny ... to z toba na prawde musialo byc bardzo zle. kopa energetycznego czy nie to zawsze mozesz dostac, nie musisz brac pigulek! Jest bardzo trudno zabronic sprzedawania leku ktory wszystkim przynosi olbrzyma kase bez znaczenia ze to jest po prostu szustwo. Tak ze nie mow mi co ty wiesz bo ja walcze o to aby te leki beda calkowicie wyeliminowane ze sprzedarzy bo sa calkowicie nie skuteczne. To nie jest kwestia czy beda zdjete z rynku, tylko kiedy. Jest opozycja poniewarz odbiera sie psychiatrom chleb od ust eliminujac te leki z rynku, i chroniac milliony ludzi przed jeszcze jednym medycznym skandalem. Ja cos wiem na ten temat jak rowniez o powodach tak zwanych objawow ktore sie leczy tymi trutkami. Nie po to walczylem aby te leki zdjac z rynku i to wlasnie jest bardzo duze osiagniecie jak na poczatek: www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01124.html www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/SSRIlabelChange.htm www.fda.gov/cder/drug/antidepressants/default.htm Od czegos trzeba zaczac i to jest bardzo dobry poczatek. Masz ochote na "trujace cukierki" to je lykaj, a nie opowiadaj ze one ci pomogly. Slyszales o PLACEBO effekt? jak wierzysz w nie to wez podwojna dawke! Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Do synergy. 18.10.04, 10:35 Mialam sie powstrzymac od tego, ale napisze ci: przestan juz bredzic. Nie da sie z Toba rozmawiac. Rynek farmaceutyczny rzeczywiscie wypcha jakies leki czesto w sposob o ktorym piszesz i wszyscy na tym zarabiaja, tylko nie pacjent, ale bez przesady, nie upraszczaj tak bardzo, bo zaczynasz serio juz bredziec. Zastanow sie czlowieku co ty mowisz i co by bylo gdyby lekow na depresje i inne choroby psychiczne nie bylo? Zastanow sie czlowieku i przestan pisac bzdety, jak sie nie orientujesz w temacie do konca. POzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Prozac - czapski coś wie na ten temat! IP: *.utp.pl 18.10.04, 15:43 synergy- niszczysz to forum, ten sposob dyskusji jaki preferujesz spowoduje ze niedlugo bedziesz sam na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: Prozac - czapski coś wie na ten temat! 18.10.04, 19:20 To ten sam nawiedzeniec od rteci, wskazuje na to ten sam, "polacki" jezyk... ------------------ Forum bez cenzury Prawdziwy Mężczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-pacjent LUDZIE, PRZEJDZCIE NA FORUM DEPRESJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:58 Tam cały czas trwają dyskusje na podobne tematy. Odpowiedz Link Zgłoś