duende2 30.03.07, 09:48 Cześć, wyczytałam, że niektórzy z Was przyjmują selenit sodu (niedostepny w Posce) przy hashi. Prosze podajcie mi nazwę tego leku. pozdrawiam duene Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: selenit sodu 30.03.07, 11:05 polecam wyszukiwarke.. bylo o tym 111000000000000000000000000 razy. Odpowiedz Link
duende2 Re: selenit sodu 30.03.07, 12:37 było o tym - dlatego zwróciłam się z pytaniem. Nigdzie jednak nie znalazłam nazwy leku. Jeżeli wiesz nie zaszkodzi Ci przecież wpisać zamiast > polecam wyszukiwarke.. bylo o tym 111000000000000000000000000 razy - po prostu jego nazwę. Odpowiedz Link
zajacowna prosze 30.03.07, 12:58 Witaj Frezja Jak w aptece powiesz ze chcesz Natrium Selenit to powinnas to dostac ale bez recepty sprzedaja w malych dawkach chyba tylko po 50µg. Tylko dla nas potrzeba w dawkach po 200µg i na takie tabletki wolaja recepte ktora mozesz dostac od swojego endo. Ale w aptece selen jest drogi. Ja dostalam selen z apteki wysylkowej i za 3 opakowania kazde po 180 kapsulek zaplacialam tylko 27,16Eur. 1 kapsulka zawiera 100µg selenu. Jak w wszukiwarke wpiszesz - Kreuterhaus Sanct Bernhard - to wyskoczy strona tej apteki. Pozniej w wyszukiwarke tej apteki wpisz - Selen-Mono-Kapseln - to bedzie opis tego selenu. Jak mieszkasz w Niemczech to powinnas zalatwic bez problemu. Mnie zalatwiali to znajomi z Niemiec. Czy jest mozliwosc skladania zamowienw tej aptece z Polski, tego nie wiem. Czy mozesz juz brac selen? Mozesz sprobowac. Na niemieckim forum pojedyncze osoby pisza ze zle toleruja selen i radza zeby tez zaczynac od dawki 50µg i stopniowo co pewien czas zwiekszac. Te proszek z kapsulki mozna dzielic. Na naszym forum Zajacowna miala po selenie bole glowy, ale po tym z drozdzy o ile dobrze pamietam. Jak toleruje ten selen to nie wiem. Mozesz ja zapytac. Selen w Niemczech dla chorych z Hashi poleca prawie kazdy endo. Selen na TSH nie ma zadnego wplywu. Zmniejsza ilosc przeciwcial i zwieksza przemiane T4 w T3. U bardzo wielu osob nastepuje poprawa w stanie ogolnym. Ja po selenie jak go zaczelam lykac pierwszy raz to moge powiedziec ze poczulam sie bardzo dobrze. Teraz tez go lykam ale juz tak znacznej poprawy po nim nie czuje. Moge jasniej po nim myslec. Selen i magnez bardzo mi pomogl wchodzic na wyzsze dawki tyroksyny. Jak probowalam zwiekszac dawke tak jak kazal mi lekarz to zaraz mialam bardzo mocne objawy jak przy przedawkowaniu i dopiero jak poczytalam ze mozna brac selen i magnez to wtedy bez problemu moglam wejsc na taka dawke jak zlecil mi lekarz. Nie mialam zadnych objawow nadczynnosci biorac te leki. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
yacha4 Re: prosze 30.03.07, 14:17 Wpisuje "...Kreuterhaus Sanct Bernhard ..." i strona nie otwiera sie Sa inne sposoby na otwarcie tej strony? Odpowiedz Link
monisia224 Re: prosze 30.03.07, 15:00 Wczoraj tez probowalam to znalesc i metoda prob i bledow udalo sie www.kraeuterhaus.de Potem w wyszukiwarce-suche-wpisz selen-mono-kapseln Odpowiedz Link
rosteda Re: selenit sodu 30.03.07, 20:28 Witaj Duende2 Ten selenit sodu po niemiecku nazwa chemiczna (wlasciwie po lacinie) = Natrium Selenit. A nazwa z apteki wysylkowej jest napisana tez w tym postcie wyzej ktory skopiowala Zajacowna = Selen-Mono-Kapseln. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
aada1 Re: selenit sodu 31.03.07, 08:03 Mam juz ten preparat. Jesli zamowicie to na paczke do Polski czeka sie tydzien. Radze zamowic od razu 3 butelki - wychodzi taniej. Okres przydatnosci do spozycia jest do 09.01.2009 r. W paczce dostaje sie tez ich duzy katalog firmowy i mase probek kremow. Ja biorac Naturell moglam brac tylko 50 mg. Przy wiekszej dawce bolala mnie glowa. Tutaj idzie 100 mg bez problemu. Jednak zalecana dawka 200 mg jest juz nie dla mnnie. Zaczyna mnie cmic glowa. Tabletki sa to male kapsulki...powlekane. Dosc istotna informacja jest to, ze selenu tego nie mozna przyjmowac z wit C - bo wtedy jego dzialanie jest znacznie osabione. Musi byc przerwa okolo 1 godziny. Dobrze jest brac selen okolo 2 h po tyroksynie. Ada Odpowiedz Link
agaa35 Re: selen z Naturell 31.03.07, 17:16 Ja biorę SELEN+E ten z Naturell. Biorę go wg rozpiski na opakowaniu tzn 2 razy dziennie po jednej tabletce(jedna tabletka zawiera 50 mcg selenu). Czy to jest prawidłowe dawkowanie, czy powinnam zwiększyć do 3-4 tabletek dziennie? Proszę, czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć? Odpowiedz Link
antigonna Re: selenit sodu 29.07.07, 20:52 Witaj Ada. Piszesz, że zamówiłaś selen z apteki niemieckiej, który dotarł do Ciebie w paczce. Czy mogłabyś napisać ile zapłaciłaś za ten transport do Polski? Dziękuję z góry za odpowiedź. Odpowiedz Link
duende2 Re: selenit sodu 01.04.07, 15:22 Dzięki serdeczne. Juz zamówiłam z tej strony - 3 opakowania. Dziwię się, że Polscy lekarze nie przepisują takiego selenu. pozdrawiam Odpowiedz Link
witosza3 Re: selenit sodu 01.04.07, 19:48 Ja również mam ten Selen Mono-Kapseln, chcę od jutra zacząć go brać. Nie wiem jak go przyjmować względem posiłków. Czy też robić przerwy? Pozdrawiam witosza Odpowiedz Link
aada1 Re: selenit sodu 01.04.07, 23:07 Ja go chyba zaczne przyjmowac ten selen na wieczor, glowa mnie zaczela bolec. Do tej pory staralam sie go brac 2 h po tyroksynie. Zwracalam uwage tylko na to aby po tabletce nie jesc nic co ma wit C, nie pilam tez sokow owocowych. Ada Odpowiedz Link
witosza3 Re: selenit sodu 01.04.07, 23:09 na opakowaniu chyba nic o tym nie ma, ale przeczytałam jeszcze raz wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=37170355&v=2&s=0 i tam radzicie brać 1-2 godz. przed posiłkiem. Trudno to zgrać z tym, że: 2 godz. po tyroksynie, bo jeszcze w międzyczasie dobrze byłoby zjeść śniadanie Odpowiedz Link
rosteda Re: selenit sodu 02.04.07, 00:53 Witaj Witosza3 Selen mozna brac po posilku tez. Wazne jest tylko to zeby nie jesc w tym samym czasie wit.C i wszystkiego co zawiera wit.C - soki, owoce. Wit.C mozna brac dopiero po 1-2 godz po polknieciu selenu, bo jak sie bierze rownoczesnie to ona neutralizuje selen i wtedy selen nie dziala. Ja po obudzeniu sie biore najpierw tyroksyne. Za godzine (mam problemy z wchlanianiem) dopiero jem sniadanie i po 1-2 godz po sniadaniu dopiero polykam selen. Wazne jest to zeby ten selen wziasc do 4 godzin po polknieciu tyroksyny bo przez te 4 godziny jest najwieksze stezenie tyroksyny we krwi i wtedy pomoc selenu w przemianie T4 w T3 jest najwieksza. Po 4 godz od polkniecia tyroksyny zaczyna we krwi spadac poziom T4 i jak jest jej juz mniej to selen ma tez mniej do przemiany T4 w T3. Czy sie bierze selen przed czy po jedzeniu to nie robi roznicy. Moj syn natomiast czesto bierze selen wieczorem jak musi troche dluzej posiedziac przy nauce. Twierdzi ze mu sie lepiej mysli. U niektorych osob branie selnu wieczorem moze powodowac trudnosci w zasypianiu. Po selenie u mnie tez mija takie "przymulenie" i tez mi sie lepiej mysli. Wieczorem natomiast biore magnez bo lepiej po nim spie. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
malc14 Re: selenit sodu 04.04.07, 18:54 Aco myślicie o selenie w chelacie aminikwasowym?Ukazał się na rynku chela-selen Olimpu.Jedna tabl. ma 100 mq.30 tabl. kosztuje ok. 9 zł.Ukazał się rónież chela cynk i chela-magnez.Ciekawe czy my możemy to jeść.Pa Pa.Mrówka Odpowiedz Link
aniutka99 Re: selenit sodu 30.07.09, 08:25 o rosteda, z nieba mi spadłaś z tą witaminą C (mam żelazo z vit C.) warto czytać forum we wszystkie strony!!! Odpowiedz Link
asienkamsz Re: selenit sodu 10.04.07, 11:00 witam , Byłam w aptece i kupiłam SELEN I CYNK firmy Power Health.UK. 29,90 zł.Czy ktoś z Was brał to? Odpowiedz Link
aada1 Re: selenit sodu 11.04.07, 11:01 Ja bralam selen Naturell. Moglam brac tylko 50 mg. Przy 100 mg zaczynaly sie bole glowy. Nie wiem czy to zasluga selenu ale nagle moj poziom FT3 poszedl na 40%. Zaznaczam ze od dwoch lat jestem na thybonie 10 mg /dobowo. Poziom FT 3 na czczo byl zawsze 10 %- i nic nie chcialo isc w gore. A tutaj nagle taka niespodzianka 40 %! W przyplywie eufori i ogromnej radosci zalatwilam sobie Selen Mono - Kapseln. Jestem zaoptarzona na dwa lata w tableki. Powtorne badanie robie po 19.04 - napisze jak wyszla FT3. Ada Odpowiedz Link
yacha4 Re: selenit sodu 15.04.07, 09:22 Spotkałam w aptece : selen+ beta karoten+ kwas foliowy+ wit C+ E firmy Doppel herz Zawartoesc selenu (z drozdzy selenowych)jest niewielka: 50 μg Sadze, ze przy dobrych wynikach Ft3 i Ft4 można go profilaktycznie zażywać. Jak myslicie? Odpowiedz Link
zajacowna Re: selenit sodu 15.04.07, 11:34 najlepszy czyty,.... bez witamin.. ja mam walmarka np.. Ale jak chcesz z wtaminkami to tez mozesz.. tylko selen sie bedzie gozej wchlanial. P.S jesli to byl HERZ to napewno drrrrrrrogii Odpowiedz Link
ciotkafelicja ja kupiłam SOLGAR 100tabl nie wiem czy jest dobry 30.07.07, 00:10 cena 35,00 zł. Piszą że jest bez drożdży, zawiera organicznie wiązaną L- selenometioninę...Jest dostępny w dwóch aptekach internetowych.Głowa jakby boli trochę mniej niz po innym (z witaminami), który brałam wcześniej.Nie wiem czy ta selenometionina jest dobrze wchłaniana.Na razie zużyję to opakowanie i zobaczę co dalej. Odpowiedz Link
monari7 Re: ja kupiłam SOLGAR 100tabl nie wiem czy jest d 12.08.07, 21:01 halo jestem nowa na forum.mnie lekarz polecil najpierw 3 miesieczna kuracje czystym selenem 300μg. Sa to tabletki o nazwie CEFASEL firmy CEFAK.Jest drogi 50 Tabletek kosztuje okolo 28 euro.Kupilam je w Niemczech.Tutaj tez mieszkam.Po 3 miesiecznej kuracji musze zredukowac dzienna dawke.Na razie oprocz bolu glowy nie widze innych zmian.tyroxyne biore codziennie 100 mg.Kiedy musze ten selen najlepiej brac?Biore go dopiero od miesiaca.To znaczy do obiadu do sniadania czy kiedy.Moze ktos z was ma inne doswiadczenia.dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
obas13 Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 13.11.07, 18:04 No właśnie... przeszukując internet znalazłem sporo rozbieżnych informacji. Często spotykałem się z informacjami jakoby selen pomagał jedynie w obniżeniu Anty-TPO, natomiast pozostawał bez wpływu na osoby, u których podwyższone jest jedynie Anty-TG. Przykład takiej strony www.clipclip.org/chiroted/clips/email/10267 Co o tym sądzicie? Wiem, że najwięcej informacji nt. selenu jest na stronach niemieckich, którego nie znam Czy osoby, które przeczytały na te tematy więcej informacji, mogą wypowiedzieć się czy selen działa również na Anty-TG ? Odpowiedz Link
rosteda Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 13.11.07, 22:22 Witaj Obas13 Selen jest stosowany w Niemczech na obnizanie wszystkich przeciwcial tarczycowych. Na temat dzialania selenu u chorych na immunologiczne choroby tarczycy byly prowadzone prace badawcze w jednej z klinik w Monachium. Mozna o tym poszukac w internecie ale tylko po niemiecku. Nawet u osob z Basedowem tez polecaja selen ale pod warunkiem ze nie sa w nadczynnosci. Czyli po terapii jodem jak wejda w niedoczynnosc i pozniej musza brac tyroksyne to tez dostaja selen. W trakcie nadczynnosci nie wolno brac selenu. Tak samo w niedoczynnosci jesli jeszcze nie ma leczenia tyroksyna tez nie wolno selenu. Selen oprocz tego ze zmniejsza ilosc przeciwcial to tez jest potrzebny do przemiany T4 w T3. U zdrowych ludzi do tej przemiany potrzebne sa: jod (ale nam jodu nie wolno z powodu naszej choroby), selen i zelazo. Dlatego wlasnie najpierw jak przy leczeniu tyroksyna nie podnosi sie fT3 we krwi nalezy uzupelnic selen i sprawdzic ferrytyne. Jesli sa niedobory to trzeba to uzupelnic. A dopiero pozniej jesli po paru miesiacach brania selenu dalej jest brak przemiany to trzeba myslec o trojjodotyroninie. W Polsce chyba niestety nie ma laboratorium ktore by oznaczalo selen (w Niemczech to sie robi i wiele osob ma jednak jego niedobor) i nie ma mozliwosci zeby sprawdzic poziom selenu. Ale jak fT3 we krwi jest niskie to warto nawet bez badania sprobowac je podniesc biorac selen. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
malinowymis Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 24.11.07, 13:11 zamawiam selen z polecanej wczesniej apteki: tnij.org/ahxb czy ktos wie jaka cena jest wysylki do Polski i czy mozna placic karta kredytowa? (akurat wersja angielska stronki z tymi danymi sie nie otwiera ani w operze ani w IE a po niemiecku nie za bardzo rozumiem) moze jednak warto jakis inny z innej apteki? czy ten bedzie ok? Odpowiedz Link
obas13 Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 24.11.07, 15:15 Tak, jest możliwość zapłaty kartą kredytową. Koszt wysyłki do Polski to - jeśli pamięć mnie nie myli - około 9 euro. Odpowiedz Link
malinowymis Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 26.11.07, 12:11 zamowilam 3 opakowania. bo taniej wychodzi. Zaplacilam 35,45 EUR wraz z kosztami wysyłki do Polski. A czy ktorejs z Was rzeczywiscie przeciwciala spadly po stosowaniu selenu? robilyscie badania przed rozpoczeciem brania selenu i po jakims okresie specjalnie pod tym katem? U mnie jest taki problem ze na wyniku mialam napisane TPO > 1000. i skad mam wiedziec czy to jest 10 000 czy 1010? musze chyba isc do innego laboratorium gdzie mi dokladnie podadza wynik badania... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 26.11.07, 12:28 malinowymis napisała: > zamowilam 3 opakowania. bo taniej wychodzi. > Zaplacilam 35,45 EUR wraz z kosztami wysyłki do Polski. Wcale nie drogo. Masz 300 tabletek, 2 /dzień. To 150 dni masz zapewnione. U nasz 30 tabletek senenu z cynkiem kosztuje /dobrej firmy/ kosztuje ok. 40,-. > > A czy ktorejs z Was rzeczywiscie przeciwciala spadly po stosowaniu selenu? robi > lyscie badania przed rozpoczeciem brania selenu i po jakims okresie specjalnie > pod tym katem? > > U mnie jest taki problem ze na wyniku mialam napisane TPO > 1000. Laboratoria już tak dokładnie nie oznaczają tych wartości. Powód: p/ciał się nie leczy one są lub ich nie ma. Bada się je tylko wtedy, aby zdiagnozować lub wykluczyć chorobę z autoagresji. Oprócz p/ciał p/tarczycowych innych rodzajów jest dużo. I tak naprawdę nie ma znaczenia czy jest ich 1000 czy 150 000, jak było w moim przypadku. Czasami ponawia się to badanie, aby stwierdzić czy masz rzut choroby; nic więcej. Jeśli zaniknie Ci tarczyca, a to jest istotą tej choroby, przeciwciała zanikają, a jeśli występują, to w niewielkiej ilości. Selen jest przy naszej przypadłości b. potrzebny. On pomaga T4 przekształcić się w T3. Drugi powód, to mnie np. mniej bolą stawy i mięśnie. Zawsze odczuwam większy ból w/w bez selenu. Odpowiedz Link
malinowymis Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 26.11.07, 12:44 te opakowania sa po 180 tabletek po 100µg. wiec 3 opakowania jesli brac 200mg na dzien to az 270 dni. czyli juz nie znajde lab gdzie mi podadza dokladna wartosc przeciwcial ? fajnie by bylo zbadac je przed zazyciem selenu i po kuracji. Gdyby jakims cudem zmniejszyc przeciwciala do granic normy to tarczyca by nie zanikala ? moze cos na to znajda kiedys Odpowiedz Link
aada1 Re: Czy selen działa jedynie na anty-TPO ? 26.11.07, 16:27 U mnie za bardzo selen nie podziala na przemiane. Ona dalej jest u mnie kiepska. Jednak widoczna poprawe zdrowia odczulam. Mam dziwne uczucie, ze caly organizm sie wzmocnil. Wogole nie wiem co to katar czy grypa. Mam Selen Mono- Kapseln. Biore go systematycznie juz rowno rok 100 mg dobowo. Ada Odpowiedz Link
aggie8 Czy w ogóle brac? 31.01.09, 21:55 Od roku mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto ale na razie nie dostałam żadnych hormonów, jedynie selen. Jeden endokrynolog powiedział mi, że mam brać 200µg na dzień, najlepiej selen z wit E (to jest taki z drożdży) ale taki jest tylko w dawkach po 50 wiec nawet lepiej Cefasel 200 czyli jedna tabletka (nigdzie tego nie mogłam kupić), drugi endo powiedział, że wszytko jedno jaki selen ale żeby nie taką dawkę uderzeniową tylko dwa razy dziennie po 100µg. Biorę od ok. poł roku ten selen z wit. E ale weszłam na forum bo mam wątpliwości: 1)czy rzeczywiście obojętne jaki selen - jak widać z waszych odpowiedzi - nie 2) czy biorąc 200µg z wit E nie przedawkuje tej witaminy bo jedna tabletka 50 zawiera już 100 % normy tej witaminy czyli ja pochłaniam 400% - wyjdzie na to, że sobie bardziej szkodzę niż pomagam, pomijam fakt że 200µg to tez duża dawka ale z waszych wypowiedzi wynika że to akurat jest do przeżycia no a teraz przeczytałam jeszcze w tym wątku: "Tak samo w niedoczynnosci jesli jeszcze nie ma leczenia tyroksyna tez nie wolno selenu." I teraz nie wiem czy zamawiać ten selen z Niemiec o którym piszecie i jeść te 200µg/dzień czy w ogóle odstawić bo ja jeszcze nie muszę go brać? Może ktoś z was mógłby mi coś wiecej na ten temat podpowiedzieć? Byłabym wdzięczna bo mam wrażenie że lekarze traktują mnie jak królika doświadczalnego w tej materii... Odpowiedz Link
duende2 Re: selenit sodu 26.11.07, 19:59 Ostatnio znów mnie hashi przypyliło i zaczęłam dogłębniej szukać informacji o selenie. I znalazłam, że selen nieorganiczny, w tym selenit sodu jest korzystniej przyswajalny od formy nieorganicznej. Na niejednej stronie opisującej selen już to znalazłam - "Selen jest dostępny w kilku różnych postaciach. Badania ukazują, że sole nieorganiczne jak na przykład selenian sodu są mniej skutecznie przyswajane i nie są tak biologicznie czynne jak organiczne formy selenu, takie jak selenometionina i drożdże wzbogacone w selen. W związku z tym preferowana postać suplementu selenu to selenometionina lub drożdże o dużej zawartości selenu". Selen,który pochodzi z niemiec - selen monokapseln jest nieorganiczny. Więc coś mi tu nie gra Poniżej wklejam link do jednej ze stron: www.faceci.com.pl/r_pro_selenium.html www.vitanea.pl/index.phtml?apteka=solgar_selen__100tabl&action=produkt_szczegoly&pid=76084&k=559 Odpowiedz Link
rosteda Re: selenit sodu 26.11.07, 21:42 Witaj Duende duende2 napisała: > Ostatnio znów mnie hashi przypyliło i zaczęłam dogłębniej szukać informacji o > selenie. I znalazłam, że selen nieorganiczny, w tym selenit sodu jest > korzystniej przyswajalny od formy nieorganicznej. No wlasnie, a o czym ja caly czas pisze? Przeciez ciagle podkreslam ze wlasnie dla nas najkorzystniejsze dzialanie ma wlasnie Selenit Sodu = Natrium selenit. > Na niejednej stronie > opisującej selen już to znalazłam - "Selen jest dostępny w kilku różnych > postaciach. Badania ukazują, że sole nieorganiczne jak na przykład > selenian sodu > są mniej skutecznie przyswajane i nie są tak biologicznie czynne > jak organiczne formy selenu, takie jak selenometionina i drożdże > wzbogacone w selen. Zgadza sie i dlatego wlasnie selenian sodu nie jest wcale uzyteczny. > W związku z tym preferowana postać suplementu selenu to > selenometionina lub drożdże o dużej zawartości selenu". Selenometionina jest przydatna ale przy innych chorobach. Selen z drozdzy - to selen zanieczyszczony dodatkowo innymi zwiazkami i wcale nie jest dobry. Selen z drozdzy jest suplementem diety i nie jest jego produkcja pod taka kontrola jak leki ktore sa sprzedawane tylko w aptece. Ostatnio czytalam ze wlasnie selen z drozdzy ma zniknac z rynku europejskiego (nie jestem w stanie na szybko znalezc Ci zrodla tej wiadomosci), ale wlasnie ze wzgledu ze nie mozna w tym preparacie dokladnie okreslic ilosci selenu. Nawet to ze pisze na tych suplementach ze jest taka ilosc selenu, nie jest wiarygodne bo tego nie kotroluje zadna komisja lekow bo to tylko suplement. > Selen,który pochodzi z niemiec - selen monokapseln > jest nieorganiczny. Tak, jest to selen nieorganiczny ale najlepiej wlasnie przyswajalny i dzialajacy bo to jest selenit sodu. Przeczytaj swoje pierwsze zdanie co o nim napisalas. > Więc coś mi tu nie gra > Poniżej wklejam link do jednej ze stron: > www.faceci.com.pl/r_pro_selenium.html > <a href="www.vitanea.pl/index.phtml?apteka=solgar_selen__100tabl&action=produkt_szczegoly&pid=76084&k=559" target="_blank">www.vitanea.pl/index.phtml?apteka=solgar_selen__100tabl&action=produkt_szczegoly&pid=76084&k=559</a> To sa linki do aptek wasylkowych tylko i informacje na temat tych preparaow ja uwazam tylko za reklame. Gdzie cena jest nawet wyzsza od tego selenu z Niemiec. Ten ktory Ty tutaj polecasz kosztuje 100 tabletek 50µg okolo 40 zl, a ten z Niemiec kosztuje - 180 tabletek 100µg 8Eu. Poza tym podaje Ci link do pracy badawcej pod kierownictwem prof. endokrynologii Gärtner na temat dzialania selenitu sodu przy chorobach immunologicznych tarczycy. Nie tlumaczylam tej pracy bo jest to jak dla mnie troszke za duzo. Przeczytalam ja tylko i informacje o selenie ktore wam tutaj pisalam to przede wszystkim pochodza z niej. Poczytaj ja sama, a moze uwierzysz w to co napisalam. Wiesz, jestem juz na forum dosc dlugo i nigdy by mi do glowy nie przyszlo zeby pisac jakis bzdury. A odwiedzaly juz nasze forum i takie osoby ktore sprawdzaly to co tlumaczylam. Teraz bardzo Cie prosze nie rob juz metliku wiecej z tym selenem. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
rosteda Re: selenit sodu 26.11.07, 22:03 Podaje ten obiecany link do pracy na temat selenu:deposit.ddb.de/cgi-bin/dokserv?idn=967086825&dok_var=d1&dok_ext=pdf&filename=967086825.pdf Rosteda Odpowiedz Link
duende2 Re: selenit sodu 27.11.07, 11:08 Nie chcę robić zamieszania w sprawie selenu. Jednak informacje, które przytaczasz nie pasują mi do informacji, które czytam na polskich stronach. Być może, nie koniecznie trzeba selen kupować w niemczech - może wystarczy nasz polski. Nie znam niemieckiego, trudno mi więc przeczytać cały ar tykuł. Na stronie 22 przetłumaczyłam iż organiczna selenmetionina jest effektywniej wykorzystywana niż inne formy, także nieorganiczny natriumselenite. Poniżej też wklejam fragment artykułu z polskiej termedii odnośnie wpływu selenu na autoimmunologię: Selen jest dostarczany do organizmu w postaci organicznej, jako selenometionina i selenocysteina, oraz nieorganicznej, głównie w postaci seleninów i selenianów. Człowiek nie syntezuje selenometioniny bezpośrednio z nieorganicznego selenu. Selenocysteina może być syntezowana z selenometioniny lub podczas syntezy selenobiałek z nieorganicznych form selenu. Odbywa się to przez indukcję ekspresji odpowiedniego genu. Proces ten dowodzi, że selen jest jedynym pierwiastkiem śladowym pozostającym pod kontrolą genomu. W organizmie są obecne dwie biochemicznie różne pule selenu – wymienialna i zmagazynowana. W skład puli metabolicznej selenu wymienialnego wchodzą wszystkie funkcjonalnie ważne związki selenu, pośrednie i końcowe, powstające w czasie jego przemiany (tj. kompleks seleninu z glutationem, selenodiglutation, selenek, peroksydaza glutationowa, selenobiałko P, selenobiałko W, dimetyloselenek). Natomiast pulę zmagazynowaną stanowią białka zawierające selenometioninę. Aktywność biologiczna selenu w organizmach żywych, jego działanie antynowotworowe i toksyczne zależy od sposobu jego metabolizowania w ustroju [17]. a tu link do artykułu - www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=18&article_id=3065&magazine_subpage=FULL_TEXT A tu fragment artykułu odnośnie roli selenu w reumatoidalnym zapaleniu stawów (też choroba autoimmunologiczna) Na podstawie przedstawionych powyżej wyników badań należy przyjąć, że suplementacja selenu może korzystnie wpływać na przebieg choroby u pacjentów z RZS. Wydaje się, że zalecane dawkowanie powinno wynosić 50 - 100 mcg selenu na dobę (spożycie selenu w większości krajów europejskich w tym w Polsce jest mniejsze niż zalecane dzienne spożycie). Spośród różnych preparatów selenu należy stosować jego organiczne związki, z których najlepiej przyswajalna jest L-selenometionina. Połączenie selenu z cynkiem oraz witaminami antyoksydacyjnym (np. Bio-selen + cynk) dodatkowo zwiększa wchłanianie selenu z przewodu pokarmowego oraz optymalizuje działanie antyoksydacyjne tego pierwiastka (8). Stąd mój post - nie po to aby robić zamieszanie, ale żeby nie wprowadzać w błąd Odpowiedz Link
duende2 Re: selenit sodu 27.11.07, 11:17 I jeszcze jeden bardzo ważny fragment artykułu. Wynika z niego, iż granica toksyczności selenu jest bardzo mała. Należy więc uważać przy jego suplementacji: Odmienne wyniki uzyskali Peretz i wsp. [9], którzy wprowadzili suplementację selenu w dawce 200 µg u kobiet ze świeżo rozpoznanym RZS. Badane stanowiły jednorodną grupę, bez zmian destrukcyjnych stawów. Badanie prowadzone było metodą podwójnie ślepej próby, kontrolowane placebo. W grupie pacjentek otrzymujących selen stwierdzono zmniejszenie dolegliwości, poprawę stanu klinicznego i niektórych parametrów immunologicznych. Inne badanie pokazuje korzystny wpływ 3-miesięcznej suplementacji selenu u chorych na RZS. Heinle [4] przeprowadził to badanie metodą podwójnie ślepej próby u 70 chorych, losowo podzielonych na dwie grupy, z których jedna otrzymywała 200 µg selenianu sodu. Wyniki pokazują, że po zastosowaniu selenu następowało zmniejszenie obserwowanych obrzęków stawów oraz skróceniu ulegał czas trwania sztywności porannej. Towarzyszyła temu normalizacja parametrów stanu zapalnego (białko C-reaktywne, alfa 2-globulina, PGE2). Na tej podstawie należy wyciągnąć wniosek, że selen ma korzystne działanie na przebieg RZS. Pozostaje jednak do wyjaśnienia kwestia dawki i związane z nią niebezpieczeństwo przedawkowania. Problem stanowi fakt, że selen charakteryzuje się bardzo niewielką granicą między niedoborem a dawką toksyczną (niski indeks terapeutyczny). Podawany w stężeniach powyżej 600 µg/24 godz. jest jednym z najbardziej toksycznych pierwiastków. Stwierdzono, że związki selenu w stężeniu powyżej 1 µM hamują proliferację komórek, replikację DNA i syntezę białek, stają się związkami mutagennymi. Nadmiar selenu może prowadzić do stresu oksydacyjnego i wzmożenia peroksydacji lipidów oraz tworzenia kompleksów z metalami (głównie z cynkiem), które odkładane są w komórkach mózgu i przednim płacie przysadki, co prowadzi do ich dysfunkcji. Ostre zatrucia selenem objawiają się dusznością, częstoskurczem, biegunką, krańcowym wyczerpaniem, a nawet śmiercią [16]. Dane dotyczące niezbędnej i jednocześnie bezpiecznej dla człowieka dawki selenu mówią o 50–200 µg/24 godz., w zależności od miejsca zamieszkania. Wskazane dzienne spożycie selenu (RDA) wynosi 55 µg dla kobiet i 70 µg dla mężczyzn [10, 16]. W krajach Europy dzienne spożycie waha się od 35 do 61 µg, a w Polsce wynosi szacunkowo 11–24 µg [10]. Wydaje się, że należałoby zalecić selen w dawce 50–100 µg/24 godz. Mając na uwadze metabolizm tego pierwiastka, należy stosować jego organiczne związki. Najlepiej przyswajalną formą jest L-selenometionina. Połączenia selenu z witaminami antyoksydacyjnymi oraz z cynkiem zwiększają wchłanianie selenu z przewodu pokarmowego i intensyfikują antyoksydacyjne działanie tego pierwiastka [10, 16]. Odpowiedz Link
rosteda Re: selenit sodu 27.11.07, 21:48 Witaj Duende2 Link do artykulu niemieckiego ktory ja podalam dotyczy tylko selenu nieorganicznego - Natrium Selenit i jego wplywu na przebieg choroby autoimmunologicznej tarczycy. Natomiast artykuly przedstawione przez Ciebie dotycza selenu polaczonego z aminokwasami i oczywiscie w tych artykulach absolutnie nic nie pisze na temat dzialania selenometioniny czy innego polaczenia selenu na przebieg choroby tarczycy. Sa wyszczegolnione rozne choroby, ale nie tarczyca. Wiec dlaczego ja mam wierzyc w to co tam jest napisane i uwazac ze selenometionina i selen z drozdzy sa tak samo dobre jak Natrium Selenit przy naszej chorobie? Moje zdanie jest jednak calkiem odmienne niz Twoje i mnie jednak ten artykul i Twoje argumenty nie sa w stanie przekonac. 01.04.2007 roku napisalas: "Juz zamówiłam z tej strony - 3 opakowania. Dziwię się, że Polscy lekarze nie przepisują takiego selenu." Jesli to prawda to powinnas znac dzialanie tego preparatu z Niemiec. A wczoraj napisalas: "Ostatnio znów mnie hashi przypyliło i zaczęłam dogłębniej szukać informacji o selenie. I znalazłam, że selen nieorganiczny, w tym selenit sodu jest korzystniej przyswajalny od formy nieorganicznej" To jak jest wedlug Ciebie - selenit sodu jest organiczna czy nieorganiczna forma? Bo z tego zdania co napisalas nie moge tego zrozumiec. Dla mnie jest to forma nieorganiczna. Dalej napisalas: "Nie znam niemieckiego, trudno mi więc przeczytać cały artykuł. Na stronie 22 przetłumaczyłam iż organiczna selenmetionina jest effektywniej wykorzystywana niż inne formy, także nieorganiczny natriumselenite" To chyba jednak znasz troche niemiecki jesli zdolalas przetlumaczyc. Tylko bardziej istotne jest napisane na str.23 ze: selenometionina jest slabszym zrodlem metabolicznym (bo ona jest juz zwiazana na stale z metionina niestety) niz selenit i ze jeszcze nie wiadomo czy dlugotrwale stosowanie selenometioniny nie daje niebezpieczenstwa jej kumulowania sie. Co jest tez zaprzeczeniem tego co podkreslasz w drugim poscie przedstawiajac ze selenometionina jest calkiem bezpieczna do stosowania. Z tego niemieckiego artykulu radze Ci jeszcze przeczytac str.44,61,a najistotniejsze to str.62 i 63 o wynikach tej pracy. Podkreslilas ze selen jest bardzo toksyczny (w duzych dawkach oczywiscie powyzej 600µg bo w dawce 200µg jest dobrym lekarstwem) i to bardzo dobrze ze napisalas na ten temat. Ale ja od poczatku nie pisze nic innego jak to ze Natrium Selenit powinno sie brac w nie wiekszej dawce niz 200µg, a selen z drozdzy tak jak poleca producent(mozesz poczytac w moich starch postach). Wiec dla mnie jedyny pozytek z tych artykulow ktore tutaj przedstawilas jest taki ze przynajmniej podkreslaja w nim ze Polska jest tez terenem bardzo ubogim w selen tak jak i Niemcy. Co jest dobrym atutem na slowa lekarzy ktorzy mowia ze niedobory selenu sa tylko w krajach trzeciego swiata a my mamy wystarczajaco selenu. Pozdrawiam Rosteda Ps. Znalazlas moze w jezyku polskim choc jeden artykul na temat selenitu sodu? Bo ja jeszcze nie. Odpowiedz Link
malinowymis Re: selenit sodu 04.12.07, 11:16 Wczoraj przyszla paczka z niemiec, czyli tydzien czekalam. calkiem szybko. Przyslali katalog i maja tam w ofercie rozne rodzaje tego selenu. Ale za bardzo niemieckiego nie umiem wiec nie wiem co i jak. Dzis mialam po sniadaniu wziasc selen ale tu widze trza sie oduczyc kilku nawykow . Na snadanie herbata z cytryna odpada. i multiwitamina tez teraz musze odczekac ta godzine zanim wezme selen, Odpowiedz Link
dolores5 Re: selenit sodu 12.12.07, 18:12 jesli w Polsce nie jest dostępny selenit sodu, to jaki preparat z selenem polecacie, który jest dostępny w Polsce? Ostatnio miałam selen z cynkiem, ale na bazie drożdży. a teraz kompletnie nie wiem jaki kupić Odpowiedz Link
cobrra Re: selenit sodu 07.04.08, 22:02 czy w związku z powyższym wpływem na inne choroby autoimmuno... macie jakąś wiedzę o wpływie selenu na łysienie plackowate? Odpowiedz Link
obas13 Robicie przerwy w przyjmowaniu selenu ? 05.01.08, 00:29 Czy robicie sobie przerwy w przyjmowaniu selenu (selenitu sodu)? Mi coś takiego zalecił mój endo (miesiąc brać, miesiąc przerwy). ps. Gdyby ktoś był zainteresowany to posiadam spore (w sensie za dużo jak na jedną osobę) zapasy selenitu sodu z Niemiec (Selen Mono- Kapseln z datą ważności do lipca 2009r.) więc gdyby ktoś nie chciał bawić się w zamawianie leku z Niemiec, mogę odstąpić. Mój e-mail 2622@stk.net.pl Odpowiedz Link
duende2 Re: Robicie przerwy w przyjmowaniu selenu ? 17.01.08, 09:21 Wczoraj, po 10 miesiącach łykania selenu (200/dobę)zrobiłam badania przeciwciał. Niestety nie zmniejszyły się. A-Tg nieznacznie podwyższone, a a-TPO masakrycznie poszło do góry. Czy u kogoś z Was selen pozytywnie wpłynął na ilość przeciwciał? Odpowiedz Link
yacha4 Re: Robicie przerwy w przyjmowaniu selenu ? 16.02.08, 20:48 Witajcie, co sadzicie o tym selenie? Solgar Selen 50 mcg (organicznie wiązana L-selenometionina, nie zawiera drożdży). www.strefalekow.pl Pozdrawiam... Ewa Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Robicie przerwy w przyjmowaniu selenu ? 16.02.08, 22:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=59968720&a=66682706 Odpowiedz Link
yacha4 Re: Robicie przerwy w przyjmowaniu selenu ? 17.02.08, 09:07 Dzieki Hashi-tess Czytalam. Chcialam wiedziec: - czy Ciotkafelicja zazywa go nadal - czy inne osoby braly ten selen i jak porownuja go z tym, ktory zawiera drozdze itp. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
anek1223 chela -s elen firmy Olimp 21.02.08, 20:08 nie wiem czy polecać - zażywam od niedawna, moze wypowie się ktoś czy może być www.olimp-labs.com/pl/101/art45.html Odpowiedz Link
matka.adama Ja biorę selen od roku... 08.04.08, 00:04 raz przez sześć miesięcy i teraz kolejne sześć miesięcy - 200 µg dziennie. Mam niemiecki preparat "Selen Tabs Cefasel 100 nutri (Natriumselenit)". Polecił mi go mój endokrynolog. Anti TPO mi po nim spadły, ale TAK wzrosły. Zobaczymy, jak będzie po zakończeniu terapii w maju. Selen biorę już tak długo, że nie pamiętam, jak się czuję bez niego. Zwłaszcza, że endo w trakcie terapii selenowej podniósł mo dawkę L-tyroksyny na 125 µg. Odpowiedz Link
bunchy2 Re: do zajacowna 09.04.08, 18:16 Witaj, kupiłam selen ale chyba nie taki jak trzeba bo selen i cynk ,,Power health" z drożdży selenowych. Przeczytałam że cyt. ,,Na naszym forum Zajacowna miala po selenie bole glowy, ale po tym z drozdzy o ile dobrze pamietam". Czy to prawda, miałaś po tym bóle głowy? Kupiłam taki bo farmaceutka powiedziała, że selen wypłukuje cynk czy coś takiego a nie stać mnie teraz na zakup tego niemieckiego preparatu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
k_super w jaki sposób zdobyć niem.selen? 14.05.08, 19:38 Witajcie! Chciałabym zamówić niemiecki selen, który polecacie tu na forum, ale niestety nie znam języka niemieckiego. Czy orientujecie się czy w Polsce są jakieś apteki wysyłkowe, które mogą go dla mnie sprowadzić? Czy jest jakiś inny sposób na zdobycie tego selenu? Bardzo proszę o pomoc. Na Hashi leczę się od 4 m-cy i nie jestem jeszcze tak dobrze obeznana w temacie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 15:25 na ich stronie mozna zmienic jezyk z niemieckiego na angielski. ja tez nie znam za dobrze niemieckiego ale po angielsku juz sobie poradzilam Odpowiedz Link
rosteda Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 16:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=57897968&v=2&s=0 W tym watku znajdziesz tez informacje. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 17:20 a czy ktos badal sobie poziom selenu we krwi? i czy warto przed rozpoczeciem zazywania selenu? bo jak widze jest to mozliwe np w tym laboratorium : www.medrem.com.pl/badania-laboratoryjne.htmpoz.122 Odpowiedz Link
rosteda Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:00 Ja badalam przed i po leczeniu selenem (ale nie w Polsce). Badania warto zrobic. Tylko to co ja sie informowalam to w Polsce nie robili. Ten link nie wchodzi. Rosteda Odpowiedz Link
k_super Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:02 Bardzo Wam dziękuję ) Że też nie wpadłam na to, żeby zmienić język. Chyba udało mi się zamówić (piszę chyba, ponieważ nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że mogę zapłacić przy odbiorze, gdyż nie korzystam z karty kredytowej. Taką też opcję zapłaty zaznaczyłam. Nigdzie nie widziałam, żeby był podany numer konta, żeby ewentualnie zrobić przelew). Pozdrawiam Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:07 oj zle wklepilam www.medrem.com.pl/badania-laboratoryjne.htm Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:08 pozycja 122. chyba dobre lab znalazlam , bo czesniej mi znalazlo jakies laboratorium dla koni Odpowiedz Link
rosteda Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:20 Fajnie ze znalazlas to laboratorium bo moze bedzie mozna wyslac do nich krew na badanie selenu. Trzeba bedzie sie poinformowac. Oni robia tez bardzo duzo innych specjalistycznych badan ktorych nie robia inne laboratoria. Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 18:28 a jak Tobie wyszlo badanie selenu, mialas rzeczywiscie niedobor tego pierwiastka? w jaki sposob mozna wyslac krew do badania? mozna zlecic pobranie w dowolnym lab i zlecic wyslanie? jesli to pobieraja w Opolu to moge tam sie przejechac bo nie mam az tak daleko ale wyslac w sumie byloby lepiej. Odpowiedz Link
rosteda Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 28.06.08, 22:13 Tak, mialam selen ponizej normy. Zaczelam brac selen z drozdzy i wzielam go tylko 5 tygodni(wtedy jeszcze nie wiedzialam o tej aptece wysylkowej w ktorej mozna zamowic selenit sodu. Po tych 5 tygodniach sama poczulam wstret (nie moglam polknac tabletki bo bylo mi niedobrze) i go odstawilam. Ale poczulam sie po nim jak "nowonarodzona", lepiej myslalam i mialam wiecej energii. Tak jakbym sie obudzia z bardzo dlugiego snu. Dziwne uczucie. Po jakis 3 tygodniach sprawdzilam znowu badajac krew i byl nieznacznie powyzej normy. Pozniej dopiero poczytalam na forum niemieckim ze wlasnie tego selenu z drozdzy nie mozna za dlugo brac bo on sie odklada w tkankach duzo szybciej niz selenit sodu. Nie bralalam selenu potem przez jakis rok i bedac na kontroli u endokrynologa polecil mi go brac ale jako selenit sodu. Zaczelam znowu brac i nie mialam takiego wstretu jak do tego z drozdzy. Bralam go przez kilka miesiecy i potem zrobilam przerwe. Powinno sie podczas kuracji selenem robic co jakis czas badania kontrolne. Ale przed takimi badaniami trzeba selen tez na jakies 2 tygodnie odstawic. Jak sie robi badania i regularnie go lyka to wtedy wyniki beda zawsze powyzej normy bo jest duze jego stezenie we krwi. Tak samo jest z ferrytyna podczas lykania zelaza. Co do wysylania krwi to nie wiem czy mozna. Trzeba bedzie zdzwonic do tego laboratorium i sie zapytac. Przypuszczam ze bedzie mozna, ale w jaki sposob to wlasnie to laboratorium musi dac informacje. Rosteda Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 29.06.08, 16:15 pojechalabym jutro zbadac ten selen zeby miec w koncu komplet badan. o ile to jest w Opolu, mam okolo 100km. jutro zadzwonie i sie dowiem. bo w sumie po co lykac selen jesli sie okaze ze mamy go duzo w organizmie. jesli jest mozliwosc lepiej najpierw sprawdzic. tylko jak myslicie. jesli wczoraj przedwczoraj zazylam sobie 200mg selenu to warto jutro jechac czy lepiej odczekac kilka dni? Odpowiedz Link
malinowymis Re: w jaki sposób zdobyć niem.selen? 30.06.08, 11:55 dzwonilam do Zabrza www.sla.com.pl/index.php?id=19 , bo to tam z Opola jest wysylana krew na badanie. koszt badania to 44zł. badania sa wykonywane raz w miesiacu jak sie odpowiednia ilosc probek zbierze, zazwyczaj wykonuja pod koniec miesiaca. Odpowiedz Link
k_super Re: do k_super 17.07.08, 11:59 Witaj! Tak, udało się. Zapłaciłam po odbiorze za pośrednictwem banku PKO BP (opłata za przelew wyniosła 15zł). Przesyłka doszła, wszystko ok. Odpowiedz Link
kiara6 Re: do k_super 17.07.08, 13:43 jeśli chodzi o płatność można tam zaznaczyć 4 opcje, którą zaznaczyłaś? Złożyłam zamówienie zaznaczyłam przelew na konto po uzyskaniu recepty, ale nie wiem czy dobrze (praca ze słownikiem) Odpowiedz Link
k_super Re: do k_super 17.07.08, 14:26 Ja zaznaczyłam opcję przelewu na konto po odbiorze - również korzystałam z pomocy słownika Opcja: "bank transfer immediately after receipt" Odpowiedz Link
luca7.6 Re: do k_super 17.07.08, 18:52 k_super napisała: > Ja zaznaczyłam opcję przelewu na konto po odbiorze - również > korzystałam z pomocy słownika > Opcja: > "bank transfer immediately after receipt" To jeszcze raz łopatologicznie Zarejestrowałaś się, wybrałaś produkt + gratis, zaakceptowałaś ich regulamin i co? przesłali Ci na maila ich numer konta? czekałaś aż przyjdzie paczka i wtedy zapłaciłaś? 15 zł to koszt przelewu a ile kosztuje ich wysyłka? Przy wypełnianiu zamówienia widnieje -Shipping costs 9.10 EUR - to są te koszty wysyłki do Polski? Mogłabyś sprawdzić? Z góry dziękuję Odpowiedz Link
luca7.6 Re: do k_super 17.07.08, 18:58 A i jeszcze jedno... jak długo czekałaś na wysyłkę? i jaki jest termin ważności , chciała zamówić 2 ale może jak długi termin to zamówię też trzy? Jeszcze raz dzięki Odpowiedz Link
k_super Re: do k_super 18.07.08, 13:13 Luca7.6 Wszystko po kolei tak jak piszesz, za wyjątkiem numeru konta, który był wskazany dopiero na fakturze. Faktura przyszła razem z towarem po ok. tygodniu od złożenia zamówienia (może nawet niecałym tygodniu). Teraz nie mam przy sobie tych danych, ale zdaje się że te 9 euro to była opłata za przesyłkę do Polski. Ja zamówiłam 3 opakowania, bo tak wyszło taniej. Okres ważności: 16.03.2010 Pozdrawiam Odpowiedz Link
luca7.6 Re: do k_super 18.07.08, 18:33 dzięki no więc zamawiam Myślę, że instrukcja przyda się innym Odpowiedz Link
kokons Cefasel 100 Nutri Selen 25.08.08, 15:37 W polsce jeszcze ten selen jest dostepny w niektórych aptekach lub w sklepach internetowych. Osobiscie polecam choc jest nietani (w stosunku do niemieckiego) Cefasel 100 Nutri Selen 20 tabl kosztuje ok 25-35 zł. a tu watek na temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=82857822&v=2&s=0 Odpowiedz Link
arran0690 Re: Cefasel 100 Nutri Selen 25.08.08, 23:02 Sorki,że się wtrące, w aptece przyMisiołka, kiedyś wykonywali na recepte,skład chemiczny był ten sam a wiele taniej. Oj przepraszam lece dziecko mi płacze, pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
an1005 Selen organiczny czy nieorganiczny 05.09.08, 22:40 Nie przeczytalam calego watku i ale moze komus sie przyda to co jest tutaj f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2952997&start=1650 wpisane przez Hashi. Jest to osobiste doswiadczenie z selenem organicznym pochodzenia roslinnego. Odpowiedz Link
zuzaneczka1 kolejna opinia specjalisty nt selenu w ch.tarczycy 26.11.08, 22:09 luskiewnik.strefa.pl/biochemia/selen.htm Odpowiedz Link
aggie8 Czy w ogóle brać? 31.01.09, 22:05 Przepraszam, niechcący wrzuciłam ten post gdzieś w środek wątku i tym sposobem pewnie nikt tego nie znajdzie, wklejam zatem raz jeszcze: Od roku mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto ale na razie nie dostałam żadnych hormonów, jedynie selen. Jeden endokrynolog powiedział mi, że mam brać 200µg na dzień, najlepiej selen z wit E (to jest taki z drożdży) ale taki jest tylko w dawkach po 50 wiec nawet lepiej Cefasel 200 czyli jedna tabletka (nigdzie tego nie mogłam kupić), drugi endo powiedział, że wszytko jedno jaki selen ale żeby nie taką dawkę uderzeniową tylko dwa razy dziennie po 100µg. Biorę od ok. poł roku ten selen z wit. E ale weszłam na forum bo mam wątpliwości: 1)czy rzeczywiście obojętne jaki selen - jak widać z waszych odpowiedzi - nie 2) czy biorąc 200µg z wit E nie przedawkuje tej witaminy bo jedna tabletka 50 zawiera już 100 % normy tej witaminy czyli ja pochłaniam 400% - wyjdzie na to, że sobie bardziej szkodzę niż pomagam, pomijam fakt że 200µg to tez duża dawka ale z waszych wypowiedzi wynika że to akurat jest do przeżycia no a teraz przeczytałam jeszcze w tym wątku: "Tak samo w niedoczynnosci jesli jeszcze nie ma leczenia tyroksyna tez nie wolno selenu." I teraz nie wiem czy zamawiać ten selen z Niemiec o którym piszecie i jeść te 200µg/dzień czy w ogóle odstawić bo ja jeszcze nie muszę go brać? Może ktoś z was mógłby mi coś wiecej na ten temat podpowiedzieć? Byłabym wdzięczna bo mam wrażenie że lekarze traktują mnie jak królika doświadczalnego w tej materii... Odpowiedz Link
sanpja Re: Czy w ogóle brać? 31.01.09, 22:19 Masz zdiagnozowane Hashi i nie dostajesz hormonów? Dlaczego? A jak się czujesz po tym samym selenie? Jest jakaś poprawa? Odpowiedz Link
aggie8 Re: Czy w ogóle brać? 01.02.09, 10:34 Nie biorę na razie hormonów bo mam na tyle uregulowany poziom moich własnych, że lekarze stwierdzili że na razie nie trzeba. Moze to początek choroby, może taka łagodna postać... Na razie jest jak jest. A zdiagnozowano Hashi trochę przypadkiem , ponieważ mam inną chorobę autoimmunologiczną, łysienie plackowate. Co do selenu to niestety z nieświadomości trochę lekko potraktowałam jego branie, trochę na zasadzie kiedy mi się przypomniało, więc pewnie nie zadziałał tak jak powinien. Wyniki wcale się nie poprawiły ale i ja nie czułam żadnego wpływu tego selenu na mnie, ani pozytywnego ani negatywnego. Ktoś chyba w tym wątku pytał czy selen ma jakiś wpływ na łysienie plackowate. Nie wiem tego, na razie próbuje się czegoś w tej kwestii dowiedzieć, ale w moim przypadku jeśli jakiś miał to tylko negatywny bo z moim łysieniem coraz gorzej ale myślę, że nie powinnam tego pogorszenia wiązać z selenem. Odpowiedz Link
sanpja Re: selenit sodu 07.02.09, 16:12 Kupiłam wczoraj Selen i Cynk na bazie naturalnych drożdży z firmy POWER health. Jest 100 tabletek za 28,85 zł. W składzie 100 mikrogramów selenu i 2 mg cynku. Byłam przekonana że jest 50 selenu i łyknęłam sobie 4 tabletki :0 Odpowiedz Link
aggie8 Re: selenit sodu 07.02.09, 19:58 Kilka faktów o selenie takim naturalnym, występującym w jedzeniu: www.cyberbaba.pl/content/view/82/167/1/15/ Odpowiedz Link
lucky_55 Re: selenit sodu 07.02.09, 20:52 Hey Sanpja, widzę, że postanowiłaś brać selen. Ja też, ale nie z drożdży, tylko w formie selenianu sodu. Preparat nazywa się Selen 100 ug (bez dodatków) firmy MedPharma. Na razie nie powoduje bólu głowy, oby tak dalej. Może selen podwyższy nam niziutki poziom FT3. Teraz selen biorę w 2 godz. po wzięciu Euthyroxu, a nie jak dawniej po południu. Faktycznie przez nieuwagę trochę za duzo łyknęłaś tego selenu. Nie obawiaj się jednak zatrucia. Według systemu SONA nie występuje ono w dawce dziennej poniżej 750 ug. Dopiero po jej przekroczeniu stwierdza się nieprawidłowości w budowie białek. Dr H. Różański twierdzi, nie należy przekraczać dawki 350 ug/dobę. Tu masz trochę informacji na ten temat z naszego Forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=51346166&v=2&s=0 Pozdrawiam, lucky Odpowiedz Link
sanpja Re: selenit sodu 09.02.09, 11:09 Ja nie dostałam u nas w żadnej aptece selenianu. Spróbuję więc z tym z drożdży. Łykam 3 dzień zobaczymy. Głowa i tak boli mnie non stop. Z tym łyknięciem to wogóle gafa, bo te z drożdżami to powinno się brać tyle ile jest napisane na opakowaniu. Akurat na moim napisane jest że do 2 tabletek dziennie ( czyli do 200 mikro gram). Ale to dopiero przeczytałam później Czy córce 11 letniej mogę ten selen podawać? Odpowiedz Link
lucky_55 Re: selenit sodu 09.02.09, 12:54 Zupełnie przez przypadek natrafiłam w aptece na selenian sodu 100 ug - 107 tabl. za ok. 18 zł. Zalecane dawkowanie 1 tabl. dziennie. Myślałam, że u mnie tylko selen z drożdży wywołuje ból głowy. Myliłam się. Od wczoraj po selenianie głowa też dosłownie "pęka mi w szwach". Dzisiaj od rana tak samo cierpię!! Łudzę się, że to może to efekt za dużej dawki, bo wczoraj po południu wzięłam jeszcze preparat witaminowo-mineralny, który zawiera także selen - 30 ug (z drożdży). Może te 130 ug selenu dziennie to dla mnie za dużo? Poeksperymentuję i dzisiaj nie wezmę dodatkowo tych witamin. Dr Earl Mindel w książce "Biblia witamin XXI wieku" proponuje profilaktyczną suplementację selenem każdemu dorosłemu w dawce 100-200 ug na dobę. Mnie chyba wystarczy 100 ug, a może mniej. Dla dzieci dzienna dawka selenu wg systemu SONA wynosi 30-50 ug, a wg systemu RDA - 30 ug, zaś dawka dzienna cynku wg. SONA i RDA - 7 mg. Czy te tabletki można dzielić? Jeżeli tak, to może spróbowałabyś podawać córce ½ tab. Odpowiedz Link
sanpja Re: selenit sodu 10.02.09, 08:50 Mnie na razie głowa nie boli, ale biorę dopiero kilka dni. Córka na razie też się nie skarżyła. Chyba kupie jej jednak niższą dawkę. Czy to możliwe żeby po tak krótkiej suplementacji poczuć się lepiej? W sumie też równocześnie z rozpoczęciem zażywania selenu podniosłam sobie dawkę Novo - ale widzę że moja córka też poczuła się lepiej, bo chyba zaczęły spadać jej hormony ponieważ widziałam parę dni temu, że zaczyna czuć się gorzej. Odpowiedz Link
cobrra Re: selenit sodu+ cynk+wit. e 20.02.09, 21:04 Witam, szukałem możliwości zakupu selenu - selenitu sodu w polsce (niemożliwe), ten niemiecki za drogi, i znalazłem w czeskiej aptece coś takiego: www.lekarna.cz/selen-max-0-5g-tbl-100/ Jest to selenit sodu (mam nadzieję że tak jest, niestety zbyt dobrze czeskiego nie znam) w dawce (o ile się nie mylę) 200mikrogramów który dodatkowo zawiera cynk i witaminę e. Co wy na takie zestawienie. Ma to jakiś sens czy niekoniecznie? Odpowiedz Link
malinowymis Re: selenit sodu+ cynk+wit. e 30.04.09, 16:26 oddam selenit sodu zamawiany z Niemiec. Fabrycznie zamknięty. za kilka miesiecy konczy się okres ważnożci ,a ja mam jeszcze swoj napoczety. Jeśli ktos jest zainteresowany proszę napisać na maila gazetowego. pozdrawiam Odpowiedz Link
dzedlajga selen z orzechow brazyliskich 13.06.09, 10:42 www.kobiety.pl/?mod=artykuly&action=zobacz&id=216 Odpowiedz Link
dzedlajga Re: selen z orzechow brazyliskich 26.06.09, 18:29 dorzuce jeszcze stary wątek o orzechach i selenie, lubie, zeby wszystko bylo w jednym miejscu forum.gazeta.pl/forum/w,24776,51346166,0,max_dzienna_dawka_selenu_500_1000mikrogram.html?s=0 Odpowiedz Link
prenatka Re: selen z orzechow brazyliskich 26.06.09, 20:07 już kiedyś to wklejałam apropo selenu www.domzdrowia.pl/69654,cefasel-100-nutri-20-tabletek.html Odpowiedz Link
natder Re: selenit sodu 05.04.13, 12:39 Dziewczyny, czy któraś z Was stosowała te preparaty: allegro.pl/selen-100-kapsulek-po-200-mcg-mocny-antyoksydant-i3129871059.html lub: allegro.pl/selen-200-kapsulek-po-100-mcg-super-antyoksydant-i3137016043.html W składzie tego pierwszego widzę olej sojowy, czy to go wyklucza jeśli chodzi o Hashimotki? Nie mogę nigdzie znaleźć dokładniejszych danych odnośnie składu tych suplementów, może któraś z Was już je stosowała? W aptekach znalazłam tylko Selen z drożdży z wit. E. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: selenit sodu 05.04.13, 13:15 czy ten nie b ędzie tańszy? www.kraeuterhaus.de/content.php?seite=shop%2Fsuche.php&hauptrubrik=&unterrubrik=&abisz=&keyword=selen-mono-kapseln&ansicht=&artikel=1189&anzahl=3 Odpowiedz Link
natder Re: selenit sodu 05.04.13, 13:30 Pytam, ponieważ planuję zakup d3 5000j. oraz b12 w kroplach więc ponieważ muszę i tak płacić za przesyłkę to zastanawiam się czy nie zakupić od razu kwasu foliowego (podobno puritan's pride jest niezły) magnezu i selenu właśnie... Znalazłam jeszcze selen chelatowany: allegro.pl/selen-chelatowany-chela-200-mcg-60-kaps-mocny-i3092091740.html Nigdy nie robiłam zakupów w zagranicznych sklepach internetowych ale dzięki Tess, postaram się jakoś ogarnąć na jakich zasadach to działa bo rzeczywiście cena mega atrakcyjna Odpowiedz Link
goere Re: selenit sodu 07.04.14, 21:48 Akurat zamawiam, więc podaję info, że na stronie kraeuterhaus pojawił się selen 200µg w cenie 12,5 euro za 180 tabletek, od 3 opakowań po 11 euro. Odpowiedz Link