Dodaj do ulubionych

wrodzony przerost nadnerczy

13.11.04, 01:33
witam serdecznie!
nawet nie wiem od czego zaczac, mnie tez to dotyczy, WPN-za tydzien jade do
kliniki.Wdroza leczenie,mam wlasnie pytanie, jak sie wy czuliscie, kiedy
zaczynalo sie leczenie? jak samopoczucie i ogolnie stan fizyczny ciala? czy
mam sie nastawic na cierpienie? mam 23 latka, mam ciezka postac tradzika i
meszek na brodzie i lekki wasik! czytalam, ze wiekszosc osob, z ta choroba,
ma nadwage, a ja zas niedowage! prosze napiszcie o swoich doswiadczeniach, o
leczeniu, chetnie nawiaze kontakt z takimi oosbami!pozdrawiam!papa
Obserwuj wątek
    • kkk3 Re: wrodzony przerost nadnerczy 16.11.04, 21:09
      Hej :)
      Widze zo forum cos zrobilo sie cos malo aktywne :) Ja niestety do fachowcow nie
      naleze - sama zaczelam czytac dopiero od roku na ten temat :). Nie wiem jak
      duzy niedobor masz i dokladnie czego bo od tego pewnie zalezy jaka ilosc
      hormonow bedziesz dostawac. Ja dostawalam male dawki poczatkowo i czulam sie
      generalnie bez zmian. No moze troche lepiej :) Ale nie byla to zmiana chyba
      szokujaca - waznym szczegolem bylo to ze przestalam tyc - nie to zebym byla
      strasznie gruba - ale apetyt mialam chory. No i jednak nie mialam okresu a po
      lekach byl. Pogorszyla mi sie natomiast cera... Zwlaszcza tradzik na szyi - byl
      gorszy niz przed leczeniem. Dlatego lekarz zalecil mi dodatkowo Diane a po nim
      zaczelo sie wolno poprawiac. Bylo lepiej niz przed leczeniem. Po paru
      miesiacach natomiast gdy tylko bralam dexametazon a juz nie bralam diane doszly
      silne depresje... Ktore ustapily natychmiast niemalze jak zaczelam stosowac
      plasterki anty. Ponoc to normalne. Nie wiem :) Cera powoli sie pogarsza ale
      jakby baaaardzo wolno. Moze to tylko sugestia...? :)

Pozdrawiam serdecznie
      Kasia
      • michasia81 Re: wrodzony przerost nadnerczy 15.12.04, 19:02
        witaj, dziekuje za udzielenie odpowiedzi!jestem juz po hospitalizacji,ostatnio
        odbylo sie konsylium na temat mojego przypadku, Androstendion wynosi 7.5 ng/ml
        lekarze sie zastanawiaja czy mam PCO(zespol policystycznych jajnikow)czy tez
        WPN<wrodzony przerost nadnerczy) wiec nie wiadomo co mi jeszcze dolega, am tez
        bardzo wysoka prolaktyne, czy ty rowniez tak mialas? ach ten tradzik, w klinice
        mialam 5 dniowy test z Dexametasonem,po 4 dniach nie mialam ani jednego
        pryszcza, cera byla niesamowicie gladka..moze mi by to pomoglo, ale nie wiadomo
        jeszcze jak bede leczona!jutro zas jade do kliniki na test, musza sie upewnic,
        co mi dolega..prosze napisz mi jeszcze jak z twoim samopoczuciem?wlasnie,w
        spomnialas o stanie depresyjnym, czy przed leczeniem, samopoczucie tez bylo
        gorsze, ja czasami nie potrafie wytrzymac sama ze soba!tez mam stany
        depresyjne, lekarz mowi, ze to przez nadmiar hormonow meskich!pozdrawiam..z
        gory dziekuje za odp..Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka