Gość: Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:06 Czy dyskopatia zawsze oznacza przerwanie/pęknięcie/ krążka międzykręgowego? Czy wtedy konieczna jest tylko operacja czy maja jeszcze znaczenie metody zachowawcze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Zieliński Re: Dyskopatia a przerwanie krążka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:21 Dyskopatia jest pojęciem bardzo ogólnym i oznacza degenerację dysku, czyli krążka międzykręgowego. Krążek międzykręgowy składa się z jądra miażdżystego otoczonego pierścieniem włóknistym. Dodatkowo jest to wszystko trzymane przez więzadła, głównie przez więzadło podłużne tylne kręgosłupa. Dyskopatia ma cztery podstawowe postacie. W najłagodniejszej polega na obkurczaniu i odwadnianiu krążka bez wyraźnych przemieszczeń. Właściwie u większości z nas do tego dochodzi już od 20-go roku życia, bo wtedy krążek traci swoje naczynia i zaczyna być "niedożywiony". U niektórych szybciej, u niektórych wolniej. Druga postać dyskopatii to uwypuklanie się jądra miażdżystego, ale bez p [rzerwania pierścienia włóknistego i więzadeł. Jest to tzw przepuklina jądra miażdżystego. A że tuż obok dysku wychodzą z kręgosłupa korzonki nerwowe do rąk i nóg, ta postać może prowadzić do ich ucisku i bóli. Jądro miażdżyste może też przerwać pierścień włóknisty i więzadła, wtedy mówimy o wypadnięciu jądra miażdżystego (lub "wypadnięciu dysku"). W skrajnym przypadku dochodzi do przesunięcia się kawałka dysku w górę lub w dół w kanale kręgowym (w kręgosłupie), wtedy nazywa się to wypadnięciem dysku z sekwestracją. Operacja jest zawsze ostatecznością. W lagodniejszych postaciach często wystarczy przeczekanie, rehabilitacja, leki przeciwbólowe lub różne metody przeskórne obkurczania dysku (np. nukleoplastyka). W poważniejszych warto rozważyć operację. Decyzja powinna być podjęta wspólnie przez chorego i lekarza. Pozdrawiam Piotr Zieliński Klinika Neurochirrugii AM Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Dyskopatia a przerwanie krążka IP: *.attu.pl 02.02.05, 21:21 do Pana Piotra Zielinskiego mam nastepujacy opis do rtg: zmniejszenie lordozy ledzwiowej z niewielka lewostronna skolioza, obnizenie wysokosci przestrzeni L5-S1, pozostale tarczew normie, wyraznych zmian wytworczych nie widac. Co to oznacza? Jeden ortopeda orzekl, ze dyskopatii brak, drugi orzekl, ze dyskopatia jest,a ja jestem glupia juz i nie wiem co mam o tym myslec. Dodam,ze do lekarzy trafilam po incydencie, ktory mial miejsce ok pol roku temu, kiedy po dlugotrwalych bolach krzyza i prawej nogi, cos mi przy gwaltownym ruchu chrupnelo i jak stalam tak padlam. Dodzisiaj nie doszlam do siebie, chociaz mialam DD i solux, chodze na basen, cwicze codziennie korzystajac z zestawu od lekarza, chodzilam na ,asaze a mimo to bol sie pojawia, po dluzszym staniu, po podniesieniu ceizszej siatki itp. I Lekarz 1 kontaktu orzekl ze mam sie nie przejmowac bo taka moja uroda. A ja za taka diagnoze dziekuje bardzo, chce wiedziec co mi jest i jak mam skutecznie z tym walczyc. Mieszkam w Gdansku i chetnie bym sie do pana wybrala, tylko jak i dokad? Prosze mi cos poradzic. Poza tymplanuje ciaze i nie wiem jakie to niesie ryzyko, czy moge urodzic naturalnie itp. W tym temacie rowniez slyszalam trzy rozne opinie. U neurologa nie bylam,a moj lekarz 1 kontaktu stwierdzil ze mi skieroiwania nie da bo jest ok. A ja nie czuje sie ok, bo nerw kulszowy czuje niemal bez przerwy i lekkie mrowienie w prawej nodze. Wiele czynnosci nie moge wykonywac. Co robic???? Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Bardzo prosze o opinie! 25.05.05, 16:22 witam serdecznie od roku pracuje za granica jako kelnerka w zimie gdzie ruch w restauracji byl ogromny zaczelam dostawac bardzo silnych boli jakby naglych ukuc, skurczow w posladku z czasami bol byl takze w udzie, w tej chwili juz nie.koncetruje sie glownie na posladku. bez srodkow przeciwbolowych nie dalam rady pracowac. trwa juz to 6 miesiecy. poniewaz rozwazalam iz moze to byc rwa kulszowa przyjechalam do polski na leczenie. tam w badaniach nie wyszlo doslownie nic, kregoslup bez zmian, badania takze.bedac w polsce i nie pracujac posladek (lewy) wogole mi nie dolegal. chodzilam na masaze polaczone z terapia manualna (banki) i wszystko bylo ok . Od miesiaca znowu pracuje w restauracji i jest to ten sam bol z tym ze ostatnio przeniosl sie takze powyzej posladka jakby na krzyza co to moze byc? oraz mam mrowienia w okolicy lopatek, ja nasilone jak tylko podnosze cos ciezszego lekarze wykluczyli chorobe plecow a mnie nadal boli? bardzo prosze o rade i pomoc . jestem w trakcie zmiany pracy ale czy to wyleczy moj problem czy tylko odwlecze w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
beanr Re: Bardzo prosze o opinie! 01.06.05, 19:29 Neurolog i dobry rehabilitant. Wydaje mi się, że pisałaś już na ten temat w innym wątku - nie chce mi się przepisywać tego, co tam napisałam. Poszukaj w wyszukiwarce. Nie jestem lekarzem, ale mam dyskopatię i z autopsji wiem, że Twoje objawy też wskazują na problemy z kręgosłupem wynikające z przemieszczenia krążka (krążków?) międzykręgowych. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ilka8 Re: Dyskopatia a przerwanie krążka 01.06.05, 19:32 Dwa lata temu tez wykryto u mnie dyskopatie.Lekarz neurolog poradził mi żebym poszła do dobrego rechabilitanta i przez ćwiczenia mogę pozbyć się w jakimś stopniu tych bóli które mi dokuczały (bolał mnie cały prawy pośladek aż do stopy ból czasem nie do wytrzymania)no i poszłam.Trafiłam na panią która zajmowała się metodą mc.kenzie kosztowało mnie to ponad rok ćwiczen ale na razie odpukać mam spokój .Podaję adres stronki na której znajdują sie adresy rechabilitantów z całej polski leczących tą metodą, spróbuj zasięgnąć porady może i tobie ta terapia pomoże www.mckenzie.bzi.pl życzędużo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś